CONGRESUL AVOCATILOR - Traian Basescu catre avocatii din UNBR-Florea: "Imi sunt cunoscute si micile avataruri ale profesiei cu cei care ar practica ilegal avocatura. Stiu si succesul pe care l-ati avut". Presedintele le-a vorbit avocatilor despre imixtiunea politicului in Justitie si numirea sefilor PICCJ si DNA. Ponta i-a propus lui Gheorghe Florea un parteneriat: "UNBR trebuie sa fie o parte integranta a tuturor deciziilor care se iau asupra reformei Justitiei"
Presedintele Traian Basescu (foto) a participat vineri, 29 martie 2013, la Congresul avocatilor 2013, organizat de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, condusa de avocatul Gheorghe Florea, unde a tinut si un discurs. La cateva ore dupa ce Traian Basescu a plecat de la Congresul Avocatilor, a venit si premierul Victor Ponta, care la randul lui a vorbit in fata avocatilor.
In timpul discursului sustinut in fata avocatilor traditionali, Presedintele a vorbit despre felul in care se vede profesia de avocat de la Cotroceni, laudand activitatea avocatilor din UNBR – Gheorghe Florea, dar a tinut si sa "intre putin in zona politica". Mai exact, Presedintele a vorbit despre problema arzatoare din ultimele zile, referitoare la numire Procurorului General al Romaniei si a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Presedintele Traian Basescu a criticat dorinta unor politicieni de a negocia desemnarea candidatilor, precizand ca este nevoie de responsabilitatea pentru a numi oameni "extrem de valorosi din punct de vedere profesional" in aceste functii:
"Acum, as intra putin in zona politica. Ma uitam chiar ieri, era un politician cu inalta functie intr-un partid care spunea: sa se vina sa negociem procurorii, desemnarea de procurori. Asta arata cat de in urma poate ramane un politician sau chiar clasa politica, daca el exprima dorinta clasei politice. Desemnarea procurorilor este o chestiune de asumare, iar eu am sustinut acest lucru tot timpul. Avem legea, asa cum o avem, care spune clar: propune ministrul Justitiei, avizeaza CSM, decide presedintele. Vreau sa stiti ca sunt cel care a fost impotriva organizarii acelei selectii la Ministerul de Justitie pentru ca o selectie nu inseamna asumarea. Ca presedinte, ca ministru al Justitiei, maine spui: imi pare rau, el a iesit din concurs. Cand discutam de Parchetul General, de DNA, de DIICOT, cei care fac desemnarea trebuie sa-si asume responsabilitatea ca au desemnat niste oameni extrem de valorosi din punct de vedere profesional, niste oameni capabili sa duca misiunea Parchetului inainte, si nu s-o negocieze cu politicieni".
Traian Basescu: "Eu nu stiu un dosar care sa fi fost facut la comanda. In schimb, stiu foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni in dosare in justitia din Romania, ca se mai poate interveni la un judecator sau la un procuror"
Presedintele Basescu a adus in discutie in fata avocatilor si subiectul privind dosarele "facute la comanda", spunand ca nu are cunostinta despre asemenea cauze, insa a sustinut ca stie foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni pe langa magistrati pentru a-si exercita influenta. Traian Basescu a precizat ca este necesara schimbarea mentalitatii politicului, astfel incat sentimentul ca Justitia poate fi influentata sa nu ajunga si la "omul de rand": "As vrea aici sa subliniez ceea ce spunea domnul presedinte Florea in cuvantul sau legat de tentatia politicului de a influenta justitia. Sunteti avocati si cred ca v-ati saturat si dumneavoastra auzind la televizor cui i s-au mai facut dosare politice. stiti foarte bine ca in ele nu exista nimic politic. Eu nu stiu un dosar care sa fi fost facut la comanda. In schimb, stiu foarte multi politicieni care cred ca se mai poate interveni in dosare in justitia din Romania, ca se mai poate interveni la un judecator sau la un procuror. As spune aici, in fata dumneavoastra, ca daca avem o restanta in evolutia mentalitatii cuiva, aceasta restanta este la politicieni. Ei inca mai cred ca justitia se face cu influenta, ca se rezolva dosare cu influenta, ca se aranjeaza decizii ale judecatorilor cu influenta. V-o spune un om care traieste pe pielea lui aceasta intentie de trafic de influenta chiar in discutii cu presedintele din partea unor politicieni: «As vrea sa aranjam dosarul cutare, as vrea sa iasa rezolutia cutare». Sigur ca ma uit cu jena si cu un sentiment pe care n-as vrea sa-l exprim in cuvinte, pentru ca inseamna ca sunt politicieni care n-au inteles nimic din ultimii zece, cincisprezece ani, de cand incercam reformarea justitiei. Primul lucru la care trebuie sa ajungem, atat de repede cat se poate, este schimbarea mentalitatii politicului. Politicul trebuie sa inteleaga faptul ca justitia, cu cei trei piloni ai ei - judecator, procuror, avocat - este intangibila din punct de vedere al traficului de influenta, al influentarii deciziei. De ce este important ca politicul sa inteleaga acest lucru? Pentru ca tot nadajduim in influenta politica in justitie, acest sentiment se transmite si omului de rand. Omul de rand ajunge sa creada ca se pot obtine decizii favorabile in justitie chiar si atunci cand nu are dreptate. Este, cred, o zona in care dumneavoastra, avocatii, va puteti asuma mai mult, chiar prin iesirile publice pe care adesea avocati importanti le au dupa ce ies din sala de judecata sau dupa ce se prezinta clientul lor in fata procurorilor. Avem nevoie sa educam populatia in spiritul respectarii legii si, mai ales, a respectarii institutiilor care fac justitie. si aici, repet, dumneavoastra aveti un rol mai important decat al procurorului. Procurorul poate vorbi mult mai putin".
Basescu: "S-a creat impresia ca Romania este un stat corupt. Eu nu contest acest lucru, dar a nu recunoaste ca judecatori, procurori, avocati, in ultimii cinci ani, au reusit sa lupte eficient impotriva coruptiei este gresit"
Presedintele Basescu a abordat si tema referitoare la impresia pe care Romania a lasat-o in plan extern, aceea ca ar fi un stat corupt. Traian Basescu a spus ca nu contesta aceasta eticheta, insa apreciaza faptul ca, in ultimii 5 ani, judecatorii, procurorii si avocatii au facut progrese in lupta impotriva coruptiei: "Daca ne referim la viitorul nostru parcurs european, as incheia spunand ca avem o singura sansa, un parcurs rapid si credibil de integrare, inainte de inceperea discutiilor despre revizuirea tratatelor Uniunii, pe care eu, personal,o anticipez. Sansa Romaniei nu este nicaieri in alta parte decat in Uniunea Europeana si integrata in Uniunea Europeana. Nu avem alternativa. Oricine gandeste ca poti ramane intr-o zona gri, nici european, nici proestic, sau, stiu eu, solitar ca o stanca, nu are solutie reala. Solutia reala a Romaniei este integrare rapida in Uniunea Europeana, statul de drept, respectarea normelor si criteriilor europene. Sigur, s-a creat, in ultima perioada, impresia ca Romania este un stat corupt. Eu nu contest acest lucru, dar a nu recunoaste ca judecatori, procurori, avocati, in ultimii cinci ani, au reusit sa lupte eficient impotriva coruptiei este gresit. Daca inainte aveam mai multa tacere, era exact pentru ca acest trinom era mai putin eficient. Astazi, cand vedem judecatori, politicieni, directori de companii - de stat sau private - pusi in fata legii si condamnati, inseamna ca structurile justitiei, in toata amplitudinea lor, au inceput sa functioneze, si eu va felicit ca faceti parte din aceasta structura care se numeste justitia statului roman. Este o structura careia eu ii recunosc si ii respect, in mod egal, toate componentele, fie ca vorbim de avocati, fie ca vorbim de procurori, fie ca vorbim de judecatori".
Traian Basescu: "Fara profesia de avocat si fara garantarea drepturilor avocatului in sistemul legislativ romanesc, practic, nu am putea vorbi despre democratie"
In cadrul Congresului avocatilor 2013, Presedintele a tinut sa precizeze ca Uniunea condusa de avocatul Gheorghe Florea reprezinta un corp de elita al intelectualitatii romanesti, care are misiunea importanta de a crea un echilibru in raport cu pozitiile procurorului, in asa fel incat judecatorul sa ia decizia corecta. Traian Basescu a remarcat si ca in ultimii ani s-a facut un progres in ce priveste asezarea "pe picior de egalitate a avocatului si a procurorului": "Dupa acest congres, avocatii vor avea puncte de vedere mult mai bine consolidate in ceea ce priveste modul de actiune a intregului corp. Este un corp mare, valoros, un corp de elita al intelectualitatii romanesti. Un corp care este format oficial din circa 20.000 de avocati, oameni care in viata de zi cu zi fac un singur lucru: apara legea, apara oameni, apara companii, apara institutii de orice fel de abuz impotriva lor. Aveti, as spune, o misiune extrem de importanta. Nu o definesc ca fiind dificila, pentru ca nici despre procurori nu cred ca sunt cei care vor sa acuze de dragul de a acuza. Dar aveti obligatia de a crea acel echilibru in raport cu pozitiile procurorului, in asa fel incat judecatorul sa poata lua decizia corecta. Daca asa vad eu relatia avocat - procuror - judecator, cred ca nimeni nu mai are niciun dubiu ca vad avocatul ca fiind parte a statului de drept. Cu cat avocatul este mai competent si, in acelasi timp, egal cu procurorul in fata judecatorului, cu atat actul de justitie se va infaptui mai corect. In ultimii ani s-au facut pasi importanti pentru asezarea pe picior de egalitate a avocatului si a procurorului. In ultimii ani, profesionalizarea avocatilor a facut mult mai eficienta apararea cetateanului, a companiei, a institutiei. De aceea, as spune ca fara profesia de avocat si fara garantarea drepturilor avocatului in sistemul legislativ romanesc, practic, nu am putea vorbi despre democratie".
In acelasi timp, Presedintele si-a exprimat consideratia fata de modul in care avocatii s-au pregatit pentru intrarea in vigoare a Noului Cod de procedura civila, afirmand ca isi doreste ca la fel sa se intampla si odata cu intrarea in vigoare a noilor coduri penale: "Am apreciat in mod deosebit ca dinspre avocati n-am auzit plangeri ca nu suntem pregatiti pentru noul Cod de Procedura Civila. In timp ce statul promova si se tot angaja cu intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila, cei care spuneau ca trebuie sa mai amanam lucrurile erau exact cei platiti de stat. Pe avocati, intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila i-a gasit pregatiti, i-a gasit gata de aplicarea noii legislatii si sper ca asa se va intampla si cu intrarea in vigoare a noilor coduri penale - Codul de Procedura si Codul Penal. Am remarcat un efort al dumneavoastra de a populariza noile coduri. Am fost surprins sa aflu ca s-au organizat caravane de explicare a noilor coduri in licee. Este un lucru extraordinar, pe care statul l-a facut mai putin, dar ati luat dumneavoastra decizia s-o faceti, ceea ce arata o inalta responsabilitate pentru societate, responsabilitate pe care v-o asumati fara sa va oblige legea. (...) As concluziona spunand ca sunteti parte a structurilor care garanteaza functionarea statului de drept".
Traian Basescu: "Imi sunt cunoscute si micile avataruri ale profesiei cu cei care ar practica ilegal avocatura"
Nu in ultimul rand, Traian Basescu s-a referit si la conflictele din randul avocatilor. Presedintele le-a transmis celor prezenti la Congres ca se bucura pentru succesul pe care l-au avut in raport cu "cei care ar practica ilegal avocatura": "Imi sunt cunoscute si micile avataruri ale profesiei cu cei care ar practica ilegal avocatura. Stiu si succesul pe care, in cele din urma, l-ati avut. Stiu ca veti mai avea lupte pe acest taram, pentru ca, trebuie sa recunoastem, ele nu sunt specifice numai Romaniei - si v-o spun ca un om care stie bine ce se intampla si in alte tari mai vechi in Uniunea Europeana si mai consolidate in traditia democratica. Dar faptul ca acest corp are capacitatea sa reactioneze, sa se apere, este semnul cel mai bun ca are un viitor de prestigiu garantat. Apreciez foarte mult implicarea corpului avocatilor in lupta impotriva spalarii banilor. Este unul din riscurile majore, inclusiv ale tarii noastre, pentru ca banii spalati nu genereaza doar constructie de vile. Banii spalati, adesea, genereaza terorism. Iar lupta impotriva acestui fenomen, de spalare a banilor, trebuie sa fie in mod egal un atribut al judecatorului, al procurorului, al avocatului, al notarului. Este sistemul care poate contribui eficient la blocarea utilizarii banilor obtinuti ilegal in consolidarea terorismului si Romania nu este o tara ferita de acest fenomen. Ele sunt determinate ca dimensiune, adesea banii obtinuti pe piata romaneasca ajung si sustin organizatii recunoscute si etichetate a fi organizatii teroriste".
Victor Ponta il ironizeaza pe Basescu: "Astazi de dimineata am fost un pic invidios si mi-am propus sa particip si eu la urmatoarea reuniune a Uniunii Comandantilor de Nava, ca, stiti, e concurenta asta, chiar si cand e coabitare si intotdeauna e ca la tango, fiecare face un pas, il urmeaza si celalalt"
La acelasi eveniment a participat si premierul Victor Ponta. Acesta insa a ajuns la Congresul avocatilor cateva ore mai tarziu dupa presedintele Traian Basescu. Prim-ministrul l-a ironizat pe Presedintele Basescu afirmand ca intentioneaza sa participe si el la reuniunea Uniunii Comandantilor de Nava: "Multumesc, domnule presedinte, stimati colegi, va multumesc pentru invitatie. De fapt, am primit-o pe sms in urma cu cateva zile, sa particip la reuniunea dumneavoastra. Sigur ca ma aflu aici in dorinta de a va transmite un mesaj, ca prim-ministru, ca ministru interimar al justitiei, dar sper sa pot sa va transmit acest mesaj si in calitate de coleg.
Chiar daca sunt suspendat din Baroul Bucuresti, mi-a aprobat domnul decan, cabinetul e desfiintat, ca sa nu il mai caute ANI si alte institutii, insa ma simt, totusi, avocat si cred ca e important pentru Uniunea Nationala a Barourilor din Romania sa aveti printre invitati presedintele Romaniei, primul-ministru, ministrul justitiei - acum oferta “doi intr-unul” - si ceilalti reprezentanti ai statului roman, pentru a arata ca munca dumneavoastra este apreciata si, mai ales, pentru a arata ca ar trebui si ati putea sa fiti mult mai mult implicati in ceea ce inseamna reconstructia ideii si sistemului de justitie din Romania. in general, politicienii vorbesc foarte mult despre justitie - si cei care sunt de profesie, si cei care nu sunt de profesie.
Astazi de dimineata am fost un pic invidios si mi-am propus sa particip si eu la urmatoarea reuniune a Uniunii Comandantilor de Nava, ca, stiti, e concurenta asta, chiar si cand e coabitare si intotdeauna e ca la tango, fiecare face un pas, il urmeaza si celalalt. Dar eu cred - si o spun acum dincolo de gluma - cred ca e foarte important sa aveti presedintele Romaniei, sa aveti primul-ministru invitati la aceste reuniuni, pentru ca, de obicei, cand se vorbeste de justitie, pe dvs. nu prea va intreaba nimeni".
Victor Ponta propune UNBR–Gheorghe Florea un parteneriat cu Guvernul referitor la reforma Justitiei
Premierul Victor Ponta si-a manifestat intentia de a schimba perceptia oamenilor asupra avocatilor si a propus UNBR – Gheorghe Florea un parteneriat care prevede ca Uniunea sa fie parte integranta a dezbateriilor si deciziilor care se iau asupra reformei justitiei: "Sigur ca o sa fie o perioada destul de scurta, nu apuc sa schimbam chiar toate lucrurile, dar daca putem cu ocazia acestui congres al dvs. sa stabilim ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania trebuie sa fie o parte integranta a tuturor dezbaterilor si deciziilor care se iau asupra reformei justitiei, cred ca putem sa facem cu adevarat un lucru important, astazi si intr-o perioada scurta de timp.
Eu sunt convins ca din partea dvs. exista dorinta de a va implica. Sunt, de asemenea, convins, si vorbesc in cunostiinta de cauza, ca exista foarte multa expertiza pe care Ministerul Justitiei, CSM-ul, instantele nu o au. Si cred ca daca reusim sa punem bazele acestui tip de colaborare, care nu cred ca a existat cu adevarat dincolo de vorbe frumoase, in cei 20 de ani, cei 23 de ani de democratie in Romania, putem sa avem o justitie functionala. Eu, ca om care, ca si dvs., am avut ocazia sa fiu si in biroul unui procuror si intr-un penitenciar si intr-o sala de judecata, fie ca e vorba de judecatorie, de curte de apel, de tribunal, ma rog, am mai fost si exclus de prin sali, de pe acolo, de judecatori in vremurile de aur, cand eram doar avocat, pot sa spun de fiecare data ca una este sa vorbesti la Bruxelles sau la televizor despre reforma in justitie, referindu-te eventual la cine e procuror general, cine e procuror sef la DNA si pe cine din adversarii politici ai reusit sa-i trimiti in inchisoare, si alta sa vorbesti de justitia de zi cu zi, care inseamna procese in primul si in primul rand, cu termene de solutionare mult mai rezonabile. Ca si dvs., cunosc toate glumele internationale despre interesul avocatilor de a avea procese lungi. Si, ca si dvs., stiu ca, de fapt, nu e adevarat.
Cred ca v-ati dori cu totii sa avem procese mai rapide, sa avem proceduri mai clare, sa avem o relatie mai mare de respect si de egalitate intre cel care acuza si cel care apara, intre cele doua parti, sa avem decizii rapide ale judecatorilor si sa avem raspunderea celor care gresesc cand iau decizii gresite. Sunt lucruri pe care le stiu, ca sa spun asa, pe propria piele, le stiti si dvs.in fiecare zi, si, sincer sa fiu, am vrut sa vin astazi, in a doua zi a mea de al doilea mandat la Ministerul Justitiei, pentru a va propune acest parteneriat. Nu cred ca astazi putem sa stabilim toate datele, voiam doar sa va asigur de intentia mea foarte serioasa in aceasta directie, va rog sa va ganditi, va rog sa-mi spuneti in ce forma poate va avea loc acest parteneriat, si, in mod sigur, putem sa-l avansam. Era singurul mesaj important pe care voiam sa il dau astazi. Va multumesc, inca o data, repet, pentru invitatiile pe care le-am primit, si ca membru al Baroului, si ca, sigur, ministru al justitiei interimar, si prim-ministru, dar o perioada ma gandesc, inainte de a ma intoarce in avocatura, sa mai fac putina politica".
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# SPDD 29 March 2013 17:01 +6
# Pol 30 March 2013 08:59 +3
# pol alu pigus 30 March 2013 09:50 -6
# Pol 2 April 2013 08:05 +1
# av Florea 2 April 2013 08:41 0
# Pol to av Florea 2 April 2013 15:07 +1
# Istratie 29 March 2013 17:07 +8
# BERCEA MONDIAL: ,, e manevra lu frații miei........,, 29 March 2013 17:10 +8
# Istrate Micescu 29 March 2013 19:31 -6
# pt. Istrate Micescu 30 March 2013 10:37 +2
# nimicescu 31 March 2013 12:47 0
# pt asta care-si zice Istrate Micescu 31 March 2013 15:29 +1
# avocat legal neinregimentat politic 31 March 2013 16:08 0
# kk avocat 31 March 2013 16:37 0
# acelas 31 March 2013 17:13 0
# E bine ca cel demis de popor se apropie de avocati 29 March 2013 17:12 +9
# uyyu 29 March 2013 17:14 +6
# NEO 30 March 2013 09:07 +3
# neo, rudotelu 30 March 2013 09:53 -1
# Neo ptr Bota zis rudotel pisetel 2 April 2013 15:12 0
# fuuu 2 April 2013 15:25 0
# pentru Neo 2 April 2013 16:03 0
# pt. NEO 30 March 2013 11:08 0
# avocat legal 30 March 2013 21:50 0
# avocat ,,legal\" si analfabet 30 March 2013 22:03 0
# avocat legal 31 March 2013 00:55 -1
# avocat ,,legal\\\" si analfabet 31 March 2013 10:07 0
# Romanii popor de HANDICAPATI 29 March 2013 19:30 +7
# UNUL DIN LUMEA CEA MARE 29 March 2013 21:11 0
# MIROSI A PROST DE LA MOSCOVA 30 March 2013 09:35 -2
# unul din lumea cea mare 30 March 2013 12:28 0
# BOTA, NOI TE IUBIM SI ITI SUNTEM SOLIDARI 30 March 2013 11:39 +1
# UNBR.info 30 March 2013 21:25 0
# botomel rudotel 31 March 2013 10:11 0
# MANIFEST 30 March 2013 22:00 0
# SCOPUL VIZITEI 31 March 2013 00:19 +3
# avocat legal 31 March 2013 01:03 +1
# fff 31 March 2013 15:25 +1
# lawyer 31 March 2013 17:19 +1
# Popa Nicolae Tulcea 2 June 2013 13:58 0