16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ULTIMATUMUL GREFIERILOR – Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial ameninta cu proteste daca ministrul Justitiei Catalin Predoiu nu intelege de vorba buna sa elaboreze proiectul Legii privind statutul personalului de specialitate juridica si al altor categorii de personal din sistemul judiciar. SNGJ: „Am emis adresa catre MJ sa-ncepem urgent discutiile... Suntem dispusi la dialog, dar daca sesizam doar o simulare de dialog, suntem dispusi sa recurgem inclusiv la forme de protest”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

10 January 2022 18:03
Vizualizari: 9102

Deocamdata, grefierii il iau cu frumosul pe ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto 1) in legatura cu situatia profesionala a breslei. Totusi, daca Predoiu nu intelege de vorba buna, pot aparea oricand proteste, ameninta Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, intr-un comunicat emis duminica, 9 ianuarie 2022.Sindicatul – condus de grefierul Catalin Traistaru (foto 2) – il someaza pe ministru sa urgenteze demersurile pentru elaborarea proiectului de statut al breslei. Este vorba despre proiectul de Lege privind statutul personalului de specialitate juridica si al altor categorii de personal din sistemul judiciar. Insistentele SNGJ vin in contextul in care Predoiu insusi le-a promis grefierilor ca se va ocupa cu prioritate de acest proiect.


Iata mai intai comunicatul SNGJ Dicasterial:


Dialogul onest – o promisiune asteptata de la ministrul Predoiu

La finalul anului 2021, organizatia noastra sindicala a avut mai multe intrevederi cu Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ocazie cu care ne-a asigurat ca va finaliza cu prioritate statutul grefierilor si ca doreste o lege a salarizarii unitare in sistemul de justitie.

In cadrul unui interviu acordat in data de 7 ianuarie 2022, Ministrul Justitiei si-a asumat public promisiunile facute in luna decembrie 2021.

Mai exact, ministrul justitiei a declarat public ca va urgenta proiectul de lege pentru noul statut al grefierilor, pentru a-l trimite in Parlament pana la sfarsitul primaverii, astfel incat la sfarsitul anului 2022 sa fie in vigoare.

Tot cu ocazia acestui interviu, Catalin Predoiu confirma ceea ce SNGJ Dicasterial reclama de 4 ani, si anume ca este nevoie de o noua lege de salarizare pentru personalul din sistemul justitiei „pentru a elimina dezechilibrele si inechitatile salariale din sistem”, lege ce se doreste a fi in vigoare la finalul anului 2022.

Ca urmare a sutelor de procese intentate pentru inlaturarea inechitatilor salariale din sistemul de justitie, doar in anul 2022 statul roman a platit din bugetul de stat peste 200 milioane euro reprezentand drepturi salariale restante, sume ce reprezinta doar 25% din totalul sumelor ce urmeaza a fi platite in urmatorii doi ani.

Continuand constructia unui dialog real si onest, in data de 7 ianuarie 2022, organizatia noastra sindicala a emis o adresa catre Ministerul Justitiei pentru a incepe urgent discutiile pe aceste doua chestiuni extrem de importante: statut si salarizare (vezi Adresa nr. 1-SNGJ-2022 – MJ – solicitare convocare grup statut si salarizare – 07.01.2022).

In speranta unei colaborari fructuoase, suntem dispusi la dialog sa rezolvam prioritatile, insa, in cazul in care sesizam doar o simulare de dialog, suntem dispusi sa recurgem inclusiv la forme de protest.


Redam si adresa la care grefierii fac referire mai sus (vezi facsimil):


Stimate domnule ministru,

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia PUBLISIND (federatie reprezentativa la nivelul sectorului de activitate Administratie publica), sindicat care reprezinta mai mult de 80% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex si personalul contractual din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie,

La solicitarea si in reprezentarea intereselor economice, sociale si profesionale ale membrilor, precum si pentru aducerea la indeplinire a scopului pentru care a fost constituita organizatia noastra sindicala,

In contextul intalnirii din data de 17 decembrie 2021 cu organizatiile sindicale si profesionale constituite la nivelul categoriei noastre profesionale si intalnirii din data de 21 decembrie 2021 cu delegatia Blocului National Sindical, in cadrul carora au fost dezbatute doua probleme de interes pentru categoria socio-profesionala pe care o reprezentam, respectiv stadiul proiectului de statut si rezolvarea inechitatilor privind salarizarea,

Avand in vedere ca in cadrul acestor doua intalniri s-a stabilit:

1. emiterea unei dispozitii pentru reluarea activitatii grupului de lucru consituit la nivelul Ministerului Justitiei in baza OMJ nr. 3610/C/2019 pentru elaborarea proiectului de Lege privind statutul personalului de specialitate judiciara si al altor categorii de personal din sistemul judiciar;

2. emiterea unei dispozitii pentru reluarea activitatii grupului de lucru interministerial constituit in baza OMJ nr. 3685/C/2020 in vederea analizarii si identificarii unor solutii legislative pentru rezolvarea problemelor de ordin salarial sesizate de personalul auxiliar de specialitate si conex din instante si parchete,

Adresam solicitarea de a dispune convocarea, de urgenta, a celor doua grupuri de lucru, in a doua decada a lunii ianuarie 2022.

Solicitam ca invitatia de participare sa ne fie comunicata pe adresa de email sindicatuldicasterial@yahoo.com.

In speranta unei colaborari fructuoase pe viitor, va asiguram de intreaga noastra consideratie”.

 


Comentarii

# DODI date 10 January 2022 19:35 +10

Când vor înțelege și grefierii că PERDOIU este doar o sculă prea(a)plecată la fesele prezidențiale (indiferentă fiind culoarea lor politică)? Dacă nu s-au lămurit cu șvaițerul marca PERDOIU (numit pretențios Codurile penale) vor avea parte de o legea așijderea.

# Ijdileni date 11 January 2022 01:38 +17

Il doare la banana pe Predoiu de grefieri....de fapt pe politicieni ii doare in cur de fraierii de romani mai corect argumentat

# Coloana vertebrala si profesionalism trebuie, nu discutii. date 11 January 2022 06:40 +153

Scolile pe profil juridic, din 1994 incoace, miros de la o posta a scoli de meserii din epoca anterioara si "luminoasa" in care oamenii erau multilateral dezvolltati. Cine mai rade acum de absolventii de Stefan Gheorghiu?????? Cine??????????? Exact! Deci, domnilor si doamnelor grefieri luati aminte la ce va zic toti cei care au trecut prin sali de judecata si au vazut la lucru tandemurile tactice grefier-judecator (in penal grefier-judecator-procuror): Hai sictir! Mai hacana cu greva si cautati o coloana vertebrala si o spoiala noua de profesionalism.

# Ecaterina Sopu date 11 January 2022 13:33 +3

Grefierii sunt amenintati si greu se va reusi ceea ce se doreste. De pensionari nici nu se mai aminteste. Este un haos total la calcularea salariilor si pensiilor. Hotariri judecatoresti care nu se respecta. Cum sa dai procent dintr-un spor pentru care ai hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila si sa respecti u o ordonanta de urgenta care restrictioneaza sperurile la 30% ? Se fac ca nu aud! Rusine tocmai in justitie sa se faca astfel de nedreptati si daca faci actiune in instanta vine un ordin de ministru prin care se cere respingerea! In ce lume traim???

# mihai date 15 January 2022 08:15 0

o coada de topor domnul prim grefier... si da-i si lupta...

# pt.”coloana vertebrala..”ș.a. date 15 January 2022 14:14 0

:D S-au dus vremurile alea, cand cu tandemu', mai ales că un judecator poate să intre in sedinte cu grefieri diferiti, și vice-versa; în altă ordine de idei, se poate întâmpla ca, uneori, grefierul să fie de-a dreptul linșat, mai ales atunci cand este anunțat dimineața, la prima oră, ca intră pe doua sau trei completuri cu ordine de protectie, în aceeași zi, cu videoconferință dispusă instant de judecător. Prin 1994 nici nu se pomenea de videoconferință, de contactare cu videocall sau de lucrul cu echipamente IT de ultimă generație. Acum esti obligat să le faci pe toate, în 10 minute... , iar după o așa ședință de judecată, poți ajunge direct la terapie intensivă.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva