Coronavirus don't kill my business!
Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis, miercuri, 11.03.2020, faptul ca situatia generata de noul coronavirus este pandemie, in contextul in care s-au inregistrat cazuri de infectie in aproape toate tarile lumii, iar virusul se raspandeste necontrolat si imprevizibil.
Consecinta?
Chiar daca la acest moment principala preocupare a guvernarii consta in adoptarea unor masuri necesare pentru limitarea imbolnavirii populatiei, precum suspendarea evenimentelor culturale, sportive, religioase, inchiderea temporara a unitatilor scolare, carantina, restrictionarea/limitarea deplasarilor din/inspre zonele grav afectate, consecinta mediata a declararii pandemiei este destabilizarea grava a mediului de afaceri.
De ce?
Pentru ca mediul de afaceri si-a asumat niste obligatii contractuale avand in vedere situatia existenta la momentul incheierii contractului. Aparitia acestui virus a destabilizat raporturile contractuale, transformand obligatiile asumate excesiv de oneroase in sarcina unei parti sau devenind imposibil de executat.
Remedii
Aparitia acestui virus a provocat mediul juridic international in cautarea unor solutii adecvate pentru gestionarea problemei juridice. Astfel, solutiile tind a cataloga acest eveniment extern ca fiind o cauza de forta majora. Codul Civil defineste forta majora ca fiind un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil si inevitabil. Avand in vedere infectivitatea extrem de mare a acestui virus, consecintele pe care imbolnavirea populatiei, limitarea circulatiei din/dinspre zonele grav afectate le produce asupra mediului de afaceri, apreciem ca PANDEMIA COVID-19 poate reprezenta o cauza de forta majora.
Consecinta existentei unui caz de forta majora consta in liberarea debitorului de executarea obligatiei asumate. Totusi, aceasta liberare nu functioneaza automat, ci este necesara parcurgerea unei proceduri specifice pentru fiecare contract in parte, mentionand cu titlu exemplificativ: notificarea de urgenta a cazului de forta majora, avizarea existentei cazului de forta majora de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
Totusi, exista situatii in care pandemia de COVID-19 nu determina o imposibilitate de executare a contractului, ci o crestere excesiv de oneroasa a obligatiei asumate, datorita unei imprejurari exceptionale ce ar face injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei, situatie in care discutam despre impreviziunea contractuala.
Daca in situatia aparitiei cauzei de forta majora discutam despre o cauza de incetarea a contractului, in cazul impreviziunii contractuale, intr-o prima etapa, se incearca adaptarea acestuia. in cazul impreviziunii putem discuta de incetarea contractului doar daca adaptarea echitabila si rezonabila a acestuia esueaza.
Concluzii
Avand in vedere aceasta situatie exceptionala, apreciem ca exista posibilitati reale pentru adaptarea contractelor asumate, precum si pentru sustinerea ipotezei conform careia pandemia de COVID-19 este o cauza de forta majora.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 12 March 2020 16:37 +2
# imun/teanu 12 March 2020 18:05 0