19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VOINEAG, ALTFEL DECAT KOVESI – Seful DNA Marius Voineag anunta raspunderea procurorilor anticoruptie: “Cand avem 'fapta nu exista' pe linie, trebuie sa vedem in ce masura este imputabil sau nu procurorului... Sunt lucruri avute in vedere odata cu evaluarile pe care le avem... Sunt procurori care trimit cu un grad de superficialitate mai mare in judecata”. Pe vremea Laurei Kovesi, judecatorii erau infierati pentru achitarile date in cauzele DNA (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 July 2023 15:20
Vizualizari: 5144

Achitarile incasate de DNA vor fi evaluate, urmand sa se stabileasca daca ele sunt sau nu din vina procurorilor care au instrumentat dosarul. Se va intampla dupa ani de zile in care niciun procuror DNA nu a fost gasit responsabil pentru solutiile de achitare primite, si dupa ce pe vremea fostei sefe DNA Laura Kovesi (foto 1) cei infierati pentru asemenea hotarari de achitare erau chiar judecatorii.


 

Seful DNA Marius Voineag (foto 2) a anuntat in interviul acordat jurnalistei Sorina Matei si difuzat joi seara, 6 iulie 2023, la emisiunea “On/Off The Record” de la Aleph News ca acolo unde exista achitari pe linie in temeiul art. 16 alin. 1 lit.a) din Codul de procedura penala - “fapta nu exista”, trebuie facuta o analiza pentru a se stabili daca solutia de achitare este sau nu imputabila procurorului de caz. Mai mult, de analiza se va tine cont la evaluarea profesionala la care este supus orice procuror. In acest context, Voineag a anuntat ca deja trei referate privind analiza solutiilor de achitare au fost schimbate in imputabile procurorilor.

Pe de alta parte, seful DNA a recunoscut ca in parchetul anticoruptie exista procurori care nu isi fac treaba asa cum trebuie: “Trebuie sa fim rationali, exista procurori care au un standard de calitate extrem de ridicat, si sunt procurori care trimit cu un grad de superficialitate mai mare in judecata”.


Iata declaratiile procurorului sef DNA Marius Voineag (video de la min. 34):

 


“Rata achitarilor intr-adevar a crescut din cauza unor factori mai mult sau mai putin legati de modificarile care au survenit si la nivel jurisprudential, insa trebuie sa recunoastem ca fluierul la finalul meciului este dat de hotararea judecatoreasca definitiva. La momentul actual incercam sa imbunatatim acest procent, sa ne ducem intr-o zona de 10-15% de achitari, zona acceptata in toata Europa. Trebuie sa facem o justa medie intre investigatiile complexe in cauze cu adevarat insemnate si procentul achitarilor. Nu ne putem duce la un procent de 1% aproape niciodata. 52% (n.r. - rata de achitari inregistrata de DNA in 2019) este un fiasco generalizat, ne vin inca din spate destul de multe (n.r. - achitari).

Sper nu doar sa analizam aceste achitari. In urma discutiilor pe care le-am avut in cadrul intregului management, o parte din referatele de imputabilitate trebuie sa le analizam cu seriozitate. Si aici ma refer la faptul ca atunci cand avem 'fapta nu exista' pe linie, cand facem o analiza cu privire la calitatea dosarului respectiv trebuie sa vedem in ce masura este imputabil sau nu procurorului. In momentul de fata trei referate au fost schimbate in imputabile, adica au fost analizate ca fiind imputabile, si cred ca trebuie sa ne asumam si aceste aspecte, sunt lucruri care sunt avute in vedere odata cu evaluarile pe care le avem. Trebuie sa fim rationali, exista procurori care au un standard de calitate extrem de ridicat, si sunt procurori care trimit cu un grad de superficialitate mai mare in judecata. Fiecare sa isi asume raspunderea pe pozitia pe care o are. Asta nu inseamna o derobare a responsabilitatii in ceea ce ma priveste, departe de mine”.


In timpul lui Kovesi, vinovati pentru achitari erau scosi judecatorii


Atitudinea lui Marius Voineag este la polul opus decat cea a fostei sefe DNA Laura Kovesi. Ne referim la faptul ca daca Voineag admite ca sunt cazuri in care solutiile de achitare trebuie imputate procurorilor, in timpul Laurei Kovesi judecatorii erau pusi la zid pentru hotararile de achitare pe care le pronuntau in dosarele DNA.

Astfel, ne amintim cum in raportul de activitate al DNA pentru anul 2014, in cazul achitarilor concluzia a fost de fiecare data ca “solutia nu este imputabila procurorului”, in schimb fiind scosi vinovati judecatorii care au dat hotararile de achitare (click aici pentru a citi), cu mentiuni de genul:

-”Solutia de achitare este in contradictie vadita cu probatoriul administrat in cauza”

-”Achitarea inculpatului este consecinta unei gresite evaluari a materialului probator al cauzei”

-”Instanta de apel, in mod eronat a apreciat ca fapta inculpatului nu este prevazuta de legea penala”

-”Solutiile de achitare adoptate sunt consecinta unei gresite interpretari a materialului probator”

-”Solutiile de achitare dispuse in cauza nu au corespondent in probele administrate”

-”Apreciem ca achitarea celor doi inculpati este rezultatul unei evaluari eronate a mijloacelor de proba administrate in cauza”

-”Hotararea instantei de apel este nelegala”


Toate aceste acuzatii lansate de DNA la adresa instantelor, pentru a nu-si asuma raspunderea pentru esecurile suferite, au declansat la acel moment revolta in randul judecatorilor din tara.

Comentarii

# Cetateanul date 7 July 2023 15:55 +8

Nu zău! Ce relevanță are temeiul achitării!? Dacă achitarea se dă pe fapta săvârșită de altă persoană, de exemplu, conduita procurirului este mai puțin culpabilă? Pe timpuri, când școala era școală dacă luai achitare viața devenea complexă. Azi, se fac analize și alea la viitor. Deci... a se scuti cu vorbitul de pe pereți.

# DODI date 7 July 2023 16:08 +36

Acest individ este de pe altă lume? Cum își permite să înfiereze stilul de paraditoare al slujirii, iubita în ale justiției a lui Petrov, CiolANUSS și Ponta? Și în prezent ”marea” PORCuroare europeană de la care mulți analfabeți obișnuiesc să ia lumnină, iar unii (gen lipitoarei liiceanul) o văd chiar președinte de țară? Dacă tipul chiar crede ce spune și va face ceea ce spune sunt șanse ca justiția să se îndrepte cu pași timizi spre rolul și locul ei firesc. Dar mă tem să nu fie totul doar un balon de săpun ieșit în fața... realității românești și a atotputernicei Securități.

# dulapul securelii ,pelticiunii si pierzaniei nationale date 7 July 2023 17:33 +292

A inceput bine cu CIRCULARA SANATOASA! SPERAM SA O TINA TOT ASA! Pentru magistratii parchetari nu exista SUPREMATIA si SUVERANITATEA CONSTITUTIEI si DECIZIILOR CCR! Ar trebui o circulara in.care sa se ceara aplicarea STIINTEI DE DREPT! Asta s-ar rezolva daca ar fi si.raspunderea magistratilor!Nu ar mai exista achitare pe fapta nu exista! Si una cu litere mari in care ar trebui interzise lulutzismele, portocaleala,aiurelile care le-au facut aia pe prima vestul tarii, gushetismele, cucuvelismele, coldismele, sorosismele, rezistismele, scutelismele, ciaismele, ambasadismele, securismele,! TRAIASCA MAGISTRATII ROMANI LIBERI Si INDEPENDENTI APARATORI Ai SUVERANITATII si SUPREMATIEI CONSTITUTIEI! SA SCOATA institutia din lupta politica si influenta neosecurista! aista-i o opinie

# gica date 7 July 2023 17:43 +148

Cine lua o achitare pana in 1989....atentie la o singura achitare acel procuror era trimis la ARHIVA instantei, pentru ca acolo nu mai avea pe cine sa nenoroceasca pe viata, iar domnul cu barba, ne spune ca achitari de 10% este in media europeana?????!??!?!!. Adic adaca avem 1300 de dosare trimise in judecata si luam achitari de 10% din ele, respectiv de 130 d edosare, adica cel putin 130 de oameni pe care i-am nenorocit, pentru ca i-am lasat fara serviciu, fară firme, fara familie, fara prieteni, le-am distrus buna reputatie pe o perioada de cativa ani.... iar tu procuror de caz iti iesi salariul de 25000 de lei lunar si vi senin si ne spui ca suntem in media europeana???. Cred ca ne ia de prosti.

# John date 7 July 2023 22:39 0

Eu cred că până in 1989 cel care DĂDEA o achitare era trimis la munca de jos. De altfel, in economia socialistă și pe Codul penal de la acea vreme, tare erau complexe cauzele ca să se pună problema de achitări. Delapidarea săvârșită de un gestionar de aprozar era una din cele mai grele, o preluau cei de la Parchetul General și procesul era prezentat de presă spre educarea preventivă a oamenilor muncii. Dacă vă e dor de vremurile alea, cand judecătorul și procurorul erau uniți în cuget și simțiri și subordonați partidului unic, ba chiar și avocatul era pe aceeași mână, nici o problemă.

# santinela date 8 July 2023 07:44 +172

"daca sunt achitari pe linie,pe fapta nu exista, vom anaiza daca solutia este imputabila procurorului ". Adica el,parchetar, pune sub semnul intrebarii solutia definitiva a unei instante. Curata idiotenie coane Fanica. Nu domnule TU pedepseste-i pe aia care pot "instrumenta" in asa hal un dosar si mai ales sa-l trimita in fata instantei cand "fapta nu exista". Asta-i singurul mod corect de a rezolva problema.

# cetatean de moda veche date 8 July 2023 09:39 +2

Vietile cetatenilor si ale familiilor lor distruse din anii 2000 si pana in prezent in penal, multitudinea de procese civile cat si laturile penale legate de procesele civile, a facut cineva o STATISTICA? Care este procentul "greselilor" VOITE sau NU a procurorilor? VALORIC, onorabilul ANAF, a "studiat" problema? Oare cate "bugete nationale" a anilor 2022 au fost SUBTILIZATE? Cat la suta din BUGETUL NATIONAL, ACUM, este pierdut de Statul Roman prin utilizarea BUNURILOR STATULUI, ILEGAL, de cei care in anii 2000 au nenorocit cetatenii ,au batjocorit JUSTITIA INSUSINDU-SI BUNUL PUBLIC. ACESTE AFIRMATII SE DOVEDESC CU ACTE OFICIALE SI DECIZII DEFINITIVE DE CEL PUTIN 8-10 ANI , poate trebuiesc publicate ca s-au pierdut prin SERTARE? MP SI OAMENII LEGII mai pun de-o greva? in loc sa recupereze bunurile furate? ONOR "STATUL" pune TVA, impozite, ca "prostul plateste". Apropos, de "anticoruptie" am auzit si in respectivii ani de devalizare a statului si bunurilor cetatenilor. NU MAI CREDEM !

# ANA MARIABOT date 9 July 2023 08:49 0

FAPTA NU EXISTA PT CA A NU A PUTUT FI DOVEDITA.... PROCURORII SUNT PLATITI SA STEA DEGEABA CAND SUNT DEPUSE PLANGERI PENALE SI TIN DOSARELE DE CORUPTIE LA SERTAR ANI DE ZILE ?

# Jan date 10 July 2023 09:00 0

Daca si face este extraordinar de tare! Sa mai raspunda si aia care baga la puscarie oameni nevinivati ca vrea X si Y ! La Craiova este prapad !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva