1 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CEDO ACUZA SRI DE INCALCAREA SISTEMATICA A DREPTURILOR OMULUI – Hotararea in cauza „Acatrinei vs. Romania”, care a statuat ca judecatorului Valentino Acatrinei i s-a lezat viata privata, avertizeaza: „In Romania este incalcat art.8 din Conventiei intrucat procedura privind interceptarile telefonice efectuate in temeiul protejarii securitatii nationale este lipsita de garantii”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 July 2013 17:53
Vizualizari: 16890

 

Statul Roman a fost condamnat recent la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cauza "Romania vs. Valentino Acatrinei", fiind obligat de judecatorii de la Strasbourg la plata sumei de 4.500 de euro, reprezentand daune morale pentru judecatorul Valentino Acatrinei (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti. In cazul judecatorului Valentino Acatrinei, condamnat in anul 2003 la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta si dare de mita, CEDO a constatat incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie.


Acatrinei a intentat, in anul 2004, proces impotriva Statului Roman, acuzand ca a fost interceptat ilegal, ca i-au fost incalcate mai multe articole din Conventia EDO, printre care articolul 8 care se refera la dreptul la respectarea vietii private si de familie, dar si articolul 6, privind dreptul la un proces echitabil. Pentru acesta din urma CEDO a statuat ca nu i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil si prin urmare a respins actiunea.

Lumeajustitiei.ro va prezinta Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului din data de 25 iunie 2013, prin care Statul Roman a fost condamnat la plata a 4.500 de euro pentru incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie in cazul fostului judecator de la CAB Valentino Acatrinei.

In Hotararea CEDO in cauza Valentino Acatrinei vs. Romania, judecatorii de la Strasbourg arata ca este stiut faptul ca in Romania sunt intreprinse interceptari ale convorbirilor telefonice in temeiul protejarii securitatii nationale, cazul judecatorului CAB nefiind primul de acest tip reclamat la CEDO.

CEDO: "Curtea apreciaza ca, in cauza in speta, Art. 8 al Conventiei a fost incalcat intrucat procedura privind interceptarile telefonice efectuate in temeiul protejarii securitatii nationale este lipsita de garantii”

Potrivit documentului, fostul judecator Valentino Acatrinei, reprezentat la CEDO de avocatul Petre Buneci, a acuzat incalcarea art. 8 din Conventie, sustinand ca interceptarile telefonice realizate de SRI in anul 2000, in baza carora a fost condamnat la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta, complicitate la dare de mita si facilitarea savarsirii de infractiuni, sunt ilegale. Fostul magistrat a reclamat faptul ca informatiile scoase la iveala de interceptarile telefonice i-au afectat viata privata si a reiterat ca, in ciuda faptului ca acestea nu erau autentice si originale, inregistrarile au fost folosite in procesul penal care i-a fost intentat, ceea ce echivaleaza cu incalcarea dreptului sau la respectarea vietii private.

In acest caz, judecatorii de la Strasbourg au retinut ca converatiile dintre judecatorul Acatrinei si L.P. au fost inregistrate in iunie 2000 in baza unui mandat emis de procuror si inaintat SRI in conformitate cu Legea privind securitatea nationala: „Instanta retine ca, la inceput, conversatiile telefonice sunt acoperite de notiunile de viata privata si corespondenta conform prevederilor Art. 8 (a se vedea Craxi impotriva Italiei (nr. 2), nr. 25337/94, § 57, 17 iulie 2003 si Draksas impotriva Lituaniei, nr. 36662/04, § 52, 31 iulie 2012). Instanta retine, de asemenea, ca, in cazul in speta, converatiile dintre reclamant si L.P. au fost inregistrate in iunie 2000 in baza unui mandat emis de procuror si inaintat SRI in conformitate cu Legea privind securitatea nationala. Instanta reitereaza ca a examinat deja chestiunea privind respectarea prevederilor Art. 8 din Conventie in situatia in care in Romania sunt intreprinse interceptari ale convorbirilor telefonice in temeiul protejarii securitatii nationale (a se vedea cauza Dumitru Popescu, citata mai sus, precum si cauza Calmanovici impotriva Romaniei, nr. 422250/02, §§ 120-126, 1 iulie 2008). Instanta a hotarat ca: sistemul din tara noastra nu oferea garantii corespunzatoare si, astfel, incalca prevederile Art. 8 din Conventie in masura in care procurorul care autoriza urmarirea nu era independent de puterea executiva (vezi Cauza Dumitru Popescu, citata mai sus, § 71); o persoana care a suferit din cauza urmaririi nu putea ataca in instanta fondul interceptarii (idem, § 74); si ca legea nu mentiona circumstantele in care se puteau distruge inregistrarile de pe casete. Curtea retine ca faptele din cauza in speta sunt similare cu cele examinate in cauza Dumitru Popescu si ca, in acest caz, se aplica aceleasi legi. De asemenea, Curtea retine ca in cazul in speta reclamantul a beneficiat de opinia unui expert cu privire la autenticitatea si originalitatea casetelor (vezi, a contrario, cauza Dumitru Popescu, citata mai sus, § 21). Oricum, neajunsurile identificate de instanta in sistemul din Romania au avut un efect clar asupra drepturilor reclamantului. In baza acestui temei, in lumina jurisprudentei instantei si tinand cont de observatiile trimise de parti in aceasta cauza, Curtea gaseste ca nu are de ce sa formuleze alte concluzii decat cele formulate in cauza Dumitru Popescu, citata mai sus, cu atat mai mult cu cat aceleasi legi fac obiectul cauzei anterioare. in consecinta, Curtea apreciaza ca, in cauza in speta, Art. 8 al Conventiei a fost incalcat intrucat procedura privind interceptarile telefonice efectuate in temeiul protejarii securitatii nationale este lipsita de garantii”.

CEDO a respins acuzatia lui Acatrinei privind incalcarea dreptului la un proces echitabil, motivand ca modul in care s-au obtinut probele, a fost echitabil

In ceea ce priveste presupusa incalcare a art. 6 din Conventia EDO, privind dreptul la un proces echitabil, fostul judecator Valentino Acatrinei a argumentat ca procurorul nu a respectat procedura de punere sub acuzare, atragand atentia atat asupra nerespectarii regulamentelor pentru punere sub acuzare, cat si asupra absentei unor aprobari din partea Ministerului de Justitie. In acelasi timp, judecatorul a evidentiat ca probele obtinute prin interceptari telefonice au fost ilegale, in masura in care au fost stranse inainte de inceperea procesului penal si fara a se respecta procedura in speta; Totodata, fostul judecator CAB s-a plans ca tribunalul de fond a modificat incadrarea juridica a faptelor presupuse a fi fost comise, fara a permite partilor sa discute situatia nou creata.

In acest caz, CEDO a stabilit ca nu are competenta de a judeca o reclamatie care pleaca de la presupunerea ca instantele din Romania au comis erori de drept sau de fapt: Curtea reitereaza ca nu are competenta de a judeca o reclamatie care pleaca de la presupunerea ca instantele nationale au comis erori de drept sau de fapt, cu exceptia cazului in care reclamantul considera ca aceste erori ar fi reprezentat o incalcare a drepturilor si libertatilor prevazute in Conventie (a se vedea Bykov impotriva Rusiei (GC), nr. 4378/02, § 88, 10 marite 2009). in plus, Curtea nu are rolul de a analiza legislatia in abstracto, ci de a evalua masura in care legislatia l-a afectat pe reclamant. (...) In consecinta, Curtea nu are rolul de a stabili, ca principiu, daca anumite probe – de exemplu, probele obtinute ilegal in materie de drept intern – sunt sau nu admisibile sau daca reclamantul a fost sau nu vinovat. Chestiunea asupra careia Curtea se poate pronunta este daca procesul per ansamblu, inclusiv modul in care s-au obtinut probele, a fost echitabil. Aceasta implica: examinarea „ilegalitatii” in chestiunea adusa in discutie, respectiv necesitatea de a stabili daca a mai fost incalcat si alt drept prevazut de Conventie si, daca da, necesitatea de a preciza natura acestei incalcari. (...) Concluzie: Curtea isi exprima satisfactia cu privire la faptul ca instantele nationale si-au fondat deciziile pe un numar considerabil de probe: instantele au audiat marturiile catorva martori ai acuzarii si apararii, au analizat toate detaliile si le-au explicat in contextul cazului in speta. De aceea, Curtea gaseste ca, per ansamblu, procesul reclamantului a fost echitabil. Rezulta ca nu se poate vorbi despre o incalcare a Art. 6 §§ 1 si 3 (d) din Conventie”.

 

*Cititi aici integral Hotararea CEDO in cauza „Romania vs. Acatrinei” in care Statul Roman a fost condamnat la plata a 4.500 de euro daune morale fostului judecator CAB Valentino Acatrinei

Comentarii

# Marinaru date 10 July 2013 19:59 +11

Scirbit de toti,de justitie,servicii secrete,Basescu,Ponta,politicieni fara coloana,lasi si mincinosi.Ce poti sa mai spui cind se petrec atitea faradelegi sub obladuirea celor pe care i-am ales sa ne scape de toate relele.Dispret si lehamite am pentru toti cei in care am crezut si acum au tradat.

# unul din lumea cea mare date 10 July 2013 21:53 +7

pentru marinaru(marinarul)// culmea/i ca ai descris exact sentimentele mele!!!!!!impartasesc la fel ca si tine aceiasi scirba scirboasa si greata gretoasa

# DOREL date 11 July 2013 10:02 +5

CEDO a ajuns o forma fara fond care, din cauza copacilor, nu vede padurea + ca se contrazice singura si din ce in ce mai des ! De ex., ref. la schimbarea de incadrare fara sa fie pusa in discutia partilor, exista berechet jurisprudenta CEDO care spune ca inseamna proces inechiabil. Apoi, daca prin decizia CCR (obligatorie erga omnes prin Constitutie) s-a stabilit ca nu pot fi obtinute probe in afara procesului penal, despre ce mai vorbim ? Si, daca expertii au stabilit ca inregistrarile erau falsificate (pentru ca asa au stabilit !), ce rost mai are discutia ca inculpatii nu au contestat ca au purtat convorbirile, cand nu aceasta era problema, ci falsificarea continutului ?! In alte cuvinte, CEDO zice astazi ca se pot pronunta condamnari pe probe falsificate !! Asa ca, pana la urma, nu mai e nici o diferenta intre CEDO si Tribunalul Suprem al URSS, iar Uniunea Europeana o sa ajunga o alta Uniune Sovietica ! Aferim ....

# Dodel date 11 July 2013 13:58 +7

Problema survina din faptul ca CEDO nu analizeaza legalitatea administarii probatoriului desi e o aberatie (daca probele sunt falsificate spre ex., ce proces echitabil mai e ala???). Pe de alta parte in aceasta cauza datorita problematicii falsificarii \'reginei probelor din Romania\' - interceptarile audio-video, s-au facut misculatiuni mari sa fie tergiversata si solutionata cum se poate mai bine, misiune ce revenea functionarilor romani de la grefa CEDO (de fapt a se citi ofiterilor SIE de la grefa).

# Dodel date 11 July 2013 14:00 +1

Erata: survine

# Catalin date 11 July 2013 08:16 +10

Astia de la CEDO n-au inteles inca ca Romania este \"altfel\". Deci, d-le CEDO, lasati-ne in pace. Aici, la noi, lucrurile stau altfel. Intotdeauna altfel! Dl. presedinte Basescu Traian are grija de noi, impreuna cu ceilalti (Morar, Codruta, CSM, etc.). Nu va mai amestecati! Ta****** stie ce face ...

# CEDO date 11 July 2013 09:16 +7

CEDO va avea mult de lucru cu dosarele instrumentate politic de catre DNA. O analiza seaca si la obiect a modului de lucru in DNA-ul condus de tripleta basesco-coldisto-macovista Morar-Oprean-Galca, gasiti pe http://wikileaksdemures.blogspot.ro/p/cuprins-episod-filme-cu-minute.html Dezvaluirile unui fost procuror al DNA (Dumitru Gheorghiu), exclus din sistem deoarece descoperise fapte de natura infractionala comise de catre Morar, Oprean si alti procurori din DNA.

# Lorin date 11 July 2013 13:09 +8

Raportul de expertiză criminalistică nr.175/03.06.2002 dispus in cauza si efectuat de experţii ing. Vasile Turcitu şi ing. Cătălin Grigoraş la INEC arata ca înregistrările nu erau autentice şi conţineau mai multe intervenţii (ştersături, copieri, editari, montaj audio) – instanţa nu a ţinut cont de concluziile raportului desi erau singurele \'probe\'. Si in fata instantei a fost invocata neconventionalitatea legii sigurantei nationale. ICCJ a executat fara sa analizeze legalitatea probelor. Ceea ce se intampla si astazi, dar nu ar fi mai bine sa plateasca judecatorii, orice om care greseste plateste. De ce sa fim noi mai catolici ca Papa si sa nu luam exemplul Italiei unde pentru incalcarea directivelor, conventiilor si tratatelor europene partea vatamata se indreapta direct impotriva magistratului care se face vinovat?Aceasta lege a fost contestata si in Italia dar CJUE a spus ca e cat se poate de normala.

# unul din lumea cea mare date 12 July 2013 13:29 +1

pentru lorin//instantele nu tin niciodata cont !!!!!!!daca o sa va uitati atent,cind vipera de judecator vede despre cine/i vorba in dosar niciodata nu aplica legea,ce fel de judecati sint astea cind dau decizii in functie de nume????? mi s/a intimplat din 2005 de cind gunoiul a ajuns la cotroceni sa nu mai cistig nici un proces caci el este infractorul.deci napircilor si viperelor inca mai am putintica(extrem de putintica) rabdare. vedem dupa decizia cedo!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva