21 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

ZIUA NEAGRA A AVOCATURII DIN ROMANIA – ADSA comemoreaza un an de la executia judiciara a confratelui Robert Rosu, achitat definitiv intre timp si eliberat din inchisoarea unde fusese aruncat pe nedrept: „17 decembrie 2020 – Ziua Neagra a Avocaturii in Romania, data condamnarii dreptului la aparare... Acum 32 de ani a existat un sacrificiu colectiv al romanilor la Timisoara, suficient de puternic ca sa duca la schimbarea unui regim totalitar, pentru ca acum sa existe un stat de drept”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

17 December 2021 17:18
Vizualizari: 8683

Data de 17 decembrie marcheaza in istoria Romaniei nu doar inceputul crimelor Revolutiei din decembrie 1989, ci si Ziua Neagra a Avocaturii, cand dreptul la aparare a fost el insusi condamnat. Este vorba, desigur, despre data de 17 decembrie 2020, cand avocatul Robert Rosu (foto 1) a fost condamnat in urma binecunoscutei executii judiciare puse in scena de catre „Completul Negru” de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (Florentina Dragomir, Ionut Matei, Ioana Alina Ilie) in dosarul „Ferma Baneasa”.Mesajul a fost lansat vineri, 17 decembrie 2021, de catre Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor (ADSA), prin avocata Silvana Racoviceanu (foto 2), vicepresedinta ONG-ului. Totusi, ADSA si-a exprimat aprecierea fata de celalalt complet al ICCJ (Rodica Cosma, Stefan Pistol si Laura Soane), care l-a achitat definitiv pe Robert Rosu, eliberandu-l din inchisoarea unde statuse pe nedrept timp de peste 11 luni.


Iata comunicatul ADSA:


17 Decembrie – „Ziua Neagra a Avocaturii in Romania”

17 Decembrie 2020 – data condamnarii dreptului la aparare

Scriam acum un an de zile: „Cel care nu pedepseste nedreptatea porunceste ca ea sa fie facuta!” (Leonardo da Vinci)

In data de 17 decembrie 2020, colegul nostru, Avocatul Robert Rosu, a fost condamnat la 5 ani de inchisoare de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, in Dosarul nr. 345/64/2016 (dosar cunoscut in media ca ”Ferma Baneasa”), pentru activitati desfasurate in exercitarea profesiei de avocat, astfel cum prevede Legea 51/ 1995.

Condamnarea acestuia in apel a survenit ulterior hotararii de achitare la fond, pronuntate de Curtea de Apel Brasov la data de 27.06.2019, hotarare prin care instanta consemna faptul ca exercitarea atributiilor profesionale specifice avocatului nu poate crea premiza realitatii unor activitati infractionale.

Noi, Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor din Romania ne exprimam astazi aprecierea fata de magistratii ICCJ pentru restabilirea sigurantei in exercitarea dreptului la aparare, prin pronuntarea deciziei din data de 23 noiembrie 2021, prin care a fost admis recursul in casatie formulat de avocatul Robert Mihaita Rosu si s-a dispus punerea imediata in libertate a acestuia.

Reiteram rolul decisiv al Justitiei intr-un stat democratic si insistam asupra constientizarii importantei Dreptului la aparare.

Amintim faptul ca acum 32 de ani, la data de 17 decembrie 1989, a existat un sacrificiu colectiv, uman, al romanilor la Timisoara, suficient de puternic incat sa duca la schimbarea unui regim totalitar, cu scopul ca in prezent sa existe un stat de drept.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 20.05.2024 – Inca o palma pentru Justitia din Romania

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva