23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Vorbe de fumoar – 12.02.2024 – Horo isi afla soarta peste o saptamana

Scris de: L.J. | pdf | print

12 February 2024 19:52
Vizualizari: 5738

* Agentia Nationala de Administrare Fiscala a scos la licitatie zeci de bijuterii. Lista obiectelor si a preturilor o puteti consulta facand click aici.


* Pe una dintre autostrazile patriei vom vedea o premiera nationala in materie de infrastructura. Cum va arata constructia, vedeti dand click aici.


* Inalta Curte de Casatie si Justitie il tine in tensiune pe procurorul CSM Daniel Horodniceanu (foto).Judecatorii ICCJ Petronela-Iulia Nitu, Madalina-Elena Vladu-Crevon, Andreia-Liana Constanda, Mirela Visan si Cristinel Grosu au hotarat luni, 12 februarie 2024, amanarea pronuntarii in dosarul nr. 2833/1/2023. Este vorba despre cauza in care Inspectia Judiciara contesta albirea aplicata lui Horodniceanu de catre colegii lui din Sectia pentru procurori in materie disciplinara, in speta legata de scandalul procurorului cu politistii rutieri din judetul Iasi care l-au oprit in trafic pe fostul sef al DIICOT (click aici pentru a citi). Mai exact, Inalta Curte a amanat pronuntarea pentru ziua de 19 februarie. Asadar, stati prin preajma!

 

* La 8 iunie 2023, cu fix o saptamana sa-si incheie mandatul, cabinetul Nicolae Ciuca a emis o hotarare de Guvern care limiteaza despagubirile pentru victimele infractiunilor. Subiectul ne-a atras atentia zilele trecute, cand ministra Justitiei Alina Gorghiu a anuntat ca victimele infractiunilor pot beneficia de vouchere de pana la 16.500 de lei (adica echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie), in baza HG nr. 541/2023. Este vorba, in general, despre infractiunile violente comise cu intentie (tentativa de omor, infractiuni sexuale, terorism etc.).

Exista insa o problema cu aceasta hotarare de Guvern.

La art. 4 alin. 1, actul normativ prevede in felul urmator: Victima poate solicita Comisiei (n.r. Comisia pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor, prevazuta de art. 28 din Legea nr. 211/2004 privind unele masuri pentru asigurarea protectiei victimelor infractiunilor) un avans din compensatia financiara sub forma de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente, in limita unei sume echivalente cu 5 salarii de baza minime brute pe tara stabilite pentru anul in care victima a solicitat avansul”.

In schimb, art. 30 alin. 1 din Legea 211/2004 stipuleaza astfel: Victima poate solicita Comisiei pentru acordarea de compensatii financiare victimelor infractiunilor un avans din compensatia financiara, in limita unei sume echivalente cu 10 salarii de baza minime brute pe tara stabilite pentru anul in care victima a solicitat avansul”.

Altfel spus: un act infralegal (in cazul de fata, o hotarare de Guvern) limiteaza beneficiile prevazute de un act legal (recte Legea 211/2004). Tare suntem curiosi daca vor aparea sau daca nu cumva au aparut deja procese in contencios administrativ privind anularea art. 4 alin. 1 din HG 541/2023.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# maxtor date 12 February 2024 22:48 -1

"limitarea avansului"? -parca Guvernu a mai limitat si alte plati....

# Io date 13 February 2024 12:02 +1

De ce plateste statul victimile infractiunilor? Parca inculpatul era obligat la plata, asa zice Codul si bunul simt.Inculpatul protejat? Haoleo, daca nu sunt unii victime, in fiecare zi, la banii astia ! Doamna Alinuta poate incuraja infractiunile daca tot plateste statul ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva