29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UN SFERT DE SECOL DE NOTARIAT MODERN – Notarii publici din Romania aniverseaza 25 de ani de la aparitia Legii 36/1995, ce a marcat trecerea de la notariatul de stat la cel modern. UNNPR: „Profesia de notar public s-a pozitionat constant in avanpostul profesiilor liberale, cu grad inalt de responsabilitate si implicare sociala si economica... Evolutia profesiei s-a inscris pe un trend constant ascendent, axat pe digitalizare si adaptarea la provocarile generate de trecerea la economia de piata”

Scris de: L.J. | pdf | print

16 November 2020 12:23
Vizualizari: 6287

Notarii publici din Romania aniverseaza 25 de ani de la aparitia Legii nr. 36/1995, care a adus trecerea de la notariatul de stat la cel modern. Evolutia profesiei din acest sfert de secol a fost marcata de digitalizare si adaptare la provocarile tranzitiei de la economia de stat la cea de piata libera, arata Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) in comunicatul emis luni, 16 noiembrie 2020.



Contributia breslei nu a fost doar una sociala (legata de justitia preventiva si de pacea sociala), ci si economica, aproximativ 10.000 de locuri de munca fiind create prin organizarea birourilor celor 2.482 de notari in functie, arata UNNPR.

Mentionam ca desi Legea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale a intrat in vigoare in mai 1995, trecerea de la notariatele de stat la actualele birouri ale notarilor publici a fost facuta la data de 17 noiembrie 1995, prin desfiintarea Notariatului de Stat si aparitia Notariatului Public.


Prezentam comunicatul complet al UNNPR:


In era digitalizarii, notarii publici aniverseaza un sfert de secol de notariat modern

De la notariatul de stat la notariatul modern digital, profesia de notar public s-a pozitionat constant in avanpostul profesiilor liberale, avand un inalt grad de responsabilitate si implicare sociala si economica.

Intrarea in vigoare a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr.36/1995 a pus bazele practicii notariale moderne in serviciul cetatenilor, al comunitatii si al statului, in societatea libera si democratica la a carei consolidare notarii publici participa zilnic prin activitatile profesionale pe care le desfasoara.

In cei 25 de ani de la trecerea de la notariatul de stat la notariatul modern, evolutia profesiei notariale s-a inscris pe un trend constant ascendent, axat prioritar pe:

- Adaptarea la provocarile generate de trecerea la economia de piata libera. Rolul notarilor in societatea romaneasca a crescut in ritm sustinut. Aportul profesiei la viata economica si sociala consta nu doar in rolul de garant al realizarii justitiei preventive si catalizator al asigurarii pacii sociale, ci si in contributia efectiva la bugetul de stat, la dinamizarea transferurilor de proprietate si la crearea de locuri de munca. In ceea ce priveste rolul de angajator al notariatului, organizarea birourilor celor 2.482 de notari in functie a creat circa zece mii de locuri de munca pentru personalul auxiliar.

- Digitalizarea activitatii notariale – obiectiv principal al profesiei in contextul dezvoltarii fara precedent a tehnologiilor informationale. In randul profesiilor liberale din domeniul juridic, notariatul roman se numara printre pionierii adoptarii noilor tehnologii in activitatea curenta. Harta parcursului digital al profesiei in ultimii ani are ca repere: infiintarea registrelor notariale de interes national; reformarea si eficientizarea procedurilor de arhivare si inregistrare a actelor notariale si elaborarea noilor metodologii din sfera de competenta a profesiei, astfel incat introducerea noilor tehnologii sa aiba loc pe un fundament solid; promovarea semnaturii electronice, inca din anul 2009, ca mijloc sigur de acces la informatii confidentiale, venind in intampinarea cerintelor si necesitatilor de securitate digitala; elaborarea programului informatic original privind evidenta centralizata a tuturor actelor autentice instrumentate de notarii publici din Romania, prezentat notarilor in faza de proiect in anul 2012; realizarea proiectului de informatizare si gestionare a activitatii notariale „I-NOT Romania”, realizat in parteneriat cu Genapi Franta, finantat exclusiv de Centrul National de Administrare a Registrelor Nationale Notariale CNARNN – INFONOT.

Actiunile intreprinse in directia implementarii noilor tehnologii in activitatea notariala se desfasoara in contextul mai larg al digitalizarii administratiei publice si se subordoneaza imperativului instituirii de garantii specifice adaptate noilor conditii, in vederea asigurarii transparentei, legalitatii, increderii si certitudinii. Aceasta nevoie sporita de securitate a raporturilor juridice intareste rolul notarului public si ofera profesiei noi oportunitati de dezvoltare.

Prin Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, organizatia reprezentativa a profesiei, notariatul roman este organic conectat la reteaua notariatului mondial si european de drept latin. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a aderat la Uniunea Internationala a Notariatului in anul 1997, iar in anul 2007 a devenit membru al Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana, organismul oficial reprezentativ al profesiei notariale in relatiile cu institutiile Uniunii Europene. Activitatea sa in cadrul acestor structuri vizeaza schimbul de experienta si de bune practici in domeniul notarial, urmarind ca finalitate realizarea de avantaje semnificative din punctul de vedere al rapiditatii, calitatii si sigurantei serviciilor furnizate cetatenilor, mediului de afaceri si statului”.

 


EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva