CEDO a condamnat Romania la plata a 350.000 euro pentru victimele Revolutiei din 1989 de la Timisoara, care au reclamat modul de desfasurare a anchetei, incalcarea dreptului la viata si supunerea la tortura. Avocatul Antonie Popescu: "Din cauza pozitiei acuzatilor in cadrul noii puteri instaurate in Romania dupa 1989, autoritatile s-au aratat reticente cu privire la instrumentarea cauzei" (Document)
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus ca Guvernul roman sa acorde despagubiri in valoare de aproximativ 350.000 de euro celor 72 de victime ale Revolutiei din 1989 de la Timisoara care au reclamat represiunile armate din timpul demonstratiilor din seara de 16 decembrie 1989, impotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu. Potrivit hotararii CEDO emise marti, 26 martie 2013, in cazul nr. 10425/09 care ii vizeaza pe Acatrinei si alte 71 de persoane, care sunt victime sau mostenitori ale acestora, Curtea a constatat incalcarea art. 2 si 3 din Conventia pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, care stabileste dreptul la viata al oricarei persoane (art.2) si interzicerea torturii (art.3), si a dispus ca Statul Roman sa plateasca daune morale in valoarea de cate 5.000 de euro pentru 65 de reclamanti, in cazul incalcarii art. 2 si cate 3.500 EUR pentru 7 dintre reclamanti, in cazul incalcarii art. 3.
Prin decizia adoptata, CEDO a admis solicitarea celor 72 de reclamanti, care au atacat modul in care autoritatile competente, respectiv procurorii militari, au efectuat ancheta cu privire la moartea rudelor sau abuzul la care au fost supusi de fortele armate in decembrie 1989. Avocatul Antonie Popescu (foto) impreuna cu avocatul Ionut Matei, aparatori ai celor 72 de reclamanti, au demonstrat in fata judecatorilor CEDO ca au fost incalcate art. 2 si 3 din Conventia Drepturilor Omului, aratand ca ancheta procurorilor militari nu s-a desfasurat in mod corect, iar autoritatile din cadrul noii puteri instaurate in Romania dupa 1989 s-au aratat reticente cu privire la instrumentarea cauzei.
Prezentam in continuare o parte din concluziile formulate de avocatii Antonie Popescu si Ionut Matei la CEDO:
"Era obligatia Statului de a reactiona cu promptitudine si fara intarzieri inutile pentru a preveni orice aparitia de toleranta la acte ilegale sau complicitate". De altfel, coruptia tot mai extinsa in Romania, era vazuta de experti internationali, ca fiind generata de lipsa reformei si pasivitatea Justitiei, in lamurirea unor aspecte si momente fundamentale ale istoriei recente. (...) Pe de alta parte, de principiu, actiunea penala este o actiune publica, apartine statului, este un drept regalian si o obligatie fata de cetateni, in respectul fata de lege, astfel incat procurorii care au instrumentat dosarele penale aveau obligatia sa identifice partile vatamate, sa constate prejudiciul, sa-l evalueze, sa sustina constituirea celor vatamati, ca parte civila in proces. (...)
Cu privire la incalcarea Conventiei va rugam sa observati, in primul rand, ca violentele aplicate de agentii statului se pot analiza ca o incalcare a art. 2 din Conventie, si atunci cand nu exista deces al victimei, dar gradul si tipul fortei folosite demonstreaza intentia neechivoca de a ucide. (...)
In prezenta cauza, va rugam sa luati act de faptul ca o parte dintre reclamanti sunt sotul/sotia/copiii/parintii unor manifestati anticomunisti ucisi in timpul Revolutiei de la Timisoara, iar ceilalti reclamanti au fost grav raniti de gloante in cursul acestor evenimente. Daca raspunderea penala a persoanelor care au recurs la forta nu este vizata de procedura in temeiul Conventiei, nu se contesta faptul ca, in decembrie 1989, agentii statului au folosit la Timisoara arme de foc pentru reprimarea manifestatiilor anticomuniste, omorand mai multe zeci de persoane si ranind grav alte cateva sute. Prin urmare, tinand seama de folosirea considerabila a fortei letale impotriva populatiei civile care manifesta in 1989 la Timisoara, consideram ca art. 2, sub aspect procedural, se aplica tuturor reclamantilor.
Reclamantii sustin ca ancheta declansata in urma represiunii manifestatiilor anticomuniste de la Timisoara nu a permis stabilirea cu promptitudine a raspunderii cu privire la decesul sotului/tatalui/fiului si la ranirea celorlalti. Procedura nu s-a desfasurat in mod corect deoarece, din cauza pozitiei acuzatilor in cadrul noii puteri instaurate in Romania dupa 1989, autoritatile s-au aratat reticente cu privire la instrumentarea cauzei.
Sumele acodate de instantele nationale nu vizau repararea neplacerilor si a incertitudinii care rezulta din desfasurarea anchetei, ci aveau ca scop despagubirea reclamantilor pentru pierderile materiale suferite ca urmare a atingerii aduse integritatii lor fizice sau celei a apropiatilor lor si sa compenseze prejudiciul moral, consecinta directa a acestei atingeri. in plus, in niciun moment autoritatile interne nu au recunoscut, in mod explicit sau in esenta, vreo deficienta a anchetei.
Prin urmare, consideram ca, reclamantii sunt victime in ceea ce priveste capatul de cerere intemeiat pe art. 2 din Conventie sub aspect procedural. Dreptul la un proces echitabil constituie una din componentele principiului asigurarii proeminentei dreptului intr-o societate democratica. In acelasi timp, dreptul la un proces echitabil este o componenta esentiala a altui principiu fundamental care rezulta din principiile Conventiei puse in aplicare in jurisprudenta organelor sale, anume acela al afirmarii unei ordini publice europene a drepturilor omului".
Amintim ca in perioada 17-20 decembrie 1989, la Timisoara, s-au inregistrat 72 de morti si 253 de raniti, prin impuscare, in timp ce alte 43 de persoane au fost batute de catre fortele armate. Ca urmarea a acestor evenimente, procurorii militari au deschis in data de 12 ianuarie 1990 o ancheta, in urma careia 7 ani mai tarziu, in 1997, generalii Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost deferiti justitiei. In anul 2000 cei doi au fost condamnati la 15 ani de inchisoare, iar in 2001 Procurorul General al Romaniei de la acea vreme, Joita Tanase, a formulat un recurs in anulare, in urma caruia procesul a fost rejudecat iar generalii Stanculescu si Chitac au fost eliberati din arest. Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus insa in octombrie 2008 condamnarea celor doi generali la 15 ani de inchisoare pentru implicarea in masacrul din decembrie 1989 de la Timisoara.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# ION VISINESCU 27 March 2013 19:23 +3
# Timisoara 27 March 2013 22:33 0
# geo popa 3 April 2013 15:38 0