16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNANIMITATE INTRE SEFII CURTILOR DE APEL – Reactia celor 15 presedinti de curti de apel dupa reglementarea categoriei profesionale a asistentului de judecator: “Este salutara integrarea acestei categorii profesionale in sistemul judiciar... Pas important pentru inlaturarea deficientelor cu care se confrunta in prezent instantele, din perspectiva insuficientei personalului, a volumului de activitate in continua crestere si a necesitatii solutionarii cauzelor in termene rezonabile” (Comunicatul)

Scris de: G.T. | pdf | print

22 September 2022 13:56
Vizualizari: 6701

Unanimitate in randul sefilor curtilor de apel din tara. 15 presedinti de curti de apel au dat publicitatii joi, 22 septembrie 2022, un comunicat de presa comun prin care isi exprima satisfactia fata de reglementarea categoriei profesionale a asistentului de judecator si includerea ei in sistemul judiciar.


 

Reactia presedintilor curtilor de apel vine dupa ce Guvernul, la initiativa Ministerului Muncii, a adoptat miercuri, 21 septembrie 2022, Ordonanta de Urgenta privind infiintarea unor posturi de personal contractual – asistenti ai judecatorilor - in schema de personal a CSM, ca urmare a proiectului “Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti”, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii. In pozitia comuna transmisa, cei 15 sefi de instante precizeaza ca aparitia asistentilor de judecatori reprezinta un pas important pentru dezvoltarea unui sistem de justitie modern, dar si pentru inlaturarea deficientelor cu care se confrunta in prezent instantele, din perspectiva insuficientei personalului, a volumului de activitate in continua crestere si a necesitatii solutionarii cauzelor in termene rezonabile.


Iata comunicatul celor 15 presedinti de curti de apel:


Presedintii curtilor de apel din Romania saluta implicarea factorilor decidenti in procesul de adoptare a masurii care s-a dovedit a fi o excelenta metoda de compensare a deficitului de personal la nivelul sistemului judiciar, prin reglementarea categoriei profesionale a asistentului de judecator.

Adoptarea Ordonantei de Urgenta privind infiintarea unor posturi de personal contractual – asistenti ai judecatorilor – in schema de personal a Consiliului Superior al Magistraturii, in sedinta de Guvern din data de 21 septembrie 2022, la initiativa Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, constituie o valorificare a potentialului probat pe durata derularii exercitiului pilot din cadrul proiectului 'Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instante judecatoresti', implementat de Consiliul Superior al Magistraturii incepand cu luna ianuarie a anului 2021.

Acest act normativ reprezinta un pas important in dezvoltarea mecanismelor necesare pentru dezvoltarea unui sistem de justitie modern, adaptat cerintelor societatii contemporane, apt sa contribuie la inlaturarea deficientelor cu care se confrunta in prezent instantele de judecata, din perspectiva insuficientei personalului, a volumului de activitate in continua crestere si a necesitatii solutionarii cauzelor in termene rezonabile.

Avand in vedere functionarea eficienta a asistentilor de judecator in majoritatea statelor europene, fata de impactul pozitiv inregistrat pe durata activitatii desfasurate de cei 165 asistenti ai judecatorului in cadrul celor 19 instante pilot din tara, este salutara integrarea acestei categorii profesionale in sistemul judiciar din Romania.

Oportunitatea deriva din firescul mentinerii in cadrul autoritatii judecatoresti a unor persoane care au parcurs o riguroasa procedura de selectie prin concurs, care sunt deja instruite si pregatite in directii care fluidizeaza actul de justitie si care aduc timp pretios pentru activitatile esentiale ale judecatorilor si ale celorlalte categorii profesionale, in acest mod realizandu-se acoperirea partiala a deficitului de personal din sistemul judiciar, cu un efort financiar modest, care insa poate genera efecte semnificative, contribuind, astfel, la indeplinirea unui act de justitie de calitate si in termen rezonabil, conform standardelor Uniunii Europene si asteptarilor societatii.


Presedintii curtilor de apel


Judecator Liviu Gheorghe Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia

Judecator Loredana Albescu – Curtea de Apel Bacau

Judecator Mihaela Darabana – Curtea de Apel Brasov

Judecator Luminita Cristiu-Ninu (foto) – Curtea de Apel Bucuresti

Judecator Alina Gabriela Jurubita – Curtea de Apel Constanta

Judecator Dana Cristina Girbovan – Curtea de Apel Cluj

Judecator Adrian Gluga – Curtea de Apel Craiova

Judecator Cosmin Razvan Mihaila – Curtea de Apel Galati

Judecator Diana-Mihaela Cheptene-Micu – Curtea de Apel Iasi

Judecator Laura Simona Baican – Curtea de Apel Oradea

Judecator Emilia Raluca Trandafir – Curtea de Apel Pitesti

Judecator Paul Mihail Fratilescu – Curtea de Apel Ploiesti

Judecator Cristinel Grosu – Curtea de Apel Suceava

Judecator Mircea Cretu – Curtea de Apel Timisoara

Judecator Andreea Ciuca – Curtea de Apel Targu Mures

Comentarii

# truebadur date 22 September 2022 23:24 +35

Minunat! Grefierii nu vor mai motiva hotararile. Va fi treaba "asistentilor". Justitie de calitate, nu gluma!

# maxtor date 22 September 2022 23:41 -14

si la box e unu cu prosopu,il vedem in pauze.

# Gica contra sistemului date 23 September 2022 09:45 +200

Corect pdv-ul lui truebadur. Văzând Zeii din turnul de fildes ca grefierii nu se mai lasă călăriti de ei și cocoșați de atâta munca, au întrunit unanimitatea gasirii altor fraieri pe seama cărora sa se scoată. Tot alții sa fie cu munca si ei cu salariile nesimtite și, alte avantaje. In plus, poate asistentul va fi absolvit vreo instituție de învățământ cu traditie iar judecatorul vreo postliceala de stat locala sau chiar vreo particulara, ca în cazul mult mediatizat de LUJU, cu procurorul ajuns sef de C. A. In cazul asta iar iese în avantaj judecatorul căci va semna o hotărâre întocmită de o persoana mai pregătită ca el. Numai avantaje. De-asta nu a făcut opoziție nici unul. Dar dacă acest asistent ar trebui să-i sprijine și pe justițiabili, ca tot e plătit din banii lor, nu numai pe magistrati, cum ar fi? Ar mai fi fost unanimitate? S-aude Predoiule propunerea mea?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva