Blocat in travaliu, CSM scapa magistratii de raspunderea penala. Cine baga forcepsul?
Ca sa vedeti cum stau lucrurile cu noua Sectie pentru anchetarea magistratilor….Mai e un pic si, din cauza CSM-ului, care nu s-a grabit in procedura pentru crearea noii sectii de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, dupa data de 23 octombrie 2018, domnii magistrati vor capata imunitate de jurisdictie totala. Iar asta nu exista nicaierea pe mapamod. Ca de obicei, Romania va fi unicat si la acest capitol. Dar sa explic ce si cum.
O gramada de subiecte fierbinti pe agenda evenimentelor zilnice, cum ar fi stresul doamnelor Udrea si Bica in Costa Rica legat de o extradare controversata, legea offshore (o fi avand legatura acest scandal cu actiunea intempestiva a celor doua retinute din Costa Rica ???), protocoalele vietii, viitoarea lege a pensiilor s.a.m.d., fac ca lumea sa nu fie atenta la un subiect extreme de important din mirabila samanta a Justitiei. Si asta tine de aplicarea Legii 304, noua si imperativa. Subiectul e legat de infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor savarsite de procurori si judecatori.
Ce zice legea? "In cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se infiinteaza si functioneaza Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, care are competenta exclusiva de a efectua urmarirea penala pentru infractiunile savarsite de judecatori si procurori, inclusiv judecatorii si procurorii militari si cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie isi pastreaza competenta de urmarire penala si in situatia in care, alaturi de persoanele prevazute la alin. (1), sunt cercetate si alte persoane. In cazul infractiunilor savarsite de judecatorii si procurorii militari, dispozitiile art. 56 alin. (4) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt aplicabile".
Noua lege 304 a fost promulgata de presedintele Iohannis in 20 iulie 2018, a intrat in vigoare in 23 iulie, si noua sectie destinata magistratilor care savarsesc infractiuni avea termen de a deveni functionala in trei luni de la aceasta data! Numai ca in CSM acest subiect nu are prioritate, e tras pe dreapta si nu vad cum, pana in data de 23 octombrie (cand ar trebui sa inceapa sa functioneze aceasta sectie) sa se si intample mare lucru. Asta inseamna ca, pe undeva, majoritatea CSM-ista nu e foarte fericita si nici pusa pe treaba sa desavarseasca nasterea acestei sectii. Asta inseamna si ca, daca nu vor face asta, dupa doua saptamani, orice infractiune savarsita de magistrati nu va mai putea fi anchetata, pentru ca legea spune ca doar aceasta sectie are competenta pe anchetarea infractiunilor savarsite de magistrati dupa data de 23 octombrie 2018.
UUUUUPS! Deci, sa exemplificam un pic. Veti zice ca nu e bai, ca infractiunile nu se prescriu peste noapte. Dar, daca un procuror isi va bate sotia, vreun martor nedomolit in anchetele care le intrumenteaza sau va trece cu masina peste vreun pieton, daca vreun judecator va savarsi te miri ce infractiune care necesita perchezitie, retinere etc, v-ati intrebat ce se intampla? La revedere si un praz verde! Si cu asta, adio si momente operative! Daca nu exista sectia cea noua, cine se va ocupa? Nimeni. Pana ce sectia va deveni operativa, competenta e in aer. Astfel, magistratii ar putea deveni singura categorie care va avea imunitate de jurisdictie totala.
Ce a facut pana acum CSM? Dupa ce s-a cacait sa faca regulamentele pentru aceasta noua sectie, a inchis motoarele. Nu se mai aude nimic. Pana acum, trebuia alcatuita comisia formata din trei judecatori si un procuror, trebuia numit seful noii sectii, trebuia sa se demareze pocedura concursului pentru procurorii care vor lucra la aceasta sectie, iar dintre acestia trebuia propus de seful noii Sectii un adjunct care sa fie si el validat de plenul CSM. Drum lung, nu?
Singura solutie de a iesi din acest impas al travaliului in care s-a blocat CSM tine de ministrul Justitiei si de Guvern. Care, prin Ordonanta la care lucreaza pentru reajustarea unor articole din noile legi ale Justitiei, va trebui sa proroge data la care urmeaza sa inceapa sa functioneze aceasta noua sectie. Asta nu ma impiedica sa nu spun ca ceea ce se intampla in CSM are, mai degraba, un iz politic murdar decat o garantare a bunului mers al Justitiei. Iar astfel de jocuri sunt inadmisibile intr-un stat care respecta legea in spiritul si litera ei.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# livia 10 October 2018 13:50 +6
# Laly 10 October 2018 19:19 +2
# Edelweiss - nelicențiat în Drept (de BUKOWINA) 10 October 2018 19:43 +2
# Tot Io* 10 October 2018 19:57 +1
# elenko 11 October 2018 13:32 +2
# imun/teanu 11 October 2018 08:25 +1