8 December 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 20.07.2023 – Se pregatesc actiuni in regres. Demisia unei procuroare dupa numai 4 ani

Scris de: L.J. | pdf | print

20 July 2023 19:40
Vizualizari: 8187

* Decana de varsta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ramane pe metereze pana in ultima clipa. Dar partea inca mai interesanta abia acum vine: judecatoarea s-a lovit de doua impotriviri la CSM. Click aici ca sa aflati mai multe!


* Ieri era cursa inarmarilor cu arme nucleare, acum este cu monede digitale. Click aici ca sa vedeti ce ambitii are China in acest sens!


* Lumea Infrastructurii anunta o premiera legata de Autostrada Unirii. Si nu orice fel de premiera, ci una cuantificabila in bani. Bani multi. Cati anume, mai exact, aflati dand click aici.


* In sfarsit, statul isi ia in serios obligatia legala in ceea ce priveste raspunderea magistratilor. Ne referim la initierea unor actiuni in regres impotriva unor judecatori sau procurori din cauza statul a fost condamnat la plata de daune – actiuni care implica transmiterea unor sesizari catre Inspectia Judiciara via Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se stabili daca respectivii magistrati si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta.


 

 

Miercuri, 19 iulie 2023, Comisia nr. 1 de procurori (Legislatie si cooperare interinstitutionala) din CSM a avut pe ordinea de zi doua subiecte legate de posibilitatea exercitarii actiunii in regres fata de procurori. Cel putin unul dintre magistratii vizati functioneaza – ori a functionat la momentul presupusului abuz – la Parchetul de pe langa Tribunalul Braila (vezi facsimil).

Ce sa zicem... Asteptam cat mai repede prima actiune in regres soldata cu recuperarea banilor de la magistratii gasiti vinovati pentru abuzuri – indiferent ca vorbim despre judecatori sau procurori. Amintim ca singura astfel de actiune in regres solutionata definitiv l-a privit pe fostul judecator ICCJ Horia Valentin Selaru, care in final nu a fost obligat sa scoata vreun ban din buzunar ca sa acopere daunele platite de stat (click aici si aici pentru a citi).

 * Tot in CSM, Sectia pentru procurori a avut pe ordinea de zi de marti, 18 iulie 2023, un punct interesant: demisia unei procuroare. Este vorba despre Lacramioara-Anisoara Resetnic de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu. Consiliul Superior al Magistraturii i-a aprobat plecarea din sistem incepand cu data de 29 septembrie 2023, inaintand in acest sens dosarul catre Klaus Iohannis, pentru ca presedintele sa emita decretul de eliberare din functie.

Partea extrem de interesanta este ca Lacramioara Resetnic demisioneaza dupa numai patru ani de la numirea ca procuror definitiv (prin decretul prezidential din 12 aprilie 2019). Or, atat statutul judecatorilor si procurorilor valabil la acea data (Legea nr. 303/2004), cat si actuala reglementare (Legea nr. 303/2022) obliga absolventii de INM care demisioneaza dupa mai putin de 10 ani de la absolvire sa restituie statului cheltuielile de scolarizare.


Pentru conformitate:


- art. 20 din Legea 303/2004:

(1) Absolventii Institutului National al Magistraturii sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror.

(2) In cazul in care un absolvent al Institutului National al Magistraturii este eliberat din functie inainte de expirarea perioadei de 10 ani, din initiativa sa ori din motive care ii sunt imputabile, el este obligat sa restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare efectuate cu formarea sa, proportional cu timpul ramas pana la implinirea termenului prevazut la alin. (1)”;

- art. 42 din Legea 303/2022:

(1) Absolventii Institutului National al Magistraturii sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror.

(2) In cazul in care un absolvent al Institutului National al Magistraturii este eliberat din functie inainte de expirarea perioadei de 10 ani, din initiativa sa ori din motive care ii sunt imputabile, el este obligat sa restituie indemnizatiile de auditor primite si cheltuielile de formare, proportional cu timpul ramas pana la implinirea termenului prevazut la alin. (1).

(3) Intre data promovarii examenului de absolvire si data numirii in functia de judecator sau procuror stagiar, absolventii Institutului National al Magistraturii care au promovat examenul de absolvire primesc o indemnizatie lunara egala cu indemnizatia auditorilor de justitie din ultimul an de formare, avand acelasi regim juridic cu aceasta. Drepturile salariale se suporta din bugetul anual aprobat al Consiliului Superior al Magistraturii, de la o pozitie bugetara distincta”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# Cetateanul date 20 July 2023 21:54 +52

Sănătoasă opțiunea demisiei. Să facă ce? Unde? Să stea până la 65 să lucre în condiții de salahor și tot timpul cu sabia inspecției deasupra? Nu mai vorbim de familie, cunoștințe, interdicții, incompatibilități etc. O duce capul, știe carte... fuga în privat că acolo se fac bani de nu îți trebe nicio pensie. În maxim 5 ani chestia asta va fi la ordinea zilei. Vorba prostului... pop corn și cola.... implozia vine... nu e chestiune de dacă ci una de când. PS Cum mai merg oare detașările în coteț? Tot cu sutele!? :lol:

# Vanilla Ice date 21 July 2023 11:55 +5

Este un Bull shit! Inspecția Judiciară motiveaA clasările în sensul că au trecut mai mult de doi ani de la data săvârșirii presupusei abateri disciplinare. Terminați cu porcăriile, că și pana acum nu vor păți absolut nimic . Mai citit Legea 304 și apoi titluri pompoase. E o casta gândită doar pentru privilegii in schimbul obedienței. Mirică, Uncheselu, Popovici, Badea, Albu, Man, Ardelean, Negulescu, Onea ... Lista poate continua cu zeci de procurori și judecători. Pentru ăștia ieșim în stradă? Niciodată!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2023 – Judecatorii pregatesc bomba bombelor pentru Guvern

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva