15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VOINEAG SI-A FACUT BILANTUL – Seful DNA Marius Voineag a prezentat cifrele parchetului anticoruptie pe anul 2023: „DNA a lucrat mai bine si mai intens... Am inregistrat scaderea semnificativa a numarului de restituiri si a numarului de achitari definitive prin raportare la numarul inculpatilor judecati in anul de referinta... Am desfiintat toate functiile de sef-birou din Structura centrala, pentru a reveni la o forma agila de organizare”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

26 February 2024 14:41
Vizualizari: 3474

Seful DNA Marius Voineag (foto) a prezentat luni, 26 februarie 2024, bilantul Directiei Nationale Anticoruptie pentru anul 2023.



Procurorul-sef a declarat ca parchetul a inregistrat o scadere „semnificativa” a numarului de achitari definitive si de restituiri de dosare. Totusi, Voineag a mentionat ca acest parametru a fost calculat prin raportare la numarul inculpatilor judecati efectiv in 2023, iar nu la numarul persoanelor trimise in judecata in acel an.

De asemenea, Marius Voineag a anuntat ca la nivelul structurii centrale a desfiintat toate functiile de sefi de birou, astfel incat parchetul sa revina „la o forma agila de organizare”.


DNA in an electoral


In contextul anului electoral 2024, seful DNA promite ca parchetul se va concentra pe combaterea coruptiei, chiar daca actiunile parchetului din aceasta perioada vor starni controverse.

In alta ordine de idei, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca in 2023 a trimis in judecata 43 de inculpati aflati sub masuri preventive privative de libertate, fata de 22 de inculpati in anul 2022. Este vorba, bineinteles, despre arestul preventiv si arestul la domiciliu.


Iata intregul discurs de bilant al sefului DNA Marius Voineag:


„Distinsi invitati, doresc sa incep prin a va multumi pentru participarea la evenimentul de bilant al Directiei Nationale Anticoruptie.

Imi face o deosebita placere sa va prezint astazi rezultatele activitatii noastre din ultimul an.

Ne bucura si ne onoreaza interesul pe care il manifesta societatea pentru activitatea DNA. Pe de alta parte, acest interes arata si faptul ca tema coruptiei este inca in prim plan datorita impactului pe care acest fenomen il are asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor. Din pacate, costurile coruptiei raman inacceptabil de mari pentru societatea romaneasca.

Daca ar fi sa aleg un singur cuvant care sa sintetizeze activitatea Directiei Nationale Anticoruptie din ultimul an, acesta ar fi 'incredere'. Ma refer atat la 'increderea' celor care lucreaza in cadrul institutiei, incredere care se vede in 'curajul' redescoperit de a investiga cazuri de mare coruptie, cat si la 'increderea' cetatenilor de a veni cu sesizari catre noi. Ma refer inclusiv la 'increderea' partenerilor nostri institutionali, de care ne-am bucurat si pe parcursul acestui an intens si care este pe deplin probata de prezenta domniilor voastre astazi la acest eveniment, in calitate de reprezentanti ai acestor institutii.

Aceasta incredere ne responsabilizeaza si ne obliga sa continuam eforturile noastre de a ne indeplini la standarde inalte de calitate misiunea dificila care ne revine, indiferent de context si de provocari.


Misiune si Viziune


Caracterul disuasiv al luptei impotriva faptelor de coruptie este determinat de calitatea judiciara a anchetelor penale si de gradul de recuperare efectiva a produsului infractional.


Misiune


Efectuarea de anchete penale efective, independente si echitabile.

Mobilizarea resurselor interne si externe pentru combaterea judiciara a faptelor de coruptie.

Obtinerea unui efect descurajant si limitarea impactului faptelor de coruptie asupra cetatenilor.


Viziune


Promovarea in activitatea judiciara si in cea administrativa a principiilor care consacra preeminenta legii, a statului de drept.


MASURI MANAGERIALE


Nu pot incepe prezentarea bilantului activitatii noastre fara a mentiona faptul ca ultimul an a reprezentat si o perioada de tranzitie pentru institutie. Mai degraba decat un nou inceput, am vazut aceasta perioada ca pe una de adaptare a institutiei la noile realitati ale societatii. Un upgrade si un update, nu doar din perspectiva noii echipe manageriale, ci si din punct de vedere al culturii organizationale. De fapt, intregul plan poate fi rezumat prin cateva repere:

- Un accent pe calitatea muncii;

- Cresterea eficientei organizatiei;

- Asigurarea efectului descurajant prin recuperarea produsului infractional.

Toate masurile manageriale adoptate in acest prim an au vizat una sau mai multe dintre aceste trei repere majore. Daca ne concentram eforturile pe aceste obiective, putem crea un cerc virtuos in cadrul institutiei. Ca sa va ofer cateva exemple:

(1) un accent mai mare pe calitatea muncii are un efect stimulativ pentru procurorii si ofiterii de politie judiciara, prin introducerea motivatiei intrinseci legate de 'maiestrie', ceea ce duce la cresterea calitatii muncii;

(2) o organizatie mai supla si mai eficienta genereaza mai multa autonomie procurorilor, ceea ce conduce de asemenea la cresterea motivatiei si

(3) asigurarea efectului disuasiv real al muncii noastre ne motiveaza prin faptul ca avem oportunitatea de a contribui direct la indeplinirea scopurilor institutiei.


In Anchete penale


Ne dorim:


- cresterea eficientei in investigarea faptelor de coruptie la nivel inalt

- dezvoltarea investigatiilor financiare prin care sa fie identificate produsul infractiunii si bunurile transferate tertilor ori echivalentul acestora care pot fi indisponibilizate.


Ne dorim sa avem confirmare judiciara prin:


- reducerea intervalului de timp pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive si

- utilizarea procedurii abreviate a acordului de recunoastere a vinovatiei.


Totodata, este importanta confiscarea efectiva a produsului infractiunilor de coruptie si al celor asimilate, pentru asigurarea efectului disuasiv al procesului penal – crime should not pay (n.r. „infractiunea nu ar trebui sa fie profitabila”) – si pentru prevenirea reinvestirii produsului infractional in economia reala.

Asa cum spuneam, in aceasta perioada de tranzitie am incercat sa implementam numeroase initiative manageriale, limitand disruperea inevitabila asupra activitatii. O provocare constanta a reformelor in sistemul nostru este legata de viteza de implementare: durata relativ scurta a mandatelor pentru pozitiile de management poate reprezenta o scuza pentru aceasta dinamica a masurilor, dar probabil ca oricat de lungi ar fi aceste mandate tot am fi tentati sa ne plangem ca sunt prea scurte.


REZULTATE


Pentru ca tot a venit vorba de rezultate, voi prezenta pe scurt cateva repere din activitatea noastra din ultimul an:

- Ne-am dorit consolidarea institutionala prin cresterea resursei umane si am reusit sa incadram 29 noi procurori, fara a lua in considerare ultima procedura prin care au fost validati 23 de noi procurori, la inceputul acestui an.

- In cursul anului 2023 au fost trimisi in judecata 651 de inculpati. Este important de mentionat faptul ca a crescut semnificativ numarul inculpatilor trimisi in judecata fata de care au fost luate masuri preventive privative de libertate (43 inculpati in anul 2023, fata de 22 inculpati in anul 2022), cresterea fiind de 95,45%.

- Din punct de vedere al asigurarii efectului descurajant prin recuperarea produsului infractional, in anul 2023 am inregistrat o crestere semnificativa, de peste 450% cu privire la efectivitatea sechestrelor pe bunuri individualizate, aspect care confirma utilitatea dezvoltarii unei structuri dedicate investigatiilor financiare.

- In ceea ce priveste parametrii cantitativi, un element cheie care reflecta cresterea eficientei institutiei este dat de numarul de dosare solutionate: 2.259 anul trecut, fata de 2.087 in anul 2022.

- Totodata, politistii din cadrul DNA au avut delegari in aprox. 5.800 dosare penale, fata de aprox. 5.000 dosare in anul 2022, iar specialistii au intocmit cu 30% mai multe rapoarte de constatare. Si numarul perchezitiilor domiciliare a inregistrat o crestere de la 847 la 1.257, ceea ce indica un volum de activitate operativa in crestere, activitati ale caror rezultate se vor vedea in viitorul apropiat.

Cand vorbim de accentul pe cresterea calitatii, avem de fapt doua dimensiuni: (1) cazurile declansate si (2) cazurile finalizate. Pentru cazurile declansate se poate observa o revigorare a accentului pe cazuri de mare coruptie, iar in privinta celor finalizate am inregistrat o crestere la indicatorii de calitate, atat din scaderea semnificativa a numarului de restituiri, in ceea ce priveste persoanele fata de care s-a dispus restituirea, cat si din reducerea numarului de achitari definitive prin raportare la numarul inculpatilor judecati in anul de referinta.

- Rezumand: DNA a lucrat mai bine si mai intens in anul care tocmai s-a incheiat.

- Un element care merita mentionat din perspectiva reorganizarii este dat de integrarea functiilor suport pentru investigatiile noastre, prin crearea noului Serviciu de tehnologii si metode emergente. De asemenea, prin noul regulament de ordine interioara am desfiintat toate functiile de sef-birou din cadrul Structurii centrale, pentru a reveni la o forma agila de organizare.

- Pe partea de cooperare ne mandrim cu faptul ca am fost si suntem implicati in mod activ in procesul de aderare al Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). De asemenea, ne-am stabilit un obiectiv de a deveni un Hub Regional in materie de expertiza anticoruptie, iar in acest sens, un prim pas a fost facut in luna decembrie, prin vizita noastra in Republica Moldova, urmand ca in luna martie a acestui an, un grup de procurori anticoruptie din Republica Moldova sa participe la un schimb de bune practici cu procurori din cadrul DNA.

Cresterea increderii de care vorbeam in sectiunea introductiva se reflecta si in calitatea sesizarilor. Rezultatele noastre reflecta conturul acelui tip de cerc virtuos despre care vorbeam: cazurile mari, de impact, sporesc curajul si motivatia procurorilor si ofiterilor de politie judiciara, consolideaza increderea cetatenilor care vin catre noi cu sesizari si sporesc prestigiul institutiei.


ASTEPTARI – PREVIZIUNI


In privinta activitatii de anul acesta, trebuie sa precizez ca suntem perfect constienti ca avem un context electoral si ca exista riscul ca orice facem sa fie interpretat si sa starneasca controverse sau discutii, dar va asigur ca Directia Nationala Anticoruptie va continua sa aiba aceeasi determinare pentru combaterea fenomenului coruptiei.

In acest an si mai ales in anul urmator, vom putea evalua mai bine rezultatele noilor politici manageriale. Vom continua sa tintim cresterea capacitatii institutionale si cu accent pe politicile de resurse umane, in special in ceea ce priveste motivarea, eficientizarea, formarea si perfectionarea.

In activitatea operativa, vom continua sa tintim cazurile de mare coruptie si domeniile prioritare, cu impact direct asupra vietii cetatenilor.

In final, vreau sa multumesc intregii echipe DNA. Stiu ca a fost o perioada dificila, cu schimbari care pot avea uneori un caracter disruptiv, dar care au fost necesare pentru a creste eficienta institutiei si pentru a ne aduce la nivelul la care sa putem creste capabilitatile acesteia si sa putem mobiliza resursele disponibile pentru a ne indeplini misiunea.

Fara acest efort colectiv, aceasta perioada de tranzitie ar fi fost mult mai dificila si nu ar fi condus la cresterea parametrilor calitativi pe care am reusit sa ii atingem in anul 2023.

Nu pot sa inchei fara a multumi gazdelor noastre. Tin sa multumesc si conducerii Bancii Nationale pentru deschiderea de a ne primi pentru acest eveniment de bilant. Vreau sa va marturisesc faptul ca nu intamplator am ales aceasta locatie. Banca Nationala a Romaniei are o istorie de aproape un secol si jumatate (144 de ani) si reprezinta un reper de stabilitate si profesionalism institutional.

Nu stiu daca peste un secol vom fi reusit sa eradicam definitiv coruptia, iar DNA va avea poate doar un rol educativ, dar, din pacate, momentan, cred ca mai avem inca destul de mult de munca.

Va multumesc pentru atentie!”

Comentarii

# Lila date 26 February 2024 15:01 +1

:lol: La BNR...așa da...loc predestinat previziunilor...și viziunilor :lol: :lol:

# Opreanu date 26 February 2024 15:52 +1

Sa vina si pe Centrul Craiova Afir , la un proiect fals , al unui militian care s a interpus pe fiica lui si are documente fals ! Pe masura 6.4 este de notorietate! Din Olt

# carcotas date 26 February 2024 23:53 0

de la Voineag avem pretentii, sper s-o tina tot asa

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva