24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VELA FACE LUCRURI TRASNITE – Ministrul de Interne si-a pus politistii in cap. Sindicatul Europol acuza ca „Politia Scolara” este doar pe hartie, si degeaba: “Politistii de la investigatii criminale au fost trimisi sa imbrace uniforma de politist pentru a asista la deschiderea anului scolar, desi nu aveau astfel de atributii... Au fost nevoiti sa stea in incinta unitatilor de invatamant cel putin 3 ore, timp in care activitatea specifica a acestora a fost neglijata”

Scris de: B.G. | pdf | print

18 September 2020 16:14
Vizualizari: 4665

Ministrul de Interne Marcel Vela (foto), cel care i-a anuntat pe infractori ca este cu ochii pe ei, iar pentru a fi si credibil s-a pozat intr-o ipostaza care a starnit hohote de ras, a reusit sa-si puna din nou politistii in cap.

Sindicatul Politistilor Europol acuza ca Ministerul Afacerilor Interne continua sa persevereze in bulibaseala creata la ceas de seara pentru a masca asa-zisa reforma a institutiei.

Concret, este vorba despre noua structura  “Politia Scolara”, anuntata de Vela cu surle si trambite ca un mare succes, structura care ar trebui sa se ocupe de siguranta elevilor. Politistii au insa o alta parere, si spun ca noua structura este doar pe hartie, si degeaba.


 

Potrivit Sindicatului Europol, MAI a primit semnale de la unitatile de politie din tara referitoare la faptul ca noua structura anuntata peste noapte de ministrul Vela, fara o consultare prealabila a politistilor cu expertiza in domeniu si a organizatiilor sindicale, nu va putea deveni operationala din cauza lipsei acute de personal si a lipsei de delimitare a atributiilor.


Sindicatul Europol afirma ca la nivelul fiecarei unitati de politie exista cate un imputernicit sef la Biroul Politiei pentru Siguranta Scolara, ce are in subordine nu politisti, ci doar un numar de 4 functii de ofiter specialist si una de agent principal, acestea nefiind ocupate pana in prezent din cauza lipsei de personal.

Totodata, Sindicatul Europol acuza ca din cauza lipsei de personal pentru noua structura, s-a dispus
la nivelul inspectoratelor judetene ca politistii de la investigatii criminale sau de la investigarea criminalitatii economice, care isi desfasoara zilnic atributiile de serviciu in tinuta civila, sa imbrace uniforma de politist pentru a se prezenta la unitatile de invatamant cu un singur scop, acela de a asista la deschiderea noului an scolar, desi nu aveau astfel de atributii in fisa postului.  Ocazie cu care au fost nevoiti sa stea in incinta unitatilor de invatamant cel putin 3 ore, timp in care activitatea specifica a acestora a fost neglijata.

Avand in vedere cele reclamate de Sindicatul Europol, ne intrebam ce au facut infractorii in cele 3 ore in care politistii de la investigatii criminale pazeau scolile.


Iata anuntul facut de Sindicatul Europol:

"„Politie Scolara” doar pe hartie si degeaba

In ciuda semnalelor primite de la unitatile de politie din tara referitoare la faptul ca noua structura anuntata peste noapte de ministrul Vela, fara o consultare prealabila a politistilor cu expertiza in domeniu si a organizatiilor sindicale, nu va putea deveni operationala din cauza lipsei acute de personal si a lipsei de delimitare a atributiilor, Ministerul Afacerilor Interne continua sa persevereze in bulibaseala creata la ceas de seara pentru a masca asa-zisa reforma a institutiei.

Din pacate, prin lipsa transparentei manifestata pe un proiect amplu cu efecte asupra organigramei institutiei si inclusiv asupra societatii civile, care trebuia dezbatut cu specialistii din domeniu pentru realizarea unei structuri cu atributii clare care sa corespunda cerintelor situatiei operative, luam in calcul ipoteza conform careia la nivelul MAI nu se doreste implementarea unor standarde de performanta.

Astfel, astazi, ne aflam in situatia in care la nivelul fiecarei unitati de politie exista cate un imputernicit sef la Biroul Politiei pentru Siguranta Scolara, ce are in subordine nu politisti ci doar un numar de 4 functii de ofiter specialist si una de agent principal, acestea nefiind ocupate pana in prezent, exact din cauza lipsei de personal.

Totodata, constatam ca in urma demersului pompieristic si sanchiu al MAI, inspectoratele de politie judetene din tara se afla in situatia in care la organigrama acestora s-a mai adaugat un birou cu atributii inca necunoscute, asteptand directive vis-a-vis de modul de functionare, care nu au de unde sa apara la acest moment, deoarece Directia Politie Siguranta Scolara nu exista pana in prezent, tocmai din cauza faptului ca nu putem vorbi despre operationalizarea unei structuri ale carei functii nu sunt incadrate.

Iar pentru a scapa de amprenta pusa asupra institutiei de aceasta bulibaseala creata de 'reformarea' Politiei Romane prin infiintarea unei structuri incadrata cu personal inexistent, la nivelul inspectoratelor de politie judetene s-a dispus angrenarea efectivelor din cadrul altor structuri la deschiderea anului scolar, in contextul pandemic, pentru ca elevii, parintii si cadrele didactice sa creada ca Politia Siguranta Scolara, exista si este operationala, asa cum a anuntat-o ministrul Vela.

Ca sa fim mai expliciti, colegii nostri din teritoriu din cadrul structurilor de investigatii criminale sau de investigare a criminalitatii economice care isi desfasoara zilnic atributiile de serviciu in tinuta civila, au fost trimisi sa imbrace uniforma de politist pentru a se prezenta la unitatile de invatamant cu un singur scop, acela de a asista la deschiderea noului an scolar desi nu aveau astfel de atributii in fisa postului, ocazie cu care au fost nevoiti sa stea in incinta unitatilor de invatamant cel putin 3 ore, timp in care activitatea specifica a acestora a fost neglijata.

Practic, prin astfel de demersuri ne aflam in situatia in care viitoarele atributii ale Politiei pentru Siguranta Scolara vor fi exercitate de aceiasi politisti care provin din cadrul Compartimentelor de Proximitate ori de Prevenire a Criminalitatii, care au desfasurat astfel de activitati in fiecare zi, pentru ca nu putem vorbi de o reforma si despre performanta atata timp cat, pe genunchi, in aceste zile se intocmesc fise ale postului pentru noua structura, in timp ce aceleasi atributii raman in fisele postului colegilor de la structurile de politie rutiera, ordine publica din mediul rural, proximitate si prevenire.

Sa nu va ganditi ca o astfel de situatie convine vreunui sef din teritoriu, insa multi dintre acestia nu au curajul sa-si manifeste nemultumirea cu privire la aceasta lipsa de consultare asupra oportunitatii infiintarii de noi structuri fara politisti, de care da dovada MAI, de teama sa nu fie 'eliberati online din functii”. 

Comentarii

# Ioana M. date 18 September 2020 21:37 +9

Si cum se numeste fapta superiorului care obliga un angajat sa indeplineasca un act ce nu intra in atributiile de serviciu ?

# santinela date 19 September 2020 07:52 +1

Ministrul asta habar nu are pe ce lume traieste !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva