28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZIUA PROFESIILOR LIBERALE - Notarii publici aniverseaza cea de-a XII-a editie a Zilei Profesiilor Liberale. Presedintele UNNPR notar public dr. Dumitru Viorel Manescu: "Notarii publici sunt recunoscuti ca profesionisti cu un inalt grad de responsabilitate profesionala si sociala. Investiti cu rolul de gardieni ai interesului public in raporturile dintre particulari, ei raspund atat asteptarilor autoritatilor statului, cat si asteptarilor clientilor"

Scris de: L.J. | pdf | print

31 October 2019 12:54
Vizualizari: 4914

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) aniverseaza in data de 5 noiembrie 2019 cea de-a XII-a editie a Zilei Profesiilor Liberale. Cu acest prilej, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu (foto), a subliniat rolul unui notar public in domeniul dreptului, dar si in societate, aratand ca acestia au rolul de "gardieni ai interesului public in raporturile dintre particulari" si raspund atat asteptarilor autoritatilor statului, cat si ale clientilor.


Intr-un comunicat de prea remis Lumea Justitiei, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania precizeaza ca practicantii profesiilor liberale acopera un spectru larg de domenii de activitate economica, contribuind la asigurarea a circa 500 de mii de locuri de munca. In ce priveste notariatul roman, conform precizarilor UNNPR, in prezent sunt 2500 de notari publici activi, fiind create astfel circa 10 mii de locuri de munca in cadrul organizarii activitatii profesionale a acestora.

Iata cum este definita profesia liberala la nivelul Uniunii Europene, denumire formulata in anul 2001 de Curtea Europeana de Justitie: „(...) activitati cu un caracter profund intelectual, ce necesita un nivel ridicat de calificare si, de regula, sunt subiectul unor reglementari profesionale clare si stricte".

Comunicatul UNNPR din 31 octombrie 2019:

"Pentru cei peste 350 de mii de liber profesionisti din Romania, printre care si notarii publici, data de 5 noiembrie are o semnificatie aparte. Anual, in aceasta zi este sarbatorita Ziua Profesiilor Liberale, in semn de recunoastere a importantei acestora pentru societate.

Practicantii profesiilor liberale acopera un spectru larg de domenii de activitate economica, contribuind la asigurarea a circa 500 de mii de locuri de munca. Contributia lor la bunul mers al vietii administrative, politice si economice este recunoscuta la nivel national si european ca fiind un catalizator al modernizarii si eficientizarii administratiei publice si serviciilor destinate cetatenilor si consumatorilor.

Referitor la notariatul roman, statistica releva existenta a 2500 de notari publici activi si a circa 10 mii de locuri de munca create in cadrul organizarii activitatii profesionale a acestora.

Punctand importanta acestor practicieni in domeniul dreptului, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, notar public dr. Dumitru Viorel Manescu declara ca:

Notarii publici sunt recunoscuti ca profesionisti cu un inalt grad de responsabilitate profesionala si sociala. Investiti cu rolul de gardieni ai interesului public in raporturile dintre particulari, ei raspund atat asteptarilor autoritatilor statului, cat si asteptarilor clientilor, furnizand competent servicii eficace, la timp, si insotite de toate garantiile necesare.”

Profesia de notar ocupa un loc aparte in galeria profesiilor liberale. Tipul si complexitatea sarcinilor ce revin spre executare unui notar constituie factori care determina si cerintele necesar a fi indeplinite pentru exercitarea profesiei. In ceea ce priveste studiile, atat in Romania, cat si in celelalte state membre ale Uniunii Europene, profesia de notar este asimilata domeniului juridic, pentru exercitarea sa fiind necesare studii superioare de natura juridica. Majoritatea statelor europene au la origine conceptia latina a ocupatiei de notar, conform careia notarii servesc interesul colectiv, avand rolul de a facilita procesul de justitie si de a atesta corectitudinea si legalitatea anumitor acte si fapte juridice. Printre statele membre ale Uniunii Europene in care profesia de notar este exercitata conform sistemului de drept latin se numara Romania, Germania, Belgia, Franta, Italia, Grecia, Luxemburg, Olanda, Austria, Spania, Malta, Portugalia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia si Bulgaria, rezultand astfel un total de 22 de state dintre cele 27 membre ale Uniunii Europene care functioneaza conform acestui sistem.

Principala definitie a profesiilor liberale uzitata la nivelul Uniunii Europene a fost formulata, in anul 2001, de catre Curtea Europeana de Justitie: „(...) activitati cu un caracter profund intelectual, ce necesita un nivel ridicat de calificare si, de regula, sunt subiectul unor reglementari profesionale clare si stricte. In practicarea unei astfel de profesii, componenta personala a prestatorului are o importanta speciala, iar independenta acestuia constituie o conditie pentru desfasurarea in conditii optime si echitabile a activitatii.”

In Uniunea Europeana statistica mentioneaza existenta a circa 47 de milioane de liber-profesionisti. Numitorul comun al profesiilor liberale il reprezinta esenta specificului lor, respectiv servirea interesului public, acestea fiind guvernate de un set de valori comune, definite de catre Consiliul European al Profesiilor Liberale (CEPLIS 2007) astfel: confidentialitate, participarea la formarea profesionala continua, independenta si impartialitate, onestitate si integritate, supravegherea personalului de sprijin, respectarea codurilor de practica si buna conduita, asigurarea de raspundere civila profesionala, evitarea conflictelor cu convingerile morale sau religioase".

Comentarii

# Hopa na! date 31 October 2019 18:08 0

Pai atunci să ne zică.. Nealui, de ce în casta asta întra doar copiii notarilor, doar contra sume de sume, sau de ce un exemplar ca Vișan ăla din Constanța e reprimit în profesie?

# Eheheh date 1 November 2019 01:26 0

Sigur.... doar copii de procurori, judecatori, parlamentari etc ajung notar. Inalta valoare profesionala ce sa spun.... Cum e cu secretul profesional nenicul cand raportati toate tranzactiile suspecte sau cu valoare de peste 10000 euro??? Ia cere un inventar succesoral sa vezi cum te trimite onor notar la plimbare ca el ,,nu face din astea,,...

# Alecsandra date 1 November 2019 11:29 0

Nu toţi sunt chiar aşa cum îi caracterizati, iar personalul auxiliar de la unele birouri, nici nu au ce căuta acolo !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva