29 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR ISI PUNE AVOCATI IN CAP – Radu Chirita din Baroul Cluj critica decizia UNBR privind la onorariile minimale: "Boss, avem aviz de la Consiliul Concurentei pe dracia asta? Ca altfel e un pic ilegala toata treaba si nu as vrea vreo amenda pe cifra de afaceri a UNBR ca tot eu o sa o achit... Pentru avocatii din oficiu de ce nu ati negociat aceleasi onorarii?... Chiar nu mai avem voie sa facem munca pro bono?... Cum adica sunt obligat sa imi urmaresc silit clientii pentru onorarii neachitate?"

Scris de: E.D. | pdf | print

19 September 2017 14:09
Vizualizari: 10975

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea a reusit sa ii enerveze pe avocati prin adoptarea Hotararii nr. 272/2017 prin care s-au stabilit onoariile minimale ce trebuie practicate in exercitarea profesiei. Iar printre cei care au fost revoltati de prevederile Hotararii 272 a UNBR si au luat pozitie fata de acest act este avocatul Radu Chirita (foto) din Baroul Cluj. Intr-un articol publicat pe blogul sau, avocatul Radu Chirita sustine ca "modul de stabilire a onorariilor e ridicol pe alocuri si imposibil de pus in practica", fiind neclar daca hotararea UNBR are caracter de recomandare sau este obligatorie.


In cazul in care Hotararea nr. 272/2017 a UNBR este obligatorie, Radu Chirita se intreaba daca "avem aviz de la Consiliul Concurentei pe dracia asta", precizand ca in cazul in care nu exista un astfel de aviz "e un pic ilegala toata treaba" si nu va accepta ca UNBRR sa primeasca o amenda pe care, in final, tot avocatii vor trebui sa o plateasca.

Criticile aduse, dar si intrebarile ridicate de Radu Chirita fata de prevederile Hotararii 272 sunt extrem de interesante si fundamentate, motiv pentru care prezentam in continuare un pasaj din opinia exprimata de avocatul Radu Chirita pe blogul sau, cu mentiunea ca textul integral poate fi citit aici:

"UNBR ne-a lovit cu o hotarare despre onorariile minime pe care trebuie sa le cerem de la clienti. Firma noastra va trimite si un punct de vedere catre barou, ca sa ne facem datoria obsteasca, dar sunt cateva idei pe care as vrea sa le prezint public.

In primul rand, am asteptat vreo 3 saptamani de cand a aparut mizeria asta ca sa aflu ce argumente au existat pentru adoptarea ei. M-am gandit ca poate is eu mai prost si nu le vad si astept sa ma lumineze UNBR si cei care au votat dracia asta care ar fi argumentele in favoarea ei. Inca astept. Pana le primesc, eu cred ca:

1. Nu stim inca daca aplicarea acelor onorarii si toata procedura cu decanul care sa ne aprobe reduceri este o recomandare sau este obligatorie. Ne plangem ca Parlamentul nu e in stare sa dea legi clare, facem gargara pe tema asta in instanta, dar noi ca profesie nu stim sa dam o hotarare clara. Eu nu inteleg daca e recomandare sau e obligatorie. Daca e recomandare, nu mai imi bat capul. Daca e obligatorie, trecem la punctele de mai jos. Dar ar trebui onor UNBR sa ne spuna cum e.

2. Avocatura e profesie liberala. Liberala. Asta include libertatea de a negocia onorariile dupa cum doresc eu si clientul meu, in limitele pe care ni le lasa legea avocaturii si legea civila. Daca UNBR imi negociaza contractele, ii invit sa faca si munca.

3. Boss, avem aviz de la Consiliul Concurentei pe dracia asta? Ca altfel e un pic ilegala toata treaba si nu as vrea vreo amenda pe cifra de afaceri a UNBR ca tot eu o sa o achit si pe aia prin contributii. Din onorariile pe care mi le negociez singur, ca is baiat mare.

4. Cum puteti sa stabiliti niste onorarii minime, aceleasi pentru piata din Zimnicea si cea din Cluj, pentru cea din Huedin si cea din Bucuresti, pentru cea din Darabani (da, exista Judecatorie acolo) si cea din Timisoara? Nu are rost sa insist.

5. De unde sunteti siguri ca orice avocat, inclusiv ala semianalfabet merita banii aia, destul de multi pentru unele activitati? Cred ca nici macar smecherii aia cu 400 euro pe ora nu cer 120 de lei pentru declararea unei cai de atac. Declararea, nu redactarea, nu motivarea, nu nimic. Cred ca pana si aia, daca pierd un proces, declara calea de atac pe gratis, nu?

6. Pentru avocatii din oficiu de ce nu ati negociat cu Ministerul aceleasi onorarii? Sau aia care fac oficii nu trebuie sa obtine cica “recunoasterea muncii lor”?

7. Voi chiar nu realizati ca noi avem si o obligatie sociala? Chiar nu mai avem voie sa facem munca pro bono?

8. Care a votat astea si nu a facut niciodata ceva pe gratis pentru familie, prieteni etc. sa ridice mana. Sa il cunoastem si noi pe cel care i-a cerut 2.000 lei lui sora-sa ca sa o divorteze sau i-a cerut cateva mii de lei lu’ maica-sa ca sa ceara terenul ala de la tara…

9. Cum adica sunt obligat sa imi urmaresc silit clientii pentru onorarii neachitate? Daca stiu ca ala nu are nimic pe numele lui sau e in insolventa ce drac’ sa urmaresc? Si chiar si altfel, de cand poate fi obligatorie urmarirea silita? Nici macar ANAF-ul nu a reusit sa ajunga la asemenea idei, ceea ce ridica niste semne de intrebare.

10. Modul de stabilire a onorariilor e ridicol pe alocuri si imposibil de pus in practica. Cateva exemple simple, ca sa priceapa toata lumea, ca daca ajungem la alea complicate ne-am spart: (...) "

*Cititi aici integral opinia avocatului Radu Chirita privitoare la onorariile minimale stabilite de UNBR

Comentarii

# Avocatura nimanui date 19 September 2017 14:33 +8

Voi fi sincer cu marea majoritate a avocaților și voi spune că UNBR cât și barourile sunt structuri reale de crima organizata.Entitatile acestea nu au făcut nimic pentru noi in afara de a ne jecmăni ,suspenda,exclude din profesie.Aceleasi persoane de 27 de ani se succed ori prin nepotisme își introduc în această organizație criminala rubedeniile și prietenii.Nimeni nu e protejat de abuzurile imense la care sunt supuși avocații.Organele profesiei sunt in majoritatea lor oameni santajabili,gradați și acoperiți.Florea este un acoperit,de zeci de ani încasează bani de la Consiliul BB și UNBR.Sa vă fie rușine dar mai rușine să ne fie nouă că ne-am lăsat manipulați.Florea să-ți demisia și Barourile ieșiți din Uniune cat mai puteți.

# emanuil date 19 September 2017 17:56 +2

Ca in gildele din Evul Mediu.Una peste alta,in mare aveti dreptate dle. avocat de Cluj. 1)pt rude (pana la un anumit grad), aveti deschisa apararea ca absolvent de drept+dovada rudeniei/afin;2) ce te faci cand trebuie sa contesti incheierea execut in 5 zile, avoc. stabileste pretul, insa nu convin asupra ratelor.Clientul iti face plangere,..si ai pus-o(apropos,stiti cate dosare sunt in lucru la DNA,ca avocatii cer onorariile si anunta ca denunta contractele, toate acestea fiind interpretate ca santaj sau amenintare?;3)ce te faci cand incerci sa denunti unilateral contractul,si te trezesti cu plangere la barou, ori proces de daune;4) ce te faci cand te notifica clientul inaintea/la concluzii ca nu mai are nevoie de serviciile tale;5)daca toate lucrurile sunt asa de simple si sigure in Ro,admiteti cesiunea de creanta (stiu cateva persoane ce va cesioneaza pe loc cateva astfel de creante).Ati pus botu' la majorarea bujetului MJ

# Da' ce bre, Focsaniu'i Londra? date 19 September 2017 20:56 0

"aceleasi pentru piata din Zimnicea si cea din Cluj, pentru cea din Huedin si cea din Bucuresti, pentru cea din Darabani (da, exista Judecatorie acolo) si cea din Timisoara".

# ROLAND date 20 September 2017 08:08 +2

Decizia UNBR prin care avocatii nu mai sunt liberi si nici independenti, decizia prin care cineva le controleaza afacerea, decizia prin care Cabinetul, SCA, ... nu mai sunt forme de exercitare a profesiei. TAMPITILOR, CE ESTE BAROUL? CUM ESTE EL DEFINIT SI EXPLICAT IN LEGE VOASTRA? NIMIC, NIMIC, NIMIC.Nicio taxa fara reprezentarespuneau englezii di sec al XIII-lea UNDE ESTE DFINITIA BAROULUI SI EXPLICATIA A CEEA CE INSEAMNA EL (TRECAND PESTE FAPTUL CA NU ARE ACTE DE INFIINTARE).

# Muppet Show Time date 19 September 2017 20:06 +1

Ce vă spuneam, fraților, cu vreo doi ani în urmă??? Că veți fi slugile comunismului bolșevic, până la adânci bătrâneți. Nu aveați altă treabă decât să ne vânați pe noi, avocații lui Bota, prin instanțe, așa cum vă ordona tarabostele florea nimeni, maestrul absolut al integrării în Ezoteric...Na acuma, să vă iasă pe nas...și în plus, să vă fie rușine pentru toate mizeriile în care ne-ați băgat. Vrem doar o pâine, nu conflicte. Dar mizeriile care vă conduc, văd total diferit realitatea. Până-ntr-o zi...

# danndeac date 19 September 2017 15:22 0

asa ne trebuie onorarile avocaţilor se va compara cu preţurile din piaţă.ex divorţ =15kg cartofi

# Bercea date 19 September 2017 15:35 +2

Dragi colegi avocați, cereti actele de infiintare ale barourilor si UNBR florea. Daca nu le au (hot, statute...) dati-i jos pe toti acesti mafioti !

# doamnye ajuta date 19 September 2017 15:39 -1

Oricat o lalaiti, de DeNeA nu veti scapa, mai degraba ori mai tarziu.

# Vladimârrr...!!! date 19 September 2017 17:16 +2

Anterior am încercat o umila postare la articolul care-l avea in poza pe avocatul Costel Gilcă și probabil ca greșind-i una din consoanele numelui, nu am mai apărut pe sticla. Revin acum cu aceeași idee ca, măcar pentru activitatea avocaților românești, indiferent din ce barou sau birou (Doamne iartă-ma, ca era cât pe ce sa scriu "binom" ...!) fac parte, sa existe ceva de genul Protecției Consumatorului, deoarece cam prea multi din aceasta stirpe s-au transformat in "haiduci la drumul mare", spoliindu-și fără rusine victimele care cu ajutorul lor isi caută dreptatea, fără a face nici măcar un minim efort, pentru a le-o obține, dar executându-i la sânge, pentru a le stoarce nosocomialul onorariu cerut. Sper ca măcar aceste rânduri cât mai cumpănite in granițele bunului simt sa fie publicate, ca un mareeeee... semnal de alarma la ce ni și li se întâmpla justițiarilor romani, lăsați fără apărare in fata neîdestulatelor pohte a unora din cei mai mari nemernici nesatui ai neamului ...

# m. panait date 19 September 2017 20:54 +2

Vai de cei ce nu isi vor permite avocati ! Vai de cei care incheie contractele cu avocatii si nu isi platesc ratele (de obicei ultima), la timp! Vai de pohtele unor avocati ce vor denunta unilateral contractele!Va i de cei ce vor fi pusi in executare de catre avocati!Vai de cei ce nu reusesc sa plateasca toate ratele inaintea I-ului termen de judecata! Vai de cei ce trebuie sa atace un act in ... zile/ore.Vai de cei ce aveau contracte tip abonament, cu limita de suma. Vai de toti. Cine sunt castigatorii? Pai, C.A.Av., CAA UNBR, Ministerul Justitiei, asiguratorii de malpraxis si Minist Finantelor Publice. Capusele ce nu muncesc. 87 mil de germani ai ~800000 lucratori in administratie. Ro cu 16 mil de locuitori, are peste 3 mil de lucratori ... Ca sa nu scriu ca unii privilegiati nu platesc CAA

# Cohorta date 19 September 2017 17:52 +1

caracteristica avocateasca este MINCIUNA.talentul lor ar trebui scurtat de Protectia Consumatorului.Vladimirrr ai tras un bun semnal de alarma arhicunoscut de stirpea avocateasca slujitorii Baronului Munchausen

