ALINA IOANA, TU ESTI CAMPIOANA – Tinichelele judecatoarei ICCJ Alina Ioana Ilie, ultima ramasita a “Completului Negru”. In jumatate de an, doua decizii definitive de condamnare pronuntate de Ilie au fost desfiintate de colegi de-ai sai din ICCJ, iar doua instante straine au constatat incalcari ale dreptului la un proces echitabil in cazul unor inculpati judecati de Ilie. In pofida rusinoaselor rateuri, Alina Ioana Ilie continua in forta cu mentinerea unei condamnari dispuse de un complet nelegal
Palmares deloc de invidiat pentru judecatoarea Alina Ioana Ilie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ultima ramasita a “Completului Negru ICCJ”. In aproximativ jumatate de an, doua decizii definitive de condamnare dispuse de Ilie au fost desfiintate de Inalta Curte si doua instante straine au constatat ca doi inculpati condamnati de aceeasi Ilie nu au avut parte de un proces echitabil. Totusi, in pofida acestor rusinoase rateuri, Alina Ioana Ilie continua in forta cu mentinerea unei condamnari dispuse de un complet nelegal. Asa trebuie sa arate oare un judecator de la cea mai importanta instanta a Romaniei?
Prima lovitura pentru judecatoarea Alina Ioana Ilie de la Inalta Curte a venit in 26 octombrie 2021, printr-o hotarare a unei instante straine. Judecatoarea Annemie Vanroy de la Tribunalul de Prima Instanta din Leuven a respins cererea autoritatilor romane privind extradarea juristei Nela Ignatenko, condamnata in dosarul “Ferma Baneasa” la 5 ani inchisoare cu executare, condamnare dispusa de judecatoarea Alina Ioana Ilie, alaturi de cei doi colegi de-ai sai din “Completul Negru ICCJ”, Ionut Matei si Florentina Dragomir (ambii iesiti la pensie intre timp). Instanta din Belgia a constatat ca exista indicii serioase ca lui Ignatenko i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, ocrotit de articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (click aici pentru a citi).
A doua lovitura
La o luna distanta, judecatoarea Alina Ioana Ilie a mai primit o lovitura. In 23 noiembrie 2021, s-a constatat ca judecatoarea Alina Ioana Ilie si colegii sai din “Completul Negru ICCJ”, Ionut Matei si Florentina Dragomir au aruncat in inchisoare un om nevinovat. Si anume pe avocatul Robert Rosu, condamnat la 5 ani inchisoare cu executare in dosarul “Ferma Baneasa”, doar pentru ca si-a exercitat profesia si si-a aparat clientul.
Astfel, la 23 noiembrie 2021, judecatorii ICCJ Rodica Cosma, Laura Soane si Stefan Pistol au admis recursul in casatie formulat de avocatul Robert Rosu, au anulat decizia de condamnare pronuntata de Alina Ioana Ilie, impreuna cu Ionut Matei si Florentina Dragomir, si au dispus achitarea definitiva a acestuia. Iar judecatorii Rodica Cosma, Laura Soane si Stefan Pistol au aratat in legatura cu condamnarea dispusa de Ioana Alina Ilie ca: “Faptele recurentului inculpat Rosu Robert Mihaita, astfel cum au fost descrise in decizia atacata, nu sunt prevazute de legea penala si, ca atare, nu poate fi antrenata raspunderea penala a acestuia nici pentru savarsirea infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat, prev. de art.367 alin.1 si 2 Cod penal si nici pentru infractiunea de complicitate la infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal si art.13/2 din Legea nr.78/2000” (click aici pentru a citi).
A treia lovitura
Cea de-a treia lovitura incasata de judecatoarea Alina Ioana Ilie a venit in 21 decembrie 2021. Data la care o noua decizie definitiva de condamnare dispusa de judecatoarea Alina Ioana Ilie, impreuna cu aceiasi colegi din “Completul Negru ICCJ” Ionut Matei si Florentina Dragomir, a fost desfiintata. Astfel, in 21 decembrie 2021, judecatorii Andrei Rus, Maricela Cobzariu si Dan Andrei Enescu de la Inalta Curte au admis recursul in casatie formulat de fosta directoare a Societatii Feroviare de Turism – CFR SA, Luminita Gliga, impotriva deciziei prin care, in 17 decembrie 2020, judecatorii ICCJ Ionut Matei, Florentina Dragomir si Alina Ioana Ilie au dispus condamnarea acesteia la 4 ani inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu in dosarul "Astoria". Drept urmare, constatand aplicarea gresita a legii, ICCJ a decis achitarea definitiva a Luminitiei Gliga, in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura - “fapta nu este prevazuta de legea penala” (click aici pentru a citi).
A patra lovitura
A patra lovitura pentru judecatoarea Alina Ioana Ilie a venit de curand, in urma cu mai putin de doua saptamani. In 30 martie 2022, Curtea de Apel din Atena a refuzat extradarea in Romania a omului de afaceri Benjamin (Beny) Steinmetz, pe care judecatoarea Alina Ioana Ilie, l-a condamnat, alaturi de Florentina Dragomir si Ionut Matei, la 5 ani de inchisoare cu executare in decembrie 2020, in dosarul “Ferma Baneasa”. Motivul refuzului extradarii, asa cum a fost el explicat de magistratii eleni omului de afaceri Beny Steinmetz, este devastator pentru Alina Ioana Ilie: „Am decis sa respingem cererea din doua motive: credem ca nu vi s-a asigurat un proces echitabil si conditiile de detentie ale statului roman nu sunt la nivelul celor ale unui stat european” (click aici pentru a citi).
Chiar si asa, Ilie continua in forta
In pofida tuturor acestor decizii dispuse in legatura cu dosare in care a aruncat cu condamnarile, judecatoarea Alina Ioana Ilie continua in forta. Si o face cu nerespectarea grava a Constitutiei Romaniei si a unei decizii obligatorii a Curtii Constitutionale a Romaniei. Ne referim evident la cazul Elenei Udrea, unde judecatoarea Alina Ioana Ilie, impreuna cu colegii sai de complet Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu (dar cu opinia separata si corecta credem noi a judecatoarei Hermina Iancu) au hotarat sa dea intaietate unei decizii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in detrimentul respectarii Deciziei CCR nr. 685/2018, decizie pe care Alina Ioana Ilie si colegii sai de la ICCJ aveau obligatia de a o aplica, asa cum prevede Constitutia Romaniei. Alina Ioana Ilie, Oana Burnel, Anca Alexandrescu si Dan Andrei Enescu au hotarat sa respinga contestatia in anulare formulata de Elena Udrea si sa mentina decizia de condamnare la 6 ani inchisoare in dosarul “Gala Bute”, desi respectiva decizie de condamnare trebuia desfiintata pe motiv ca a fost pronuntata de un complet nelegal constituit, iar apelul in cauza rejudecat, asa cum a stabilit CCR prin decizia obligatorie nr. 685/2018 prin care s-a constatat nelegalitatea compunerii Completelor de 5 judecatori de la ICCJ din cauza ca nu toti membrii acestora au fost trasi la sorti, dupa cum cerea legea (click aici pentru a citi).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# M 10 April 2022 20:55 -1
# Cand faci dreptate cu justitia pierzi busola morala. 10 April 2022 23:32 +21
# maxtor 10 April 2022 23:33 -5
# santinela 11 April 2022 07:30 +25
# Bogdan Gyuse 11 April 2022 15:18 +2
# constantin 13 April 2022 12:00 0