ASTA E CREDIBILITATEA DENUNTATORILOR DNA – Avocata Ileana Alina Raducan, care le-a turnat procurorilor cum ar fi luat spaga judecatoarea Veronica Cirstoiu de la CAB, a fost arestata intr-un dosar vechi din 2008. Raducan este judecata in cazul de coruptie al judecatoarelor Viorica Dinu si Antonela Costache de la Tribunalul Bucuresti. Curtea de Apel Craiova refuza sa faca publice motivele pentru care a fost arestata Raducan (Documente)
Devine din ce in ce mai clar ca este o practica la DNA folosirea unor denuntatori cu grave probleme penale pentru intocmirea unor dosare de coruptie. Iata o nou caz care vine sa sustina aceasta realitate si sa confirme ca multe din dosarele de la DNA au la baza denunturile unor persoane lipsite de credibilitate.
Denuntatoarea judecatoarei Veronica Cirstoiu de la Curtea de Apel Bucuresti a ajuns din nou dupa gratii. Trimisa in judecata in urma cu cateva luni si arestata pentru o perioada de timp in dosarul de coruptie al judecatoarelor Veronica Dinu si Antonela Costache de la Tribunalul Bucuresti, avocata Ileana Alina Raducan (foto) a primit mandat de arestare preventiva intr-un dosar care priveste fraudarea BCR.
Ileana Alina Raducan a fost arestata pentru 30 de zile in data de 18 octombrie 2013, de Curtea de Apel Craiova. Mandatul de arestare a fost emis intr-un dosar in care avocata a fost trimisa in judecata, dosar care priveste infractiunile de initiere sau constituire a unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, inselaciune si fals.
Iata minuta Curtii de Apel Craiova din data de 18 octombrie 2013:
“In baza art.160a alin.1 cod proc. penala combinat cu art.136 alin.1 lit.d si alin.5 si 8 cod proc. penala si art.143, art.148 lit. d si f Cod proc. pen. Dispune arestarea preventiva a inculpatei RADUCAN ILEANA ALINA, pe o durata de 30 de zile, de la data retinerii si incarcerarii. Dispune emiterea mandatului de arestare corespunzator. In baza art. 161 Cod proc. penala sesizeaza Autoritatea Tutelara cu privire la necesitatea luarii de masuri de ocrotire fata de minorii aflati in intretinerea inculpatei RADUCAN ILEANA ALINA”.
Motivele pentru care a fost arestata Alina Ileana Raducan intr-un dosar vechi de cinci ani sunt tinute la secret
Interesant este inca ca avocata Ileana Alina Raducan a fost arestata intr-un dosar vechi de aproximativ cinci ani. Este vorba despre o cauza in care Ileana Alina Raducan a fost trimisa in judecata, cauza care a ajuns chiar pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a dispus insa trimiterea ei inapoi la Curtea de Apel Craiova pentru rejudecare. In aceste conditii, ne intrebam de ce a fost arestata abia acum Ileana Alina Raducan? Nu cumva avocata, asupra vinovatiei sau nevinovatiei careia nu ne pronuntam, trebuie tinuta in arest pentru a nu vorbi despre colaborarea cu DNA si sa nu o ia lumea la intrebari in legatura cu eventuale presiuni facute asupra ei de procurori pentru a turna despre judecatoarea Veronica Cirstoiu?
Intrebarile sunt cu atat mai legitime daca ne gandim ca motivele pentru care a fost arestata avocata Ileana Alina Raducan sunt tinute la secret. Curtea de Apel Craiova a refuzat sa ne puna la dispozitie incheierea din 18 octombrie 2013 prin care s-a emis mandatul de arestare preventiva pentru Raducan, invocand articolul 12, litera f, din Legea 544/2001 care prevede ca se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor “informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces”.
Curtea de Apel Craiova s-a limitat sa ne precizeze doar ca temeiul arestarii avocatei il constituie articolul 148, litera d, din Codul de procedura penala, potrivit caruia arestarea se impune daca “inculpatul a savarsit cu intentie o noua infractiune”. Ce anume a facut insa Alina Raducan astfel incat sa se impuna arestarea acesteia, Curtea de Apel Craiova a refuzat sa dezvaluie.
Alina Ileana Raducan a fost achitata la Curtea de Apel Craiova. ICCJ a casat sentinta si a trimis dosarul spre rejudecare
Asa cum mentionam ceva mai devreme, dosarul in care a fost arestata preventiva Ileana Alina Raducan este unul vechi de cinci ani. In 2008, presa a scris despre o grupare destructurata de politisti, grupare din care facea parte si avocata Raducan si care era specializata in obtinerea de credite pe baza unor documente falsificate.
Potrivit politistilor de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate Craiova, grupul infractional care ar fi prejudiciat BCR cu aproape cinci miliarde de lei vechi, era impartit in trei segmente, fiecare avand sarcini bine stabilite. Astfel, Lucian Irinel Tuta si David Leontin Popescu se ocupau cu racolarea persoanelor pe numele carora urmau sa se ia creditele, cei doi obtinand de la acestia buletinul, precum si mai multe facturi de utilitati. Tuta si Popescu predau apoi actele celor racolati lui Florentin Florea, zis “directorul Florica”, care se ocupa cu falsificarea documentelor necesare obtinerii creditelor. Acestea constau in adeverinte de salariu, contracte de munca sau carti de munca. Florea avea stampile de la doua societati comerciale, SC Guardo Am Bucuresti si SC AruxTrans SRL Calarasi, precum si de la Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj.
Cand documentele erau gata, acesta le inmana avocatei Alina Elena Raducan, cea care racolase o functionara bancara de la sucrusala BCR Patria, Luminita Muresanu, care se ocupa de formalitati, precum si de completarea documentelor necesare, fara a mai face verificarile impuse de sistemul bancar. Apoi, persoanele racolate de Lucian Irinel Tuta si David Leontin Popescu veneau la ghiseul bancii pentru a ridica banii, acestia nemaifiind nevoiti nici macar sa semneze contractele de creditare, deoarece acestea erau semnate de avocata sau de functionara bancara.
Gruparea a fost trimisa in judecata de DIICOT, iar in data de 6 mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dispus condamnarea unor membri ai retelei. Avocata Ileana Alina Raducan a fost insa achitata. Sentinta CA Craiova a fost atacata cu recurs, atat de unii dintre inculpati, cat si de DIICOT. La 1 februarie 2011, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus casarea sentineti si trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Craiova.
* Cititi aici raspunsul acordat Lumeajustitiei.ro de Curtea de Apel Craiova
* Cititi aici minuta sentintei CA Craiova de achitare a avocatei Alina Ileana Raducan
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Andrei 23 October 2013 16:20 +2
# paul 23 October 2013 21:19 +12
# tzop 23 October 2013 23:09 +8
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 23 October 2013 23:12 +1
# romanul intelept 24 October 2013 10:49 +6
# Tudor Raneti 24 October 2013 15:43 +1