23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

VLAD VOICULESCU, DAT PE MANA DNA – Presedintele Coalitiei pentru Natiune, avocatul Dan Chitic, a facut denunt impotriva ministrului Sanatatii. Acuzatiile: abuz in serviciu si fals. Denuntul priveste modul in care Vlad Voiculescu si-a echivalat studiile de la Viena. La pachet cu ministrul Voiculescu a fost denutata si Gabriela Marilena Letcai, directoarea Centrului National si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei (Denuntul)

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 February 2021 16:03
Vizualizari: 9953

Apar probleme de natura penala pentru ministrul Sanatatii Vlad Voiculescu (foto 1). Impotriva sa a fost depus luni, 22 februarie 2021, un denunt la DNA privind posibila comitere a infractiunilor de abuz in serviciu sub forma de participatie a instigarii, fals intelectual in inscrisuri oficiale sub forma de participatie a instigarii, uz de fals in forma de participatie a autoratului, in forma continuata si fals in declaratii in forma continuata.


 

Autorul denuntului este presedintele Coalitiei pentru Natiune, cunoscutul avocat Dan Chitic (foto 2), acesta solicitand procurorilor sa investigheze modul in care lui Vlad Voiculescu i-au fost echivalate studiile facute la Viena. Concret, este vorba despre asa-zisele studii la nivel de licent si master absolvite la Universitatea din Viena, care ulterior au fost echivalate de Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (CNRED), in ianuarie 2016, printr-un document de atestare semnat de directoarea CNRED Gabriela Marilena Letcai. De altfel, aceasta a fost la randul ei denuntata la DNA, impreuna cu actualul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu.

 

Redam un fragment din denuntul formulat de avocatul Dan Chitic la DNA impotriva ministrului Sanatatii Vlad Voiculescu, documentul integral fiind atasat la finalul articolului (vezi facsimil):


“Va aducem la cunostinta savarsirea infractiunilor prevazute de art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art.297 C.pen. in forma prevazuta de art. 47 C.pen., art. 323 si art. 326 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 36 al. 1 si art. 38 Cod Penal, savarsite de catre Voiculescu Vlad Vasile, in prezent Ministru al Sanatatii, precum si savarsirea infractiunilor prevazute de de art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art. 297 si art. 321 Cod Penal savarsita de Letcai Gabriela Marilena, avand functia de director al Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (CNRED).

In fapt, in urma publicarii mai multor articole si informatii in presa centrala au aparut probe si indicii temeinice pe care se fundamenteaza banuiala rezonabila ca mai sus numitii au savarsit cu intentie fapte prevazute de legea penala pentru care solicitam inceperea urmaririi penale, motiv pentru care va solicitam ca in temeiul art 294 C.pr.pen sa examinati sesizarea noastra, urmand ca in temeiul art. 305 C.pr.pen. sa constatati ca actul de sesizare indeplineste conditiile prevazute de lege si sa dispuneti, pe cale de consecinta, inceperea urmaririi penale a numitilor Voiculescu Vlad Vasile si Letcai Gabriela Marilena pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 297, art. 320, art. 323 si art. 326 Cod Penal, urmand sa luati act ca exista concordanta (tipicitate) intre faptele concrete comise si modelul legal de incriminare prevazut de legea penala avand in vedere urmatoarele aspecte:

A. In ceea ce-l priveste pe faptuitorul Vasile-Voiculescu Vlad, acesta a fost acuzat in repetatate randuri in mai multe publicatii romanesti, dar si in online sau televiziuni, ca nu detine diploma de licenta, ca nu are studiile pe care pretinde ca le-a facut in Austria si ca a declarat necorespunzator cu adevarul in repetate randuri in CV-urile sale depuse in vederea ocuparii functiei de ministru al sanatatii in perioada 20.05.2016 – 04.01.2017, precum si in perioada 23.12.2020 – prezent. Pentru a contracara aceste acuzatii publice faptuitorul a publicat, in scurt timp dupa izbucnirea scandalului public, un document de atestare avand sigla Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (CNRED) si care a fost eliberat in ianuarie 2016 de directorul centrului Gabriela Marilena Letcai.

Cu aceasta ocazie, faptuitorul Vlad Voiculescu a declarat ca a obtinut presupusa 'diploma' prezentata (netradusa, documentul fiind prezentat doar in limba germana!) la Vienna University of Economics and Business pe care a urmat-o la Viena timp de zece ani si doar la insistentele prietenei sale, intrucat, conform propriilor declaratii, nu dadea importanta studiilor. Acelasi document de atestare a fost eliberat, la randul sau, in baza aceleiasi 'Notificari' emise de universitatea din Viena privind absolvirea unor cursuri destinate studentilor din Europa de Est, pe care faptuitorul Voiculescu a prezentat-o anterior ca fiind o diploma de absolvire a ciclului master al universitatii.

La scurt timp dupa, jurnalistul Matei Alexandru de la publicatia Criticii a purtat o corespondenta scrisa cu reprezentanti ai mentionatei universitati, acestuia fiindu-i comunicat ca Notificarea prezentata public de ministru nu se refera la absolvirea unui Master ci a unor cursuri pentru studenti din Europa de Est. El a publicat, spre exemplificare, si o diploma de absolvire a ciclului Master al respectivei Universitati in comparatie cu 'Notificarea' prezentata public de faptuitor (a se vedea foto infra), ceea ce releva falsul grosier al actului prezentat de faptuitorul Voiculescu Vlad Vasile ca reprezentand o diploma de master si licenta.

Privind retrospectiv, observam ca, in data de 20.05.2016, Vlad Voiculescu a fost numit in functia de ministru al sanatatii in Guvernul Dacian Ciolos in urma demisiei numitului Cadariu-Achimas Patriciu. Observam in acelasi timp ca 'atestatul' inregistrat cu numarul 85418 este datat 15.01.2016 a fost eliberat cu numai 4 luni inaintea accederii faptuitorului in functia de ministru. Raportat la imprejurarea ca acesta a adus la cunostinta opiniei publice un document de atestare avand sigla CNRED si care a fost eliberat in ianuarie 2016 de directorul centrului Gabriela Marilena Letcai, cunoscand ca este fals si este eliberat prin incalcarea legii, folosindu-se de acesta in scopul dobandirii functiei publice de Ministru al Sanatatii atat in anul 2016, in Guvernul Ciolos, cat si in 2020, in Guvernul Catu, faptele intrunesc elementele constitutive ale urmatoarelor fapte prevazute de legea penala:

1) Infractiunea de abuz in serviciu sub forma de participatie a instigarii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 Cod Penal.

Astfel, art. 297 C. Pen. prevede '(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.', in vreme ce art. 47 C. Pen. defineste instigatorul ca fiind 'persoana care, cu intentie, determina o alta persoana sa savarseasca o fapta prevazuta de legea penala.'.

In acelasi timp, art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 consacra o forma agravanta 'daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit' limitele speciale ale pedepsei majorandu-se, in acest caz, cu o treime.

Coroborand momentul emiterii 'atestatului' de catre CNRED prin directorul Letcai Gabriela Marilena cu cel al investirii faptuitorului Voiculescu Vlad Vasile in functia de ministru al sanatatii in data de 20.05.2016, precum si retinand imprejurarea ca numita Letcai Gabriela Marilena nu avea dreptul de a emite un atestat in baza unei diplome inexistente, inexistenta reiesind din insusi continutul atestatului ce prevede ca 'Prezentul atestat cuprinde si ciclul de licenta pentru care nu i s-a eliberat o diploma distincta', se contureaza indicii temeinice pe care se fundamenteaza suspiciunea rezonabila ca numitul Voiculescu Vlad Vasile a determinat-o, cu intentie, pe numita Letcai Gabriela Marilena, sa comita fapta prevazuta si pedepsita de art. 297 C. Pen. cu aplicarea art. 13/2 din Legea nr. 78/2000. Aceasta s-a materializat prin aceea ca faptuitoarea a emis, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu intentie, un inscris producator de consecinte juridice pe care nu avea dreptul de a-l emite, prin aceasta obtinand atat pentru sine, probabil, cat mai ales pentru faptuitorul Voiculescu, foloase injuste atat de ordin patrimonial, cat si nepatrimonial.

2) Infractiunea de fals intelectual in inscrisuri oficiale sub forma de participatie a instigarii, fapta prevazuta si pedepsita de art. 47 Cod Penal rap. la art. 321 C. Pen.

Conform art, 321 (1) C. Pen., 'Falsificarea unui inscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. (2) Falsul prevazut in alin. (1), savarsit de un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.'

Prin intermediul acestei infractiuni se sanctioneaza fapta de a falsifica un inscris oficial cu prilejul intocmirii fie prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului, fie prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari. In cazul pe care vi-l aducem la cunostinta ne gasim in mod evident in situatia in care infractiunea a fost comisa prin actiunea de atestare a unor fapte si situatii necorespunzatoare adevarului cu prilejul intocmirii inscrisului oficial, faptele si imprejurarile asupra carora s-a facut mentiunea in 'Atestatul' emis de catre faptuitoarea Letcai Gabriela Marilena neexistand sau petrecandu-se in cu totul alt fel decat s-a facut consemnarea acestora. Sub aspectul laturii subiective, rezolutiunea infractionala s-a conturat si concretizat in perioada premergatoare investirii in functia de ministru al sanatatii in Guvernul Dacian Ciolos din data de 20.05.2016. Astfel, avand in vedere momentul emiterii 'atestatului' - anterior cu doar 4 luni datei investirii si dobandirii unei demnitati publice de prim rang, dar si beneficiarul direct si real al consemnarii neconforme adevarului, exista elemente care constituie indicii temeinice ce fundamenteaza suspiciunea rezonabila ca numitul Voiculescu Vlad Vasile a determinat-o, cu intentie, pe numita Letcai Gabriela Marilena, sa procedeze la contrafacerea inscrisului constand in certificatul de echivalare a studiilor, studii dovedit a nu fi fost urmate si finalizate din insusi continutul 'Notificarii - Bescheid' emise de Universitatea din Viena ce nu atesta finalizarea unor studii nivel licenta ori masterat de catre faptuitorul Voiculescu. Aceste informatii au fost confirmate si de Prof. Univ. Dr. Gerhard Speckbacher, cadru didactic al Vienna University of Economics and Business, conform caruia 'Meisterklasse Osteuropa este un program separat de 1 an pentru studenti talentati din Europa de Est, care nu este oficial diploma, dar toti studentii care finalizeaza cu succes acest program (precum domnul Voiculescu) primesc un certificat.'.

Avand in vedere situatia descrisa mai sus, precum si faptul ca emiterea unui asemenea 'Atestat' nu se face in mod 'automat', 'din oficiu', ci doar la cerere, suntem obligati sa plecam de la premiza ca fapta savarsita de numita Letcai Gabriela Marilena nu este o 'simpla' neglijenta in serviciu, si ca, in lipsa instigarii din partea faptuitorului Voiculescu Vlad-Vasile, ar fi fost totalmente lipsita de ratiune emiterea cu intentie a unui inscris care sa ateste o situatie complet straina de adevar.

Prin urmare, fapta de a determina un functionar public in sensul de a contraface un inscris de natura a produce consecinte juridice, in speta 'atestatul' emis de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor, cu intentie, in baza unei Notificari ce nu constituie si nu echivaleaza Diploma de absolvire a Vienna University of Economics and Business, intruneste elementele constitutive ale faptei prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 alin. 1 Cod pen, cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal si constituie instigare la fals intelectual in forma continuata.

3) Infractiunea de uz de fals in forma de participatie a autoratului, in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 323 C. Pen. coroborat cu art. 35 C. Pen.

Art. 323 Cod Penal, denumit marginal 'Uzul de fals', prevede ca 'Folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda, cand inscrisul este oficial, si cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, cand inscrisul este sub semnatura privata.'.

Reiese, prin urmare, ca faptuitorul Voiculescu Vlad-Vasile, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a folosit inscrisul – 'Atestatul' - in vederea producerii de consecinte juridice cu doua ocazii, respectiv cu ocazia investirii in functia de ministru din 2016 si a investirii in aceeasi functie in anul 2020. Unitatea rezolutiei infractionale rezulta din faptul ca, inca din momentul instigarii faptuitoarei Letcai Gabriela Marilena, faptuitorul Voiculescu Vlad-Nicolae a avut reprezentarea activitatii infractionale la acel moment deja asigurate – accederea in functia de ministru – fapt relevat prin succesiunea rapida dintre emiterea atestatului si investirea sa – precum si a unei potentiale viitoare activitati in acelasi domeniu ori domenii conexe de prima importanta in arhitectura Statului Roman, respectiv noua investire ce a avut loc in 2020. Cu alte cuvinte, acesta si-a reprezentat inca de la momentul instigarii faptuitoarei Letcai Gabriela Marilena viitorul parcurs profesional determinat exclusiv de existenta inscrisului fals si emanat prin abuz in serviciu, fapt ce confera caracter de continuitate infractiunii.

In doctrina de specialitate s-a apreciat ca in sarcina unui participant la comiterea unei infractiuni se va retine forma continuata a infractiunii daca sunt indeplinite 4 conditii, si anume unitatea de subiect activ, unitatea rezolutiei infractionale, pluralitatea de acte materiale ce intra in continutul aceleiasi infractiuni si unitatea de subiect pasiv. In ceea ce priveste unitatea subiectului activ, aceasta se reuneste in persoana faptuitorului Voiculescu Vlad, in timp ce rezolutia infractionala si omogenitatea juridica reies din ocuparea aceleiasi demnitati publice, la interval de circa 4 ani, in baza aceluiasi inscris contrafacut.

Totodata, subiectul pasiv al infractiunii este, in cazul tuturor infractiunilor semnalate, statul roman, a carui ordine juridica este periclitata imuabil si ireversibil prin ocuparea unei functii publice de prim rang de catre o persoana ce a dobandit aptitudinea de a o face in baza unui inscris fals, emis prin abuz in serviciu, fara baza legala si factuala.

Rezolutia infractionala reiese in mod clar, de asemenea, din alterarea de catre acesta, imediat dupa aparitia in spatiul public a controverselor legate de studiile sale, a CV-ului sau publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii www.ms.ro in data de 12.02.2021, fiind inlocuite mentiunile cu privire la absolvirea studiilor masterale cu unele privind finalizarea unor cursuri de 1 an astfel cum am indicat supra.

4) Infractiunii de fals in declaratii in forma continuata, fapta prevazuta si pedepsita de art. 326 C. Pen. corob. cu art. 35 C. Pen.

Conform art. 326 Cod Penal, 'Declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfaşoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveşte la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.'

De asemenea, art. 175 C. pen. defineste functionarul public ca fiind '(1) persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara o remuneratie: a) exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti; b) exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura; c) exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.'

Prin urmare, declararea necorespunzator cu adevarul, in repetate randuri, in CV-urile sale depuse in vederea ocuparii functiei de ministru al sanatatii in perioada 20.05.2016 – 04.01.2017, si in perioada 23.12.2020 – prezent se circumscrie situatiilor prevazute de art. 326 C. Pen. raportat la art. 175 C. Pen. Tipicitatea este dublu atrasa de imprejurarea ca faptuitorul a depus si au fost publicate pe site-ul web al ministerului sanatatii, atat in primul mandat de ministru, cat si in cel secund, CV-urile continand informatia falsa precum ca acesta ar fi absolvit nivelul licenta si master al Universitatii din Viena. Aceasta depunere si ulterioara publicare a CV-ului constituie declarare necorespunzatoare a adevarului facuta atat unui functionar public in acceptiunea art. 326 C. Pen., cat si unei institutii dintre cele prevazute de textul de lege antecitat, consecinta juridica fiind cea de a dobandi functia de ministru in doua mandate”.

 


Comentarii

# coco date 22 February 2021 16:17 +9

BRAVO dle Chitic!!!

# imun/teanu date 22 February 2021 17:29 +2

Prin '90, efemera TV Soti interpela despre DILETANTI. Dl. prof. acad. Razvan Teodorescu raspundea ca "depinde de diletanti" /confundandu-i in graba cu AUTODIDACTII (insusi, dincolo diplomei fiind in cate domenii deplin academic, prin autodidact! In schimb, maestrul Buculei sesiza exact la obiect, "e vorba de impostura, cu, jos, impostorasi si impostorei, peste care un impostor sef". * Acest "Vladut", cUpilu' lu' tataul lui "tornatore" si nepotu' lu' unchiu "tartorele farma", daca macar diletant (el de fapt aiurea medicinei!) ar mai fi cum ar fi. Dar!, substituire de persoana, fals in acte oficiale, uzul de fals, si cate alte notorii penale daca DNA (si et compii) n-ar fi dincolo diletantilor, de chiar meserie, si si "bratara de aur"! Si, lui/unui "Vladut" i se poate! Nu doar fudul, ci si amenintand /am vazut sobolan prins la colt sarind la gatul de om. Roma antica isi avea "Cloaca maxima" in subteran. La noi e ridicata la (buna?) vedere ca sobolanii sa zburde in voie facandu-si de cap.

# Gyuse Bogdan date 22 February 2021 17:34 +6

Initiativa buna, mai ales ca penalul Voiculescu isi antrena cirezile sa muga fara penali in functii publice. Doar ca o sa iasa balci, pentru ca semianalfabet functional din DNA sa ancheteze semianalfabet functional securici din USR, iese o..... lucrare de arta :))))))))). Poate vine si procurorul cu o adeverinta din care reiese ca, in urma plenarei bolsevicilor, acestia si doar acestia pot dobandii licenta in urma unei adeverinte, daca si-au platit cotizatia la kolhoz. Se motiveaza bine semianalfabetii intre ei!

# mitica date 22 February 2021 19:19 +1

Aceasta specie merita sa primeasca multi ani de puscarie.

# DIANA date 22 February 2021 19:34 +1

Doamne-ajuta sa scapam de mincinosul fripturist-oportunist usri 2 si 1/4 voiculescu!

# Mihaela date 22 February 2021 22:06 +10

Cu toată aroganța de care dă dovadă știindu-se cu spatele acoperit, un evident complex de inferioritate răzbate din intervențiile lui publice. Se ferește să intre în detalii, vorbește la modul general, tocmai pentru că nu stăpânește problemele. Impostură pură, sau oameni "noi", așa cum ni s-a promis.

# Statul securist al UE date 23 February 2021 12:15 0

Fara penali! Sa-si dea demisia!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva