21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

UNBR ISI SCOATE PALARIA IN FATA MAGISTRATILOR - Gheorghe Florea multumeste UNJR si AMR pentru sprijinul acordat in cazul alegatiilor ministresei Pruna privind inchipuita „imunitate absoluta” a avocatilor: „Cele doua organizatii profesionale ale judecatorilor au subliniat consecintele nefaste ale campaniei de dezinformare... Apelurile judecatorilor au mentionat si explicat rolul incontestabil al avocatilor in infaptuirea justitiei si in asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare”

Scris de: G.T. | pdf | print

8 June 2016 14:00
Vizualizari: 9373

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, avocatul Gheorghe Florea (foto), le-a transmis, miercuri 8 iunie 2016, o scrisoare de multumire Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania. Gheorghe Florea le multumeste celor doua asociatii profesionale pentru solidaritatea si reactiile pe care le-au avut in cazul alegatiilor fostei asistente a Monicai Macovei, ministresa Justitiei Raluca Pruna, privind inchipuita „imunitate absoluta” de care ar urma sa se bucure avocatii prin modificarile la Legea 51/1995 privind organizarea profesiei de avocat.

Gheorghe Florea precizeaza ca, prin apelurile si actiunile lor, judecatorii au explicat rolul incontestabil al avocatilor in infaptuirea justitiei si in asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare. Presedintele UNBR tine sa sublinieze, totodata, ca o Justitie nu poate fi libera si independenta atat timp cat avocatii sunt ingraditi in exercitarea profesiei si privati de una dintre garantiile esentiale ale apararii, si anume confidentialitatea comunicarii dintre avocat si client.


Iata scrisoarea presedintelui UNBR Gheorghe Florea:

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania multumeste Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania si Asociatiei Magistratilor din Romania pentru reactia prompta, ferma si neechivoca prin care au criticat afirmatiile facute in spatiul public relativ la o asa-zisa 'imunitate absoluta' ori 'superimunitate' a avocatilor.

Cele doua organizatii profesionale ale judecatorilor din Romania au subliniat consecintele nefaste ale campaniei de dezinformare privind perspectivele reale ale legislatiei profesiei de avocat, pe de o parte, si efectele ireparabile de decredibilizare a profesiei prin denigrarea acesteia.

Apelurile judecatorilor au mentionat si au explicat rolul incontestabil al avocatilor in infaptuirea justitiei si in asigurarea efectiva a dreptului constitutional la aparare.

Printr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos la data de 17 mai 2016, U.N.J.R. i-a solicitat acestuia sa indice public 'de indata' articolul din proiectul de modificare a legii avocatului 'la care Ministrul Justitiei Raluca Pruna face trimitere ca ar crea avocatilor o 'imunitate absoluta''.

Solicitarea a venit in contextul in care doamna Ministru al Justitiei Raluca Pruna a declarat la CSM, in data de 16 mai 2016, ca 'nu putem face din niciun fel de profesie liberala, fie si cea a avocatilor, o profesie care se bucura de o imunitate absoluta. Este ceva nemaintalnit in UE'.

Declaratia doamnei Ministru a venit dupa ce, in data de 5 mai 2016, prezenta la un eveniment organizat de Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Ministrul Justitiei Raluca Pruna a spus: 'Asistam acum la o ofensiva care aduce aminte de o restauratie. Imi voi folosi vocea pentru a nu pierde ceea ce am castigat'.

In scrisoarea deschisa trimisa premierului Dacian Ciolos, UNJR a aratat:

'Afirmatiile Ministrului Justitiei Raluca Pruna au creat o adevarata isterie in presa, discursul rational fiind inlocuit de strigate de 'alarma' ca se doreste subjugarea justitiei, in contextul in care justitia este facuta de catre instante, prin judecatori'.

'In toata aceasta galagie publica, intretinuta de jurnalisti si membri ai societatii civile care nu sunt nici practicieni si nici cunoscatori ai dreptului, a lipsit discursul rational si argumentat pe un articol din lege clar'.

'Analiza punctuala a propunerii legislative trebuie facuta cu indicarea precisa a normelor europene la care ministrul justitiei a facut referire, pentru a putea avea o dezbatere profesionista pe un subiect ce tine de buna administrare a justitiei'.

'Analiza unei propuneri legislative trebuie facuta pornind de la principiul ce se doreste a fi ocrotit prin norma propusa, trecand prin modul concret in care acesta este implementat, pentru a se verifica in ce masura solutia aleasa este sau nu excesiva. O astfel de dezbatere permite si identificarea unor eventuale erori, ce pot fi in acest mod corectate'.

'La lecturarea proiectului de lege si al punctului de vedere al Guvernului la modificarile propuse legii 51/1995, UNJR nu a putut identifica nicaieri sintagma 'super-imunitate' sau 'imunitate absoluta''.

'Facem un apel la o dezbatere profesionista, argumentata pe subiectele ce privesc infaptuirea justitiei, ferita de exagerari ce risca sa aiba un efect mai degraba manipulatoriu decat unul constructiv. Administrarea justitiei este un proces sobru care se face in numele legii, adica rational si nu emotional. Un act de justitie eficient si corect are nevoie de legi clare si bine gandite care sa il sustina. Modificarile la legea privind statutul avocatului sunt importante si trebuie analizate rational si profesionist, lucru pe care presa nu l-a facut'.

O atitudine similara a avut-o si Asociatia Magistratilor din Romania, printr-o declaratie publica din 1 iunie 2016, in care s-a aratat:

'Daca nu mai avem nici apararea sigura in tara asta, probabil ca ar trebui sa ne intoarcem in trecut, fiindca avocatul avea mai multe garantii in perioada comunista. Doamna ministru Pruna, asa cum au observat invitatii dumneavoastra, nu citeste Drept comparat, am observat ca i-au dat o replica foarte buna distinsii domni avocati, astazi, face afirmatii ca am fi cumva o tara unica in materie de reglementare si dati-mi voie sa va spun ca nu e nimic nelalocul lui in ceea ce priveste propunerea formulata pe Legea avocatilor. Aceasta profesie si ea trebuie reformata si e foarte bine ca s-a inceput reformarea ei. Nu e nimic, nicio superimunitate, nu e nimic peste lege. Avocatul trebuie sa fie la fel ca preotul, nu e posibil ca un cetatean sa nu aiba siguranta cand merge la un avocat ca ceea ce discuta cu dumnealui ramane acolo'.

'Observam ca este la moda aceasta practica a denunturilor, ca nu se mai pot face altfel de anchete si adevarul nu mai poate iesi la iveala, din conceptia doamnei Pruna, decat pe baza de denunturi. Este un lucru foarte rusinos, doamna Pruna uita ca la 25 de ani reforma sistemului judiciar, de la Revolutie, s-a semnat anul trecut o carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani. Dati-mi voie sa va spun ca pentru un judecator, un avocat este la fel de important cum este procurorul. Nu este cu nimic mai deosebit procurorul decat avocatul'.

Aceste opinii exprimate in public de reprezentantii organizatiilor profesionale ale judecatorilor din Romania demonstreaza faptul ca o profesie nu poate fi desprinsa de domeniul profesional in ansamblul sau si nici de mediul socio-cultural care integreaza in mod natural profesiile juridice.

Este de neconceput o justitie libera si independenta cu avocati ingraditi in exercitiul liber al profesiei si privati de una dintre garantiile esentiale ale apararii: confidentialitatea comunicarii dintre client si avocat si dreptul de pastrare a secretului profesional, ca expresie a unei obligatii sacrosante fata de cel care apeleaza la avocat.

Prin atitudinea avuta, judecatorii din Romania au dat expresie pretuirii majore acordata ideii de justitie, care se poate implini doar cu considerarea si respectarea adevarului si dreptatii, ceea ce implica, obligatoriu, respectarea, asigurarea si garantarea dreptului la aparare.

U.N.B.R. isi exprima pretuirea si recunostinta fata de aceasta solidaritate a judecatorilor!

Pentru a 'personaliza' multumirile publice adresate judecatorilor din Romania, dar si pentru ca omul este masura tuturor lucrurilor, UNBR multumeste la final, dar nu in ultimul rand, presedintilor U.N.J.R. si A.M.R.: doamnei judecator Dana Girbovan si doamnei judecator Gabriela Baltag.

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania,

Presedinte av. dr. Gheorghe Florea”.

Comentarii

# Ultimul Charlot date 8 June 2016 16:01 -6

Smecheria asta cu inamovibilitatea suprema a avocatului e sustinuta de magistrati care: 1. sunt si ei avocati suspendati, 2. magistrati speriati ca o sa fie prinsi cand avocatii le transfera mita de la clienti

# @Charlot date 8 June 2016 16:12 +7

Sharlota, ziceai acum 2 sapt. ca ne da Bota nu stiu ce veste care-i va da pe spate pe traditionali si va asigura intrarea in instante drept avocati a celor din unebereul lui Bota. Nimic ..... In schimb, am auzit ca au mai fost condamnati 2 avocati de la Bota pt. exercitarea fara drept a profesiei de avocat. Unul dintre ei este la Cluj. Ce zici ?

# actele date 8 June 2016 18:13 +2

Dar actele, actele de înființare ale barourilor și ale UNBR-ului când le scoate în fața magistraților?

# @bota date 10 June 2016 06:37 +1

Minti cu nerusinare. Hua!

# Bota date 8 June 2016 18:42 -7

@Charlot, da-mi adresa si iti dau vestea.

# @Bota date 9 June 2016 08:37 +7

Dle Bota, daca dvs. sunteti in spatele acelui nickname, nu mie, persoana X, trebuie sa-mi dati vreo "veste" ci celor ce nu pot munci si condamnatilor pt. profesarea fara drept a profesiei de avocat. Asta in cazul in care sunteti serios si nu doar un "aburitor" pe aici. Sunt destui asemenea in spatiul public (politicieni, tehnocrati, afaceristi, babe si moshi la coada la magazin, carcotasi la birt, etc.).

# oarecare date 9 June 2016 11:11 +5

Pe Bota il gasesti prin restaurante, in slapi, mancand pe banii fraieritilor. I se rupe lui Bota de voi.

# pt Bota date 10 June 2016 07:28 -3

Dle Bota, ignorati postacii ,,oarecare,, ,,avi,, - astia nu sunt colegii nostri, nu sunt avocati, nici nu stiu sa scrie.

# @pt Bota date 10 June 2016 08:56 +6

Problema stii care este ? Ca TU nu esti avocat fiindca daca intri in instanta cu roba/delegatie avocatiala devii infractor. Poate unii de la florea intr-adevar nu stiu sa scrie corect in lb. romana dar sunt recunoscuti in instante/parchete/sectii de politie drept avocati. Asta e diferenta care conteaza, restul e gargara de 2 bani pt. fraieri.

# Bota date 10 June 2016 12:48 -5

Problema stii care este ? TU nu existi, nu ai nume, esti un no name.

# @Bota date 13 June 2016 07:17 +4

Mai bine un "no name" decat condamnat, nu crezi ?? Mai bine un "no name" decat mincinos, nu crezi ?? Exist, la fel de bine cum exista si condamnarea ta si a celorlalti nefericiti care au crezut balivernele tale.

# avi date 13 June 2016 09:15 0

Avi, tu ai crezut in ,,balivernele,, lui Bota ?

# pt no name date 13 June 2016 09:31 -4

no name-ule, totusi ar fi bine sa ne spui cine esti ca sa cunoastem si noi avocatul care ne apara de balivernele lui Bota.

# @Bota date 9 June 2016 12:21 +4

Dle Bota, daca dvs. sunteti in spatele acelui nickname, nu mie, persoana X, trebuie sa-mi dati vreo "veste" ci celor ce nu pot munci si condamnatilor pt. exercitarea fara drept a profesiei de avocat. Asta in cazul in care sunteti serios si nu doar un "aburitor" pe aici. Sunt destui asemenea in spatiul public (politicieni, tehnocrati, afaceristi, babe si moshi la coada la magazin, carcotasi la birt, etc.).

# Rynel date 9 June 2016 17:28 +2

Ma gandesc ca magistratii care il sustin pe Florea Gheorghe sunt si ei avocati dar suspendati. Voi ce credeti?.........

# Jan de la barou date 9 June 2016 20:01 +3

Increngatura avocati judecatori procurori demonstreaza clar ca in Romanica justitia e de fatada.  Momeala judecatorilor si a procurorilor ca aunt acceptati la borcanul cu miere daca se executa in fata gurului traditional este evidenta. In ce tara ati pomenit ca judecatorii si procurorii sa fie avocati suspendati? Pai ori esti judecator / procuror ori avocat. In aceste conditii completul de judecatori si procurorul politic aveau competenta sa judece RIL-ul mafiot? Imi explica cineva cum doua sentinte date de doi obscuri judecatori de judecatorie au fost luate in considerare impotriva sutelor de hotarari ale instantelor de rang superior? In tara asta e o magarie extraordinara, analfabetii fara scoala conduc si fac justitie dupa ureche. 

# manifest date 10 June 2016 12:48 +2

ÎCCJ prin RIL nu stabilește care sunt barourile paralele, doar menționează că pentru existența faptei de exercitare fără drept a profesiei de avocat trebuie analizat modul în care s-a constituit baroul, urmând ca organele judiciare să analizeze in concreta vinovăţia fiecărei persoane cercetate pentru săvârşirea acestei infracţiuni în raport de actele care le deține. Din această motivare rezultă că intanța ce are de soluționat existența faptei de exercitare fără drept a profesiei de avocat are obligația să cerceteze modul cum s-au înființat barourile, stabilind care sunt barouri ce ființează în mod legal și mai apoi vinovăția persoanei în concret. Acest fapt se impune pentru respectarea principiului procesual ”in dubio pro re” potrivit căruia dubiul profită acuzatului și nu să cerceteze vinovăția persoanelor cercetate în raport de apartenența la o persoană juridică a cărui legalitate este contestată.

# manifest date 10 June 2016 12:51 +1

ICCJ prin decizia Decizia nr. 3748/10.10.2014 a respins recursul declarat de reclamanta S.C. „Inforomtur” S.R.L. împotriva sentinţei nr. 234/2013 din 5 iunie 2013 a Curţii de Apel Craiova – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, decizie pronunțată în recurs regulator de competență și a statuat definitiv în favoarea Judecătoriei competența constatării nelegalității Baroului Gorj Tradițional, prin urmare este greșită susținere că ÎCCJ prin decizia 15/2015 a desființat barourile paralele, nefiind în competența acestei instanțe declararea nulității persoanelor juridice fără acte de înființare.   

# da, exact date 10 June 2016 13:28 +4

Da, de desfiintat nu a desfiintat, nici nu putea desfiinta ceva legal constituit, dar in schimb daca lucrezi cinstit, cu totul in regula, te condamna! vai mama ei de tara batuta de Dumnezeu, plina de lichele, care distrugi vise si profesionisti, familii si sperante!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva