4 February 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARINESCU TERMINA CE A INCEPUT PRUNA – Ministerul Justitiei pregateste desfiintarea Judecatoriei Insuratei si a PJ Insuratei. Guvernul a mai incercat in 2014 sa desfiinteze Judecatoria Insuratei, la pachet cu alte 29 de instante, dar Parlamentul s-a opus. Activitatea Judecatoriei Insuratei a fost suspendata de facto prin HG 476/2016, circumscriptia si dosarele fiind impartite intre Braila si Faurei. Anterior, Legea 148/2011 a inchis 12 instante si parchetele lor (Proiectul si motivele)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

4 February 2025 14:36
Vizualizari: 1434

Guvernul lui Marcel Ciolacu termina ceea ce a inceput in 2016 cabinetul lui Dacian Ciolos, cand ministresa a Justitiei era celebra Raluca Pruna (foto 1). Acum, MJ – condus de catre PSD-istul Radu Marinescu (foto 2) – a lansat in dezbatere publica vineri, 31 ianuarie 2025, proiectul de lege privind desfiintarea Judecatoriei Insuratei (din judetul Braila) si a parchetului de pe langa aceasta.



MJ isi justifica initiativa de act normativ prin faptul ca niciun magistrat proaspat intrat in sistem (prin INM sau prin concurs) nu a optat sa devina judecator sau procuror in acea localitate, inca din 2016. In plus, sediul Judecatoriei Insuratei se afla intr-un stadiu avansat de degradare, iar Guvernul ar plati prea mult pentru renovarea cladirii (peste 2,5 milioane de lei). Totodata, nimeni nu a solicitat ca judecatoria sa-si continue activitatea; dimpotriva: Tribunalul Braila si Curtea de Apel Galati au cerut Executivului desfiintarea acestei instante, mai arata ministerul in expunerea de motive.


Guvernul Ciolos a inchis de facto judecatoria si parchetul prin HG


Acesta este primul astfel de proiect de lege pe care Guvernul il initiaza in ultimii 11 ani. In 2014, cabinetul Victor Ponta a incercat sa puna lacatul pe nu mai putin de 30 de instante si parchetele aferente (inclusiv Judecatoria Insuratei si PJ Insuratei), dar ambele camere ale Parlamentului s-au opus. (Gasiti la final proiectul de lege din 2014 si expunerea lui de motive.)

Intre timp, prin Hotararea de Guvern nr. 476/2016 (click aici pentru a o citi), executivul Dacian Ciolos – la initiativa ministresei Justitiei Raluca Pruna – a suspendat de facto activitatea judecatoriei si a parchetului din Insuratei, dispunand ca dosarele si localitatile din circumscriptia lor sa fie impartite intre judecatoriile din Braila si Faurei (si, evident, parchetele aferente).

Facem o paranteza: sigur ca putem discuta in ce masura tandemul Ciolos-Pruna a procedat corect reorganizand o instanta si un parchet printr-un act infralegal, cata vreme Constitutia Romaniei (art. 73 alin. 3 lit. l) impune ca organizarea instantelor si a parchetelor sa fie reglementata prin lege organica, nicidecum prin HG.

Cert este ca acum, prin acest proiect de lege, cabinetul Ciolacu nu face altceva decat sa definitiveze lucratura guvernului Ciolos.


Ultima lege care a inchis instante e de pe vremea lui Boc


Incheiem, amintind ca ultima data o instanta a fost inchisa prin lege pe vremea guvernului condus de catre Emil Boc. Este vorba despre Legea nr. 148/2011 (initiata tot de catre Executiv), prin care au fost desfiintate 12 instante si parchetele aferente (click aici pentru a o citi).


Redam proiectul de lege (vezi facsimil 1):


Articol unic – (1) Judecatoria Insuratei, cu sediul in orasul Insuratei, judetul Braila, si parchetul de pe langa aceasta judecatorie se desfiinteaza.

(2) Posturile din cadrul judecatoriei si al parchetului prevazute la alin. (1) se transfera la instantele si parchetele care au, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, competenta teritoriala a acestei judecatorii si a parchetului de pe langa aceasta.

(3) Pentru posturile din cadrul judecatoriei prevazute la alin. (1), presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie va stabili, cu avizul conform al Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, modul de distribuire a posturilor din cadrul acesteia catre judecatoriile care au competenta teritoriala a judecatoriei desfiintate, prin modificarea corespunzatoare a statelor de functii si de personal.

(4) Pentru posturile din cadrul parchetului de pe langa judecatorie prevazut la alin. (1), ministrul justitiei va stabili, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, modul de distribuire a posturilor din cadrul acestuia catre parchetele care au competenta teritoriala a parchetului desfiintat, prin modificarea corespunzatoare a statelor de functii si de personal.

(5) Circumscriptia teritoriala a instantei si a parchetului desfiintate potrivit prezentei legi ramane cea preluata de judecatoriile, respectiv parchetele prevazute in normele legale privind stabilirea localitatilor care fac parte din circumscriptiile judecatoriilor si parchetelor de pe langa acestea, existente la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

(6) Bunurile mobile aflate in folosinta judecatoriei si parchetului desfiintate potrivit prezentei legi se redistribuie prin ordin al ordonatorului tertiar de credite in subordinea caruia functioneaza instanta sau parchetul desfiintat catre instantele si parchetele care au competenta teritoriala a instantei/parchetului desfiintat”.

 



Iata expunerea de motive (vezi facsimil 2):


2.2 Descrierea situatiei actuale


Activitatea Judecatoriei Insuratei a fost suspendata prin Hotararea Guvernului nr. 476/2016, dispunandu-se rearondarea localitatilor din circumscriptia Judecatoriei Insuratei catre Judecatoria Braila si Judecatoria Faurei, iar toate cauzele civile si penale de pe rolul acesteia au fost distribuite administrativ celorlalte doua judecatorii. Suspendarea activitatii a fost determinata in principal de lipsa personalului, astfel ca, desi existau posturi vacante, tinerii absolventi nu optau pentru aceasta instanta.

Din 2016 si pana in prezent, situatia Judecatoriei Insuratei a ramas neschimbata din punct de vedere al atractivitatii pentru magistratii tineri, acestia neoptand pentru posturile de la aceasta instanta dupa absolvirea Institutului National al Magistraturii sau dupa concursul de admitere in magistratura direct pe post, fiind de asteptat ca si in viitor situatia sa persiste din acest punct de vedere. La acest moment, exista in schema instantei doar doua posturi vacante de judecator, neocupate.

De asemenea, dupa anul 2016, nu au existat solicitari de la justitiabli sau institutii in vederea reluarii activitatii acestei instante.

Din punct de vedere al infrastructurii si sediului in care a functionat Judecatoria Insuratei, imobilul respectiv a avut aviz de functionare in conditii optime doar pana in anul 2010. In prezent, cladirea se afla intr-o stare de degradare accentuata, necesitand reparatii capitale ale caror costuri se ridicau in 2020 la suma de 2.575.195 lei. Desi activtatea este suspendata incepand cu anul 2016, patrimoniul instantei a ramas in imobil, realizandu-se cheltuieli pentru intretinerea acestuia in valoare de 50.000 lei pe an doar pentru utilitati.

Solicitari in vederea desfiintarii Judecatoriei Insuratei au fost formulate de Tribunalul Braila, Curtea de Apel Galati avizand favorabil propunerea de desfiintare. Pe langa argumentele prezentate mai sus, Tribunalul Braila a sustinut ca nu se mai poate justifica mentinerea Judecatoriei Insuratei nici din perspectiva principiului apropierii instantei de justitiabili, respectiv a existentei unei instante de prim grad in apropierea unor comune din judetul Braila, avand in vedere posibilitatile de transport si de deplasare actuale ale populatiei, dar si dispozitiile legale actuale care permit partilor sa solicite desfasurarea sedintelor de judecata prin mijloace de telecomunicatie audio-vizuala, instantele din acest judet fiind dotate cu sisteme de videoconferinta care permit apelarea partilor. In plus, la nivelul instantelor din raza Curtii de Apel Galati este implementat dosarul electronic inca din anul 2017, iar din luna iunie a anului 2022 este functional si un portal care faciliteaza accesul la dosarul electronic, plata taxelor de timbru, depunerea de documente, eliberarea de copii de grefa sau hotarari judecatoresti.

In ceea ce priveste situatia parchetului de pe langa judecatorie, acesta urmeaza a fi desfiintat odata cu instanta, avand in vedere ca parchetele pot functiona numai pe langa instantele judecatoresti. Din anul 2023, Parchetul de pe langa Judecatoria Insuratei nu mai functioneaza, in baza Hotararii Guvernului nr. 1217/2023 privind stabilirea localitatilor care fac parte din circumscriptiile judecatoriilor si parchetelor de pe langa acestea, insa in schema acestui parchet sunt 3 posturi de procuror si 3 posturi de personal auxiliar de specialitate si conex, neocupate.

Avand in vedere toate argumentele prezentate mai sus, precum si faptul ca posturile de judecator de la aceasta instanta nu au putut fi ocupate din 2016 pana in prezent, Consiliul Superior al Magistraturii, prin Hotararea Sectiei pentru judecatori nr. 1431 din 27 aprilie 2023, a decis sesizarea Ministerului Justitiei cu solicitarea de initiere a demersurilor pentru desfiintarea, prin lege, a Judecatoriei Insuratei.


2.3 Schimbari preconizate


Prin prezentul proiect de lege se propune desfiintarea Judecatoriei Insuratei, judetul Braila, prin eliminarea acesteia din Anexa nr. 1 la Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara.

Circumscriptiile teritoriale ale judecatoriilor si parchetelor de pe langa acestea astfel cum sunt stabilite prin Hotararea Guvernului nr. 1217/2023 de mentin.

Proiectul contine prevederi tranzitorii privind modul de transfer al posturilor catre cele doua judecatorii / parchete de pe langa judecatorii care au preluat competenta instantei / parchetului desfiintat, toate aceste posturi fiind vacante. Sunt cuprinse de asemenea dispozitii tranzitorii privind situatia bunurilor mobile.

In ce priveste bunurile imobile, proiectul nu contine vreo referire in acest sens, acestea urmand a fi administrate / gestionate potrivit dreptului comun si regimului juridic pe care il au”.

 



* Cititi aici proiectul de lege din 2014 (respins de Parlament) si expunerea lui de motive

Comentarii

# maxtor date 4 February 2025 15:46 0

Însurăței (în trecut și Pârdăleni) -in afara de cauze cu pamanturi praduite(neretrocedate) nu ne imaginam ce s-ar putea judeca acolo -de la un timp amenzile de circulatie,etc se pot contesta si la domiciliu!(Baraganul,bata-l vina)

# Însurățel date 4 February 2025 17:23 +1

Stai să vezi când s-or opune iar cei din Parlament....până nu o să se întâmple o tragedie ( de ex să se rupă proțapul care sprijină zidurile și să cadă pe cineva) nu o să facă nimic..Nu le pasă decât să nu le fie legat numele de desființarea unei instanțe..

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 4.02.2025 – Dolareii lui Ciorba

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva