ULTIMUL CONDAMNAT LA MOARTE - Avocatul Antonie Popescu a convins judecatorii Curtii Militare de Apel sa desecretizeze dosarul lui Constantin Rauta, condamnat la pedeapsa capitala de regimul comunist. Fostul ofiter DIE a cerut anularea sentintei capitale
Procesul in care fostul ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE), Constantin Rauta, se lupta pentru a obtine anularea sentintei prin care a fost condamnat la moarte de catre regimului comunist a inceput la Curtea de Apel Militara, dupa mai multe amanari si tergiversari. La termenul din 17 octombrie, avocatului lui Constantin Rauta, Antonie Popescu (foto) a depus o cerere de acces neingradit la toate piesele dosarului, inclusiv la dosarul de instructie penala si de judecata de fond, documente care au fost secretizate de fosta Securitate in anii '80, si care pana in prezent nu au fost desecretizate. In cererea sa, aparatorul lui Constantin Rauta, avocatul Antonie Popescu a motivat ca este necesar sa i se asigure accesul la aceste documente in vederea sprijinirii apararii si a sustinerii intereselor legitime ale clientului sau. Avocatul Antonie Popescu a precizat pentru Lumeajustitiei.ro ca solicitarea facuta judecatorilor de la Curtea Militara de Apel este un drept, prevazut in Legea avocaturii: "Am depus o cerere prealabila de acces neingradit la toate piesele dosarului, inclusiv la dosarul de instructie penala si de judecata pe fond, recursul nu s-a declarat, fiind condamnat in lipsa, iar hotararea nu i s-a comunicat niciodata. Avocatul are acest drept potrivit legii avocaturii, la fel si domnul Rauta conform art.6 din Conventia EDO. Aceste dosare care il vizeaza pe clientul meu au fost secretizate de Securitate, inca din anii '80 ai secolului trecut!" In urma cerererii depuse de avocatul Antonie Popescu instanta a decis ca aparatorului lui Constantin Rauta sa aiba acces la documentele secretizate de fosta Securitate.
Antonie Popescu: depozitarea "la secret" a dosarului Rauta reprezinta un abuz
In cererea de declasificare a documentelor, avocatul Antonie Popescu subliniaza ca prin mentinerea dupa 1989 a unei hotarari de condamnare la moarte s-a produs un abuz grav, care a condus la incalcarea unor drepturi ale omului in cazul lui Constantin Rauta, iar depozitarea "la secret" a dosarului Rauta, prin clasificarea de catre sefii acestor institutii publice succesoare ale Departamentului Securitatii Statului (DSS) a documentelor a condus la ingreunarea apararii procesuale: "Revizuentul Constantin Rauta considera ca s-a produs un abuz prin mentinerea dupa 1989 a unei hotarari de condamnare la moarte cat atat si prin depozitarea “la secret” a dosarului Rauta - adica a clasificarii de catre conducatorii unor institutii publice succesoare ale Departamentului Securitatii Statului - DSS. Orice alt Regulament intern care s-ar invoca astazi, adoptat ulterior Legii nr.182/2002, inseamna scoaterea acestor informatii vitale - pentru apararea procesuala, pentru protectia drepturilor omului in cazul persoanei lui Constantin Rauta - din sfera informatiilor accesibile publicului, in conformitate cu dreptul la cunoastere si dreptul constitutional la informare (...) Totodata, reclamantul considera ca, fara a exista o procedura prevazuta de lege, care sa se refere la Justitie, este inacceptabil ca o instanta judecatoreasca de nivelul unei Curti de Apel sa se supuna unor norme interne ale altei institutii, sau unor acte normative proprii unor institutii executive si emise de entitati ale puterii executive - inlaturand de la aplicare prevederi cu forta juridica superioara, din legi organice; (...) Fiind vorba si de cazua cu elemente de extraneitate, din zona unor relatii de care Romania este legata prin Tratate international, erau aplicabile pe langa prevederile art.13 din Legea nr. 544/2001 si dispozitiile Legii nr. 571/2004 privind protectia avertizorului in interes public, dar si cele tot cu caracter special ale art. 33 din lege, care interzice „clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea Justitiei. De asemenea, potrivit art. 25 alin.5 se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrângerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime".
In baza acestor argumente, avocatul Antonie Popescu a invocat, pe cale de exceptie, "nelegalitatea inclusiv din perspectiva legii fundamentale si anularea actelor care ni se opun in mod abuziv, de clasificare inadecvata ca secret de serviciu, de refuz a declasificarii si de neingradit acces asupra documentelor necesare infaptuirii Justitiei".
Prezentam mai jos cererea impotriva refuzului declasificarii de catre emitent, succesori sau curtea Militara de Apel a documentelor din dosarul lui Constantin Rauta:
"CERERE/CONTESTATIE IMPOTRIVA REFUZULUI DECLASIFICARII
de catre emitent, de catre succesori sau de catre Curtea Militara de Apel a tuturor pieselor dosarului meu de cercetare penala si informativa, intocmit de agentii Securitatii, contrar legilor romane in vigoare la data anchetei si contrar Constitutiei si angajamentelor internationale ale Republicii Socialiste Romania.
Va rog sa observati ca este esential pentru aparare, ca si pentru posteritate, sa ramane consemnate in acest dosar elementele de comparatie care demonstreaza ca cererea mea de revizuire este intemeiata, intrucat alta era situatia reala nu cea falsificata de agentii Securitatii - situatia reala trebuie sustinuta de avocati si intervenienti si supusa dezbaterii in instanta - orice alta impiedicare a cunoasterii acestor date si informatii utile realizarii apararii procesuale fiind contrara art.6 din Conventia EDO, ca si Legii avocaturii, nr. 51/1995, lege speciala care stabileste accesul neingradit al avocatului la toate piesele dosarului.
De altfel, intr-o speta similara, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut desecretizarea dosarelor securitatii si autoritatilor comuniste, ca si ale institutiilor de dupa 1989 precum si comunicarea lor catre partile implicate (Petentii si Guvernul parat) - a se vedea Decizia CEDO din 24 mai 2011, in cauza Maries, Asociatia 21 Decembrie 1989, Vlase si altii c. Romania. In raport de motivele mai sus aratate, la pct.1-8 si 9, va solicitam sa admiteti contestatia si sa dispuneti declasificarea documentelor, astfel cum s-a solicitat si cum se demonstreaza ca in cauze similare s-a putut proceda in aceasta directie, declasificandu-se documente militare similare, cu acelasi nivel de clasificare - secret de serviciu - care pot fi declasificate de seful institutiei emitente iar celelalte de catre, Guvern prin HG, initiata de emitent sau de institutia succesoare. Daca refuzul declasificarii/desecretizarii se intemeiaza pe prevederile Legii nr. 182/2002 - lege ulterioara secretizarii dosarului rauta, deci inaplicabila anilor ’80 din secolul trecut, atunci Contestatia se intemeiaza pe dispozitiile art. 20 din Legea nr.182/2002 si va fi solutionata in conditiile legii contenciosului administrativ, nr. 554/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, fiind de competenta Curtii de Apel Bucuresti. precum si:
DOMNULE PRESEDINTE,
Argumentele mai sus-aratate in detaliu cat si obstructionarea liberului curs al Justitiei si inlaturarea principiului egalitatii armelor, avand in vedere ca accesul la documente ne este si noua impiedicat, nu doar Judecatorului cauzei, ne determina (nn. Sasu Ionut, reclamant) sa formulam si in scris, ceea ce am invocat verbal inaintea instantei, la termenul de judecata EXCEPTIA DE NELEGALITATE a Ordinului de clasificare ca secret de serviciu documentelor din dosarul de cercetare penala si informativa (fond) “Constantin Rauta” Hotararii Colegiului Curtii prin care s-ar fi introdus o vreo noua procedura, cu infrangerea dispozitiilor din legi organice (nr.303, 304, 317 din 2004) si din Conventia EDO - de inlocuire a Judecatorului unei cauze, contrar principiului repartizarii aleatorii si a principiului continuitatii completului de judecata consacrate prin Legea nr.247/2005 acte/dispozitii/ordine/instructiuni - pe care instanta competenta, de contencios administrativ - Curtea de Apel, urmeaza sale anuleze pentru motivele prezentate. Va rugam sa constatati ca in raport cu prevederile art. 4 alin 1 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, fiind indeplinite trei conditii cumulative pentru a putea invoca nelegalitatea unui act administrativ, exceptia trebuie retinuta spre judecare chiar de catre Curte, in considerarea caracterului de institutie centrala al SPP - autoritate administrativa autonoma (potrivit legii nr.191/1998, privind organizarea si functionarea SPP) Legiuitorul stabileste in alineatul 4 al aceluiasi articol 4 din Legea nr.544, ca „In cazul in care instanta de contencios administrativ a constatat nelegalitatea actului, instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost constatata”. Astfel, fiind atrasa competenta Curtii de Apel Bucuresti, in toate aceste cazuri, pentru judecarea exceptiilor de nelegalitate, urmeaza ca acestei instante civile sa-i fie trimis spre judecare atat cererea principala cat si cererile incidentale sau accesorii. Solicitam deci, Curtii de Apel Bucuresti, sa anuleze aceste actele atacate, care fac vulnerabil sistemul judiciar in fata ingerintelor executive si ale serviciilor secrete, prohibite de legile organice de organizare judiciara si privind statulul magistratilor, nr.303 si 304 din 2004. In raport de toate aceste cereri, solicitam continuarea judecatii, cu respectarea principiilor continuitatii completului de judecata, al repartizarii aleatorii care dau eficienta independentei Justitiei, al dreptului la informare si la cunoastere nemijlocita, a dreptului la aparare si al exercitiului neingradit al profesiunii de avocat si de judecator - fara inlaturarea principiului egalitatii armelor, consacrat de art.6 din Conventia EDO, a carei aplicare primeaza in virtutea art.20 si 21 din Constitutie, in conditiile in care Romania face parte din aranjamentul UE si trebuie sa respecte si Tratatul de aderare."
Judecatorii de la Curtea Militara de Apel au dispus desecretizarea documentelor din dosarul Rauta
Ca urmare a cererii depuse, avocatul Antonie Popescu a precizat ca instanta a decis punerea in vedere emitentilor documentelor care au fost secretizate inca din timpul regimului comunist sa asigure accesul aparatorului lui Constantin Rauta la actele secretizate din dosarul in care fostul ofiter al Directiei de Informatii Externe (DIE) a fost condamnat la moarte: "In mod salutar si in concordanta cu art. 6 din Conventie, instanta a pus in vedere emitentilor documentelor secretizate sa asigure accesul avocatului, considerand cererea ca fiind in sprijinul apararii si sustinerii intereselor legitime ale revizuentului Rauta".
Urmatorul termen in procesul in care se judeca apelul formulat de Constantin Rauta, prin avocatul sau Antonie Popescu, fata de decizia Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, care, desi pare incredibil pentru un stat european, a mentinut sentinta emisa de regimul comunist va avea loc in data de 14 noiembrie 2012.
*Cititi aici pe larg cazul exceptional al lui Constantantin Rauta
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Bula in holyday!
18 October 2012 17:42
+4
# Istratie
18 October 2012 20:20
+5
# cristy
18 October 2012 22:48
+5
# Constantin Rauta
19 October 2012 08:36
-3
# Istratie
19 October 2012 17:10
+3
# Pacat ca sentinta nu se mai poate executa
19 October 2012 18:30
+3
# Constantin Rauta
19 October 2012 23:15
-2
# Esti o javra
20 October 2012 09:32
+2
# Constantin Rauta
20 October 2012 18:15
-2
# Nicolae Ceausescu te cheama la el
20 October 2012 21:23
+3
# Nicolae Ceausescu te cheama la raport
20 October 2012 21:47
+3
# Constantin Rauta
21 October 2012 02:57
0
# NATO
21 October 2012 09:50
0
# NATO
21 October 2012 09:54
0
# Lasa-ne, lasa-ne
21 October 2012 15:36
0
# Constantin Rauta
19 October 2012 22:53
-1
# Ai un tupeu fantastic
20 October 2012 11:03
0
# Constantin Rauta
20 October 2012 18:27
-1
# Colegu din parcul Maryland
20 October 2012 21:00
0
# Constantin Rauta
21 October 2012 03:11
-2
# elena
5 January 2013 02:10
0
Citeza pe Colegu din parcul Maryland
# Istratie
19 October 2012 19:08
+3
# Constantin Rauta
19 October 2012 23:05
-1
# Pacat ca sentinta nu se mai poate executa
19 October 2012 19:43
+1
# Istratie
19 October 2012 20:33
0
# Constantin Labuta
20 October 2012 13:59
0
# Constantin Rauta
20 October 2012 18:35
-1
# Limba romana
20 October 2012 20:34
0
# Constantin Rauta
21 October 2012 03:20
0
# Hai sictir
20 October 2012 20:35
0
# Constantin Rauta
21 October 2012 17:40
0
# Ramane tradator
20 October 2012 19:10
+1
# Constantin Rauta
21 October 2012 18:05
0
# Ramane tradator
21 October 2012 09:23
0
# TITI GUTAN
21 October 2012 11:43
+1
# Constantin Rauta
21 October 2012 18:44
0
# Ramane tradator
21 October 2012 15:44
0
# Constantin Rauta
21 October 2012 18:16
0
# Ramane tradator
21 October 2012 21:13
+1
# Ramane tradator
21 October 2012 23:38
+2
# avocat modest
26 October 2012 00:33
0
# Tovarasul Tuzgureanu
2 November 2012 08:01
+1