15 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VIETASII TIN CU DINTII DE SCAUNE – Directorii SRI, SPP si STS nu vor mandate limitate. Eduard Hellvig, Lucian Pahontu si Ionel Vasilca se opun propunerii legislative a deputatului Liviu Plesoianu ca sefii serviciilor de informatii sa fie numiti pe un singur mandat de 4 ani: “Nu prevede o argumentare temeinica... Prematura o initiativa in acest sens... O apreciem inoportuna”. SIE accepta un mandat de 5 ani (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

4 March 2019 18:18
Vizualizari: 10535

Lumea Justitiei a dezvaluit in editia de duminica, 3 martie 2019, in articolul intitulat “Vietasii” o grava anomalie care pune in pericol insasi democratia din Romania, dar care de ani de zile este trecuta cu vederea de factorii politici decidenti. Este vorba despre inexistenta unui mandat limitat pentru sefii serviciilor secrete, ceea ce face ca directorii si adjunctii SRI, SIE, STS si SPP sa poata ramane teoretic in functii chiar si pe viata (click aici pentru a citi).

Derapajul de la democratie ar putea fi rezolvat prin proiectul de lege al deputatului PSD Liviu Plesoianu, care propune ca sefii serviciilor secrete sa aiba un singur mandat de 4 ani. Problema este insa ca proiectul lui Plesoianu zace in Parlament de aproximativ un an, nicio forta politica nefiind interesata de subiect. In paralel, sefii SRI, SPP si STS au transmis cat se poate de clar ca nu sunt de acord cu propunerea lui Plesoianu. Iar SIE, acuzand ca prin expunerea de motive se denigreaza serviciul, face totusi o propunere privind limitarea mandatului directorului.


Lumea Justitiei prezinta in editia de azi pozitiile exprimate in legatura cu proiectul lui Plesoianu de catre directorul SRI Eduard Hellvig (foto centru-dreapta), fostul adjunct SIE generalul Silviu Predoiu (foto centru stanga), directorul SPP generalul Lucian Pahontu (foto dreapta) si directorul STS generalul Ionel Sorinel Vasilca (foto stanga).

Hellvig, Pahontu si Vasilca refuza proiectul lui Plesoianu

Sefii serviciilor de informatii au fost invitati sa isi exprime punctul de vedere in legatura cu proiectul deputatului Plesoianu, in cadrul procedurii legislative. Astfel, prin adresa din 27 aprilie 2018 (vezi facsimil 1), directorul Serviciului Roman de Informatii Eduard Hellvig l-a informat pe ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Viorel Ilie ca SRI nu sustine proiectul lui Plesoianu, prevederea referitoare la existenta unui singur mandat neavand o argumentare temeinica: Va comunicam faptul ca institutia noastra nu sustine adoptarea initiativei legislative pentru modificarea si completarea Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii (Plx. 182/2018), in forma transmisa spre consultare. (…) Referitor la proiectul supus atentiei, precizam ca expunerea de motove nu prevede o argumentare temeinica pentru care se doreste limitarea la un singur mandat al conducerii SRI”.

In ceea ce-l priveste pe directorul Serviciului de Protectie si Paza, generalul Lucian Pahontu, aflat de 14 ani la conducerea institutiei, acesta si-a exprimat punctul de vedere prin adresa trimisa in 18 aprilie 2018 catre ministrul pentru Relatia cu Parlamentul Viorel Ilie (vezi facsimil 2): Institutia noastra nu sustine propunerea legislativa (…) cu referire la durata mandatului directorului, prim-adjunctul si adjunctul institutiei, apreciind ca prematura o initiativa legislativa in acest sens. Consideram oportun ca discutiile pe aceasta tematica sa fie abordate cu ocazia dezbaterilor care vor avea loc in contextul modificarii pachetului legislativ privind securitatea nationala, din care face parte si Legea nr. 191/1998”.

La randul sau, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, generalul Ionel Sorinel Vasilca, a explicat ca din punctul de vedere al institutiei pe care o conduce modificarea propusa este inoportuna. In adresa din 19 aprilie 2018 (vezi facsimil 3), generalul Vasilca arata ca: In ceea ce priveste propunerea de limitare a duratei si a numarului mandatelor pe care directorul institutiei, prim-adjunctul si adjunctul directorului Serviciului de Telecomunicatii Speciale pot fi investiti, o apreciem inoportuna deoarece, pe de o parte, nu exista o ingerinta legala care sa oblige limitarea exercitarii unui mandat de conducere, iar pe de alta parte, un mandat de 4 ani este insuficient pentru punerea in aplicare a unui proiect managerial si conturarea unei strategii de actiune, care sa conduca la dezvoltarea institutiei pe termen mediu si lung”.

SIE propune mandat de 5 ani

Un raspuns diferit a venit din partea Serviciului de Informatii Externe. Prin adresa din 19 aprilie 2018 (vezi facsimil 4), generaul Silviu Predoiu - la acea data director interimar al SIE, intre timp iesit la pensie – a criticat expunerea de motive a proiectului deputatului Liviu Plesoianu ca fiind una care denigreaza institutia, in conditiile in care Serviciul este prezentat ca o entitate “metastatala, metalegala si metaconstitutionala”, care prin actiuni abuzive, ilegale si neconstitutionale s-a implicat in viata politica, economica si sociala, dar si in actul de justitie. Totusi, generalul Predoiu a facut o propunere in legatura cu posibilitatea ca mandatul conducerii sa fie limitat, care insa nu coincide cu cea a deputatului Plesoianu. Mai exact, in timp ce Plesoianu doreste un mandat de 4 ani, SIE propune unul de 5 ani:

(4) Directorul SIE este numit pentru un mandat de 5 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit.

(5) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (4), mandatul directorului SIE se prelungeste pe timpul starii de mobilizare, de razboi, de asediu sau de urgenta”.

Iata asadar cum un proiect menit sa democratizeze serviciile secrete nu doar ca este ignorat de factorii politici, dar se loveste si de refuzul categoric al SRI, SPP si STS. Refuz care nu ar trebui sa aiba valoare intr-un stat cu adevarat liber, caci nu serviciile sunt cele care legifereaza, acestea fiind in schimb sa se supuna legii.

Comentarii

# SORIN P. date 4 March 2019 19:09 +22

Ia auzi la ei: " nu pot dezvolta proiecte de lunga durata"!! In afara de proiectul "Vindeti Romania strainilor si distrugeti-i pe romani" pe care il derulati cu mare succes de vreo 15 ani, mai puteti prezenta vreo unul? Ipocritilor !!

# Oricum PSD+ALDE sunt varza ! date 4 March 2019 21:12 -2

Se pare ca speriatul de Dragnea a pactizat cu securistii !!! Deoarece Puie Monta e inca suparat se pare ca nu a pactizat si cu SIE ci doar cu cele interne. Au zis c adau o gramada d eordonante cu adevarat utile si n-au dat niciuna din ele. Rahat cu apa rece , au facut. BAt din gura ca niste femei , dar nu misca concret absolut nimic. :eek: Serviciile trebuie avute-n vedere ca prima obtiune unde se vor face reduceri masive de personal si buget !!! :o

# Aloooo ??? PSD+ALDE , da ce-i dupa ei ? date 4 March 2019 21:14 +2

Eu nu inteleg ce fac astia "majoritarii" lu` peste ?! Procurorii vor Stat in Stat , la fel si serviciile : ce dracu` faceti ba mamaligairlor ? Dormiti pe voi ?

# un mizantrop date 4 March 2019 22:17 +4

Ce, dracu, inoportun si insuficient argumentat e propunerea asta?! Ce motiv mai important decat ca s-au imputit scaunele sub ei le mai trebuie?! P 8) roiecte?! Am vazut ce inseamna proiecte la sistemul ticalosit, adica, sa partajeze po******tia s-o poata supraveghea mai bine, ca de altceva n-am auzit sa se ocupe...Adica, inteligente-ul nostru are nevoie de timp si bani sa-si faca proiecte de politie politica, nimic despre principala lor presupusa calitate, aia de a reactiona imediat si eficient la provocarile spontane, ce proiecte au loc aici?!

# santinela date 5 March 2019 08:08 +2

Daca propunerea lui Plesoianu ( de bun simt dealtfel) nu trece sau nu va fi supusa la vot in Parlament pentru ca sa scapam de nenorocitii astia( cu protocoalele lor cu tot), inseamna ca mai sint muuuulti "acoperiti" in rindurile alesilor neamului !

# Dorina date 5 March 2019 08:12 0

KGB-isti variant americana...

# un contribuabil date 5 March 2019 15:24 0

In State cum o fi? tot asa, pe viata, cum vor domnii mai sus numiti? S-au idulcit la ciolan si privilegii, ca romanu-i slab de inger si ii suporta.

# De ce nu trimite un control financiar sa stim si noi date 5 March 2019 15:41 +1

cum s0-au cheltuit banii , nostri de fapt !!! ??? Ia sa vedem pe ultimii 15 ani cu a cheltuit de exemplu SRI banii . Aia fac ce vor , nimeni nu-i controleaza acolo ; sunt cei mai mari traficati ...de tot ce vreti si ce nu vreti ! :eek: SRI este dezordine financiara pe bugetul poporului !

# neutru date 5 March 2019 19:07 +4

"VIETASII TIN CU DINTII DE SCAUNE" Si va mirati?! Sa vedem unde sint nascuti si daca chiar trebuie sa ne mmiram: Eduard Raul Hellvig (n. 27 octombrie 1974, Zalău) Lucian-Silvan Pahonțu (n. 2 noiembrie 1964, satul Lerești, județul Argeș) Ionel Vasilca Locul nasterii: localitatea Savinesti, judetul Neamt; Silviu Predoiu (n. 5 august 1958, București, România) Suplimentar Gen Mihail Florian Coldea (n. 1971, Târnova, judeţul Arad) 4 tarani si unul provenit dintr-o familie de flotanti, Predoiu si vedem ca totusi a contat, iar asta s-a intimplat deoarece nascut fiind in 58 a mai prins Bucurestenii vechi, mai existau si profesori de la care a avut ce sa invete si se vede o diferenta. In schimb taranii sint inebuniti dupa parvenire cu orice pret. Vedeti asta si la Luluta manelista plina de frustrari care se ducea la tara in vacante si era cea mai mica din grupa taranilor care rideau de ea probabil fapt care a contribuit de dezvoltarea unui caracter deficitar.Vedeti cine era tortionarii!

# neutru date 5 March 2019 19:28 +4

Cind vreti sa vedeti de ce un individ e pus pe razbunari, distrugeri si nenorociri uitati-va unde este nascut si el dar si familia lui. Va mirati de Ponta? E din familie de flotanti. El s-a dus la scoala cind Bucurestiul era total in mina taranimii si s-a format in stil original. Bucurestenii vechi erau din ce in ce mai putini. Cine sint Tarcea, Stanciu si altele sau altii? Toti proveniti din mediul rural si axati doar pe parvenire si razbunari. Va mirati de Basescu sau Lazar? Ambii sint tarani si fac ce stiu ei, adica ce vedeti ca de altceva nu sint in stare. E un criteriu simplu si prin care va puteti da seama la ce sa va asteptati. Dintre toti cei scosi de Ceausescu din sate doar 1-3% au ajuns oameni. In asa ceva nu poti avea niciodata incredere si nu te poti astepta decit la rau.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.06.2024 – Guvernul inflameaza grefierii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva