13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Zei, zmei si avocati

Scris de: Robert CAZANCIUC, senator, fost ministru al Justitiei | pdf | print

17 June 2022 19:27
Vizualizari: 6092

Avocati, judecatori, procurori si parlamentari au participat astazi, fara sa le fie teama unora de altii, la Congresul organizat de Uniunea Barourilor din Romania.


 

Reuniunea nu a avut loc intr-o sala de judecata, dar interventiile au reflectat, intr-o maniera clara, si in general de respect reciproc, pozitiile diferite ale actorilor scenei judiciare romanesti.

Am discutat despre datoria pe care o avem de a pune capat alegerii judecatorilor si procurorilor prin examene de tip X si 0. Aceasta ipocrizie a unei asa zise selectii obiective, facuta pentru a fi mai usor examimatorilor si nu pentru a identifica cele mai adecvate persoane, va continua sa transforme roba de magistrat, al carei rol este sa dea incredere oamenilor ca au venit in locul potrivit pentru a-si cauta dreptatea, intr-o pelerina neagra menita sa-i indeparteze de salile de judecata si sa mai spere doar la o justitie divina.

Nu e vina tinerilor care vor sa fie zei si zmei - daca nu la 24 de ani atunci cand? - ci e vina societatii care pune pe umerii lor o sarcina sociala greu de dus, fara sa ii pregateasca adecvat si fara sa ii ajute sa isi gasesaca drumul potrivit pentru ei, dar si pentru societate.

Si pentru ca istoria noastra moderna ne-a aratat ca in momente de cautare nationala aparitia unui print strain sau gasirea unor solutii adoptate in alte tari au fost adesea salvatoare, am facut cadou avocatilor un album cu palatele de justitie ale Frantei, uneori emotionante, alteori impunatoare, dupa cum spune autorul.

Am credinta ca o carte poate inspira, poate stimula dorinta de a demonstra ca am inteles foarte bine ca o casa a justitiei in centrul unui oras nu este doar o dovada de putere, ci expresia dorintei de a avea in mijlocul cetatii, aproape de oameni, un loc al sperantei si increderii.

Cartierul Justitiei din Bucuresti isi propune sa aiba o astfel de misiune.

Dincolo de rolul harazit de Constitutie avocatilor, astazi au demonstrat ca pot fi un adevarat liant al societatii, intr-o tara pe nedrept divizata de catre cei care nu inteleg ce inseamna justitia intr-o societate matura democratic sau inteleg si sunt pur si simplu ticalosi.

Comentarii

# maxtor date 18 June 2022 00:34 0

" Dincolo de rolul harazit de Constitutie avocatilor,"- se reffera la aia numiti din oficiu.........................rolul parazit,poate.

# Geo date 18 June 2022 13:07 +2

Excelenta initiativa....solutiile pentru sistemul judiciar vin din dialogul dintre partile implicate, invatand sa ii respectam pe ceilalalti, sa intelegem rolul lor, sa reducem adversitatea si chiar sa recunoastem cand au dreptate. Cetateanul asteapta o stabilitate mai mare si mai putine conflicte. La mai multe, inclusiv cu participatea celor in CCR... si Ministerul Justitiei.. pe alte teme..

# Banu date 18 June 2022 19:50 +134

OK, Boby ! Ne întoarcem la interpretările pe lângă și dincolo de lege,la discuțiile a orice,in afara obiectului cauzei și .. (sunet de tobe) la hotărâri date pe baza intimei convingeri (ce totdeauna nu are legătură cu legea,dreptul, justețea și echitatea? Boby,ne lași?

# Promaxtor date 18 June 2022 19:52 +1

Maxtore,la ce onorariu minimale se practică,mai bine stai in beci și nu face nimic. Nici pe luni să nu mai scrii,că îți iau ăștia IP și te dau in judecata. Te mai apară ... Spataru'

# Fodor date 19 June 2022 08:29 +2

Dke Caza ciuc,așteptăm cu drag generațiile care vor juca "spânzurătoarea" și alte jocuri d'astea pe "ghicitelea",iar nu pe lojika și realitate

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.06.2024 – Buda nu se da dus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva