17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN NOU SUCCES MARCA UNITATEA DE ELITA – DNA Ploiesti a trimis in judecata o fosta directoare din Autoritatea Nationala a Vamilor pentru o fapta inexistenta. Dupa aproape cinci ani de proces, judecatoarea Anastasia Gargale de la Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea Andei Macovei pentru luare de mita in forma continuata. Fosta directoare a stat peste doua luni in arest preventiv si arest la domiciliu (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 February 2023 11:51
Vizualizari: 3725

"Unitatea de elita" DNA Ploiesti a trimis in judecata o fosta directoare din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru o fapta inexistenta. Constatarea ii apartine Tribunalului Bucuresti.


 

Dupa cinci ani de proces, prin Sentinta nr. 60 din 20 ianuarie 2023 pronuntata in dosarul 45357/3/2017, judecatoarea Anastasia Gargale de la Tribunalul Bucuresti a dispus achitarea fostei directoare a Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, Anda Ancuta Macovei, acuzata de luare de mita in forma continuata. Solutia de achitare a fost pronuntata in temeiul art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”.

Anda Ancuta Macovei a fost trimisa in judecata in 2017 de DNA Ploiesti, structura condusa in acea perioada de procurorul Lucian Onea (foto), fiind arestata preventiv si la domiciliu circa doua luni. Macovei a fost acuzata ca ar fi pretins pentru sine si pentru o alta persoana din conducerea Autoritatii Nationale a Vamilor de la reprezentantii a doua societati comerciale 25% din valoarea unor contracte de mentenanta software. In schimbul banilor, Macovei s-ar fi angajat, sustine DNA, sa organizeze procedura de licitatie astfel incat sa fie castigata de o asociere din care faceau parte si cele doua firme, sa asigure buna derulare a contractelor si efectuarea platilor aferente. Conform rechizitoriului, Macovei ar fi primit pentru sine si cealalata persoana aproximativ 1 milion de euro, precum si bunuri materiale evaluate la 4.300 euro si 22.502 lei. Fapte inexistente, asa cum Tribunalul Bucuresti a stabilit.


Iata minuta sentintei 60/2023 a Tribunalului Bucuresti (dosar 45357/3/2017):


“Solutia pe scurt: In baza art. 16 alin. 1 lit. a C.p.p., achita pe inc. MACOVEI ANCUTA ANCA sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000. Constata ca inculpata a fost retinuta, arestata preventiv in intervalul 05.10.2017- 10.10.2017 si arestata la domiciliu in intervalul 10.10.2017 – 14.12.2017, inclusiv.

In baza art. 404 alin. 4 lit c C.p.p., ridica masura sechestrului asigurator dispusa prin ordonantele din datele de 10.10.2017, de 11.10.2017 si de 30.10.2017. Restituie catre inculpata urmatoarele bunuri: tableta de tip iPad, geanta Furla, un sal de pus pe umeri Luis Vuitton; un ceas Longines; o scrumiera marca Versace; un stilou si un pix Montblanc; portvizit Montblanc; un portofel Burberry; o curea Hermes; geanta Luis Vuitton; cizme bleumarin, lungi, marca Chanel; patru cauciucuri de iarna marca Dunlop, televizorul Samsung.

In baza art. 275 alin. 3 C.p.p., cheltuielile judiciare avansate de catre stat raman in sarcina acestuia.

Cu drept de apel, in termen de 10 zile de la comunicare.

Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitie prin intermediul grefei instantei, azi, 20.01.2023. Document: Hotarare 60/2023 20.01.2023”.

 

Prezentam comunicatul DNA din 28 noiembrie 2017 privind trimiterea in judecata a Andei Macovei:


“In cauza mediatizata prin comunicatul nr. 942/VIII/3 din 05 octombrie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest la domiciliu, a inculpatei MACOVEI ANCUTA ANDA, la data faptei director al Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, in prezent director suspendat al aceleiasi structuri din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (A.N.A.F.), pentru savarsirea infractiunii de luare de mita in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in anul 2010, in calitate de director al Directiei Tehnologia Informatiei, Comunicatii si Statistica Vamala din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor, inculpata Macovei Ancuta Anda a pretins, pentru sine si pentru o alta persoana din conducerea institutiei, de la reprezentantii a doua societati comerciale, un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanta software pentru ca, in schimb, sa organizeze procedura de licitatie astfel incat sa fie castigata de o asociere din care faceau parte si cele doua firme, sa asigure buna derulare a contractelor si efectuarea platilor aferente. Din suma ceruta, inculpata Macovei Ancuta Anda a primit, in perioada 2010 - 2014, pentru sine si pentru cealalta persoana, suma totala de 1.054.721 euro (care include si contravaloarea unei deplasari in SUA si alte bunuri materiale de valoare). in acelasi context, inculpata a mai primit alte 14 bunuri materiale evaluate la 4.300 euro si 22.502 lei.

In cauza s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile detinute de inculpata Macovei Ancuta Anda, respectiv, asupra sumelor de bani existente in conturile bancare deschise pe numele aceleiasi inculpate, pana la concurenta sumelor de 1.054.721 euro, respectiv 4.300 euro si 22.502 lei ce reprezinta contravaloarea bunurilor materiale primite in contextul de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Comentarii

# DNA = directia nationala de achitari date 3 February 2023 13:10 0

pam-pam !

# santinela date 3 February 2023 15:38 +1

Cind instanta iti da in cap cu dosarul pe "fapta nu exista" tu ca parchetar trebuie sa te duci unde a intarcat mutu iapa.Dar vazind cine este in poza nu trebuie sa ne mai mire nimic!

# Raiul din vama date 3 February 2023 19:20 0

Dupa 5 ani de proces ... cata celeritate! In alta ordine de idei, angajatii de la vami sunt renumiti pentru etica, morala si profesionalism ... este normala decizia de achitare ... procurorii gasesc infractiuni tocmai la vami po******te numai de ingerasi Dna Macovei rivalizeaza cu Fecioara Maria Interesanta enumerarea obiectelor care i-au fost restituite ... toate de productie autohtona, de calitate indoielnica

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva