ANCHETA PE TRADAREA TRANSILVANIEI – Sectia de investigare a magistratilor a inceput audierile in cauza privind modul in care DNA, SRI si serviciul de informatii maghiar i-au fabricat dosar fostului sef al CJ Bihor Alexandru Kiss. In paralel, la Curtea de Apel Oradea se asteapta decizia definitiva pentru Kiss. Ce se va intampla daca solutia va fi de condamnare, iar ulterior procurorul de caz si politistii judiciari vor fi pusi sub acuzare fix pentru modul in care au facut dosarul lui Kiss?
Situatie complicata in dosarul fostului presedinte al Consiliului Judetean Bihor Alexandru Kiss, trimis in judecata pentru pretinse infractiuni de coruptie de DNA Oradea, structura compromisa total din cauza inscenarilor si a abuzurilor facute de-a lungul anilor. In timp ce Curtea de Apel Oradea este asteptata sa pronunte saptamana viitoare decizia definitiva – in complet de divergenta, dupa ce judecatorii Gabriela Tarca si Antik Levente Farkas nu s-au pus de acord in ceea ce priveste solutia, in complet intrand al treilea judecator, in persoana lui Mihail Udroiu –, la Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie a inceput instrumentarea cauzei privind modul in care i-a fost fabricat dosarul lui Alexandru Kiss in care instanta a ramas in pronuntare. Este vorba despre dosarul deschis de Sectia speciala din PICCJ dupa dezvaluirile facute de Lumea Justitiei in legatura cu modul in care DNA a lucrat cu SRI si serviciul secret maghiar pentru infundarea lui Kiss, procurorii si ofiterii de informatii promitandu-i omului de afaceri Bojtor Vilmos (foto) ca va primi o pedeapsa cu suspendare daca va face denunt impotriva fostului sef al CJ Bihor (click aici pentru a citi).
Primul care audiat in dosarul privind modul in care a fost aranjat Alexandru Kiss a fost chiar omul de afaceri Bojtor Vilmos, cel care a fost convins de DNA, SRI si serviciul secret maghiar sa faca denunt impotriva ex-presedintelui Consiliului Judetean Bihor. Inainte de audiere, Bojtor Vilmos a trimis un memoriu catre adjuncta Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, procuroarea Adina Florea, pe care Lumea Justitiei il prezinta in exclusivitate.
Intelegerea cu DNA
Astfel, Bojtor Vilmos dezvaluie intelegerea pe care a avut-o cu DNA pentru a face denunt impotriva lui Alexandru Kiss. Concret, Bojtor Vilmos arata ca i s-a pus in vedere ca daca face declaratii impotriva lui Kiss va primi o pedeapsa cu suspendare:
“Mi s-au incalcat flagrant drepturile la aparare, neluandu-se nici la DNA Oradea in momentul declaratiilor date in luna mai 2015 – declaratii date pe baza intelegerii si promisiunii facute de DNA Oradea prin care 'daca declar impotriva lui Kiss, o sa iau maxim cu suspendare', nici la camera preliminara, nici la fond niciun document care ar demonta intreg rechizitoriul. Cu respect, doresc sa subliniez faptul ca la aceasta 'intelegere' a fost de fata si dna. avocat Carmen Radulescu si, dupa aceea, l-am instiintat si pe dl. avocat Vladimir Ciolacu.
(…)
In vederea unui proces drept, echitabil pentru a-mi da macar sansa la aparare, la camera preliminara s-au depus doua plangeri, una din partea domnului avocat Vladimir Ciolacu si, una din partea doamnei avocat Carmen Radulescu, prin care se aratau cu subiect si predicat neregulile si neadevarurile sustinute in dosar si in rechizitoriul fabricat de domnii de la DNA Oradea. Categoric, s-au respins! Tot asa, in faza de fond, aceste documente cu pledoariile sustinute de catre aparatorul meu domnul Vladimir Ciolacu au fost din nou depuse, dar doamna judecatoare Bic Denisa a respins absolut tot, in final dandu-mi o pedeapsa cu executare de 6 ani! Aceasta sentinta s-a bazat pe rechizitoriul facut de DNA, fara a lua in considerare numeroasele interpelari si documente depuse de aparatorul meu”.
Intalnirile cu ofiterii de informatii romani si maghiari
Omul de afaceri arata si motivele pentru care a cedat presiunilor si a ales sa faca intelegerea cu DNA, oferind chiar si numele ofiterilor de informatii romani si maghiari cu care a discutat:
“As dori sa aduc la cunostinta domniei voastre faptul ca in tot Rechizitoriul de 237 pagini intocmit de dl. comisar sef Traian Surducan, semnat de domnii procurori Ciprian Man – procuror sef al DNA Oradea si Muntean Adrian Valentin, nu exista nicio proba solida prin care DNA Oradea ar fi putut sa ne trimita in judecata, singura 'proba' fiind declaratia mea impotriva domnului Kiss Alexandru, declaratie rezultata in urma 'deal-ului' propus de DNA Oradea, pe care l-am acceptat fortat fiind de imprejurari:
-supravegherea mea timp de 2 ani – din 2013 pana in 2015, de catre Serviciile Secrete Maghiare – N.B. Nemzet Biztonsag – care cu ocazia mai multor intalniri m-au linistit ca pentru mine totul va fi ok.
-intalnirea de la restaurantul Epy cu ofiterii Serviciului Roman de Informatii – SRI – din data de 19 iunie 2015, Domnul Calin (…). Al doilea domn ofiter nu s-a prezentat, nu ii stiu coordonatele. Fac mentiunea ca unul dintre acestia a fost contactat telefonic in prezenta mea de catre domnul comisar sef Surducan Traian. Si dansii m-au linistit ca totul va fi ok in ceea ce ma priveste.
(…)
-Incepand cu primavara anului 2013, cand am fost contactat la Budapesta de ofiteri ai serviciului maghiar de informatii, ofiteri pe care i-am amintit mai sus, pana in anul 2015 am participat la 'invitatia' acestora la restaurante, cafenele, unde cu toate ocaziile mi-au pus intrebari sub o forma sau alta despre domnii Kiss Alexandru, Mudura Alexandru si despre multi altii, persoane pe care le cunosteam si eram intr-un fel sau altul in relatii de prietenie. Totusi, apogeul acestor 'intalniri' a fost in toamna anului 2013, cand cu ocazia unei vizite facute la fiica mea, impreuna cu nevasta mea la Bruxelles (fiica mea atunci lucrand la Parlamentul European) ne-am pomenit intr-un restaurant cu domnul ofiter Farkas Victor.
(...)
-Eu tot speram dupa promisiunile Serviciului Maghiar de Informatii ca totul va fi ok, dupa promisiunile SRI ca vor avea grija de mine si dupa 'intelegerea' facuta cu domnii de la DNA prin care m-au asigurat ca o sa iau 'maxim cu suspendare' ca intr-adevar o sa se tina de cuvant. Dar, nu mica mi-a fost mirarea cand m-am trezit cu sentinta de 6 ani, si nu stiu de ce... Atunci am decis sa spun tot adevarul, astfel in datra de 11.10.2018 printr-o imprejurare norocoasa am reusit sa iau cuvantul si sa relatez in timpul foarte scurt care mi-a stat la dispozitie atat despre 'intelegerea' avuca cu DNA Oradea, cat si despre acuzatiile neintemeiate, lipsele de probe care urmaresc tot parcursul acestui dosar. Pentru a-mi dovedi afirmatiile facute, am cerut instantei de apel sa ma supuna testului poligraf”.
Incalcarea drepturilor omului, inducerea in eroare a organelor judiciare, cercetare abuziva si represiune nedreapta
Asadar, avem pe de-o parte Curtea de Apel Oradea care trebuie sa pronunte decizia definitiva in dosarul lui Kiss, iar pe de alta parte avem ancheta Sectiei speciale din PICCJ referitoare la modul in care a fost instrumentat de catre DNA chiar dosarul lui Kiss. Practic, judecatorii urmeaza sa se pronunte intr-o cauza asupra careia planeaza extrem de multe suspiciuni referitoare la felul in care a fost lucrata de parchet, existand indicii de grave inclacari ale drepturilor omului, ticluire de probe, represiune nedreapta si cercetare abuziva. Iar aceste din urma suspiciuni sunt confirmate chiar de ancheta declansata de Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie, care vizeaza infractiunile de inducerea in eroare a organelor judiciare, cercetare abuziva si represiune nedreapta. Cu alte cuvinte, nu exista nicio garantie pentru judecatorii de la Curtea de Apel Oradea ca dosarul in care urmeaza sa anunte decizia a fost facut cu respectarea procedurilor legale. Ce s-ar intampla de exemplu daca instanta ar pronunta o decizie de condamnare in dosarul lui Kiss, iar ulterior Sectia speciala din PICCJ i-ar trimite in judecata pe procurorii si ofiterii de politie judiciara care au lucrat in dosarul lui Kiss, tocmai pentru modul abuziv de instrumentare a cauzei? Este practic o situatie identica cu cea din cazul lui Mircea si Vlad Cosma, care au fost condamnati la fond la pedespse grele, dar fata de care in final Inalta Curte a dispus rejudecarea dosarului tocmai din cauza suspiciunilor ca dosarul a fost instrumentat cu incalcarea grava a legii.
Iata memoriul trimis de omul de afaceri Bojtor Vilmos la Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie:
*Cititi aici declaratiile facute la Curtea de Apel Oradea de Bojtor Vilmos
*Cititi aici sesizarea din oficiu a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Alin 5 December 2018 13:30 +7
# faracatuse 5 December 2018 14:25 +2
# tamaris lucian 5 December 2018 16:31 +1
# N-ar fi misto sa vedem 5 December 2018 17:59 +1