Ce consecinte ar putea avea Decizia nr. 51 din 16.02.2016 a CCR pe termen lung?
Cred ca problema efectelor deciziei nr. 51 din 16.02.2016 a CCR, mult dezbatuta in ultimele zile, si-ar putea gasi rezolvarea in infiintarea unui organism independent si transparent, sa-i spunem „Autoritatea Nationala pentru Asigurarea Probelor” care, printre alte competente, sa aibe si atributii care pana la pronuntarea deciziei amintite erau asigurate de SRI.
Solutia unui astfel de organism cred ca ar satisface toate nemultumirile partilor.
Astfel, acesta ar putea asigura suportul tehnic pentru toate lucrarile DNA, DIICOT si chiar ale Politiei, in baza unor protocoale de colaborare, cu costuri mult mai mici decat cele vehiculate de conducerile acestor institutii, nefiind, prin urmare, necesar ca fiecare din institutiile amintite sa investeasca in propriul aparat care sa-i asigure suportul tehnic.
Pe de alta parte, cetatenii se pot simti astfel in mai mare siguranta, nemaiavand de ce sa fie suspiciosi de posibile alterari ale continutului interceptarilor si, ceea ce ar fi mai important, ar putea contesta autenticitatea acestora, dupa caz, ceea ce pana acum nu se putea datorita faptului ca ele erau facute sub umbrela sigurantei nationale si, in aceste conditii, validitatea lor era tabu. Totodata apreciez ca astfel s-ar putea atrage chiar tragerea la raspundere a functionarului care ar altera continutul probei, ceea ce pana acum nu se putea face pentru aceleasi motive aratate anterior.
In fine, dar nu in ultimul rand, cred ca si autoritatea judecatoreasca ar avea de castigat din infiintarea unui astfel de organism pentru ca astfel ar putea avea acces si mai ales control asupra probelor folosite in cauzele supuse solutionarii.
In plus, cred ca n-ar fi benefic pentru o societate democratica ca institutii precum DNA sau DIICOT sa aiba in subordine, sub control propriu, un astfel de instrument fiindca in cazul deraierii lor de la normalitate si rezonabilitate ar putea deveni tiranice, distrugand democratia si nu ajutand-o, fiindca nu trebuie sa uitam ca orice dictator s-a folosit de idei si concepte marete, extrem de nobile, pentru a dobandi puterea absoluta, ca apoi, in numele ideilor care l-au propulsat acolo, sa devina tiran.
In democratie, puterea este impartita si nimeni nu trebuie sa uite asta.
Av. Dr. Daniel Ene,
Senior partner Maxim & Partners SAPRL
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI 11 March 2016 19:23 +15
# Dan 12 March 2016 10:08 +8
# Rady 12 March 2016 13:19 +5