21 September 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

VOT PENTRU CONDUCEREA UNBR – Peste 200 de avocati iau parte la Congresul Avocatilor. Evenimentul a fost organizat pentru alegerea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, a Comisiei Centrale de Cenzori din UNBR si a Comisiei Centrale de Disciplina a Uniunii (Galerie foto)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

9 June 2023 14:30
Vizualizari: 4379

Sute de avocati din toate barourile tarii au luat parte vineri, 9 iunie 2023, la Congresul Avocatilor – organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Traian Briciu (foto 2).Evenimentul – organizat la hotelul Caro din Bucuresti in zilele de vineri si sambata – a fost convocat pentru alegerea membrilor din Consiliul UNBR (altii decat decanii barourilor), precum si a altor structuri din cadrul Uniunii: Comisia Centrala de Cenzori, Comisia Centrala de Disciplina si Comisia de Cenzori a Casei de Asigurari a Avocatilor.

La congres s-au inscris 235 dintre cei 241 de membri ai Consiliului UNBR, iar in sala au fost prezenti efectiv 213 avocati.

Vorbitorii care au deschis evenimentul au fost judecatoarea Corina Corbu (foto 5) – presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie –, senatorul PSD Robert Cazanciuc (foto 6) – vicepresedinte al Senatului si fost ministru al Justitiei –, precum si Bogdan Ilea (foto 7), secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Sefa ICCJ Corina Corbu a atras atentia asupra faptului ca, dincolo de temele la moda (cum este, de exemplu, digitalizarea), sistemul judiciar nu trebuie sa piarda din vedere problemele de baza – de pilda: respectarea dreptului la aparare, supraaglomerarea din instante, deficitul de judecatori, sediile improprii etc.

La randul lui, fostul ministru Robert Cazanciuc a afirmat ca recent-incheiata pandemie a adus si o schimbare in bine (extinderea folosirii mijloacelor electronice de catre avocati si judecatori), dar si probleme grave: de pilda, saracirea unor avocati, in special din orasele mici.

Nu in ultimul rand, secretarul de stat din MJ Bogdan Ilea a mentionat fermitatea breslei avocatilor in negocierile din 2022 care au avut ca rezultat noul protocol dintre minister si UNBR cu privire la onorariile pentru aparatorii din oficiu.


Avocata Elena Radu, data afara din sala


Deschiderea congresului a avut parte si de un moment tensionat, cand avocata Elena Radu (foto 22 stanga) a fost scoasa din sala congresului, ca urmare a faptului ca presedintele UNBR Traian Briciu a supus la vot excluderea din incapere a oricaror persoane prezente fara sa aiba calitatea de delegati sau de membri de drept. Avocata Cosmina Cerva (foto 22 dreapta) – delegata la congres – s-a ridicat in apararea Elenei Radu, explicand ca depusese o solicitare pentru ca UNBR sa-i aprobe acesteia prezenta la congres. Dupa cum spuneam, Briciu a supus la vot, obtinand aprobarea majoritatii covarsitoare a delegatilor. In sprijinul celor doua avocate au votat mai putin de zece confrati.


Redam schimbul de replici dintre cei trei avocati:


Traian Briciu: Sunt persoane in sala care nu sunt delegati sau membri de drept?

Cosmina Cerva: Da. Sunt colegi avocati din Baroul Bucuresti, care...

Briciu: Da. Stop. E suficient. Va aducem la cunostinta ca ieri, in Consiliu, nu am aprobat participarea decat a invitatilor institutionali. Si au fost cei trei (n.r. Ministerul Justitiei, Inalta Curte si Parlamentul).

Cerva: Imi pare rau sa va spun, dar eu nu am primit, la cererea mea scrisa, depusa Consiliului, pana la acest moment...

Briciu: Am inteles. Este suficient. Noi am spus asa: a fost o cerere la Consiliu. Consiliul organizeaza Congresul. Consiliul n-a acceptat-o. Daca accepta, va comunicam. Neavand ce sa va comunice (pentru ca n-a acceptat), probabil ca in timpul scurt (pentru ca si cererea dumneavoastra a venit in ultimul moment) n-a fost timp de comunicare. Ceea ce inseamna ca rog pe cei care nu sunt membri ai Congresului (in sensul ca detin calitatea de delegat sau calitatea de membru de drept ori decan) sa paraseasca sala.

Cerva: Procedural, va rog sa-mi comunicati decizia Consiliului luata...

Briciu: Procedural, o sa va comunicam. Repet: este suficient.

Cerva: Dar va rog: inainte ca sa dati afara niste colegi, va rog sa-mi comunicati decizia Consiliului.

Elena Radu: Domnule presedinte, acest Congres nu se transmite live, pe de o parte, iar pe de alta parte colegii avocati care au vrut sa participe la Congres, sa vada cum se desfasoara lucrarile Congresului, nu au voie sa participe.

Briciu: Doamna Radu, doamna Cerva, va incunostintez ca sub aspect emotional, sunt suficient de calit sa suport orice sicana care ar interveni. Acum este clara decizia Consiliului – v-am comunicat-o eu. Membrii Consiliului sunt aici. Este clar acest lucru.

Cerva: Nu este clar, domnul Briciu. Comunicati-mi in scris decizia Consiliului! Eu v-am facut cerere scrisa in termenul legal, v-am depus-o la Consiliu.

Briciu: Supun Congresului la vot inlaturarea din sala a celor care nu sunt membri ai Congresului. (...) (n.r. Urmeaza votul, covarsitor in favoarea sefului UNBR.) Este clar, chiar cu filmare, despre ce este vorba? Ceea ce inseamna ca doamna Radu – cu toata aprecierea pentru activitatile profesionale – nu poate participa la Congres. Multumesc.

Cerva: Pentru cunostinta colegilor care spun ca...

Briciu: Este suficient. Nu v-am dat cuvantul. O sa aveti cuvantul la momentul oportun.

Cerva: Nu vreau sa incepem un razboi. Nu trebuie sa-mi dati cuvantul. Am aceleasi drepturi ca dumneavoastra. Sunt delegata la Congres.

Briciu: Intr-un congres, se da cuvantul de catre presedinte”.


Vom reveni cu rezultatele votului.


Lumea Justitiei prezinta galeria foto a evenimentului:

 Comentarii

# ERIKA date 9 June 2023 14:52 +10

Sa o excluzi din sala, pe ELENA RADU, o avocat de prestigiu este o MAAARE MAGARIE !!! TRAIAN BRICIU considera ca acest congres , este PE "PERSOANĂ FIZICĂ " ????!!!

# O profesie redusa la o adunatura de sclavi date 9 June 2023 15:18 +15

Se intalnesc ... se cearta pe functii ... Niciun cuvant despre abuzurile SRI, judecatorilor, procurorilor. Nicicun cuvant despre avocatii „independenti” in profesie, dar arondati serviciilor. Pe scurt, aparatorii drepturilor si libertatilor fundamentale nu mai au nicio legatura cu menirea lor. Haimanale!

# JUST date 9 June 2023 17:27 +205

Si daca e avocat de prestigiu, dar nu e delegat si nici membru de drept, ce sa caute la Congres? Sa faca diversiune sau ce?

# stan date 10 June 2023 09:43 0

Lumea se întreabă dacă au fost corecte aceste alegeri???și CINE ESTE SFORARUL SEF???mai ales la renumărarea voturilor( în urma contestațiilor-cu bulinele lăsate de colegii din București pt. provincie) INCREDIBIL....??

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.09.2023 – Lia fuge de Curtea de Apel Craiova

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva