VINTU MAI STA DUPA GRATII – Judecatorul Mihai Cozma de la JS4 a refuzat sa-l puna in libertate pe Sorin Ovidiu Vintu intrucat acesta nu a depus eforturi pentru a se reintegra in societate: “Comportamentul petentului a fost unul oscilant... Nu s-a evidentiat cu nimic, nu a dat dovezi de indreptare, nu a fost recompensat si nu a participat la programe educative” (Sentinta)
Judecatorul Mihai Cozma de la Judecatoria Sectorului 4 considera ca omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu (foto), condamnat la un an de inchisoare pentru santajarea lui Sebastian Ghita, nu poate fi eliberat conditionat intrucat nu a dat dovezi temeinice de indreptare si nu a depus eforturi in vederea reintegrarii sociale. Judecatorul Mihai Cozma explica in sentinta nr. 754 din 6 martie 2013, din dosarul 4121/4/2013, prin care a respins cererea de eliberare conditionata a lui Sorin Ovidiu Vintu, ca afaceristul nu s-a evidentiat cu nimic din decembrie 2012, atunci cand i-a fost respinsa prima cerere de eliberare conditionata.
Magistratul arata ca Sorin Ovidiu Vintu nu a primit nicio recompnesa si nici nu a participat la programe educative. De asemenea, judecatorul Cozma precizeaza ca omul de afaceri a avut un comportament oscilant.
Iata ce a retinut judecatorul Mihai Cozma de la Judecatoria Sectorului 4 in sentinta prin care a respins cererea de eliberare conditionata a lui Vintu:
“Instanta constata ca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege, intrucat condamnatul nu a dat dovezi temeinice de indreptare, nu a fost disciplinat iar timpul executat din pedeapsa nu este suficient pentru indreptarea acestuia.
Astfel, asa cum rezulta din caracterizarea care insoteste procesul-verbal al comisiei de propuneri din cadrul Penitenciarului Bucuresti-Jilava, comportamentul petentului a fost unul oscilant.
Petentul nu a fost selectionat sa desfasoare activitati productive din motive medicale, fiind declarat inapt pentru munca. In perioada august-noiembrie 2012 a redactat o lucrare stiintifica pentru care a primit 131 de credite si pentru care i s-au considerat 32 de zile ca executate, in conditiile art.76 din Legea nr.275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Petentul a participat la activitatile de educatie si asistenta psihosociala organizate la nivelul sectiei de detinere (dezbateri, activitati de educatie pe platforma de eLearning, program de adaptare pentru viata institutionalizata, sah).
Acesta a fost recompensat o singura data, la data de 22.11.2012, cu suplimentarea dreptului la vizita pentru implicarea in dezbateri cu caracter informativ si instructiv pentru ceilalti detinuti.
Pe de alta parte, petentul a fost sanctionat disciplinar in luna decembrie 2012, fiindu-i aplicata sanctiunea disciplinara constand in suspendarea dreptului de a primi si de a cumpara bunuri, cu exceptia celor necesare pentru igiena individuala, pe o perioada de o luna, pentru detinerea si utilizarea unui telefon mobil in penitenciar, comunicand cu exteriorul in alte conditii decat cele stabilite de regulamentul in vigoare.
Instanta constata ca persoana privata de libertate se afla la a doua analiza in comisie.
Condamnatul a fost discutat la data de 29.11.2012 iar prin sentinta penala nr.3531/20.12.2012 pronuntata de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, definitiva prin decizia penala nr.89/25.01.2013 a Tribunalului Bucuresti-Sectia I Penala, a fost respinsa propunerea de liberare conditionata, intrucat acesta nu a dat dovezi temeinice de indreptare.
Instanta constata ca de la momentul respingerii primei cereri si pana in prezent nu au intervenit schimbari semnificative in ceea ce priveste situatia petentului iar acesta nu a depus eforturi in vederea reintegrarii sociale.
Se observa de asemenea ca in aceasta perioada petentul nu s-a evidentiat cu nimic, nu a dat dovezi de indreptare, nu a fost recompensat si nu a participat la programe educative”.
Mihai Cozma: “La acest moment este nevoie de executarea in continuare a pedepsei in vederea atingerii scopului educativ si preventiv”
Judecatorul Mihai Cozma considera, totodata, ca Sorin Ovidiu Vintu nu poate fi eliberat conditionat intrucat acesta, prin atitudinea avuta, nu a dovedit ca scopul educativ si preventiv al pedepsei a fost atins. Nu in ultimul rand, in opinia magistratului, nu trebuie omis nici faptul ca Sorin Ovidiu Vintu mai este condamnat la 2 ani de inchisoare pentru favorizarea infractorului si cercetat in alte dosare penale:
“Simpla trecere a timpului in penitenciar nu poate conduce in mod automat la liberare conditionata, institutie juridica care de altfel ar trebui sa garanteze cel putin teoretic ca petentul condamnat odata pus in libertate nu isi va mai continua comportamentul infractional. Acesta nu a dovedit prin atitudinea avuta ca scopul educativ si preventiv al pedepsei a fost atins in ceea ce il priveste.
Nu in ultimul rand, nu trebuie omis faptul ca petentul este cercetat si in alte cauze penale si este condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru infractiunea de favorizarea infractorului intr-un alt dosar (cauza aflata in caile de atac prevazute de lege), pedeapsa pe care o executa in prezent fiind contopita cu aceasta pedeapsa privativa de libertate.
Avand in vedere aceste considerente, instanta apreciaza ca la acest moment este nevoie de executarea in continuare a pedepsei in vederea atingerii scopului educativ si preventiv prevazut de art.52 Cod penal, urmand sa respinga ca nefondata propunerea de liberare conditionata privind pe condamnatul Vintu Sorin Ovidiu“.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# IOAN DUSCAS
21 March 2013 16:22
+1
# IOAN DUSCAS
21 March 2013 17:06
+1
# crinuta
21 March 2013 16:56
0
# MAMA FNI
21 March 2013 16:59
+3
# MAMA FNI CONTINUARE
21 March 2013 17:03
+2
# nea caisa
21 March 2013 18:44
-1
# nea caisa
21 March 2013 18:48
+2
# ARLECHINO
21 March 2013 19:56
-1
# nea caisa
22 March 2013 12:35
-1
# ARLECHINO
22 March 2013 18:04
-1
# DIN FERICIRE JUDECATORUL COZMA NU-I GIURCHITZA
21 March 2013 22:15
+4
# DE CE JUDECA JS4 CERERILE DETINUTILOR DIN JILAVA?
21 March 2013 22:19
0
# lumea justitiei
25 March 2013 17:59
0