psdolt
27 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

Cand votati pentru CSM, nu ramaneti cu mintea in vacanta!

Scris de: Adina Anghelescu-STANCU | pdf | print

16 August 2016 15:17
Vizualizari: 7642

Consiliul Superior al Magistraturii a devenit, in timp, tinta unor judecatori sau procurori care nu si-au dorit altceva decat sa scape de dosare si sa le fie lor mai bine. Din toate punctele de vedere. In CSM se traieste mult mai confortabil. Salarii foarte bune, diurne, suportarea chiriilor din banii de la buget, deplasari in scop asa zis profesional desi, de multe ori, ele mascau plecari la domiciu prin tara, de unde proveneau unii CSM-isti, statut de demnitar, ce mai...Trai bun, neneaca!


Mai e un pic si se termina cei sase ani de mandat ai actualei "echipe" CSM. Ce urmeaza?

In primul rand, pararea mea este ca acest mandat de sase ani la Consiliul Superior al Magistraturii e mult prea lung. Si ar trebui scurtat. Din mai multe motive si am sa enumar cateva: pentru ca orice magistrat care nu mai are tangenta directa cu activitatea sa (la instante sau parchete) se deprofesionalizeaza; pentru ca dupa sase ani de suprematie in varful piramidei Justitiei, majoritatea nu se mai intorc in locul de unde au venit si incearca sa-si gaseasca niste posturi mai lejere prin diverse alte scaune "moi" din jurul CSM... sau de ce nu, incearca combinatii pentru a fi numiti in functii de conducere pe care le considera mult mai usor accesibile de vreme ce au fost mai marii si mai tarii membri ai Consiliului.

Se anunta, ca la orice alegeri, vremuri tulburi. Si rezultate la fel de tulburi.

Pentru Justitie, cred eu, este un moment crucial. Daca lucrurile vor fi lasate asa cum guverneaza ele cutumiar in actualul CSM, dezastrul va fi de neocolit. Si efectele, ireversibile. Tinand cont de aceste circumstante si de sumbra perspectiva, parerea mea este ca cine va ajunge in Consiliu va trebui sa cladeasca un altfel de CSM. Un CSM curat, curajos, corect, credibil, refresh-izat. Consider ca este anormal ca procurori sau judecatori cu grad de judecatorie sau tribunal sa aiba drept decizional asupra carierei unor colegi cu grad profesional mult mai mare decat al lor. Dar nu eu fac legile, nu eu sau alti colegi ai mei le amendam... Personal, mi-as fi dorit un CSM format doar din judecatori si cel putin patru membri ai societatii civile, iar procurorii nu au decat sa-si faca un for profesional separat, care sa le garanteze asa numita independenta. Melanjul acesta de magistrati pur sange cu procurori camuflati constitutional in magistrati nu a facut si nu face bine actului de justitie.

Tot anormal este si faptul ca CSM se imixtioneaza periculos de mult in activitatea mass media. Daca cineva se simte lezat de vorbele unui jurnalist sau de anumite informatii dintr-un articol are la indemana dreptul la replica si actiunea directa in instanta. Daca lucrurile vor ramane asa cum se prezinta acum, CSM va face in continuare greseli impardonabile. Asa cum s-a intamplat atunci cand i-a aparat reputatia procurorului Muresan de la DIICOT Alba, si la scurt timp dupa aceea, acelasi procuror a fost trimis in instanta fix pentru ceea ce jurnalistii si comisarul Traian Berbeceanu dezvaluiau despre practicile infractionale ale marelui anchetator de Alba... Ca sa nu mai existe astfel de formule ridicole de a spala ca la Nufarul magistratii ce se simt lezati si fac imediat cereri de aparare a reputatiei chiar si atunci cand ceea ce se spune sau se scrie despre ei este adevarat, modul in care se opereaza cu aceste proceduri de aparare a reputatiei magistratului va trebui schimbat.

Sa ne oprim un pic cu atentia si asupra mentalitatii membrului CSM.

Am observat, de-a lungul timpului, o metamorfoza surprinzatoare in mentalitatea, atitudinea si manierele multora dintre cei care s-au vazut alesi in scaunele inalte ale acestei institutii. Adevarat este ca atunci cand cineva ajunge sa detina puterea, aceasta perioada reprezinta un veritabil examen de caracter. De intelepciune si de bun simt. Un examen pe care putini, prea putini, l-au trecut de-a lungul timpului, iar aici nu e vorba doar despre CSM. Putini si-au dovedit consecventa in idei, si aici fac trimitere la frumoasele propuneri din proiectele de campanie. Una au sustinut, alta au urmarit si alta au votat atunci cand au ajuns in "turnul de fildes" al Consiliului. Desprinderea de problemele reale ale celor pe care i-au aburit ca le vor reprezenta interesele a fost rapida.

CSM a devenit in timp o fabrica de nemasurate orgolii, de fumuri, fite, ingamfare, indiferenta, sfidare. CSM s-a transformat , din pacate, intr-un ring in care unii membrii ai CSM au vrut sa faca KO jurnalisti si politicieni, desi nu aceasta este menirea sa. Si au uitat repede ca jurnalistii sunt "cainii de paza ai societatii", prin societate intelegand si Justitia in ansamblul ei. Caini, nu pisici lingusitoare! CSM, prin unii membri ai sai, a devenit scutul de care aveau nevoie pentru satisfacerea unor proprii si meschine interese. Si cum acesti "unii" au avut vot majoritar in plen sau sectii, s-a ajuns ca CSM sa fie, de fapt, un fel de Consiliu al concurentei. Intre ei si alte institutii. Intre ei si puteri in stat separate de principiile democratiei, dar calcate in picioare in CSM.

Acest CSM in care s-a ajuns la practicarea autocratiei pe fata trebuie reformat. Din temelii. Dar cati aflati pe lista candidatilor la CSM vor asta? Cati dintre candidatii care vor fi alesi nu vor accepta imediat "spiritul de turma", cati dintre ei vor dori schimbarea proastelor obiceiuri care guverneaza acest Consiliu de prea multa vreme? Cati vor face zid in fata "comenzilor" ce vin prin fisurile din peretii institutiei? Cati dintre cei ce se vor instala, din ianuarie 2017, in scaunele Consiliului Superior al Magistraturii, vor rezista efectelor acestui afrodisiac numit putere? Cati dintre ei sunt sinceri acum, in campanie si cati dintre ei au forta si curajul de a recredibiliza aceasta institutie, cati vor dori responsabilizarea magistratilor pentru malprax-isurile judiciare? Cati vor fi de acord ca Inspectia Judiciara sa aiba independenta totala fara a mai fi "tutelata" de CSM? Cati vor considera ca este cazul ca testarile psihiatrice sa fie obligatorii pentru magistrati, macar din trei in trei ani si ori de cate ori conducerea unei instante sau unui parchet considera ca se impune un astfel de test? Cati vor dori sa se revina la transparenta totala? Cati vor acorda mai multa atentie drepturilor justitiabililor si cati vor taxa existenta suprematiei parchetelor asupra instantelor?

Cati merita cu adevarat sa fie demnitari CSM? Ganditi-va bine atunci cand veti vota. Pe cine si de ce. Nu ramaneti cu mintea in vacanta! Pentru ca nimeni nu va poate oferi ceea ce va refuzati singuri!

Comentarii

# avocat traditional date 16 August 2016 16:35 +16

CORRECT,CORECT,CORECT,CORECT.

# Tîndală date 17 August 2016 11:24 +8

Actualii CSM-iști îs ași în inginerii financiare. Dovadă: Ghica şi Hăineală şi doi hăndrălăi din SPP au stat zece zile la Hong Kong pe banii din fondul destinat grefierilor. http://www.cotidianul.ro/ghica-si-haineala-si-doi-handralai-din-spp-au-stat-zece-zile-la-hong-kong-208984/

# DOREL date 17 August 2016 20:52 +4

Judecatori ai Romaniei, NADEJDEA E NUMAI LA VOI ! 

# AndreiV date 16 August 2016 16:56 +11

Acum vom vedea ce vor cu adevarat judecatorii.!!!Eu unul sunt foarte sceptic ca doresc REFORMAREA JUSTITIEI, RECREDIBILIZAREA EI SI ALEGEREA UNOR COMPETENTI PROFESIONAL, NEASERVITI POLITIC,CARE SA ADUCA UN SUFLU NOU SI SA CONTRIBUIE CU ADEVARAT, LA DIMINUAREA CORUPTIEI,LA SANCTIONAREA MAGISTRATILOR CARE IAU DECIZII ERONATE SAU CARE FAC JOCURI SI RASPUND LA COMENZI POLITICE.SI,MAI ALES,SA STARPEASCA POLITIA POLITICA DIN MAGISTRATURA.!!!

# Schlossadler date 16 August 2016 17:42 +11

Art. 126 alin. (1) din Constituţia României (1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Și uite așa revine în prim planul dezbaterii melanjul contra naturii dintre judecători – ADEVĂRAȚI MAGISTRAȚI, conform prevederilor constituționale și procurori – care nu au altă atribuție decât apărarea unor valori sociale prin intermediul funcției judiciare a urmăriri penale. Dar, justiție înseamnă cu muuult, muuult mai mult. Înseamnă Drept penal, Drept civil, (contencios administrativ și fiscal drept comercial, etc.) În atare condiții se impune din ce în ce mai acut separarea procurorilor de judecători și includerea lucrătorilor Ministerului Public într-o categorie de funcționari publici cu statut special, a căror principală cerință specifică fiind cea a întrunirii studiilor juridice.

# Schlossadler date 16 August 2016 17:43 +11

A avea studii juridice nu înseamnă că ești automat propulsat în categoria elitistă a magistraților. Pentru a se face definitiv regulă în sistemul judiciar românesc, procurorii ar trebui să-și vadă de lungul nasului de funcționar public cu statut special, aidoma polițiștilor, jandarmilor, sau funcționarilor din administrația fiscală. SINGURII CE-ȘI MERITĂ TITULATURA DE MAGIsTRAT SUNT DOAR JUDECĂTORII. Această indubitabilă evidență este susținută, de altfel, și prin nivelul competențelor solicitate la admiterea în magistratură: a fi judecător presupune cu totul alte competențe și cunoștințe, cu mult mai complexe decât semianalfabetismul funcțional specific celor mai mulți dintre procurori. Doar recent a afirmat Ion Cristoiu că a fi procuror nu presupune nici un IQ strălucit, nici o performanță deosebită a proceselor cognitive.

# Schlossadler date 16 August 2016 17:44 +13

A fi procuror presupune să știi să scrii și să citești, să copii trei pasaje din Codul penal și Codul de procedură penală și apoi să însăilezi o rușinoasă lucrare judiciară din tagma „rasolului judiciar cu fainoșag”. Cine vrea să se convingă de acuratețea afirmației de mai sus, poate efectua o cercetare detaliată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți – Suceava, cunoscut în mediul online sub denumirile de „Parchetul de pe lângă Lege” sau „Parchetul Diribau” Dacă aduni IQ-ul tuturor procurorilor din organigramă, inclusiv al prim-procurorului, abia, abia de scoți de o sumă specifică segmentului mediu: Sum IQ procurori = 120.

# Alesia date 31 August 2016 17:10 +2

Mda, luati cateva ordonante ale acestor tineri procurori scoliti la INM si fara pic de experienta....luati de lecturati si va oripilati. Dar salariile si sporurile sunt la nivel de magistrat, nu conteaza cata carte stii sau ce si daca mai citesti ceva. Asta este Romania!

# Vladi Mârrr...!!! date 16 August 2016 22:51 +14

Consider că o prima masura strict necesara ar trebui sa fie numararea cu atentie a picioarelor candidatilor la viitorul CSM si respingetea din start a celor cu mai mult de două. Aceasta pentru ca, "patrupezii" care-si incheie acum mandatul, captivi in lesele unor Haineala, Ghica & Co(ldesi), si-au dovedit competenta si independenta contribuind din plin la prapadul care bantuie acum prin salile pasilor si sperantelor pierdute. Dar cine să o facă ... ?!

# un oarecare date 17 August 2016 00:55 -6

Esențial am înțeles demersurile făcute de acest site, dar nu înțeleg de ce, oarece comentarii făcute de mine în acele contexte, nu sunt publicate?

# limba noastră-i o povară date 17 August 2016 11:10 +5

Exprimați-vă simplu și concis! Bazaconiile „Esențial am înțeles demersurile”, „oarece comentarii făcute de mine în acele contexte” nu sunt de bun augur...

# duralex date 17 August 2016 10:34 +10

societatea civila sa nu mai dfie reprezentata de acoperiti, santajabili, absolventi de gh cristea!

# Maria date 17 August 2016 16:51 +2

Doamna Adina Anghelescu, Nu cred că putem discuta despre răspunderea magistraților atâta timp cât schemele de personal nu sunt adaptate la volumul de muncă şi încărcătura pe judecător! Nu v-am văzut susținând vreodată acest lucru! Este normal să greşeşti atunci când eşti supraaglomerat! Ce să zicem?? Ghinion! Ghinion că nu trăim într-o ţară în care judecătorii intră în sală cu 15 dosare pe săptămână???Se pune accent pe cantitate nu pe calitate! Cu respect.

# gogu date 17 August 2016 18:08 +6

Ba a vorbit si despre asta de multe ori...aici insa se vorbeste de eori judiciare majore si de abuzul de putere al multor procurori....doamna are dreptate cand ridica niste probleme de mare bun simt..iar dumneavoastra judecatorii aveti acest CSM care ar trebui sa se bata pentru a va gestiona mai bine supraaglomerarea ca doar e "de drept" in csm ministrul justitiei, nu?

# Eu date 17 August 2016 21:10 +11

Vom vedea cativa oportunisti,dornici sa fuga de munca si avizi dupa"trai naneaca".Probabil ca asa cum se intampla peste tot-oamenii de bun simt raman in banca lor ,nu se baga in cloaca de porci iar oportunistii vor castiga.Nicio speranta.

# sclavul rufus date 17 August 2016 22:03 +9

da de ce se tot aleg astia-ntre ei, eu azi, tu maine, nati-o tie, da-mi-o mie - și nu vin la popor, sa vedem poporul ce zice de juzii uzi din cucuruzi.

# omul simplu date 19 August 2016 21:57 +5

De ce nu faceti o emisiune pe antena3 sa prezentati noile salarii aprobate de procurorul general, bineinteles pentru procurori. Au ajuns sa fie platiti regeste, de fapt romanii lucreaza pentru ei, cea mai mica leafa va fi de 8000 lei pentru debutantii de la judecatorii.Astora chiar nu le e rusine, nu ies din casa sa vada cum traiesc romanii, oamenii de rand:medicii, profesorii, functionarii, angajatii la companii private, etc, au ajuns sa-i faca invidiosi chiar si pe politicieni, nici astia nu mai fac fata.

# Ghita Bizonu' date 31 August 2016 23:45 0

Atunci cand experienta ta de viata profesionala se reduce la zvonistica, daca nu cumva la presa de scandal (Baricada, EvZ) este usor sa uiti ca exista si pameni utili societatii. Fara de care nu se poate. De exmplu medici. Este aberant sa ceri ca medicii sa fie lipsiti de drepturi (demisie) atuinci cand ziaristii au "dreptul" sa tarasca medicii in noroi. Daca nu va place sitiatia - fiti fericuta : ati ajuns unde ati dorit pe vremea cand ajutati pe Cristoiu sa vileze gaini ! (stupid si murdar ziar a fost si a ramas Bulina) Si nu uitati - voi ziaristii suntei absolut inutili. Daca nu ma credti inceracti sa emigrati. Insa medicii dupa cate stiu sunt foarte cautati . Ada. Nu sunt medic INSA stiu precis cat sunt de utili!!!

# lu'Bizonu date 2 September 2016 19:38 0

Baaa, dar dus cu bizonii esti....Sau cu boii...doamna e printyre putinii jurnalisti care a luat apararea mereu medicilor, inclusiv cand au fost saltati de DNA sau cand sunt acuzati ca aia 77 de oncologi. chiar a aratat ce aberatii fac astia cu medicii. Asa ca mucles! Si chiar e unul dintre putinii ziaristi cu colaona vertebrala si obiectiva, di modesta. Fata de altii. asa ca nu arunca tu cu nori doar pentru ca executi comenzi sau din invidie ascunsa.

# bibliografie date 4 September 2016 10:00 0

http://www.luju.ro/opinii/editorial/se-contureaza-o-institutie-noua-spitalul-national-dna

# să vorbim... discuții date 4 September 2016 10:11 0

Pervers tipul! Pierde vremea citind ce scriu jurnaliștii - „voi ziaristii suntei absolut inutili” în loc să facă ceva util sieși or societății :P :P :P

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.11.2024 – Fosta sefa de instanta, propusa la MJ in guvernul Sosoaca

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva