3 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

5000 EURO PENTRU „GIUMBIX” – In procesul pe care reclamantul Horia Georgescu, seful ANI, l-a intentat lui Mircea Badea si Antena 3, judecatoarea Raluca Focsa de la Judecatoria Sector 1 i-a acoperit prejudiciul nedovedit: „Proba faptei ilicite este suficienta, urmand ca prejudiciul si raportul de cauzalitate sa fie prezumate, instantele romane deducand in mod frecvent producerea prejudiciului moral din simpla existenta a faptei ilicite” (Sentinta)

Scris de: L.J. | pdf | print

28 January 2014 16:18
Vizualizari: 9300

Favorizare a presedintelui ANI Horia Georgescu la Judecatoria Sectorului 1 sau practica eronata a intantelor de judecata? In procesul civil pe care reclamantul Horia Georgescu, presedinte al ANI, l-a intentat realizatorului Mircea Badea si postului Antena 3, pentru un pretins delict de presa, judecatoarea Raluca Focsa, de la Judecatoria Sectorului 1, i-a dat castig de cauza in prima instanta reclamantului, acordandu-i daune morale de 5000 de euro. Este vorba despre „Procesul Giumbix” nascut in urma unei emisiuni-pamflet „In gura presei” realizata de Mircea Badea, care l-a numit pe seful ANI „sluga basista”, „ochelarica”, „o... anistule” si „giumbix”.


Din trei conditii cumulative pentru antrenarea raspunderii civile au lipsit doua

Poate nu intamplator, in acest dosar, seful ANI, Horia Georgescu, a fost reprezentat de casa de avocatura „Badea si Asociatii”, care apare in mai toate procesele in care personaje supectate de aservire fata de regimul Traian Basescu, se dau ofensate la orice critica a presei.

Motivarea judecatoarei Raluca Focsa este halucinanta pentru simplu fapt ca aceasta nu a tinut cont de faptul ca reclamantul Horia Georgescu nu a facut nici cea mai mica dovada a prejudiciului suferit in urma emisiunii-pamflet a lui Mircea Badea, si i-a acordat daune de 5000 de euro, ignorand acest fapt.

Potrivit legii civile, pentru antrenarea raspunderii civile delictuale este obligatorie dovedirea de catre reclamant a trei conditii cumulative:

- fapta ilicita

- prejudiciul

- legatura de cauzalitate

Una singura din aceste conditii care cad in sarcina reclamantului de a le dovedi, daca nu exista, actiunea civila trebuie respinsa.

Ei bine, in acest dosar (nr. 58700/299/2012), prin sentinta civila nr. 24595 din 18.12.2013, judecatoarea Raluca Focsa, de la Judecatoria Sectorului 1, i-a obligat pe Mircea Badea si Antena 3 la plata unor daune morale de 5000 de euro catre Horia Georgescu, pentru pretinsa afectare a demnitatii reclamantului, fara sa tina cont ca acesta nu a dovedit prin niciun mijloc de proba prejudiciul suferit.

Fiind o emisiune-pamflet, iar Horia Georgescu o persoana publica (demnitar) fata de care orice afirmatie/critica trebuie privita cu o mult mai mare toleranta potrivit CEDO, fapta ilicita apare la limita interpretarii, urmand ca judecatorii din apel si din recurs sa stabileasca daca asa ceva a existat aievea in raport de jurisprudenta CEDO de la Strasbourg care permite jurnalistilor sa exagereze/socheze si chiar sa provoace.

Frapeaza insa ca desi prejudiciul nu fost dovedit sub nicio forma, instanta i-a acordat daune morale lui Horia Georgescu (care e bine mersi in functie si nu stim ce suferinte reale a avut, in conditiile in care ANI e aratata in piata publica cu degetul pentru marile ei esecuri) considerand ca elementele care trebuiau dovedite, atentie, „se prezuma”!

Iata si motivarea: „Curtea a mai retinut ca proba faptei ilicite este suficienta, urmand ca prejudiciul si raportul de cauzalitate sa fie prezumate, instantele romane deducand in mod frecvent producerea prejudiciului moral din simpla existenta a faptei ilicite, de natura sa determine asemenea prejudicii... legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciul moral suferit de reclamant rezulta din insasi fapta ilicita, astfel, urmare a acesteia, reclamantului i s-a cauzat un prejudiciu moral constand in lezarea dreptului la demnitate”.

Este aceasta o judecata corecta sau o favorizare a presedintelui ANI? De ce unor reclamanti li se cere in procese sa dovedeasca prejudiciul suferit, iar altora (demnitari ai regimului Basescu) nu li se conditioneaza acest lucru, pe motivul pueril ca instantele romane deduc in mod frecvent producerea prejudiciului moral din simpla existenta a faptei ilicite”? Adica in mod frecvent unele instante incalca legea, asta trebuie sa intelegm din aceasta motivare?

Sentinta judecatoarei Raluca Focsa a fost atacata cu apel.

* Cititi aici sentinta judecatoarei Raluca Focsa

Comentarii

# BERCEA MONDIAL ,, e manevra lu frații miei......,, date 28 January 2014 18:53 -26

Mircea Badea pumn/cur de fer mi te paște un transfer - de bani către H.G., bineînțeles.  O furi  cu Boc ți-ai pus pene, ai furat o cu HG și o furi în continuare....          Degeaba te dai rotund și zgârii cu colțurile

# supărat date 28 January 2014 19:08 -16

Argumentă foarte bine sentința. Remarcăm faptul că se face referire la cauza CEDO: Corneliu Vadim Tudor contra României :))

# Rica date 28 January 2014 22:18 +27

o porcarie de sentinta. Pamfletul e pamflet, iar giumbixii de la ANI merita orice critica cata vreme stau un functii fara sa fie deranjati orice ar face

# Băi \"supăratule\"... date 29 January 2014 11:08 -3

... ai mare \"dreptate\", băi ... într-adevăr \"onorata\" instanţă \"argumentă\"(?!) foarte bine ... mda, \"bine\" de tot ... şiiiiii, eşti \"mai mulţi supăraţi\" ? ... citez: \"Remarcăm faptul că\" ... supără-te, băi, pe idioţenia ta ...

# Băi \"supăratule\"... date 29 January 2014 11:09 -1

... ai mare \"dreptate\", băi ... într-adevăr \"onorata\" instanţă \"argumentă\"(?!) foarte bine ... mda, \"bine\" de tot ... şiiiiii, eşti \"mai mulţi supăraţi\" ? ... citez: \"Remarcăm faptul că\" ... supără-te, băi, pe idioţenia ta ...

# pentru bai suparatule date 29 January 2014 12:16 0

bai acesta,nu nu stii cum suna perfectul simplu?

# avocat traditional date 28 January 2014 19:56 +19

Depasirea unei anumite limite poate constitui motiv de proces.Dar oare Badea si-a depasit limitele pamfletului sau?Afirm ca nu iar hotararea instantei este fortata.Altii au pierdut pentru mult mai urate expresii adresate lor.Prejudiciul moral trebuia dovedit.Cum poate zice HG ca i s-a afectat imaginea publica din momemnt ce ANI este tot timpul in vizorul criticii si totusi face ce vrea.Ce suferinte morale i s-au produs prin acele cuvinte?Ochelarist este,giumbix este o dragalasenie.Cu sluga lui basescu se putea face (ma intreb,totusi) proba veritatii iar chestia aia cu o...anist este apa de ploaie.In concluzie a fost o hotarare de obligare,ab initio.

# necunoscator de legi date 30 January 2014 00:54 -1

inseamna ca eu pot sa te fac acum si l..agiu si avocat a lu\'Flocea si tampit ca nu-i nimic, nu cumulez cele 3 conditii cumulative: - fapta ilicita - prejudiciul - legatura de cauzalitate Asa ca esti un pupincurist, un papagal care va iesi cu Badea dezbracat cu trei fulgi in c-r si sa strige: \"suntem niste papagali\" :)

# avocat traditional date 30 January 2014 08:47 +4

Bai necunosctor de legi,pentru faptul ca esti chiar necunoscator de legi,nu ma afecteaza chstiile scrise de tine.Daca ai fi citit ceva medicina ,ai fi aflat ca autosatisfacerea sexuala nu este nici o actiune rusinoasa.Dl.Florea ar putea sa fie afectat,dar eu ca sunt avocat in  UNBR adevarat,nu.Tampit nu sunt asa ca nu tine chestia cu adevarul supara.La fel chestia aia cu pupincuristul si papagalul.Alea scrise de tine sunt niste judecati de valoare ale tale care, fiind ale unuia nu prea deavoltat mintal,nu supara.Oricum,Badea a avut curajul sa recunoasca si si-a pus fulgii. Asa ca fa=ma in toate felurile ca tie nu o sa iti restrictioneze LUJU IP-ul.PS.Am si eu uneori  retineri fata de emisiunea lui Badea,dar asta nu ma impiedica sa afirm ce am afirmat in legatura cu hotararea aia.

# ADEVARUL date 28 January 2014 20:11 +11

ESTE FOARTE TRIST SA CONSTATAM ZILNIC DERAPAJELE  SLUGILOR BASISTE,CAND ESTE VORBA DE PRESUPUSI MAGISTRATI CARE IN LOC SA RADA DE PROSTEALA LUI MIRCEA BADEA FAC JOCURILE ACESTOR EXCROCI,TRISTETEA DEVINE REVOLTA SI MA INTREB DE CE NU IAU ATITUDINE ASOCIATIILE DE REVOLUTIONARI DIN ROMANIA,REVOLUTIONARII ZILELOR NOASTRE,PLATITI SI BINE ORGANIZATI,SUNT DOAR NISTE LIPITORI SI NISTE STOMACURI AMBULANTE?SIGUR CA AVANTAJELE CASTIGATE IN 1989 S-AU DUS PE APA SAMBETEI,TARA ARE DATORII DE ZECI DE MILIARDE IAR NUMARUL JUDECATORILOR CARE IAU ATITUDINE FATA DE MAFIOTI NESEMNIFICATIV,SI VOI NU SUNTETI REVOLUTIONARII ACESTUI MOMENT AL ROMANIEI,NU CONSTIENTIZATI CE INSEAMNA NEDREPTATEA,MIRCEA BADEA CIUDATUL O STIE,IMI AMINTESC DE NEDREPTATEA CARE I S-A FACUT”LEGAL”CU FABRICA DE CHIBRITURI DE LA GHERLA,MAFIA JUDICIARA POATE FI SI PSD-ISTA-PRINTRE ALTELE.DACA SE INCALZESTE AFARA MAI SCRIE-TI NISTE PANCARDE LA XEROXUL DIN DOTARE CA DEVENITI DIN CE IN CE MAI PENIBILI,INVIZIBILI,MANI-******TI.EI RALUCA :-x

# obiectiva date 28 January 2014 20:21 +19

eu tot nu am inteles CARE ESTE FAPTA ILICITA COMISA DE M BADEA ???

# avocart traditional date 30 January 2014 19:58 0

Obiectivo,nu pui o vorba buna la sefii LUJU sa imi deblocheze IP-urile?te stiu fata serioasa si saritoare,asa ca o vorba buna nu strica.Te rog frumos!

# Gicu si cu Dricu date 28 January 2014 21:30 +11

Pentru antrenarea raspunderii civile delictuale nu trebuia sa fie dovedita si vinovatia autorului faptei ilicite?

# pol date 29 January 2014 08:24 +6

Nu exista nici o prezumtie referitoare la legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudicial produs, instantele fiind foarte stricte in ce priveste dovedirea tuturor celor trei elemente necesare pentru admiterea actiunii in raspundere civila delictuala...Am avut \"n\"spete cu astfele de obict insa nici o instant nu a prezumat nici macar unul, daramite doua, din cele trei conditii ale raspunderii delictuale....Nestiinta sau rea-vointa a judecatorului respective? In mediul juridic se vehiculeaza idea cum ca la INM sunt invatati pe spete-cadru, pentru a deveni \"practica unitara la instante\", fapt care echivaleaza cu robotizarea judecatorilor , acestia urmand sa pronunte solutiile din dosare exclusive dupa solutiile-cadru invatate la INM...

# lica date 29 January 2014 09:16 +13

da sensibili mai sunt gaunosi basisti. cand au acceptat functii publice trebuiau sa-si asume si \"riscurile\". da ei, nu si nu, vor onoare reperata. instantele ar trebui sa gandeasca cu creierul lor si n u cu al altora, sa se raporteze si la functia publica pe care o ocupa gaunosi si daca in exercitarea atributiilor respecta ei legea. Bine a zis Platon sau Aristorel, nu mai stiu care din ei \" Neimplicarea in politica a oamenilor buni , de valoare va avea ca rezultat ca vor fi condusi de prosti\".

# visu date 29 January 2014 11:34 +7

Rusine judecatoarei precum si judecatorilor care o tolereaza sau fac la fel! Propun petiţie si iniţiativa legislativa contra abuzurilor magistratilor cu inlaturarea imediata a tuturor conducatorilor lor!

# Solutia e gresita si ajuridica date 29 January 2014 11:38 +7

Cu toate acestea, e posibil sa fie mentinuta si in recurs, data fiind aservirea instantelor din Bucuresti fata de puterea lui basescu. Iar cum personajul de la ANI face parte din armata lui basescu, este de asteptat sa i se dea satisfactie pina la capat. Badea nu ar fi primul jurnalist care este lovit pentru pamfletele sale si aceasta sentinta ar putea fi prima dintr-o serie de lovituri menite sa-l ingenuncheze. Ii doresc putere sa nu se lase doborit.

# necunoscator date 30 January 2014 00:59 -4

Diferenta dintre pamflete si nesimtire e mare. 

# Florin date 29 January 2014 13:34 -3

OK, sentinta e aiurea, dar va intreb pe toti cei care comentati : ati accepta ca odraslele voastre sa asculte aluziile cu tenta sexuala, scabroase, ale lui Badea si apoi sa le raspundeti la anumite intrebari firesti pentru curiozitatea caracteristica virstei mici ?!

# john date 1 February 2014 08:31 0

probabil nu ar accepta sa se uite nici la filme porno , dar pentru tine notiuni ca logica sau cenzura sunt straine rau. Recomand dex-ul

# john date 1 February 2014 12:02 0

probabil nu ar accepta sa se uite nici la filme porno , dar pentru tine notiuni ca logica sau cenzura sunt straine rau. Recomand dex-ul

# visu date 29 January 2014 16:02 +4

Daca tot m-ai intrebat, iti raspund Florine ca, ca sa ai posibilitatea sa-ti educi odrasla ca sa nu se uite la Badea, trb mai intai sa nu tolerezi abuzul institutional si mai apoi pe cel privat!

# manifest date 29 January 2014 22:19 +1

Pentru aceleaşi expresii, dar persoane diferite, Tribunalul Gorj a respins acţiunea uneia şi a acordat celeilalte 20000 lei daune morale. Probe în dovedirea acţiunii nu au existat, doar susţineri.

# briciu date 30 January 2014 15:53 +2

ìn fruntea a.n.i,c.c.r,c.s.m,d.n.a,si alte institutii de fortà cucul sef a avut grijà sà numeascà numai oameni pàtati pe care sà-i poatà santaja.as vrea ca toti acesti pàpusari sà joace teatru de pàpusi ìnpuscàrie unde sforarulsef sà fie cucul. :zzz

# dana date 2 February 2014 16:20 0

In opinia mea, Artistul- Mare Caragiale al timpurilor noastre, nu a savarsit nicio fapta ilicita, doar ca, Onorata,despre care nu vad a fi fost nici de rea credinta, nici basista, a judecat o parte corect dar, n-a fost pregatita sa judece o speta care implica arta de a oglindi pe cineva prin pamflet, satira, caricaturizare. MB este realizator al unei emisiuni pamflet care este o specie cu caracter satiric, iar satira este o categorie estetica apartinand sferei comicului (umor) care ridiculizează violent subiectul vizat, subliniindu-i caricatural laturile negative, folosind de la ironie pana la invectiva - insasi satira (Menipee) fiind un celebru pamflet francez. (v dex) Caricaturizarea se poate face si verbal, nu numai desenand o gulie sau o aia cu grau in cap, ca sa reprezinte persoana publica ce si-a sumat acest statut. Sper ca instanta de apel sa caseze hotararea, pentru ca altfel ar fi de acord sa fie desfiintata aceasta ARTA

# Alex Manole date 3 February 2014 10:30 0

Mi mi se pare o sentinta buna. Chiar daca strict tehnic trebuie dovedite si prejudiciul si legatura de cauzaliate, instanta exprimându-se greşit când a spus ca cele doua elemente se prezuma, în speţa de faţă aceste două elemente rezultă din însăşi fapta ilicită comisă. Astfel, conform art. 72 C, civ. : Dreptul la demnitate (1)Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. (2)Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor prevăzute la art. 75. Iart limitele art. 75 C. civ. :Limite (1)Nu constituie o încălcare a drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile care sunt permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte. (2)Exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România este parte nu constituie o încălcare a drept....

# Alex Manole date 3 February 2014 10:40 0

... Or, expresii de genul \"o...anist\", \"ochelarica\", \"sluga basisita jegoasa\"(aici insultător peste limitele art. 75 e doar cuvantul \"jegoasa\") se poate deduce atat prejudiciul, cat si legătură de cauzalitate (care într-adevăr nu se prezuma!). Cât priveşte expresia \"o...anistule\", simpla aluzie (care in speţa nu e deloc una foarte greu de ghicit) are aptitudinea de a produce incalcarea drepturilor. TREBUIE INTELES CA NICIO PERS NU ARE VOIE SA JIGNEASCA ALTA PERSOANA! Întra-adevăr presa se bucură de o libertate mai largă de exprimare... insa nu pentru jigniri. E.g. expresia \"slugă băsistă\" nu este de condamnat doearec denota o atitudine a unei persoane, atitudine ce nu trebuie dovedită (mai ales de presă)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 30.04.2024 – Judecatoare trimisa la control psihiatric

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva