BYE BYE LUCICA! SI SA NU MAI FACI – Lucian Onea si-a dat demisia din functia de procuror-sef al DNA Ploiesti, dupa ce procuroarea Elena Iordache de la Parchetul General a inceput urmarirea penala pe numele sau. Demisia lui Lucian Onea de la sefia unitatii de elita a venit imediat dupa ce opinia publica a solicitat suspendarea acestuia si inainte cu o zi ca Laura Kovesi sa participe la conferinta anticoruptie de la New York
Lume, lume! Unitatea de elita DNA Ploiesti a ramas fara "paraditorul" sef. Lucian Onea zis "Lucica" a demisionat din functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie – ST Ploiesti. Demisia lui Onea vine la cateva ore de la momentul la care procuroarea Elena Iordache l-a chemat la Parchetul General pentru a-l informa ca a fost inceputa urmarirea penala pe numele sau intr-un dosar care ar viza infractiuni comise in timpul exercitarii functiei de sef al DNA Ploiesti, impreuna cu ex-procurorul Mircea Negulescu, zis "Portocala".
Plecarea lui Lucian Onea de la sefia DNA Ploiesti este un eveniment, tinand cont ca in ultimul an au fost dezvaluite constant abuzurile pe care "Lucica" le-a facut in calitate de sef al unitatii de elita, iar inlaturarea sa de la conducerea DNA Ploiesti a fost ceruta inca din 2017. In zadar insa, caci Onea a anuntat inca de atunci ca nu isi da demisia, iar sefa DNA Laura Kovesi nu a catadicsit sa il schimbe pe conducatorul DNA Ploiesti, sustinand ca nu intra in atributiile ei sa il demita pe Onea si, mai ales, ca nu are motiv, intrucat nu stie daca dezvalurile despre "paradelile" lui Onea din spatiul public ar fi reale:
”Procurorii DNA nu falsifica probe si respecta legea. Legea nu prevede nicio posibilitate a procurorului-sef de a suspenda procurorii din functie, suspendarea unui procuror din functie se face in cazuri strict prevazute de lege si este competenta CSM, Sectia de procurori sau de judecatori. Printre atributiile pe care le am, nu pot sa sanctionez procurorii, nu pot sa-i suspend din functie, nu pot sa-i pedepsesc. Nu am acest atribut”. (...)
Deocamdata, nu am nicio certitudine ca acele inregistrari sunt reale sau nu, ca acele conversatii s-au purtat in modul in care au fost prezentate. Toata activitatea DNA se rezuma la un dosar in care un inculpat DNA face declaratii despre un procuror? Faptul ca un inculpat acuza un procuror nu inseamna ca e si adevarata”, sustinea Kovesi la inceputul anului 2018.
Intamplator sau nu, plecarea lui Onea de la sefia DNA Ploiesti are legatura cu sefa DNA, tinand cont ca in ultimele ore opinia publica a cerut Laurei Kovesi sa il demita pe Lucian Onea, lucru care nu s-a intamplat.
Totusi, aflata in situata ca in timpul deplasarii in Statele Unite ale Americii sa ii fie afectata grav imaginea de "Zeita anticoruptie" pe care o are in Romania, din cauza unui sef de parchet din subordinea sa care este cercetat penal, Lucian Onea a anuntat, probabil la indemnul sefei sale – ca doar nu a facut-o de capul lui, stiindu-se ca, asa cum Onea a marturisit, ca vorbeste aproape zilnic cu Kovesi la telefon – ca isi da demisia din functie.
Va dati seama, cum avea sa se duca Laura Kovesi la New York pentru a participa la dezbaterea organizata de Organizatia Natiunilor Unite „15 ani de implementare a Conventiei – tendinte, realizari si provocari”, cu un sef de unitate urmarit penal?
Mai ales daca tinem cont cat de importanta este aceasta plecare in America pentru Laura Kovesi. Sustinem aceasta intrucat, asa cum apare anuntul publicat pe site-ul DNA, plecarea lui Kovesi la dezbaterea ONU de la New York este un eveniment de referinta pentru aceasta, lasand sa se inteleaga ca este un soi de invitat de onoare la o "reuniune la nivel inalt" unde va tine un discurs si va impartasi din experienta sa.
Numai ca la evenimentul care marcheaza aniversarea a 15 ani de la adoptarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (UNCAC) vor participa toti cei 182 de conducatori ai institutiilor care lupta impotriva coruptiei din cele 182 de state membre.
Si, apropo, revenind la Lucian Onea, ne intrebam de ce oare pana la aceasta ora Parchetul General nu a catadicsit sa publice un comunicat de presa in care sa anunte masurile luate in dosarul in care este cercetat Lucian Onea, pentru a vedea exact acuzatiile care i se aduc? Nu de alta, dar in dosarul Revolutiei in care l-au chemat pe Ion Iliescu pentru a-l informa ca s-a extins urmarirea penala a fost publicat pe site un comunicat de presa, inca de la orele pranzului.
Prezentam in continuare comunicatul de presa prin care Laura Kovesi isi anunta plecarea in Statele Unite:
"Procurorul sef la D.N.A Laura Codruta Kövesi este invitata sa sustina un discurs la ONU (Organizatia Natiunilor Unite)
Procurorul sef la D.N.A Laura Codruta Kövesi a primit invitatia de a sustine un discurs in cadrul unei reuniuni la nivel inalt organizate de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, ce va avea loc miercuri 23 mai 2018, la New York. Dezbaterea la nivel inalt marcheaza aniversarea a 15 ani de la adoptarea Conventiei Natiunilor Unite impotriva Coruptiei (UNCAC), cunoscuta si drept Conventia de la Merida, semnata si ratificata de Romania, alaturi de alte 182 de state.
La reuniune participa presedintele Adunarii Generale a Natiunilor Unite Miroslav Lajčák si secretarul general al Natiunilor Unite António Guterres.
Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a fost invitata sa vorbeasca in deschiderea primei sesiuni de dezbateri, intitulata „15 ani de implementare a Conventiei – tendinte, realizari si provocari”. Reuniunea va gazdui doua sesiuni de dezbateri la care, pornind de la prezentarile facute de expertii invitati, ceilalti participanti vor avea posibilitatea sa adreseze intrebari si sa impartaseasca aspecte rezultate din experienta tarilor pe care le reprezinta.
In conformitate cu Rezolutia 72/196, adoptata de Adunarea generala Natiunilor Unite in vederea organizarii acestei reuniuni la nivel inalt, presedintele forului mentionat va intocmi o sinteza a discutiilor, document ce urmeaza a fi transmis Conferintei statelor membre ale Conventiei - for decizional - precum si tuturor statelor membre ale ONU.
Conventia Natiunilor Unite impotriva Coruptiei a fost adoptata in octombrie 2003 de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite si a fost semnata la Merida, Mexic, ca urmare a recunoasterii caracterului global al amenintarilor pe care le presupune coruptia, amenintari care impun o abordare cuprinzatoare si multidisciplinara. Conventia este un instrument anticoruptie ce reprezinta o angajare internationala aproape universala, avand in vedere ca a fost semnata de 183 de state, iar dispozitiile Conventiei sunt obligatorii pentru statele semnatare.
Conventia a fost semnata de Romania la Merida la 9 decembrie 2003, fiind ratificata in anul 2004.
Avand in vedere acoperirea substantiala si cuprinzatoare incluzand masuri de prevenire, incriminare si investigare, cooperare internationala si recuperarea prejudiciilor, precum si asistenta tehnica si schimb de informatii, Conventia (UNCAC) a devenit un cadru si un reper important pentru multe initiative nationale si internationale de lupta impotriva coruptiei."
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Ilie 22 May 2018 19:42 +12
# REMEMBER 22 May 2018 20:35 +4
# Canarul 22 May 2018 19:59 0
# indignat 22 May 2018 20:16 +4
# mitica 22 May 2018 20:32 +1
# Carcotas 22 May 2018 20:37 0
# livia 23 May 2018 07:22 0
# santinela 23 May 2018 08:02 +1
# ?????? 23 May 2018 08:12 0
# Sibianu 23 May 2018 08:50 +3