AVOCATII DIN OFICIU RAMAN CU ONORARIILE MICI – UNBR a respins cererile barourilor de incepere a demersurilor pentru majorarea onorariilor avocatilor din oficiu, pe motiv de criza. Seful UNBR, Gheorghe Florea, spune ca este posibil ca acestea chiar sa fie scazute. Ministerul Justitiei are datorii la plata onorariilor de un milion euro
Avocatii din oficiu mai au de asteptat pana vor primi onorarii mai mari pentru activitatile de asistenta juridica desfasurate. Comisia Permanenta a UNBR-ului condus de avocatul Gheorghe Florea (foto) a respins cererile venite din partea barourilor, de incepere a demersurilor pentru majorarea onorariilor avocatilor din oficiu. Decizia a fost luata in cadrul unei sedinte din 18 noiembrie 2012: “Comisia Permanenta a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), intrunita in sedinta la data de 18 noiembrie 2012 la Bucuresti, a luat act de solicitarile adresate U.N.B.R. de catre barouri in sensul realizarii de demersuri in vederea majorarii onorariilor de avocat pentru activitatile de asistenta judiciara. Aceste solicitari au avut in vedere faptul ca U.N.B.R., prin avocatii inscrisi in barouri, membri ai Serviciului de Asistenta Judiciara, este singura entitate indrituita prin lege a asigura aceste servicii. Comisia Permanenta a apreciat ca, fata de imprejurarile economice actuale, care greveaza fondurile publice alocate sistemului de justitie, mai ales in contextul operatiunilor de punere in aplicare a noilor coduri, intreprinderea unor astfel de demersuri este, deocamdata, neoportuna, mentinandu-se in plata sumele convenite prin Protocolul incheiat cu Ministerul Justitiei”.
Seful UNBR, Gheorghe Florea, despre onorariile avocatilor din oficiu: “Noi ne vom stradui daca se poate acum sa negociem scaderea lor, dar in niciun caz nu vom putea cere marirea lor”
Onorariile avocatilor din oficiu nu doar ca nu vor creste, dar este posibil ca pe viitor ele chiar sa fie scazute. Rezulta acest lucru cat se poate de clar dintr-o declaratie a avocatului Gheorghe Florea, presedintele UNBR, facuta la 19 noiembrie 2012, deci la o zi dupa sedinta Comisiei Permanente, in cadrul conferintei organizate de INM avand ca tema “Implicatiile Noului Cod civil si Noului Cod de procedura civila asupra raporturilor dintre judecatori si avocati”. Cu acea ocazie, Gheorghe Florea a precizat ca nici nu se poate pune in discutie problema majorarii onorariilor, fiind posibila insa o negociere pentru scaderea acestora. De asemenea, Florea s-a aratat convins ca exista destui avocati care vor intelege o astfel de masura: “Va spun cu durere ca ieri (n.red. - duminica 18.11.2012) avocatii ne-au presat si ne-au spus sa incercam sa marim onorariile la oficiu. Am votat toti si am spus "domne, ne pare rau, perioada de criza". Noi ne vom stradui daca se poate acum sa negociem scaderea lor, dar in niciun caz nu vom putea cere marirea lor. Sunt si avocati constienti in tara asta, stati linistiti”.
Onorariile avocatilor din oficiu incep de la 100 de lei. Ministerul Justitiei are datorii de peste cinci milioane de lei
In momentul de fata, avocatii din oficiu isi primesc onorariile in baza unui “Protocol privind stabilirea onorariilor avocatilor pentru furnizarea serviciilor de asistenta judiciara in materie penala, pentru prestarea, in cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenta juridica si/sau reprezentare ori de asistenta extrajudiciara, precum si pentru asigurarea serviciilor de asistenta juridica privind accesul international la justitie in materie civila si cooperarea judiciara internationala in materie penala” incheiat intre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Ministerul Justitiei. Potrivit acestuia, pentru asistenta juridica acordata, avocatii din oficiu primesc sume ce incep de la 100 de lei si pot ajunge la 500 de lei.
Pe de alta parte, restantele Ministerului Justitiei la plata onorariilor avocatilor pentru asistenta juridica, inregistrate la nivelul curtilor de apel, la 31 octombrie 2012 depaseau cinci milioane de lei. Mai exact, este vorba despre 5.029.957 lei, ceea ce inseamna aproximativ 1,1 milioane euro. Cele mai mari restante erau cele de la nivelul Curtii de Apel Bucuresti, in cuantum de 1.213.940 lei, urmata de Curtea de Apel Ploiesti (591.980 lei) si Curtea de Apel Bacau (413.883 lei).
*Cititi aici situatia restantelor Ministerului Justitiei la plata onorariilor avocatilor din oficiu
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# POLO.NICU 22 November 2012 17:22 +1
# Avocat UNBR 22 November 2012 17:36 -2
# nedumerit 22 November 2012 18:57 +2
# SPDD 22 November 2012 19:20 +3
# nea kermit 22 November 2012 21:39 +4
# nea kermit 22 November 2012 21:42 +2
# Paul 28 November 2012 08:47 -4
# Gogu de RO 28 November 2012 08:53 0
# eu 28 November 2012 21:32 0
# Mircea PELEA 9 April 2013 21:04 -2
# miss 21 November 2014 10:37 0