Un nou val de magistrati vrea sa paraseasca anticipat sistemul de justitie, din cauza anuntatei legi a pensiilor ocupationale
Nou adoptata lege a pensiilor a declansat un val de ingrijorare in randul magistratilor, din cauza unui articol care vorbeste despre data limita la care trebuie adoptata legea pensiilor ocupationale. Magistratii care se apropie de indeplinirea conditiilor de pensionare pe legea deja adoptata s-au inghesuit sa isi depuna cererile de iesire din sistem, pentru ca se tem de ceea ce ar putea sa contina viitoarea lege a pensiilor ocupationale. Pe de alta parte, desi in actuala lege a pensiilor se prevede ca pana la finalul acestui an, Guvernul va inainta Parlamentului spre adoptare un proiect de lege al pensiilor ocupationale, acesta nu a fost lansat deocamdata in spatiul public si, ca atare, nicio categorie profesionala care s-ar putea incadra in prevederile legii pensiilor ocupationale nu stie la ce sa se astepte. Cererile de pensionare nu vor putea insa fi luate in discutie decat pana in 29 decembrie, data la care actualei componente a Consiliului Superior al Magistraturii ii expira mandatul, in conditiile in care noii alesi ai CSM nu au fost validati.
Magistratii inclusi in sistemul unic de pensii asteapta validarea membrilor CSM pentru a se putea pensiona
Odata cu adoptarea noii legi a pensiilor, magistratii au intrat in panica, deoarece, pe langa reducerile semnificative de venituri, si ca retributie de serviciu si ca pensie, au mai primit un semn ca vor veni vremuri mai grele pentru ei. Magistratii au fost inclusi in legea 323/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, la articolul 6, care prevede ca: “In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I”.
Pe de alta parte, dupa o lunga disputa publica cu privire la oportunitatea introducerii unei legi a pensiilor ocupationale, prevederea vizand existenta acestui act normativ a fost introdusa si in legea pensiilor. Astfel, in articolul 194 se prevede faptul ca: “Guvernul Romaniei va elabora si va inainta Parlamentului spre adoptare, pana la sfarsitul anului 2010, un proiect de lege privind pensiile ocupationale”. Pana la aceasta data, adica cu o saptamana inainte de finalul anului 2010, nu a fost facut public niciun proiect de lege de la Guvern, care sa vizeze pensiile ocupationale. Din acest motiv, imediat dupa adoptarea Legii 323/2010, privind sistemul unitar de pensii, multi magistrati s-au grabit sa isi depuna cererile de pensionare, de teama ca legea pensiilor ocupationale sa nu aiba prevederi imperative si defavorabile, care sa ii vizeze si care sa fie de natura sa le reduca din cuantumul pensiei pe care l-ar putea primi in baza legislatiei actuale.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MARVIM_68
22 December 2010 17:43
+3
# Mos Marvin
22 December 2010 18:17
+3
# NUTI
22 December 2010 18:48
+3