Atentie la Rares Bogdan
Cine are urechi de auzit sa auda. Si sa ma creada pe cuvant. Rares Bogdan functioneaza ca un seismograf. Un seismograf de maxima precizie, cu ajutorul caruia putem urmari miscarile decisive preconizate de Guvernul Orban. Si ieri, din nou, Rares Bogdan a tras un semnal de alarma. Vine o noua asumare de raspundere. Care va rasuna ca o palma pe obrazul catorva partide politice. Si care poate face diferenta numarului de voturi necesare pentru trantirea Guvernului printr-o motiune de cenzura. Este despre Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie.
De cate ori “number one” ne-a anuntat cate ceva si indiferent cat de socant a fost mesajul sau, s-a demonstrat ca are dreptate. Este bine informat. Stie ce miscari se pun la cale la varful Guvernului si al Partidului National Liberal. Dar, mai ales, stie ce planuri are Klaus Iohannis. Planuri pe care vasalul sau pana in prezent le-a executat cu precizie. Acum Rares Bogdan ne vesteste ceea ce in analizele anterioare preconizam ca se va intampla. Si anume ca Guvernul Orban, dupa ce iese cu fata curata din asumarea de raspundere pe alegerile locale in doua tururi si trece cu bine de motiunea de cenzura simulata de PSD, lanseaza imediat o a doua motiune de cenzura. De natura sa scoata din minti cateva partide. Si sa determine intrarea in spirala alegerilor anticipate, fara a mai fi necesara o demisie a lui Ludovc Orban.
Acest detaliu legat de demisia sau non-demisia lui Ludovic Orban are importanta sa. Daca demisioneaza, e ca si cand a solicitat votul parlamentarilor pentru a pune in scena o butaforie. O comedie politica. Ca si cand ai fi solicitat aprobarea Parlamentului pentru a guverna in baza unui program politic dupa care, la un interval de cateva luni, abandonezi lupta. Si incerci sa o iei de la inceput, ignorand reactia pe care o pot avea pe drept cuvant partidele politice fata de un gest extrem de neseriozitate. Iar Klaus Iohannis cum ar mai putea sa-l numeasca tot pe Orban, dupa ce acesta depune armele si demisioneaza? Scena politica ar deveni cu totul si cu totul suprarealista. Iar reactia partenerilor externi nu va putea fi alta decat de sanctionare a unui derapaj evident. Si asa se face ca am avut dreptate atunci cand am spus ca Ludovic Orban nu va demisiona nici in ruptul capului. Si ca, dupa ce isi vede sacii in caruta, impunand alegeri in doua tururi, la care PSD nu se va opune decat formal printr-o motiune de cenzura, Orban se incordeaza si face miscarea decisiva. O asumare de raspundere la care singura reactie posibila a unor partide din Parlament este o motiune de cenzura, pe care de aceasta data o vor sustine pana la capat.
Atentie! In Romania a avut loc un referendum. Culmea, propus chiar de presedintele Klaus Iohannis. Si sustinut cu toate armele din dotare de catre PNL. Si asumat de populatia Romaniei. Conform acestui referendum, nimic din ceea ce vizeaza Justitia nu ar mai trebui sa fie promovat sub aspect normativ prin ordonante de urgenta. Logica, litera si spiritul acestui referendum desfasurat recent spun unul si acelasi lucru. Ca orice modificare a legislatiei privind Justitia trebuie sa se ia in Parlament printr-o ampla dezbatere si cu consultarea prealabila a societatii civile si a patenerilor externi. Este adevarat. Ceea ce ne anunta Rares Bogdan cu subiect si predicat inseamna ca Ludovic Orban nu pregateste o ordonanta de urgenta ci altceva pentru a desfiinta SIIJ. Acest altceva este o asumare de raspundere. Asumarea de raspundere insa presupune tocmai sarirea acestor etape pe care cetatenii Romaniei le-au stabilit prin referendum. Adica dezbaterea parlamentara. Asumarea de raspundere inseamna tocmai eliminarea dezbaterilor parlamentare. Asumarea de raspundere nu poate fi atacata prin negocieri si discutii intre reprezentantii partidelor politice, legea propusa nu poate fi modificata prin aceast mecanism democratic si, pentru ca procedura este extrem de rapida, nici nu are loc o consultare cu societatea civila, cu partenerii europeni si cu mediul profesional asupra caruia are efecte. Asumarea de raspundere este o lovitura de barda executata in Parlament. Ca mecanism, este mai putin democratica decat ordonanta de urgenta. Ceea ce inseamna ca este infranta vointa electoratului exprimata la referendum.
Sunt trei partide politice care s-au exprimat de-a lungul timpului extrem de ferm, de taios, de categoric in legatura cu proiectul PNL de desfiintare a SIIJ. In primul rand PSD. Principalul autor al legii de infiintare a acestei institutii. In al doilea rand ALDE, care pana in prezent a fost extrem de consecvent in sustinerea SIIJ. In al treilea rand UDMR, care s-a exprimat de mai multe ori in acelasi sens. Si ce consecinta are sublinierea acestui raport de forte?
Cea mai vizibila consecinta este ca, de aceasta data, o motiune de cenzura poate strange in final 233 de voturi. Adica numarul necesar pentru caderea Guvernului Orban. Daca de aici se genereaza inca doua caderi de Guvern si, deci, alegeri anticipate sau daca nu se va intampla acest lucru, asta este o alta poveste pe care o putem analiza, vorba lui Iohannis, pas cu pas. Dar cert este ca, asa cum ne-a obisnuit Rares Bogdan, atunci cand anunta un cutremur, acesta va avea loc.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 27 January 2020 19:43 +2
# nae din dealul feleacului 27 January 2020 22:01 +4
# imun/teanu 28 January 2020 09:33 +2