19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

UNBR MERGE PE MANA LUI FENECHIU – Consiliul UNBR a votat sa sustina proiectul de lege al avocatului si senatorului Daniel Fenechiu privind digitalizarea avocaturii: „Proiectul va avea ca obiect principal interconectarea profesiei de avocat cu cloud-ul guvernamental. Va reglementa accesul la informatiile din cloud-ul guvernamental si facilitarea anumitor servicii avocatiale in format electronic... Avocatul nu va fi ingradit sa-si exercite profesia in orice alta modalitate prevazuta de lege”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

19 March 2023 17:25
Vizualizari: 4319

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania – condusa de avocatul Traian Briciu (foto) – merge pe mana avocatului si senatorului PNL Daniel Fenechiu in legatura cu proiectul de lege al acestuia privind digitalizarea avocaturii.Consiliul UNBR a anuntat sambata, 18 martie 2023, ca a a votat „cu o larga majoritate” sustinerea initiativei de act normativ care reglementeaza 21 tipuri de servicii pe care avocatul le poate efectua in format electronic in relatiile cu clientii si tertii: 11 in relatiile cu tertii si 10 in raporturile cu tertii, dar in numele clientilor. Dupa cum Lumea Justitiei a dezvaluit in premiera, proiectul Legii privind serviciile profesionale efectuate de avocat in format electronic infiinteaza portalul E-UNBR, administrat de UNBR. De asemenea, la cererea UNBR si in mod gratuit, securitatea cibernetica a E-UNBR poate fi asigurata de SRI, iar comunicatiile de catre STS (click aici pentru a citi).

Potrivit comunicatului de sambata, UNBR sustine initiativa legislativa, cu conditia ca aceasta sa prevada faptul ca avocatul nu este constrans sa lucreze folosind UNBR, ci isi poate exercita profesia „in orice alta modalitate prevazuta de lege”.

Nu in ultimul rand, Uniunea estimeaza ca proiectul va fi gata intr-o luna si asteapta propuneri din partea confratilor.


Iata comunicatul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania:


Consiliul UNBR a hotarat cu o larga majoritate continuarea proiectului privind accesul avocatului la date si sisteme informatice si de facilitare a realizarii anumitor activitati in format electronic


Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, intrunit in perioada 17 – 18 martie 2023, a hotarat cu o larga majoritate (2 voturi impotriva) continuarea proiectului mentionat anterior.

Membrii Consiliului UNBR au votat principalele directii ce vor fi abordate in realizarea proiectului, hotarand urmatoarele:

Proiectul va avea ca obiect principal asigurarea interconectarii profesiei de avocat cu cloud-ul guvernamental (1 abtinere);

Proiectul va reglementa atat accesul la informatiile din cloud-ul guvernamental, cat si facilitarea realizarii anumitor servicii avocatiale efectuate in format electronic (2 voturi impotriva si 1 abtinere);

Caracterul optional al accesului avocatului la date si sisteme informatice si realizarea anumitor activitati in format electronic pe un portal unitar al profesiei de avocat, in scopul interoperabilitatii cu platformele institutionale. Avocatul nu va fi ingradit sa isi exercite profesia in orice alta modalitate prevazuta de lege (1 vot impotriva si 3 abtineri);

Se va avea in vedere incurajarea utilizarii in mod individual de catre formele de exercitare a profesiei a tuturor serviciilor pe care proiectul la va putea oferi, sub rezerva indeplinirii conditiilor tehnice si de securitate cibernetica impuse de autoritati;

Conditiile de avizare pentru utilizarea serviciilor portalului unitar al profesiei de avocat vor viza doua aspecte: conditiile tehnice pentru interconectare si calitatea de avocat cu drept de exercitare a profesiei (1 abtinere).

Consiliul UNBR a desemnat echipa de avocati care va redacta noul proiect dupa cum urmeaza: Av. Antonio Iordan, av. Sergiu Stanila, Av. Alexandru Suciu, Av. Sergiu Capisizu, Av. Danny Bardan-Raine, Av. Serban Lovin (2 abtineri).

Membrii echipei vor analiza toate propunerile provenite de la avocati si vor conlucra cu barourile in vederea realizarii proiectului. Grupurile de lucru constituite la nivelul barourilor sunt invitate sa comunice echipei de avocati care redacteaza proiectul toate propunerile pe care le vor avea.

Proiectul va fi redactat in termen de o luna, cu posibilitate de prelungire si va fi publicat pentru dezbatere in interiorul corpului profesional al avocatilor la o sectiune dedicata in acest sens pe site-ul UNBR.

Adresa de e-mail pentru trimiterea propunerilor din partea avocatilor este digitalizare@unbr.ro.

Comentarii

# Don Machiavelli date 19 March 2023 22:20 +9

Mare, da mare de tot Securist asta Briciu- Cariciu

# santinela date 20 March 2023 07:45 +6

Se presupune ca avocatii au cit de cit scoala sau sint cu mintea la ei.Chiar asa de dus cu pluta sa fi incit sa te dai pe tava SRI-ului si STS-ului ??

# Astia sunt avocatii romani! date 20 March 2023 09:33 +6

Eu cred ca proiectul este incomplet. Ar trebui sa se introduca obligatia avocatilor sa fie ofiteri acoperiti. Nu, nu domnilor care sustineti proiectul, nu toti sunt ca dumneavoastra. Mai sunt unii care inca nu colaboreaza cu serviciile si care trebuie sa vada lumina!

# Campul Tactic date 20 March 2023 10:18 +1

UNBR duhneste a Interesul National. In teorie suntem in Europa, dar in justitie suntem in China.

# recrut neinstruit-avocat-Acoperitu' date 20 March 2023 15:00 +1

Să trăiți, tovarăşe general ! ...ăăă, pardon, preşedinte ! ... al unbr... permiteți să raportez: avocații dîn subordinea dvs. ie proşti...nu înțelege dă ce trebuie să să înscrie în rețeaua noastră ;) ... iei o arde într-una cu Constituția, cu "drepturili omului", cu d-ăstea (dvs. sunteți cu dă-stea, vă doresc succesuri, dacă să implementează sistemu' ăsta, o primiți sigur şi p-a doua) ... şi nu înțelege dă ce "noi" vom avea un avantaj competitiv față dă iei ... a raportat cu mândrie, recrut neinstruit - agent - avocat Acoperitu'

# Lulea Spătaru date 20 March 2023 15:56 +4

Fraierii ăştia de avocaţi din afara Românicii încă se chinuie cu "secretul profesional" şi "privilegiul avocat-client" - dar noi aicişa în colonia bananieră papuaşă condusă de junta militară tocmai am revoluţionat avocatura! Şi de ce nu şi dreptul? Numai aicişa poţi să fii şi avocat şi securist simultan sau şi judecătoare şi şpăgăreasă în cârdăşie cu interlopi şi vrăjitoare.

# lege -faradelege date 20 March 2023 21:50 +1

Domnul Briciu, a folosit briciul sau biciul pentru a mutila un principiu fundamental al profesiei de avocat confidențialitatea relației dintre avocat și client, or 227 cod penal sancționează divulgarea secretului profesional. Inițiativa plimbărețului avocat FENECHIU, va îngropa și această profesie. Atenție domnilor avocați că SOMNUL RAȚINII NAȘTE MONȘTRI și să nu vă considerați victime ale acestei aberații legislative pentru că în mod real veți fi complici cum spunea un mare scriitor american, opuneți-vă acestei anomalii juridice.

# Expirati date 22 March 2023 13:39 +2

Marele Fenechiu, eu ma mir cum a ajuns asta avocat. Citeam comentariile lui cand infiera baroul Bota si ma minunam cum se exprima si cum scria cu greșeli de ortografie. In rest cum e baroul zis traditional asa sunt si liderii, niste expirati ramasi ancorati in epoca comunista. Auzi la ei digitalizare, cand ei probabil ca nici nu stiu de unde se porneste calculatorul. Sigur cauta telecomanda :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva