Comisia de la Venetia - Numirea si revocarea procurorilor de rang inalt
Episodul II - Comisia de la Venetia - Numirea si revocarea procurorilor de rang inalt
Comisia reda corect continutul deciziilor Curtii Constitutionale referitoare la revocarea lui Kovesi si la rolul Presedintelui Romaniei in numire si revocare, la rolul constitutional al ministrului justitiei asupra procurorilor si recunoaste ca ea, Comisia, nu poate face aprecieri ori critici la adresa deciziilor Curtii Constitutionale ori la modalitatea in care aceasta interpreteaza Constitutia.
Dat fiind acest fapt, chipurile, pentru a spori independenta procurorilor (asta ne-ar mai lipsi, la cat sunt de scapati de sub control) ne recomanda sa revizuim Constitutia, in sensul modificarii art. 132 din Constitutie, potrivit caruia procurorii sunt “sub autoritatea ministrului justitiei”. Adica pana si Comisia, asa partinitor cum priveste lucrurile, recunoaste ca revocarea lui Kovesi este constitutionala (nu asa cum declara ea, discutabila) ca legile, asa cum sunt scrise azi de “penali” respecta actuala Constitutie si ca sunt nefondate criticile hastagiene de neconstitutionalitate la adresa modificarilor si a deciziilor CCR. Ceea ce este de remarcat si recunoaste si Comisia de la Venetia este imprejurarea ca cele mai multe state cu democratii consolidate (Germania, Austria, Olanda, Danemarca, etc) au fix acelasi tip de texte in Constitutiile lor si fix aceleasi proceduri de numire si revocare a procurorilor sefi ca cele propuse in Romania. Adica fix statele care ne cearta cel mai tare ca “blocam” anticoruptia au norme juridice ca ale noastre: adica ne cearta ca vrem o anticoruptie ca la ele in tara, acest lucru fiind recunoscut de Comisie.
Desigur, in opinia preliminara ni se si explica de ce noi suntem mai fraieri si nu meritam o “justitie ca afara”: la noi cica politicienii lupta cu procurorii pentru ca ei, mititeii-anticorupti, le-au facut dosare de corupti ce sunt ai nostri…
Si mai este de remarcat ceva: un membru - redactor din aceasta Comisie este din Republica Moldova (care cica ne da lectii de stat de drept si democratie), unde Constitutia este copiata 90% dupa a noastra, iar textul de la art. 132 intra in randul textelor copiate. Oare o fi propus si la el acasa revizuirea?
Sursa: Facebook
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Grimlock 17 July 2018 13:16 +1
# Dacul 17 July 2018 16:26 +3
# Io 17 July 2018 13:23 +1
# KANT 17 July 2018 15:44 +3
# Atentie la diversiunile SRI 17 July 2018 16:11 +17
# Gilu 17 July 2018 20:39 +3