# jurist date 19 September 2017 17:53 +3

avocatura este ceam mai banoasa afacere pentru unii si poate fi comparata cu traficul de droguri la profitabilitate. inmultiti 3500 de fraieri pacaliti cu un banl examen imposibil de luat ori 1000 de lei. apoi ganditi-va cati sclavi are plantatia, cati bani au platit sclavii sa ajunga avocati si cati bani cotizeaza lunar. acum au si plafon de indeplinit. cind sclavii nu mai fac fata sunt inlocuiti cu altii praspeti care stau la coada. veti observa ca numai cei cu stare materiala provenind din facultatile second hand si politie isi gasesc locul in avocatura. multi au grave lacune de scoala generala, nu au cultura minima necesara gramaticala, nu stiu sa se exprime, iar in drept sunt total tabula rasa. cind s-au infiintat? cu cine au dat examen dupa revolutie de au ajuns decani si presedinti? sunt curios cand o sa bubuie megasescrocheria cu RIL-ul sustinut in mod mincinos de niste judecatori care au dat solutii contrare in spetele anterioare pe care le-au judecat?

# DANA DANIELA date 19 September 2017 20:19 0

CAT DE CURAND SPER SA SE TERMINE CU ACEASTA SITUATIE SI SA PLATEASCA CEI CARE INTENTIONAT AU GRESIT!!

# avi avi date 19 September 2017 20:48 -1

gura sclavilor si platiti tributul!! eu pledez chiar daca nu-s intreg la cap si va usurez de bani. imi place sa traiesc pe spinarea voastra ca un parazit!!

# Tacova date 20 September 2017 00:45 0

Zic ca e bine cu onorarii minimale. Cei care nu vor traiesc din evaziune.Pro bono nu trebuie sa fie regula ci excepția@

# Iulyus date 20 September 2017 03:10 -2

Avocatul asta e un mare dezinformator. Probabil e si evazionist, adica nu-si declara veniturile pe motiv ca lucreaza pro bono. Nu a inteles ca acelea sunt onorarii minimale, stabilite pentru a inlatura preturile de dumping si concurenta neloiala intre avocatii care isi declara venirturile si cei care nu fac asta, el avand posibilitatea de a-si negocia onorarii mai mari cu clientii sai. Cat despre concurenta, si notarii si executorii judecatoresti sunt profesii liberale, avand stabilite grile de onorarii, iar Consiliul Concurentei nu am vazut sa reactioneze referitor la acestea.

# brandusa date 21 September 2017 15:39 +2

Pe antetul executorilor si notarilor scrie Ministerul Justitie...si zice multe asta ! In alta ordine de idei, pe ce te bazezei cand scrii ca av. de la Cluj evazioneaza Statul? Pe ce te bazezi cand scrii ca daca iei un client pro bono evazionezi statul.Statul trebuie sa se obisnuieasca cu ideea ca afacerea Cab de Av, sau SCPA este a mea PUNKT.Si eu hotarasc cine merita sa fie ajutat pro bono/pe bani putini,si cine nu merita.OK mi se va diminua pensia cu 0,02 bani/luna,dar este problema mea,nu problema CAAv,si cu atat mai putin a UNBR (de fapt nu am inteles ce cauta UNBR in aceast ecuatie: intre avocati si Casa).Daca nu ai inteles bine,avocatii nu lucreaza la norma,si nu cu muschii, ci cu capitalul lor de inteligenta.Ca unii o irosesc in folosul lui Boss,e alta treaba. Oricum isi vor da pumni in cap,si sa fii sigur ca la aceste preturi, evaziunea va fi in floare !

# Comstantin date 20 September 2017 09:27 +2

Oare avocatura mai poate fi numita activitate liberala ???poate ne explica domnul decan care nu face nimik pozitiv pentru avocati. Cum poti sa impui onorarii ???vreti mai multi bani pentru cheltuieli treceti la munca si terminati cu abuzurile.

# gore date 20 September 2017 16:21 +1

niste mosnegi ex securisti care nu fac altceva decat simpozioane si chefuri pe banii celor multi si jecmaniti! au burtile cat casa, neamurile angajate pe bani multi.noi fara pensii, hoteluri de lux pentru cei cu bani, trai pe vatrai.

# vikkktor date 20 September 2017 19:36 +1

Hai sa o spunem clar...Florea & Comp e timpul sa plece si dupa un control serios sa raspunda penal.. 1. Au infiintat INPPA-ul care centralizeaza si cotroleaza intrarea si definitivatul in profesie contra cost 2. Au construit hotel la Eforie investitie aberanta si extrem de scumpa. 3. Au permis intrarea in profesie a celor din administratie cu zambetul umil pe buze 4. Au permis ca notarii sa se ocupe de divorturi cu aceeasi umila si slugarnica pozitie 4. Itentioneaza sa directioneze sume de bani pentru construire a unui mega sediu UNBR inutil, oare de ce ?...poate fac si o catedrala a avocatiilor... 5. Intentioneaza sa centralizeze banii de pensie stransi de barouri, sub unica si inteleapta lor administratie ... UNBR - Marea Adunare Nationala, Florea, Briciu & Comp sa traiasca si sa inforeasca...ei, noi mai putin spre deloc... Ce au dat in schimb ? Ce rol au avut in influentarea legislativului pentru legi benefice profesiei ?

# dodosel date 21 September 2017 20:29 +1

am auzit ca avi avi este deja sub pat cind e vorba de revolta in randul sclavilor. dupa ce se linistesc apele sa vedeti cum iese paduchele la comentat. acum e imbibat in alcool.

# Gina date 21 September 2017 23:50 +1

Sub plapuma imbibat in alcool benefiiciind de masajele unei papusele fierbinti ;-)

# explicatie date 23 September 2017 19:50 +1

avi e plecat cu pluta. nu are destul fir pentru wi-fi. :D e cazat intr-un loc de unde nu are acces la lumina soarelui. camera e alba complet si capitonata ca sa nu se raneasca.

# Gina date 25 September 2017 18:14 +1

Camera era roz ,capitonata, nu era fir la wi-fi . ne-am emotionat la gandul ca lumea ne crede dusi cu pluta ;-)

# Stat bananier date 24 September 2017 21:17 +1

In ce tara UE ati mai vazut ca o structura sa functioneze tolerata? fara acte de infiintare???

# justo date 29 September 2017 21:32 +4

codosul ala de avi avi a plecat cu banii fraierilor inscrisi la unbr-ul mafiot.3500 de prosti ori 1000 de lei inseamna vreo 700 mii de euro. sta nea florea si rade de fraierii care aspira la noul joc de tip loto 6 din 49 numit examen admitere la titlul de avocat. ce pompos titlu pentru atragerea mustelor la rahat. ma uit la intrebari si ma intreb daca sunt sanatsi la cap aia care le-au facut. nu au nici o tangenta cu practica, nimic, niste prostii fara cap si fara coada. e clar ca intrarea e doar pentru cei alesi, dai grila goala si dupa aia pune cine trebuie fasolelel. asa ca dragilor, nu mai aruncati bani aiurea pe vrajelile neo securiste!

# Athos date 19 October 2017 22:10 0

Esti de Caragiale ,mai justo.

# breaking news date 19 October 2017 19:20 +1

avi s-a dus de tot... paguba-n ciuperci!

# colombo date 24 October 2017 22:57 +1

draga Athos, am un amic psihiatru. Vrei o vorba buna la el ca sa te ajute sa redevii avi avi pacaliciul luju-lui? Mai pui de florica comunist, de ce nu dormi tu linistit dupa ce consumi etnobotanice!! :-*

# trilulilu crocodilu date 3 November 2017 19:51 +1

avi , vine nucleara in gradina lui nea florea. pregateste pantalonasii si pupa poala lui Bota daca vrei sa mai practici avocatura. bineinteles ca intai dai examen pe bune si dupa ai dreptul sa profesezi! cu drag amicul tau,justo!

# lillu date 3 November 2017 21:40 +1

examen pe bune televizat,in vazul lumii, sa le vada poporul stiinta de carte a spagarilor, gargaragii.

# BD date 12 November 2017 17:30 0

SINGURA SOLUTIE unificarea celor doua structuri prin fuziune

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.05.2023 – Pensionara cu talent a scos piese noi (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva