1 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Vorbe de fumoar – 24.05.2023 – Predoiu e de neclintit si dupa santier face un panel

Scris de: L.J. | pdf | print

24 May 2023 19:56
Vizualizari: 4549

* Comisia Europeana propune noi reguli pentru bancile care au detineri de criptomonede. In presa s-a scurs un document privind modificarile la cerintele de capital pentru active digitale. Click aici ca sa cititi.


* O companie de stat aflata pe pierderi de zeci de milioane de lei are o noua conducere. Cine este noul presedinte al Consiliului de Administratie si despre ce societate este vorba, aflati de aici.


* Desi s-a vorbit despre posibila venire a unui nou ministru al Justitiei, ceea ce nu ar fi fost deloc rau, in ultimele zile e dat tot mai sigur ca actualul ministru Catalin Predoiu (foto) va ramane in functie.


 

Prin mediile politice se discuta despre faptul ca portofoliul de la Justitie va fi pastrat de PNL dupa rotativa guvernamentala, iar Catalin Predoiu va fi tinut in continuare pe post. Mai ales ca se afla in gratiile presedintelui Iohannis, dar si pentru ca institutiile de forta apreciaza ce a facut cu ocazia modificarilor la Codul penal si Codul de procedura penala, cand a bagat din nou SRI in anchete, a propus infractiunea de abuz in serviciu fara prag valoric si a dat posibilitatea ca SRI sa elimine din dosarele penale cu informatii clasificate avocatii incomozi, obligati sa detina ORNISS. Ce sa mai, numai realizari. Oricum, Catalin Predoiu este pe cale sa se transforme in vesnicul ministru al Justitiei. Semn ca e tare priceput sa slujeasca patria.


* Ramanem tot la Predoiu. Dupa ce in urma cu cateva luni ne-a anuntat ca va declansa un “santier institutional legislativ”, care sa regandeasca politica penala a statului, acum ministrul Justitiei da de veste ca va face un “panel”. De data aceasta, scopul este “efectuarea unei analize si evaluari aprofundate” in legatura cu recomandarile Comisiei de la Venetia privind Legile Justitiei. Va dati seama ce nebunie? Adica cele trei legi ale Justitiei abia ce au intrat in vigoare in decembrie 2022, si la jumatate de an distanta Predoiu se apuca sa faca evaluari referitoare ele. Dar iata ce a transmis miercuri, 24 mai 2023, Ministerul Justitiei:

Ministerul Justitiei anunta formarea unui grup de lucru/panel independent politic pentru analiza si evaluarea Opiniei Comisiei de la Venetia nr.1105/2022.

Initiativa crearii 'Panelului pentru justitie' apartine ministrului Justitiei si a fost anuntata in prealabil atat Comisiei Europene, cat si Presedintei Comisiei de la Venetia, dna Claire Bazy Malaurie, fiind privita cu multa deschidere.

Aceasta intiativa isi propune sa sprijine independenta justitiei, dialogul si cooperarea dintre Ministerul Justitiei si Comisia de la Venetia.

Panelul pentru justitie va fi format din trei experti independenti, cu o reputatie profesionala consacrata. Acestia sunt profesor dr. Valeriu Stoica, avocat si fost ministru al justitiei in perioada 1996-2000, profesor dr. Raluca Bercea si profesor dr. Camelia Toader, fost judecator roman la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Obiectivul principal al Panelului va fi efectuarea unei analize si evaluari aprofundate a recomandarilor formulate de Comisia de la Venetia referitoare la cele trei legi ale justitiei: Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara si Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Raportul independent rezultat in urma analizei va fi prezentat Ministerului Justitiei si transmis Comisiei de la Venetia si Comisiei Europene spre stiinta, in vederea continuarii dialogului cu aceste institutii pe temele sus amintite.

Ministrul Justitiei reafirma angajamentul sau pentru un proces transparent si constructiv, bazat pe dialog si consultare in domeniul justitiei”.


Nota: Informatiile din aceasta rubrica trebuie luate sub beneficiu de inventar, ele facand parte din categoria zvonurilor sau a pamfletului. Luati-le ca atare!

Comentarii

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 24 May 2023 21:27 +22

Securiciul asta peltic, ospatarul chelnerului din pasalic nu stie cum sa pupe papucul secureli i si structurilor ieuro-atlantice! Eu ,unul, imi doresc sa pice partenerul strategic si noua orinduire mondiala sa impinga dincolo de atlantic toti sorosistii, neomarxostii, lgbtistii, rezistii si toti progrsistii si globalistii astia fara niciun Dumnezeu! Astia, de-i ca pelticul asta securist, sunt din aia mascati, vopsiti, dar le curg balele dupa stapani! HAI SICTIR!TRADATORI de TARA! VANZATORI de SUVERANITATE! HAI SICTIR SECURICI VANDUTI! SUS AUR! JOS LABARALII SECURISTI! aista-i o opinie

# jUSTie date 24 May 2023 23:13 +5

Elaborarea actelor normative trebuie precedata de studii de impact - ca regula. Solutiile legislative se identifica dupa o ampla analiza si se contureaza astfel incat sa raspunda exigentelor sistemului caruia acestea sunt atribuite.. Post factum mai greu si nu acesta pare sa fie rolul panelului. Panelul va raspunde recomandarilor (4 in total) in raport de actele normative la care opinia face trimitere pentru ca, potrivit procedurii, trebuie sa existe un follow-up. Suntem in mai, opinia a fost emisa in decembrie anul trecut. Cam tarziu. Cele 3 nume anuntate garanteaza seriozitatea unui astfel de demers.

# maxtor date 25 May 2023 02:09 0

rotativa guvernamentala-vin ai nostri,pleaca ai nostri,noi.....(v.popescu, ciuca,predoiu, vezi poza)

# maxtor date 25 May 2023 02:42 +1

HOTĂRÂRE nr. 1.065 din 11 decembrie 2020 privind prelungirea stării de alertă...prim-ministru INTERIMAR niciolae-dorel CURCĂ; ministru justitiei se pare ca nu a semnat niciuna d-aia, o fi avut acordul C.S.M.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva