UNEJ DEZMINTE ACUZATIILE DE FRAUDA – Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a organizat o conferinta de presa pentru a demonta "atacurile publice din interior" in legatura cu accesul in profesie. Mihai Jurchescu, presedintele UNEJ: "Rude, copii, soti, sotii de executori judecatoresti nu au luat examenul de admitere. Nu se poate vorbi ca suntem o casta inchisa". Anul trecut, 5 executori stagiari respinsi la examen au sesizat DNA acuzand UNEJ de fraudarea concursului (Document)
Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a organizat, marti 14 mai 2014, la sediul institutiei, o conferinta de presa cu tema "Accesul in profesia de executor judecatoresc - cu trimitere directa la atacurile publice lansate chiar din interiorul profesiei". Evenimentul a fost sustinut de presedintele UNEJ, Cristian Mihai Jurchescu (foto centru), vicepresedintele institutiei, Vasile Deacu (foto dreapta), si presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti Cluj, Marius Iacob Morari (foto stanga). Scopul Conferintei a fost acela de a demonta "atacurile aparute pe unele canale media" in legatura cu modul de desfasurare al examenelor de admitere in profesia de executor judecatoresc.
Mai exact, in presa au aparut, la inceputul acestei luni, informatii potrivit carora executorilor judecatoresti din institutiile de credit nu li s-ar permite sa sustina examenul de definitivat inainte de a termina stagiatura, iar atunci cand ar ajunge totusi sa dea examenul, ar promova doar pe anumite criterii. In replica, Cristian Jurchescu, presedintele UNEJ, a declarat ca nu poate fi vorba de fraudarea examenelor, cata vreme mai multe rude ale unor executori judecatoresti au picat cu brio examenul de definitivat: "Cu privire la atacurile aparute pe unele canale media legate de exercitarea profesiei de executor judecatoresc, in speta, modul de accedere in aceasta profesie si modul cum se desfasoara examenele de admitere in profesia de executor judecatoresc, am dorit sa aducem unele lamuriri, sa aratam o oarecare transparenta si cat ne permite legea, cu privire la modul de desfasurare al acestor examene. A aparut in presa, pe un canal de stiri, informatia ca in profesia de executor judecatoresc se accede foarte greu, este o casta inchisa, nu pot intra decat cei doriti de UNEJ. Alaturi de colegii mei, am vrut sa va demonstrez ca nu este deloc asa. Am pregatit o mapa pentru dumneavoastra in care sunt evidentiate concursuri de admitere in profesie, unde se vede foarte clar ca mare parte dintre candidatii la examenul de admitere in profesie care sunt rude, copii, soti, sotii de executori judecatoresti nu au luat examenul de admitere in profesie. Deci, nu se poate vorbi ca suntem o casta inchisa".
Prezentam integral punctul de vedere al UNEJ expus la Conferinta cu tema "Accesul in profesia de executor judecatoresc - cu trimitere directa la atacurile publice lansate chiar din interiorul profesiei":
"In vederea armonizarii legislatiei referitoare la executarea creantelor institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare cu prevederile Legii nr. 134/2010 privind Codul de Procedura Civila care consacra competenta generala a executorilor judecatoresti de a efectua executarea silita a oricarui titlu executoriu, a fost adoptata Legea nr. 287/2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare.
Potrivit dispozitiilor art. 1 alin.(2) din Legea nr. 287/2011, executorii apartinand corpurilor proprii de executori organizate de institutiile de credit si alte entitati care apartin grupului acestora si care desfasoara activitati financiare, de institutiile financiare nebancare sau de institutiile de credit cooperatiste, care, la data intrarii in vigoare a acestei legi aveau o vechime mai mica de 2 ani in aceasta activitate, au dobandit, la cerere, calitatea de executor judecatoresc stagiar.
Potrivit art. 2 alin.(2) din Legea nr. 287/2011 „ Executorii prevazuti la art. 1 alin. (2) vor fi angajati, prin grija camerelor executorilor judecatoresti, stagiari in cadrul unui birou din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde si-au desfasurat, in principal, activitatea ori din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde se afla sediul institutiei de credit sau al institutiei financiare nebancare ori al cooperativei de credit in cadrul careia si-au desfasurat activitatea. Dispozitiile art. 21 din Legea nr. 188/2000, republicata, sunt aplicabile.”
In aplicarea dispozitiilor legale, Ministerul Justitiei a emis ordine prin care executorii judecatoresti aratati mai sus au dobandit calitatea de executori judecatoresti stagiari, fiind angajati prin grija Camerelor si indeplinind perioada de stagiu necesara sustinerii examenului de definitivat.
in conformitate cu dispozitiile art. 6 alin.(1) din Legea nr. 287/2011, executorii numiti in baza art. 1 din cuprinsul acestei legi se supun prevederilor Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, republicata, ale Statutului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, precum si ale altor reglementari aplicabile profesiei de executor judecatoresc.
Prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 1311/C/10.04.2013 s-a aprobat organizarea examenului de definitivat pentru executorii judecatoresti stagiari la data de 15.05.2013, precum si examenul de admitere in profesia de executor judecatoresc la data de 16.05.2013.
Astfel, la data de 15.05.2013, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a organizat, sub coordonarea si controlul Ministerului Justitiei, examenul de definitivat pentru executorii judecatoresti care si-au indeplinit perioada de stagiu, la acest examen participand si petentii in cauza.
in conformitate cu prevederile art. 39 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000, examenul de definitivat consta intr-o proba teoretica si o proba practica. Ministerul Justitiei si Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti au stabilit tematica cu caracter teoretic din materiile: drept civil, drept procesual civil, drept comercial si organizarea profesiei de executor judecatoresc. Proba practica a constat in intocmirea unui act procedural. Pentru a promova examenul, candidatul a trebuit sa obtina cel putin media 7,00 la proba teoretica, iar nota obtinuta la fiecare materie sa nu fi fost mai mica de 5,00. De asemenea, nota obtinuta la proba practica trebuia sa nu fie mai mica de 5,00.
Referitor la modalitatea de calcul a stagiaturii facem precizarea ca aceasta este prevazuta expres de dispozitiile art. 12 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti:
„(1) Stagiul reprezinta perioada premergatoare dobandirii calitatii de executor judecatoresc si are drept scop pregatirea profesionala a executorului judecatoresc la inceputul exercitarii profesiei.
(2) Durata stagiului este de 2 ani, calculata de la data incheierii contractului individual de munca.
(3) Colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti poate aproba, la cerere, reducerea perioadei de stagiu la un an pentru executorii stagiari care se remarca in activitatea profesionala pe baza rezultatelor obtinute la conferintele de stagiu si a referatului executorului judecatoresc indrumator, in conditiile prezentului regulament”.
Referitor la modalitatea de notare, facem precizarea ca, in conformitate cu dispozitiile art. 26 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000, notarea lucrarilor se face de Comisia pentru elaborarea subiectelor si notarea lucrarilor de concurs sau examen, de regula in termen de 15 zile de la data sustinerii concursului sau examenului.
Notarea fiecarui subiect se face prin punctaj conform baremului intocmit de comisia pentru elaborarea subiectelor si notarea lucrarilor.
Avand in vedere dispozitiile art. 29 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000, baremul de notare s-a stabilit de catre Comisia pentru elaborarea si notarea lucrarilor de examen. La elaborarea baremului au fost avute in vedere complexitatea si gradul de dificultate al fiecarui subiect si aptitudinea de a reflecta capacitatea de intelegere si de sinteza a candidatului.
Pe cale de consecinta, avand in vedere prevederile art. 26 din Regulamentul de punere in aplicare a Legii nr. 188/2000, candidatii au fost declarati respinsi intrucat nu au obtinut minim nota 5,00 la fiecare materie".
Scandalul a izbucnit ulterior organizarii examenului de definitivat, din luna mai 2013
In luna august 2013, cinci executori judecatoresti stagiari - Gica Agache, Claudiu Mardale, Andrei-Liviu Radulescu, Radu-Ioan Serban si Anamaria-Magdalena Taus - au sesizat DNA si Guvernul, acuzand membri ai Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, condusa la acea vreme de Marius Crafcenco, de savarsirea unor infractiuni cu prilejul examenului de definitivat organizat la data de 15 mai 2013.
Cei cinci tineri executori judecatoresti stagiari au sustinut atunci ca au depus cerere de numire ca executori judecatoresti, intrucat diferenta de stagiu ce urmau a-l indeplini era nesemnificativa in raport cu durata totala a acestuia, situatie prevazuta de art. 107 alin. (3) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti, aprobat prin Ordinul Ministrului Justitiei nr. 210 din 5 februarie 2001, coroborat cu dispozitiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 287/2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare. Dupa ce aceste solicitari le-au fost respinse de catre Adrian Cojan, seful Serviciului Profesii Juridice Conexe din Ministerul Justitiei, au sustinut cei 5 candidati, primirea lor in stagiu s-a realizat doar dupa rezolvarea petitiei nr. 15C/1040/p/2012 inregitrata la Guvernul Romaniei.
In sesizarea inaintata la DNA, dar si in cuprinsul sesizarii transmise premierului Victor Ponta, cei cinci executori judecatoresti stagiari au aratat ca ”desi Consiliul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, in temeiul dispozitiilor art. 38 alin. (2) din Regulamentul de aplicare a Legii nr. 188/2000, a hotarat la data de 29.06.2012, orele 18:00, conform procesului verbal incheiat cu acea ocazie, sustinerea examenului de definitivat pentru executorii judecatoresti stagiari care indeplinesc conditiile cerute de lege, prin adresa nr. 67368/09.08.2012, Ministerul Justitiei in mod nelegal si netemeinic, nu a permis organizarea examenului mai sus aratat”.
* Cititi aici plangerea depusa la DNA de cei cinci executori judecatoresti stagiari
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# unul din lumea cea mare 14 May 2014 19:12 +3
# unul din lumea cea mare 14 May 2014 21:21 +3
# Eu 14 May 2014 20:38 +4
# andrei 14 May 2014 20:52 +3
# bernardu 14 May 2014 21:37 +4
# bernardo 14 May 2014 21:42 +3
# bernardo 14 May 2014 21:52 +4
# george 15 May 2014 08:08 +1
# Decebal 15 May 2014 11:28 -3
# In suferinta 15 May 2014 13:37 +6
# membru UNEJ 15 May 2014 13:29 +5
# S VASILE 15 May 2014 21:48 -4
# candidat 15 May 2014 22:16 +3
# Danutz 15 May 2014 22:13 0
# candidat 15 May 2014 22:25 +1
# Danutz 15 May 2014 22:34 -2
# candidat 21 May 2014 01:21 +1
# Danutz 15 May 2014 22:38 -1
# Pt Danutz 15 May 2014 23:25 +4
# danutz 16 May 2014 10:44 -2
# pt danutz 16 May 2014 14:19 +3
# danutz 16 May 2014 15:39 -6
# ptr danutz 17 May 2014 00:51 +4
# candidat 15 May 2014 22:28 +1
# Pt Danutz 15 May 2014 23:46 +4
# danutz 16 May 2014 10:36 0
# ptr danutza 17 May 2014 01:03 +2
# Danutz 25 May 2014 00:36 0
# Candidat 18 August 2014 22:22 0
# lica 17 May 2014 01:51 0
# obiectiva 15 May 2014 22:18 -3
# obiectiva 15 May 2014 22:20 -3
# obiectiva 15 May 2014 22:21 -3
# obiectiva 15 May 2014 22:23 -2
# obiectiva 15 May 2014 22:26 -3
# obiectiva 15 May 2014 22:27 -3
# eu am fost acolo 16 May 2014 00:50 +9
# stagiara dornica 16 May 2014 07:41 +1
# tacere 17 May 2014 02:56 +2
# candidat 18 August 2014 22:05 0
# elena 12 June 2014 23:35 0
# andrei 14 June 2014 21:01 -1
# zagaria 21 June 2014 22:09 +1
# Mucles 18 August 2014 22:16 +1
# candidat 22 January 2015 11:31 +3