UNPIR SI INPPI SALUTA LEGEA INSOLVENTEI – Arin Octav Stanescu, presedintele UNPIR: "Dupa 2 ani in care domeniul insolventei a fost capul de afis in mass-media, avem un act normativ extrem de important, de interes pentru tot mediul economic si financiar". Simona Maria Milos, presedinte INPPI: Avem o lege echilibrata, prin care s-a urmarit armonizarea intereselor debitorului cu cele ale creditorilor sai"
Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania, condusa de avocatul Arin Octav Stanescu (foto 1), si Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa, prezidat de Simona Maria Milos (foto 2), saluta decizia Parlamentului Romaniei de aprobare a proiectului de lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Dupa dezbaterea publica sustinuta in data de 24 martie 2014 la initiativa Comisiei Juridice, de Disciplina si Imunitati a Camerei Deputatilor cu privire la noul proiect de lege referitor la insolventa, actul normativ a fost aprobat marti, 15 aprilie 2014, in Parlamentul Romaniei. Redactata de un consortiu format din specialisti in domeniu, sub supravegherea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, Legea privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa urmareste, prin modificarile aduse, ca Romania sa se alinieze reglementarilor institutiilor financiare internationale mentionate si ale Uniunii Europene in materie de insolventa si se va aplica doar firmelor care vor intra in insolventa de acum inainte.
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, actul normativ propune o viziune integratoare incluzand intr-un singur corpus legislativ general, aplicabile tuturor operatorilor economici, legislatia speciala, incidenta institutiilor de credit si institutiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolventei grupurilor de societati, reglementarea insolventei transfrontaliere. Sunt, de asemenea, reglementate in noua lege instrumentele de prevenire a insolventei.
UNPIR si INPPI saluta, pe aceasta cale, aprobarea Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, un act normativ cu obiective legitime care vor avea un impact major asupra vietii economice. Avand in vedere starea generala a mediului de afaceri - in contextul in care doar in anul 2013 au intrat in insolventa peste 26.000 de societati, este extrem de important ca noile reglementari in domeniul insolventei sa-i poata ajuta pe debitorii onesti, aflati in dificultate.
Presedintele UNPIR, avocatul Arin Octav Stanescu, a precizat ca actul normativ este extrem de important si de pozitiv: "Dupa doi ani de munca asidua, controverse si declaratii spumoase, critici si presiuni, avem o noua lege referitoare la procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Dupa doi ani de zile in care domeniul insolventei a fost capul de afis in mass-media, avem un act normativ extrem de important, de interes nu doar pentru antreprenori, ci pentru tot mediul economic si financiar. Chiar daca ar fi fost de preferat sa avem un Cod al Insolventei care sa includa toate actele normative ce tin de acest domeniu, inclusiv falimentul personal, Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania isi exprima aprecierile pozitive cu privire la noua Lege privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si le multumeste tuturor celor implicati in materializarea acesteia pentru efortul depus".
La randul ei, Simona Maria Milos, presedinta INPPI, a explicat ca adoptarea legii reprezimnta un succes: "Pentru toti cei implicati in acest proces, consortiul castigator al proiectului de elaborare al Codului Insolventei, practicieni in insolventa, debitori si creditori deopotriva, adoptarea acestei legi este un succes. Avem o lege echilibrata, prin care s-a urmarit armonizarea intereselor debitorului cu cele ale creditorilor sai, care va permite acordarea celei de-a doua sanse debitorilor viabili, fara a permite insa, lezarea intereselor legitime ale creditorilor".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Petru 17 April 2014 13:50 +1
# stan 17 April 2014 14:22 +6
# kuku 17 April 2014 17:38 +4
# Valeriu Mangu 17 April 2014 20:42 +4
# obiectiva 18 April 2014 16:31 +5