24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Un vis periculos!

Scris de: Marian NAZAT, avocat | pdf | print

13 April 2023 14:25
Vizualizari: 4550

„Avem un vis ca intr-o zi vom avea o justitie corecta, care sa aiba esarfa, balanta, sabie, dar si inima. O justitie care sa ne judece, dar care sa fie judecata cu dreapta masura. Acest vis ne va motiva sa lucram impreuna, sa luptam impreuna, sa ne ridicam impreuna, sa ne rugam impreuna, constienti ca intr-o zi vom avea Justitie!”1 Dar nu oricand, ci „acum este momentul sa facem din justitie o realitate pentru toti copiii lui Dumnezeu.”2


Citesc si recitesc mereu cu o anumita emotie exaltarile idealistului Martin Luther King Jr., doar, doar le descopar noima. Repetarea obsedanta a cuvantului impreuna ma descumpaneste, ma pune pe ganduri... In definitiv, si comunistii (imediat dupa 1945) si-au dorit (si au avut!) o justitie a poporului si am vazut ce crime s-au comis in numele legii. Mai apoi, Nicolae Ceausescu ne-a impuiat capul cu o justitie a tuturor. De fapt, in Epoca de Aur totul era al tuturor, inclusiv dreptatea judiciara. Brr, ma sperie o astfel de perspectiva asupra justitiei, fiindca nu se raporteaza la omul concret. Ca, de altfel, orice utopie transformata in ideologie de grup, in arma de lupta, in fanatism politic ! Si, din pacate, cimitirele istoriei sunt pline cu victimele unor asemenea aventurieri, nascuti din disperarea norodului oprimat. Pai, cum sa luptam, sa lucram, sa ne ridicam si sa ne rugam impreuna, de vreme ce nimic nu-i mai infricosator ca unanimitatea? Sigur, suna ademenitor crezul jeffersonian – „Justitie corecta si egala pentru toti oamenii, indiferent de stare sau convingere, confesiune religioasa ori optiune politica”3 -, numai ca am trait pe pielea noastra sloganurile cu pricina. Suntem prea diferiti, ingrozitor de diferiti !, ca sa putem lucra si lupta impreuna, ca sa nu mai pomenesc despre rugatul la gramada... Caci, eu, ortodoxul, nu ma pot ruga impreuna, cu, de pilda, musulmanul... Asa ca, ori de cate ori aud pe cineva propovaduind visul lutherian, ma aricesc brusc si devin extrem de suspicios. Da, indiscutabil da, fiindca omenirea ar pieri de plictiseala in clipa in care va infaptui totul impreuna !


Pana atunci, sa nadajduim la o justitie cat de cat corecta si impartiala, pe masura imperfectiunii noastre ancestrale, si sa ne ferim din rasputeri ca nu cumva sa ne pierdem identitatea impreuna !

1 Martin Luther King, in discursul rostit la 28 august 1963 la Lincoln Memorial in fata a 250 000 de persoane.

2 Ibidem

3 Thomas Jefferson in discursul prezidential inaugural rostit la 4 martie 1801.


Comentarii

# Free date 13 April 2023 15:15 +3

Ceaușescu spunea “tutulor” :))). Nu-mi fac griji ca vor uita cine a fist MLK iar ca peste mulți ani o sa vina la putere generația care s-a cultivat pe tiktok

# Robert date 19 April 2023 14:57 -1

Daca luptatul si lucratul IMPREUNA sunt doar de circumstanta, e OK, poate functiona! Dar daca notiunea de IMPREUNA e privita ca fiind una absoluta, atunci clar, n-are cum sa mearga! Putem lupta IMPREUNA, indiferent de pregatire, rasa (uneori chiar specie), credinta, etc, ca sa scapam din beciul in care am fost blocati de un cutremur si o vom face IMPREUNA, ca un tot, extrem de eficient, pana vom iesi de acolo. Dar odata scapati, ne vom separa la loc, devenind fiecare ceea ce suntem, adica entitati singulare si unice!

# Robert date 19 April 2023 14:57 0

Realitatea e ca nici justitia, nu poate fi la fel pentru toti, oricat am incerca s-o facem asa: dreptul penal, teoretic apara valorile fundamentale ale societatii, printre care si dreptul la viata. Ce facem cu un chirurg eminent, care a cerut sau acceptat o mita, nu conteaza cat de mare sau mica, pentru a aviza cumpararea de catre spitalul unde activeaza, de materiale medicale de la o anume firma? Logic si aparent corect, justitia il trimite in puscarie! Dar tot logic, cati oameni sunt condamnati la moarte, acelui chirurg fiindu-i interzisa practicarea profesiei? Pana la urma, in cazul asta, pentru cine sau impotriva cui functioneaza justitia si prin aplicarea legii, cat beneficiaza si cat pierde societatea, in conditiile in care legea NU FACE DIFERENTE?

# Robert date 19 April 2023 14:58 0

Daca prin condamnarea medicului, el nemaiavand dreptul de a opera, moare un simbol national sau un mare om de stiinta sau un mare artist sau, de ce nu, un potential viitor salvator al lumii? Cat a fost servit asa, interesul fundamental al societatii? Sigur, nu zic ca medicul din exemplu sa nu fie pedepsit pentru fapta sa! Dar sa fie pedepsit doar el, nu in asa fel incat societatea in sine, sa aiba mai mult de pierdut decat daca l-ar lasa pe infractor in pace! Si evident, exemplele se pot extinde la infinit, dincolo de cel al chirurgului eminent...

# Robert date 19 April 2023 14:58 0

In concluzie, IMPREUNA si LA FEL PENTRU TOTI, sunt notiuni care circumstantial, pot functiona. La modul general si pe termen lung insa, nu, fiind extrem de paguboasa pentru toti, aplicarea in viata, a notiunilor. Dreptul penal, asa cum e el conceput in Romania actuala, e total rupt de orice realitate a prezentului si total lipsit de orice viziune spre viitor. De aceea, cele la care va referiti Maestre, nu sunt un “vis periculos” ci de-a dreptul, un vis la limita cu cosmarul!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva