CAZUL "BERBECEANU" SUBMINEAZA IMAGINEA SISTEMULUI JUDICIAR - In urma cu zece zile, Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a retras avizul DIICOT acordat comisarului sef BCCOA Alba, Traian Berbeceanu, in urma solicitarii facute de seful DIICOT central Alina Bica. La baza deciziei a stat un referat de 43 de pagini intocmit de procurorii DIICOT Alba si verificat la PICCJ!
Comandantul BCCO Alba Iulia, comisarul-sef Traian Berbeceanu, arestat in urma deciziei luate de judecatorul Dana Ghitoaica (fost procuror DIICOT) dupa cinci ore de deliberare in camera de consiliu la Curtea de Apel Alba, va fi adus miercuri, 30 octombrie 2013, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde va fi judecat recursul la masura arestarii. Dosarul a plecat catre ICCJ sambata la primele ore ale diminetii. Cazul "Berbeceanu" reprezinta o premiera pentru sistemul judiciar din Romania si are un mare grad de complexitate intrucat seful BCCO Alba are o activitate de exceptie in cei 20 de ani de catre lucreaza in politie, iar arestarea sa vine dupa o lunga criza de autoritate intre procurorii DIICOT Alba si managerul structurii de Combaterea Crimei Organizate din Alba, criza care a capatat valente majore ce au dus la acest deznodamant pus de foarte multa lume sub semnul intrebarii.
Decizia Procurorului general Tiberiu Nitu
Informatia de ultima ora pe care o detinem este ca avizul DIICOT (aviz care se da pentru a lucra cu structura Directiei de Combaterea Crimei Organizate) i-a fost retras lui Traian Berbeceanu in urma cu zece zile, de catre Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu, la propunerea sefului DIICOT central, Alina Bica (foto). Contactata telefonic, procurorul sef Alina Bica ne-a confirmat informatia, declarand pentru Lumeajustitiei.ro ca a facut aceasta solicitare Procurorului General al PICCJ, la care a atasat referatul de 43 de pagini facut de procurorii DIICOT Alba primit la jumatatea lunii septembrie 2013 pe cazul comisarului Traian Berbeceanu.
Intrebari-cheie care asteapta raspuns
Retinerea comisarului sef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu este de o gravitate extrema prin insasi existenta scandalului, intrucat pune in situatie de criza majora doua institutii-pilon ale sistemului judiciar: Combaterea Crimei Organizate (structura din cadrul IGPR) si DIICOT (structura specializata din cadrul Ministerului Public), pericolul fiind acela ca o rasmerita a lucratorilor BCCO de a nu mai lucra cu DICOT sa duca la aparitia a ceea ce se dorea de multa vreme, si anume propria politie judiciara a DIICOT.
Pe de alta parte, in aceasta faza a acestui scandal judiciar exista trei intrebari-cheie:
1. Este real pactul unui om ca Berbeceanu cu diversi interlopi, incalcandu-si atributiile de serviciu si legea si daca da, ce anume l-a determinat sa treaca de partea cealalta?
2. Este real tot ce semnaleaza comisarul in scrisoarea care ii este atribuita public sau doar partial si daca da, de ce nu a fost extinsa ancheta?
3. Sunt vinovati atat Berbeceanu cat si procurori din structura DIICOT Alba?
Sunt intrebari la care doar o extindere a anchetei facuta la modul serios si impartial din partea Parchetului General si DNA pot genera raspunsurile asteptate de intreaga opinie publica socata de un astfel de conflict fara precedent intre politisti si procurori.
Sefa DIICOT, Alina Bica a avut doua discutii cu comisarul Berbeceanu. Aflati ce au vorbit!
Lumeajustitiei.ro a aflat ca la baza retragerii de acum zece zile a avizului de a lucra cu DIICOT al comisarului Traian Berbeceanu sta un referat intocmit de procurii DICOT-ST Alba, de 43 de pagini, cu date si fapte despre activitatea suspecta a comisarului-sef inca din luna iunie a anului 2013. Retragerea avizului s-a facut la propunerea sefei DIICOT, Alina Bica, dupa ce referatul subalternilor de la Alba transmis la PICCJ, a fost verificat timp de doua saptamani.
Intrebata de Lumeajustitiei.ro daca l-a primit in audienta pe comisarul Berbeceanu si daca a aflat de la el anumite aspecte ce tin de comportamentul si abuzurile procurorilor de la Alba, sefa DIICOT, Alina Bica a confirmat ca a avut aceasta intrevedere:
"Pe la sfarsitul lunii august am avut aceasta intrevedere cu domnul comisar Berbeceanu, la care a participat si unul dintre adjunctii mei, iar domnul comisar mi-a adus la cunostinta unele aspecte ce tineau de management si de comunicarea cu procurorul sef ST Alba, Muresan, dar nu mi-a lasat niciun memoriu si nu mi-a relatat nimic legat de vreo posibila fapta de coruptie a acestuia sau a altor colegi de la Alba. De altfel, eu il mai intalnisem pe dumnealui si la Iasi, in luna iunie a acestui an, si atunci mi-am exprimat nemultumirea cu privire la intalnirile sale cu fiul lui Simota, care era monitorizat intr-un dosar de trafc de droguri al DIICOT. Domnul comisar Berbeceanu nu se afla la prima abatere si, pe incalcarea deontologiei, i s-a mai atras de doua ori atentia de catre fostul sef DIICOT, Codrut Olaru, pe doua lucrari, atentionari e tineau de nerelizarea unui management pozitiv!"
Intrebata daca au fost aspecte negative descoperite de DIICOT central cu privire si la procurori de la ST DIICOT Alba, Alina Bica a aratat ca s-a facut o evaluare in ce priveste activitatea procurorului Cean, descoperindu-se anumite atitudini nepotrivite si intarzieri in alicarea unor masuri operative si in acel moment acesta si-a facut erere de plecare din structura. La ora actuala, procurorul Sergiu Cean lucreaza la Parchetul Tribunalului Alba. "Cu siguranta, daca si procurori DICOT au incalcat legea, vor fi trasi la raspundere!", a mai declarat Alina Bica pentru Lumeajustitiei.ro.
Sotii Biriescu: "Am fost presati sa dam declaratii impotriva lui Berbeceanu!"
Dupa cum se stie, comisarul sef Traian Berbeceanu si ceilalti doi inculpati in dosar au fost arestati preventiv pentru 29 de zile. Sentinta a fost asteptata de peste 20 de colegi si subordonati ai comisarului sef de la BCCO Alba Iulia. Singurul prezent la pronuntarea sentintei de vineri a fost Gabriel Biriescu, caruia ii expirase ordonanta de retinere. Acesta a spus ca in timpul audierilor a fost fortat de procurori sa dea declaratii impotriva comisarului Traian Berbeceanu, dar a refuzat sa nominalizeze pe cineva. „Tot dosarul a plecat de la un proces verbal facut de Finante in 2011. Cine il vede, si domnii comisari cand l-au vazut au spus. De acolo a plecat totul. Speram la Inalta Curte sa avem sanse. Foarte urat. Am fost presati sa dam declaratii impotriva lui Berbeceanu, daca vrem sa iesim aici. Am fost presati de catre procurorii de aici”, a spus Titus Gabriel Biriescu dupa pronuntarea sentintei.
Omul de afaceri Gabriel Biriescu si sotia sa, Anisoara Biriescu sunt inculpati si ei in acest dosar. Politistii care au lucrat cu comisarul Berbeceanu pot depune marturie ca acesta a platit din banii lui cazarea la pensiunea de apartine sotilor Biriescu atunci cand au avut o operatiune de monitorizare a unei retele de trafic de persoane. De altfel, e de notorietate ca o gramada de politisti din operativ scot bani din propriul buzunar in misiuni si ca diurna lor este de 13 lei pe zi fata de cea de peste 100 lei pe zi a unui procuror DIICOT sau DNA. Drept urmare, acest scandal devoaleaza si multe dintre deficientele majore ce tin de logistica si de neajunsurile din Politia Romana, acestea ducand la posibile interpretari eronate ale unor aspecte precum cele mentionate mai sus.
Acuzatiile, in rezumat
Principalele acuzatii ale procurorilor sunt de constituire a unui grup infractional nestructurat, evaziune fiscala si delapidare in cazul sotilor Biriescu, respectiv sprijinirea a unui grup infractional nestructurat si favorizarea infractorului pentru comisarul sef Traian Berbeceanu.
Procurorii DIICOT il acuza pe comisarul sef Traian Berbeceanu de sprijinirea a trei grupari infractionale care au actionat pe raza judetului Hunedoara. Este vorba despre gruparea ”baronilor fierului vechi” formata din 12 inculpati si care i-a avut ca lideri pe afaceristii Dorin Cupetiu si Gheorghe Uscatu. In dosar a mai fost trimis in judecata fostul adjunct al IPJ Hunedoara, Adrian Filer. A doua gruparea care ar fi fost sprijinita de Berbeceanu este cea a omului de afaceri Alin Simota si a fostului sau bodyguard, Cristian Litera. In fine, a treia grupare este cea in care se efectueaza cercetarile in prezent. Este vorba despre omul de afaceri Gabriel Biriescu, sotia acestuia Anisoara Biriescu, Adam Dramnesc, Georgeta Migra, Gabriel Doda, Marinela Dramnesc, Cornel Tasala, Ioan Vasile Urs si Ovidiu Mos. Berbeceanu este acuzat de doua infractiuni de sprijinire grup infractional, trei infractiuni de favorizare a infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii. In 2007, comisarul sef si structura pe care o conduce au primit titlul de ”politistul anului”. Politistul a declarat la Alba Iulia ca stie cine se afla in spatele a ceea ce el a numit „cea mai mare marsavie”, comisarul-sef sustinand ca atat el, cat si politistii pe care-i coordoneaza sunt corecti si cinstiti. „Nu pot sa va spun foarte multe acum decat ca asistati la cea mai mare marsavie din cariera voastra. Vreau sa fiti convinsi, si voi si privitorii sau cititorii vostri, ca si eu, si politistii mei suntem extrem de corecti si de cinstiti. Foarte multe persoane pe care le-am cercetat sunt fortate acum sa depuna plangeri penale impotriva mea”, a declarat Berbeceanu presei, acesta mentionand ca "asta este cand te lupti cu crima organizata". Intrebat daca stie cine s-ar afla in spatele unei eventuale inscenari, comisarul sef a raspuns: „Nu banuiesc. Stiu.” Dar nu a mai comentat nimic.
Intalniri neraportate cu "informatorul" Litera
„In judetul Hunedoara, incepand cu anul 2003 pana in prezent, s-a constituit si a functionat un grup infractional nestructurat, specializat in comertul ilegal cu produse petroliere, avand ca scop sustragerea societatilor folosite de la plata impozitelor si taxelor datorate bugetului statului, accize, impozit pe profit si TVA. Liderii acestui grup infractional – Biriescu Titus si Biriescu Anisoara, foloseau un numar foarte mare de societati comerciale, pe care le controlau direct sau prin intermediari, in special prin rude sau cunostinte apropiate, care erau de incredere. Procurorii sustin in referat ca exista probe conform carora activitatea infractionala a fost sprijinita, mai ales prin protectie, de angajati ai autoritatilor statului cu atributii judiciare, din judetul Hunedoara, respectiv de seful BCCO Alba, cms. sef Berbeceanu Traian”, se arata in referatul procurorilor. Prejudiciul produs la bugetul statului se ridica, potrivit anchetatorilor, la circa 3,5 milioane de lei.
In dosarul instrumentat de DIICOT impotriva comisarului Berbeceanu se afla inregistrari de la filajele ambientale date de instanta pentru afaceristul Dorin Cupetiu, in care acesta apare intalnindu-se cu Berbeceanu inainte cu doua zile de a fi ridicat de DIICOT si de asemenea mai sunt si alte probe privitoare la intalnirile dintre comisar si Cristian Litera, fost bodyguard al afaceristului Alin Simota. Nu ar fi fost nimic in neregula daca cei doi nu erau cercetati la acea data de DIICOT, iar comisarul avea cunostinta de dosarele DIICOT in care se lucra pentru prinderea filierelor din care acestia faceau parte. Cat despre intalnirile cu "informatorul" Litera, acestea nu au fost raportate, conform regulilor procedurale, de catre comisarul sef Berbeceanu pentru a fi trecute in baza de date a DCCOA central, sustin procurorii de caz.
Scrisoarea comisarului
In scrisoarea lui Berbeceanu, care are 29 de pagini si este adresata "tuturor politistilor din structurile de combatere a criminalitatii organizate din cadrul Politiei Romane", seful BCCO Alba Iulia afirma ca in ultima perioada asupra sa si a echipei pe care o conduce se "desfasoara o actiune marsava de mari proportii, organizata si coordonata de catre procurori ai DIICOT si ofiteri ai serviciilor de informatii". Seful BCCO Alba Iulia le spune colegilor sai sa aiba grija, avertizandu-i ca sunt "vanati", "denigrati" si ca impotriva lor "se fabrica dosare bazate pe probe false, pe declaratii mincinoase". In acelasi document dat publicitatii de Antena 3, seful BCCO Alba Iulia vorbeste despre un complot impotriva sa, in care sunt implicati procurori DIICOT si un coleg din BCCO, el facand referire la mai multe dosare si acuzand legaturi ale celor mentionati cu diferiti infractori. El ii acuza pe procurorii DIICOT ca "au confiscat" rezultatele BCCO, pe care "si le-au atribuit fara rusine, mintind mereu ca au facut sute de perchezitii, ca au realizat zeci de prinderi in flagrant, ca au prins mii de infractori, ca au descoperit tone de droguri". Berbeceanu da exemple concrete, vorbind si despre interceptari telefonice realizate de SRI privind procurori sau politisti care ar avea legatura cu diferiti infractori pe care ii informau despre cercetarile facute asupra lor. Berbeceanu ii acuza pe unul dintre colegii sai de la BCCO, Alin Muntean, pe seful DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Muresan, si pe un fost procuror DIICOT, Sergiu Cean, ca ar avea legaturi cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetati in diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO si pe care i-ar fi acoperit astfel incat sa nu fie cercetati sau sa primeasca pedepse mai mici. De asemenea, politistul sustine ca procurorii interveneau si le cereau colegilor lor sa nu faca anumite acte de urmarire penala sau sa nu ceara prelungirea unor masuri de arestare preventiva in cazul unor suspecti arestati in diferite cauze, iar in alte situatii ar fi informat persoanele cercetate, existand ca dovezi inregistrari ambientale. De asemenea, comisarul-sef ii acuza pe cei doi procurori si pe colegul sau de la BCCO ca faceau presiuni asupra celorlalti colegi din BCCO Alba Iulia, cerandu-le sa aleaga daca sunt de partea sa sau de partea lor. El sustine ca in vara acestui an i s-ar fi propus de catre conducerea Politiei Romane sa paraseasca functia pe care o ocupa pentru o functie echivalenta, insa a refuzat.
Seful Politiei Romane, chestor sef Petre Toba, nu a iesit pana la acest moment sa faca vreo declaratie legata de afirmatiile comisarului arestat.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Outsider 27 October 2013 14:30 +8
# Hipster 27 October 2013 14:32 -1
# unul din lumea cea mare 27 October 2013 21:52 -3
# DOREL 28 October 2013 10:34 +4
# dan 28 October 2013 15:00 -1
# COMISARI BABARDESC 27 July 2014 20:38 0
# curios 27 October 2013 15:56 +6
# alina bica mafota 27 October 2013 18:26 +16
# alex 78 27 October 2013 19:17 +21
# Dora 28 October 2013 10:43 +7
# tobosarul 27 October 2013 19:19 -13
# prezumtia de nevinovatie 27 October 2013 20:49 +32
# Extraordinaria 27 October 2013 22:59 -2
# extraordinaria 27 October 2013 23:00 0
# TataMare 27 October 2013 19:22 -1
# hopa 27 October 2013 23:35 +17
# Generalul x 28 October 2013 18:51 +6
# unul din lumea cea mare 28 October 2013 09:34 +4
# eu 28 October 2013 10:06 +11
# veti fi judecatii 28 October 2013 12:39 +5
# lily 28 October 2013 17:09 +2
# stefan 28 October 2013 13:01 +6
# vasy51 28 October 2013 13:17 +6
# Group SAMSON 7 November 2013 17:29 0