29 March 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

URMASUL LUI PORTOCALA, TRAS PE DREAPTA – Sectia pentru procurori din CSM a hotarat in unanimitate suspendarea din functie a procurorului Mihai-Laurentiu Vasilescu de la Parchetul Judecatoriei Slobozia, primul procuror exclus din magistratura dupa Mircea Negulescu „Portocala”. Masura a fost dispusa pana la solutionarea definitiva a dosarului in care Vasilescu a fost sanctionat pentru trei abateri disciplinare. Procurorii CSM au aplicat vechea legea, unde suspendarea este obligatorie (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 March 2023 14:17
Vizualizari: 3230

Continua problemele procurorului Mihai-Laurentiu Vasilescu (foto) de la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia, primul procuror sanctionat disciplinar cu excluderea din magistratura de la Mircea Negulescu „Portocala” incoace.Miercuri, 8 martie 2023, imediat dupa ce Sectia pentru procurori in materie disciplinara din Consiliul Superior al Magistraturii a pronuntat pedeapsa pentru Vasilescu, aceeasi sectie a dispus suspendarea din functie a procurorului de la PJ Slobozia.

Precizam ca nu este vorba despre o suspendare disciplinara propriu-zisa (ca sanctiune prevazuta de art. 100 lit. d din Legea nr. 303/2004, respectiv de art. 273 lit. e din Legea nr. 303/2022), ci despre o suspendare preventiva (sau administrativa – spuneti-i cum doriti), pana la solutionarea definitiva a cauzei in care Mihai Vasilescu a fost pedepsit cu excluderea din magistratura.

Hotararea privind suspendarea a fost luata cu unanimitate de voturi. Suspendarea a intrat in vigoare joi, 9 martie 2023.


Iata minuta hotararii nr. 180/2023 a Sectiei pentru procurori:


Suspendarea din functie a unui procuror ca urmare a aplicarii sanctiunii disciplinare de excludere din magistratura

Solutie

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat suspendarea din functie a domnului VASILESCU MIHAI LAURENTIU, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Slobozia, incepand cu data de 09.03.2023, in temeiul art. 62 alin. (1) lit. e) si alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. (unanimitate)”.


Vasilescu, pedepsit dupa un scandal cu politistii rutieri


Amintim ca procurorul Laurentiu Vasilescu a fost sanctionat cu excluderea din magistratura pentru savarsirea urmatoarelor abateri disciplinare (prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor):

- a): „manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu”;

- n): „folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”;

- t) teza I: „exercitarea functiei cu rea-credinta. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala. Sanctiunea disciplinara nu inlatura raspunderea penala”.

Totul a inceput in ziua de 30 ianuarie 2017, cand magistratul s-a razbunat pe doi politisti rutieri pentru ca acestia indraznisera sa-i ridice placutele si talonul auto din pricina ca procurorul depasise viteza legala si avea inspectia tehnica periodica (ITP) expirata. Culmea tupeului a facut ca acelasi procuror sa le aplice celor doi politisti cate o amenda de 5.000 de lei, prin ordonanta, prezentandu-se pe sine drept „parte vatamata” (click aici pentru a citi).

Pe de alta parte, procurorul Vasilescu a fost achitat – si la fond, si definitiv, in apel – in dosarul penal de abuz in serviciu, in care il trimisese in judecata Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Achitarea pe „fapta nu este prevazuta de legea penala” (art. 16 alin. 1 lit. b teza I CPP) a fost pronuntata intai de Curtea de Apel Bucuresti, apoi de Inalta Curte de Casatie si Justitie (click aici pentru a citi).


Suspendarea nu mai e obligatorie in noua lege


Incheiem, remarcand ca atat la sanctionarea lui Mihai Vasilescu, cat si la suspendarea lui preventiva, Sectia pentru procurori in materie disciplinara a aplicat vechiul statut al judecatorilor si procurorilor (Legea nr. 303/2004), iar nu pe cel nou (Legea nr. 303/2022). Spre deosebire de vechea reglementare, noul act normativ nu mai prevede obligativitatea suspendarii preventive in caz de excludere disciplinara din magistratura, aceasta masura administrativa putand fi dispusa doar daca doreste sectia corespunzatoare din CSM.

De asemenea, noua prevedere stabileste ca inceput al suspendarii nu pronuntarea excluderii din magistratura, ci momentul in care magistratul sanctionat in acest mod primeste motivarea hotararii disciplinare.


Iata pasajele relevante din vechiul, respectiv noul statut:


- art. 62 alin. 1 lit. e din Legea 303/2004: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (...) in perioada cuprinsa intre data pronuntarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 100 lit. e) (n.r. excluderea din magistratura) si data eliberarii din functie;

- art. 197 alin. 1 lit. g din Legea 303/2022: „Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri: (...) in perioada cuprinsa intre data comunicarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare a excluderii din magistratura si data eliberarii din functie, daca Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori apreciaza ca se impune aceasta masura in raport cu natura si gravitatea faptei si urmarile acesteia.

Comentarii

# justitiareala.ro date 9 March 2023 15:20 +2

Stati calmi! Va reveni triumfator ca si Portocala justitiareala.ro

# DODI date 9 March 2023 18:00 0

De regulă pe dreapta este tras atașul unei motociclete. Dacă vrei într-adevăr să faci curățenie în trafic atunci suspenzi pe cei ce ”deranjează” traficul. Dar mai e mult până departe...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2023 – Adriana Stoicescu pleaca de la tribunal

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva