21 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VASILICA IAR VREA LANGA CRINA – Judecatorul Cristi Vasilica Danilet cere CSM sa il lase sa plece de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor in timp ce este suspendat din functie. Danilet a mai incercat in urma cu trei luni sa ajunga la instanta unde activeaza prietena sa Crina Muntean, dar CSM i-a dat un mare flit. Vasilica a fost tras pe dreapta de CSM pana cand ICCJ va judeca recursul impotriva deciziei de excludere din magistratura (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

30 January 2022 12:41
Vizualizari: 3574

Noaptea mintii: judecatorul Cristi Vasilica Danilet (foto) vrea sa schimbe instanta, desi in momentul de fata este suspendat din functie. Caci, asa cum se stie, Danilet a fost tras pe dreapta de CSM pana cand Inalta Curte ii va solutiona recursul impotriva hotararii CSM prin care a fost exclus din magistratura. Cu toate acestea, Danilet a facut o noua cerere ca sa fie lasat sa plece de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor, acolo unde activeaza prietena sa Crina Muntean (o alta partenera DNA), dupa ce de curand facuse o solicitare similara, luand insa un mare flit din partea CSM.


 

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat in urma cu cateva zile “Anuntul privind situatia cererilor de transfer formulate si instantele pentru care s-a solicitat transferul in etapa 1 a sesiunii de transfer publicata in data de 6 ianuarie 2022 si perioada de depunere a cererilor de transfer in etapa a 2-a, conform art. 61 alin. 3 din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. Totodata, CSM a publicat si lista cu magistratii care solicita transferul.


Vasilica ar trebui sa se pregateasca de un nou flit


Astfel, la sectiunea dedicata Curtii de Apel Oradea, printre magistratii care solicita transferul se regaseste vestitul Cristi Vasilica Danilet, care, asa cum spuneam, se roaga de CSM sa fie lasat sa activeze la instanta unde lucreaza prietena sa Crina Muntean, si anume Tribunalul Bihor (vezi facsimil). Care va fi decizia CSM nu este greu de intuit. Mai exact, credem noi, cererea de transfer a lui Cristi Danilet va fi respinsa, caci e greu de crezut ca un judecator suspendat din functie ar putea schimba instanta. Ar fi absurd ca CSM sa aprobe transferul la o alta instanta a unui judecator suspendat din functie, in conditiile in care acesta in continuare nu isi va putea exercita activitatea.

Totusi, Vasilica are doua sanse care i-ar da cat de cat sperante ca cererea sa de transfer ar putea fi aprobata. Prima ar fi ca pana la momentul discutarii de catre CSM a cererii de transfer, Inalta Curte sa solutioneze recursul pe care Danilet l-a formulat impotriva deciziei de excludere din magistratura si sa ii dea o solutie favorabila, in sensul anularii masurii dispuse de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara.

A doua este ca Inalta Curte sa ii admita luni, 31 ianuarie 2022, contestatia pe care Danilet a formulat-o impotriva deciziei CSM de suspendare din functie pana la judecarea recursului impotriva deciziei de excludere din magistratura. O sansa mica, in opinia noastra, avand in vedere practica existenta pana in momentul de fata, cu zeci de judecatori suspendati din functie pana la momentul deciziei definitive privind excluderea din magistratura.

Pe de alta parte, ne gandim ca poate e posibil ca Danilet sa isi fi depus cererea de transfer de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor inainte sa fie dat afara din magistratura.

 Vasilica si-a mai incercat norocul o data


Nu este pentru prima data cand Cristi Vasilica Danilet cere CSM sa il lase sa plece de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor. A mai facut-o in urma cu trei luni, cand a incercat sa ajunga la Tribunalul Bihor, dar nu prin transfer, ci prin detasare. A fost insa refuzat de Sectia pentru judecatori a CSM, care, prin Hotararea nr. 1251 din 28 octombrie 2021, a decis ca cererea este inadmisibila.

La acel moment, Sectia pentru judecatori a aratat ca atunci cand a trimis catre Consiliu cererea de detasare a lui Vasilica, Tribunalul Bihor nu apucase sa consulte Curtea de Apel Oradea, instanta imediat superioara si in a carei circumscriptie functioneaza Tribunalul Bihor. Or, asa ceva incalca nu atat litera, cat spiritul legilor 303/2004 (privind statutul judecatorilor si procurorilor) si 304/2004 (privind organizarea judiciara), care, in mecanismul detasarii, ii acorda un rol important presedintelui curtii de apel in a carei circumscriptie vrea sa ajunga magistratul-petent. Rol care a fost ignorat in cazul de fata de catre Tribunalul Bihor, concluzioneaza CSM. Importanta ridicata a presedintelui de CA in aceasta ecuatie este data de faptul ca detasarea se poate dispune pe o perioada mult mai mare decat delegarea (maximum 3 ani detasare versus maximum 6 luni delegare), adauga CSM (click aici pentru a citi intreaga hotarare a judecatorilor din CSM).


* Cititi aici lista cu judecatorii care solicita transferul la alte instante, printre care si Cristi Vasilica Danilet

Comentarii

# Ciolacu date 31 January 2022 11:43 +13

2023 aprilie pt recurs introdus în iulie 2021... Așteptăm ICCJ

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.07.2024 – Procurorul care vrea sa infunde AUR nu se lasa

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva