AVOCATII DIN GALATI, SUPARATI PE MAGISTRATI - Judecatorul Ioan Apostu, de la Curtea de Apel Galati, a hotarat ca 18 magistrati, printre care cinci colegi de instanta, si procurorii-problema de la DIICOT Galati Ion Ciafalon si Sorin Carare, sa fie trecuti in tabloul avocatilor incompatibili, dar sa-si pastreze si statutul de magistrati: „A admite teza Baroului Galati ar insemna ca orice incompatibilitate duce in mod automat la incetarea calitatii de avocat..."
18 magistrati din Galati, printre care si procurorii-problema de la DIICOT Galati, vestitii Sorin Carare si Ion Ciafalon, se vor avocati incompatibili, dar doresc totodata, sa-si pastreze si statutul de judecatori sau procurori dupa caz. Doleanta le-a fost indeplinita de judecatorul Ioan Apostu, de la Curtea de Apel Galati, care a hotarat, impotriva unor decizii ale Baroului Galati, ca acestia sa figureze pe tabloul avocatilor incompatibili, fara renuntarea la posturile ocupate in prezent. Ceea ce este interesant in acest caz este faptul ca procesul intentat Baroului Galati de cei 18 magistrati, dintre care cinci de la Curtea de Apel Galati - Luminita Cristea, judecator la Curtea de Apel Galati, Rodica Dorin, judecator la Curtea de Apel Galati si presedintele Sectie a II-a civila, maritima si fluviala, Simona Gavrila, judecator Curtea de Apel Galati, Simona Claudina Bacsin, judecator la Curtea de Apel Galati si presedintele Sectiei Civile, Alexandrina Zaharia, judecator la Curtea de Apel Galati, a fost judecat chiar de colegul lor Ioan Apostu, care este si presedintele Sectia de contencios administrativ si fiscal.
Judecatorii de la Curtea de Apel Galati au cerut colegului lor Ioan Apostu sa le recunoasca calitatea de avocati incompatibili. Colegul le-a admis actiunea
Povestea a inceput in anul 2010 cand la Baroul Galati au avut loc interviurile pentru intrarea in profesie a celor care au peste 10 ani vechime in domeniul juridic. In urma acestei probe, 46 de persoane, printre care procurori, judecatori, politisti, notari, au fost admise. Atunci au aprut primele probleme, si anume, ca magistratii admisi ar fi trebuit, conform Legii avocaturii si a statutului judecatorilor si procurorilor, sa se decida in doua luni cum rezolva problema incompatibilitatii, cu alte cuvinte, ori renunta la statutul de magistrat ori la cel de avocat. Insa, o parte dintre magistrati au gasit ei o solutie pe care au considerat-o temeinica, si anume, sa-si pastreze postul de judecator sau procuror si sa figureze in calitate de avocati incompatibili, lucru cu care fostul decan al Baroului Galati, Mircea Breahna nu a fost de acord. Hotararea ex-decanului a afectat 18 magistrati care au facut front comun si au intentat proces Baroului Galati prin care au solicitat colegului lor judecatorul Ioan Apostu: ”admiterea cererii de inscriere pe tabelul avocatilor incompatibili si sa se constate ca efectele deciziilor de primire in profesia de avocat sunt suspendate pe durata existentei starii de incompatibilitate”.
Baroul Galati: „Decizia de primire in profesie va produce efecte numai de la data incetarii starii de incompatibilitate, care trebuie rezolvata in termen de doua luni”
Prin sentinta nr.273 din 12 iunie 2012, instanta de apel Galati a retinut urmatoarele: „Prin actiunea de fata, reclamantii au solicitat anularea deciziilor Consiliului Baroului Galati si a deciziilor Consiliului UNBR si in consecinta obligarea paratului Baroului Galati sa-i inscrie in tabloul avocatilor incompatibili ai acestui barou. In motivarea actiunii lor acestia au sustinut ca prin Deciziile Consiliului Baroului Galati au fost primiti in profesia de avocat cu scutire de examen, constatandu-se calitate acestora de magistrati (...) Prin decziile criticate, Consiliul Baroului Galati a respins cererile de inscriere, constatand totodata ca deciziile de primire in profesia nu isi mai produce efectele ...deoarece potrivit art.24 alin.2 din Legea nr 51/1995, decizia de primire in profesie va produce efecte numai de la data incetarii starii de incompatibilitate, care trebuie rezolvata in termen de doua luni de la data emiterii deciziei (...) In dovedirea sustinerilor lor, s-au folosit de proba cu inscrisuri, depunand la dosarul cauzei deciziile criticate, din care rezulta situatia de fapt expusa de acestia”.
Judecatorul Ioan Apostu: „In realitate starea de incompatibilitate reprezinta nu o cauza de incetare ci de suspendare a calitatii de avocat”
Curtea de Apel a apreciat, in functie de materialul probator, ca actiunea este fondata pentru urmatoarele considerente: „Potrivit art.1 din Legea nr.554/2004 orice persoana fizica sau juridica, daca se considera vatamata in drepturile sale recunoscute de lege printr-un act administrativ sau prin refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a-i rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut prin lege se poate adresa instantei judecatoresti competente pentru realizarea in concret a dreptului sau. In cauza dedusa judecatii, reclamantii au facut dovada existentei unui drept protejat de lege, asa incat solutia de admitere a actiunii lor se impune pentru urmatoarele considerente: Decizia de primire in profesia de avocat a fost comunicata acestora, deci a intrat in circuitul civil producandu-si efectele, inclusiv dreptul acestora de exercitare a profesiei de avocat. Legea nr. 51/1995 republicata si Statutul profesiei de avocat in forma in vigoare la data emiterii primelor decizii prevad in art.28 lit.a si respectiv art.49 lit.a ca starea de incompatibilitate determina suspendarea exercitiului profesiei de avocat pe toata durata existentei acestei stari. Cele doua autoritati respingand cererile reclamantilor de trecere in tabloul avocatilor incompatibili si retinand ca decizia de primire in profesie nu mai produce efecte, a considerat practic ca a incetat calitatea de avocat datorita starii de incompatibilitate. Aceasta asertiune inca excede dispozitiilor Legii 51/1995 care prevede cazurile de incetare a calitatii de avocat in art 27 lit. a-d, printre care nu se afla si cel retinut de catre cele doua parate. In realitate starea de incompatibilitate reprezinta nu o cauza de incetare ci de suspendare a calitatii de avocat conform art. 28 lit. A din Legea 51/1995 iar cauza de suspendare se rasfrange practic si asupra deciziilor de primire in profesia de avocat in sensul suspendarii efectelor acestor decizii. Pe de alta parte, a admite teza autoritatilor parate, ar insemna ca orice incompatibilitate duce in mod automat la incetarea calitatii de avocat, iar institutia suspendarii ar ramane lipsita de sens, la fel ca si tabloul avocatilor incompatibili”.
Sentinta judecatorului Ioan Apostu de la CA Galati a rasculat Baroul Galati, care a declarat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Iata lista magistratilor care au doresc sa figureze in tabelul avocatilor incompatibili din Baroul Galati:
Doru Benescu -judecator la Tribunalul Galati
Anca Pungoci -judecator la Tribunalul Galati
Virginia Mariana Dumitriu -judecator la Tribunalul Galati
Simona Claudina Bacsin – judecator la Curtea de Apel Galati
Sorin Carare -procuror la DIICOT Galati
Ion Ciafalon – procuror DIICOT Galati
Luminita Cristea – judecator la Curtea de Apel Galati
Rodica Dorin – judecator la Curtea de Apel Galati
Simona Gavrila – judecator Curtea de Apel Galati
Angelica Mihaela Lungeanu – Tribunalul Galati
Bogdan Pacurariu – procuror DIICOT Galati
Emilia Lenuta Panturu – Tribunalul Galati
Adriana Pascan – notar public Galati
Alexandrina Zaharia – judecator la Curtea de Apel Galati
Raluca Zara – Tribunalul Galati
Otilia Doros
Ionut Dinu Lazar
Constantin Iancu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# POLO.NICU 21 November 2012 20:29 -2
# Paul 25 November 2012 10:50 -1
# Rares 21 November 2012 20:35 +3
# SPDD 21 November 2012 21:21 0
# POLO 24 November 2012 14:16 0
# ma-ta lu polo 24 November 2012 16:29 -1
# polo anal-fabetu 24 November 2012 16:38 +1
# ma-ta lu polo 24 November 2012 16:59 -1
# ion 21 November 2012 22:06 -1
# steluta 21 November 2012 23:17 +6
# mihai 22 November 2012 09:05 +4
# gelu 22 November 2012 11:57 +1
# Radu 24 November 2012 15:48 -1
# Legea 3/48 22 November 2012 20:17 +1