14 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CAT DE RUSINOS – Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov care s-au jelit la CJUE sa poata pronunta condamnari cu incalcarea legii si-au dat dovada profesionalismului: “Prima intrebare nu are nicio legatura cu realitatea sau cu obiectul litigiului principal. Prin urmare, ea este, in aceasta masura, vadit inadmisibila” (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

15 January 2024 14:57
Vizualizari: 5522

Ordonanta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din 9 ianuarie 2024 privind prescriptia in dosarele de coruptie – care a spulberat visele celor care sperau la condamnari nelegale, cu incalcarea deciziilor CCR si ICCJ (click aici pentru a citi) – contine un pasaj de-a dreptul rusinos in opinia noastra pentru judecatorii de la Curtea de Apel Brasov (instanta de trimitere), cei care au cerut voie la CJUE sa poata pronunta condamnari si sa poata baga oameni la inchisoare cu nerespectarea deciziilor CCR 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia, precum si a deciziei 67/2022 a ICCJ privind prescriptia. Deci sa poata pronunta condamnari si baga oameni la puscarie cu incalcarea legii.


Judecatorii de la Curtea de Apel Brasov care au sesizat CJUE si-au dat dovada profesionalismului atunci cand au pretins ca, atentie, infractiuni de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu savarsite in legatura cu proceduri de achizitii publice desfasurate in Romania ar afecta interesele financiare ale Uniunii Europene. De asemenea, aceiasi judecatori de la Curtea de Apel Brasov au sustinut in mod stupefiant ca aceste infractiuni au putut cauza un prejudiciu bugetului national, prin urmare ar putea influenta cuantumul contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca se aduce atingere intereselor financiare ale UE.

In replica, judecatorii CJUE (printre are si judecatoarea din partea Romaniei, Octavia Spineanu Matei - foto) le-au explicat celor de la Curtea de Apel Brasov, asemenea unor studenti, ca imprejurarea ca TVA-ul a fost aplicat in cadrul procedurilor de achizitii publice in care s-ar fi comis infractiunile de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu nu este suficienta pentru a considera ca interesele financiare ale Uniunii au fost afectate. In aceleasi context, nu este suficienta nici afirmatia judecatorilor de la Curtea de Apel Brasov ca infractiunile savarsite au cauzat un prejudiciu bugetului Romaniei, deci implicit si bugetul UE este afectat, in conditiile in care bugetul UE este sustinut prin sumele achitate de statele membre.

In fine, CJUE dezvaluie ca in pofida alegatiilor judecatorilor de la Curtea de Apel Brasov nu exista niciun element care sa indice ca interesele financiare ale UE ar fi fost afectate de infractiunile de luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu care fac obiectul dosarului in care s-au formulat doua intrebari preliminare. In consecinta, CJUE a stabilit ca prima intrebare preliminara adresata de CA Brasov, privind protectia intereselor financiare ale UE, nu are nicio legatura cu realitatea sau cu obiectul litigiului principal, fiind vadit inadmisibila.


Iata pasajul din ordonanta CJUE in care judecatorii de la Curtea de Apel Brasov sunt facuti de rusine (vezi facsimil), ordonanta integrala fiind atasata la finalul articolului:

 

 

 

“In speta, prima intrebare adresata de instanta de trimitere priveste printre altele interpretarea articolului 325 alineatul (1) TFUE si a articolului 2 alineatul (1) din Conventia PIF, care au ca obiect protectia intereselor financiare ale Uniunii.

Este necesar sa se arate ca litigiul principal priveste, astfel cum reiese din cuprinsul punctului 16 din prezenta ordonanta, infractiuni de luare de mita, de trafic de influenta si de abuz in serviciu savarsite in legatura cu proceduri de achizitii publice desfasurate in Romania.

Or, spre deosebire de infractiunile de coruptie vizate in unele dintre litigiile in discutie in cauza in care s-a pronuntat Hotararea din 21 decembrie 2021, Euro Box Promotion si altii (C-357/19, C-379/19, C-547/19, C-811/19 si C-840/19, EU:C:2021:20134), care fusesera savarsite in legatura cu proceduri de achizitii publice finantate partial din fonduri europene, niciun element din dosarul de care dispune Curtea nu tinde sa indice ca interesele financiare ale Uniunii ar fi fost afectate de infractiunile care fac obiectul litigiului principal.

Mai precis, imprejurarea ca TVA-ul a fost aplicat in cadrul procedurilor de achizitii publice in cauza nu poate fi suficenta pentru a considera ca interesele financiare ale Uniunii au fost afectate. De asemenea, nu poate fi suficient faptul, evocat de instanta de trimitere, ca infractiunile savarsite au putut cauza un prejudiciu bugetului national, ceea ce ar putea influenta cuantumul contributiei Romaniei la bugetul Uniunii.

Din ceea ce preceda rezulta ca prima intrebare, in masura in care priveste interpretarea articolului 325 alineatul (1) TFUE si a articolului 2 alineatul (2) din Conventia PIF, nu are nicio legatura cu realitatea sau cu obiectul litigiului principal. Prin urmare, ea este, in aceasta masura, vadit inadmisibila”.


* Cititi aici integral ordonanta CJUE privind prescriptia in dosare de coruptie

Comentarii

# Jale date 15 January 2024 15:14 +121

Jale mare la #. Nu le-a iesit . Ei au mers pe ideea standard "ca sunt afectate interesele financiare ale Uninunii " si Cjue le-a dat peste nas. A subliniat Cjue sa nu confunde cu Eurobox, unde erau partial fonduri

# maxtor date 15 January 2024 15:15 0

din contra, "gradul de dificultate" al Dosarului a fost mai mic, nu a justificat indemnizatia,ue a fost prejudiciata,aviz amatorilor!

# Jeaques de la Molay date 15 January 2024 17:07 +67

Loaze, repetenti si doctori in drept cu furturi prin plagiat. Loaze de curte de apel. Te condamna loazele si fara nici o dovada si pe minciuni. Nu cred ca sunt toti asa. Cred xa exista si minti luminate, dar... acestia nu sunt securisti si nici nu scriuu mizerii de analfabeti juridic!!!

# George Vasiliu date 15 January 2024 17:14 +23

Doamne ferește-ne de astfel de judecători precum cei de la BV!Banii îi iau de la popor și lumina de la CJUE.Pe judecători de la BV chiar nu-i ia nimeni la întrebări?Aplica legea și consituția duar când le este bine la leafă?

# Georgian I date 15 January 2024 17:21 +29

Cred că se impun niște plângeri penale domnilor de la Brașov!Trebuie să plătească și domniile lor într-un final .Ăstia pun în pericol ordinea de drept ,constituțională.Pentru credibilizarea sistemului astfel de personaje care-și fac ei legile și care nu respectă Constituția trebuie rejectate din corpul judecătorilor!

# Gelu date 15 January 2024 17:28 +125

Eu cred ca trebuie excluse din magistratura semnatarele sesizarii la cjue, in conditiile in care ICCJ le-a anulat demersurile., dar ele tot au insistat la Brasov. Aici e rea credinta si rea intentie. Asta reiese din exprimarea Cjue "nu are nici o legatura cu realitatea sau cu obiectul litigiului " . Sa fie sesizat PICCJ

# Vasile date 15 January 2024 18:08 +69

Cereti si treceti prin fosturi antiplagiat lucrarile de licenta (si orice lucrare scrisa) a lui Vlad Neagoe si Cristina Moisa, acesti barzi judiciari ai Romaniei. Aceste lucrari sunt publice, a lui Neagoe ar trebui sa fie la Universitatea din Brasov. Ambele lucrari sunt cumparate, cuprinzand lungi pasaje copiate.

# Iona D date 15 January 2024 19:02 +21

Nu am avut tangențe cu actul de justiție dar să ne ferească Dumnezeu de astfel de specimene cum sunt cei de la Brasov.Eu sper să fie un caz izolat și acești așa ziși judecători să plătească.Altfel toată lumea va trebuii să respecte legea și Constituția când are chef!Rea intenție sau slabă pregătire,ambele intolerabile atunci când vorbim de justiție și de viața oamenilor!!!

# Géorg von KRABBELN dixit :"Mama ei de artimetica!" date 15 January 2024 21:12 -3

1)Pt. giacardeau JacdeMoay-ca nu aplica prescriptia, nu inseamna ca"Te condamna..si fara nici o dovada(,)si pe minciuni",inseamna (mai..da'nu pot sa scriu ce gandesc),ca completul de judecatori inamovibili si cu reputatie profesionala,te judeca pe baza de probe,adica acolo unde onorabilul biznizmen nu a vrut sa intre,ca uita statul,si uita si sotietatea de mulysti.N'asa? 2)"nu tinde sa indice",mai plavanilor,nu e o certitudine,ci este o aparenta,o prezumtie,rasturnabila.Cum,mai plavanilor?Prin celalalte elemente care lipsesc;CJUE recunoscand ca nu are toate piesele dosarului."nu poate fi suficenta pentru a considera ca interesele financiare ale Uniunii au fost afectate"si "nu poate fi suficient faptul,evocat de..,ca infractiunile savarsite au putut cauza un prejudiciu bugetului national",cei 2 onorabili juzi,trebuiau sa se adresez,in stil iliescian (pe intelesul lor):"bai boilor/animalelor,platite din buget UE,format prin colectarea X%din bujet Ro, X% din 10 lei=X% din 1000 lei?".

# santinela date 16 January 2024 07:47 0

Bai frate ii incarcam pe aia de la CJUE cu tot felul de dosare ,de care rad si curcile, fiindca nulitatile de la noi,ca astia de la Brasov, sunt pe langa meserie. Draga redactie publicati si numele parlitilor de juzi, care au ajuns la grad de Curte de Apel, prin nu stiu ce imprejurare, si care au putut sa se faca de rusine in asa hal. Cand te gandesti ca h-rezistii astia incaseaza lunar un salariu urias, degeaba ,iti vine sa le urezi numai " de bine -----" !

# Atârgovițoaie M date 16 January 2024 11:49 0

Unul dintre cei de la Brașov se numește Neagoe,fost procuror care a sărit etapele.A fost prin partea noastră a Moldovei să-și obțină gradele,Un mucalit care mă mir că a ajuns la CA Brașov și mai și face pe interesantul el fiind praf din punct de vedere profesional.Vezi și articolul din Juridice la care îndemna la nerespectare deciziilorCCR.

# Indignat date 16 January 2024 11:56 0

Credeti ca le pasa?...timpul trece, banii garla vin, se apropie pensia...

# lege faradelege date 16 January 2024 17:37 0

La români a ajuns în sfera obișnuinței să ne adresăm la MARILE PORȚI, fără a vedea că soluția nu se regăsește acolo, ci în propria ogradă. Noi cetățenii de rând nu trebuie să ne bucurăm că marii borfași care au prăduit multe milioane de euro scapă nepedepsinți pe motiv că a intervenit prescripția răspunderii penale, ci trebuie să conțtientizăm că acest lucru a fost posibil datorită PARLAMENTULUI ROMÂNIEI, care fiind for legislativ trebuia să modifice art. 155 c. p. conform Dec. CCR 297/2018, în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.Parlamentrarii unii dintre ei dovediți că au săvârșit acte de corupție, aveau tot interesul să nu se supună dec. CCR. și astfel s-a netezit drumul pentru cei care au prăduit să scape nepedepsiți. Orice comentarii sunt de prisos. QUO VADIS?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 13.12.2024 – Surpriza judecatorului ICCJ Andrei Claudiu Rus

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva