Cosmarul coronavirus, cosmarul burselor si cosmarul disolutiei statului roman
Italia se inchide. Ermetic. Ca o conserva. E primul stat din lume care isi construieste la figurat un zid chinezesc. inauntrul caruia se va consuma cosmarul coronavirus. In Statele Unite, predictiile sunt sumbre. Oricine merge in Israel intra automat in carantina. Si asa mai departe. Aceasta criza fara precedent, generata de un virus scapat de sub control, se transfera intr-o uriasa criza financiara. Black Monday. Asa a fost denumita ziua de ieri. Cea mai neagra zi din ultimii 90 de ani. Cand bursele lumii practic s-au pulverizat. In plina furtuna mondiala, Guvernul Romaniei viseaza cai verzi pe pereti.
Prabusirea burselor este aproape simultana. La New York, principalii indici financiari au scazut cu peste 7%. La Londra, cu 8%. S-au prabusit si bursele din Europa si Asia. Cum era si firesc intr-o lume globalizata. De foarte multi ani nu s-a mai intamplat asa ceva. Dupa ce indicele Dow Jones a scazut cu peste 2000 de puncte, tranzactiile au fost oprite 15 minute. Iar tendinta este in jos. Caderea vertiginoasa este accelerata de razboiul petrolului, declansat intre Arabia Saudita si Rusia. Rar se intampla in istoria lumii financiare ca toate liniile de forta negative sa se intalneasca intr-un singur punct, accelerand exponential caderea. De o asemenea criza, Romania nu a mai avut parte de la Marele Crah mondial din 1929. Practic niciun reprezentant al generatiilor de azi nu a mai trait asa ceva. Decat din carti. Cine le-a citit. Iar criza coronavirusului, care a fost punctul de plecare al acestei spectaculoase si dramatice prabusiri la nivel global, este departe de a-si fi consumat energiile.
Asa cum se intampla deobicei, informatii si documente pastrate la secret scapa libere si buimacesc atat opinia publica, cat si mintile decidentilor politici. Ca se inchide ermetic Italia e una. Ca oricine patrunde in Israel intra automat in carantina e totuna. Dar e cu totul alta ce afla din Statele Unite, din documente oficiale scurse in presa. Sistemul medical din Statele Unite se pregatesc pentru 91 de milioane de persoane infectate cu coronavirus, care vor genera, dupa cum se estimeaza, 4,8 milioane de spitalizati si 500.000 de decese. Pana in prezent, amploarea efectelor acestui virus propagat atat de rapid este de zece ori mai mare decat cel dintr-un sezon gripal sever. Si nu s-a terminat.
Romania este prinsa literalmente in ochiul ciclonului. Este plasata geografic la intersectia celor mai importante trasee care leaga Europa de Euroasia. A cunoscut in ultimii 30 de ani cel mai mare val de populatie care si-a parasit tara pe timp de pace si in absenta unei calamitati din intreaga istorie a Romaniei. Valul de refugiati, istoric vorbind, a parasit statul roman relativ recent. Ceea ce inseamna ca poate urma un reflux. Asa se explica de ce un numar urias de romani, care au ales Italia ca tara de destinatie, face sa fiarba granitele noastre intr-o incercare disperata de a parasi in masa teritoriul Italiei pentru a se refugia in singurul loc in care pot gasi un acoperis. Iar autoritatile de la Bucuresti sunt neputincioase. Ele nu se pot impotrivi propagarii efectului crah-ului mondial si nici asaltului periculosului virus. Pentru ca niciodata – atentie – exceptand poate sfarsitul anului 1989, autoritatile acestui stat nu au fost mai slabe. O vulnerabilizare care vine din interior. si care, din diverse move conjuncturale, circumscrise nevoii de a transforma Romania intr-o prada, sunt accelerate din exterior.
Putem observa tinand doar ochii deschisi. Fara sa facem niciun efort special. Putem observa trei fenomene care se combina in mod catastrofal.
Guvernul – care Guvern? – se afla in disolutie. Puterea executiva este incapabila sa se exercite cu fermitate si cu eficienta, exact atunci cand este nevoie de mai multa fermitate si de mai multa exigenta. Dorinta lui Klaus Iohannis de a se transforma in jucator a degenerat si a vulnerabilizat institutiile fundamentale ale statului, incepand chiar cu Guvernul. Nu stiu daca domnul Klaus Iohannis se va alege cu anticipatele pe care si le-a dorit, dar cu certitudine a fragilizat pana la castrare puterea executiva. Avem un Guvern provizoriu pe cale de duca peste care se suprapune toxic un Guvern propus, care fie ca trece, fie ca nu trece de Parlament, va fi tot lipsit de resursele de putere necesare pentru a administra in conditii normale tara si lipsit cu desavarsire de resurse pentru conditii anormale. Prima putere a statului, Parlamentul, este vulnerabilizata la maximum dupa ce a fost demonizata practic in trei cicluri prezidentiale. Daca Iohanis insista in directia declansarii alegerilor anticipate, atunci si Parlamentul este pe duca. Si, la randul sau, Parlamentul, intr-o incercare disperata de a salva lucrurile, s-ar putea ca in plina criza sa il acuze de inalta tradare pe presedinte, sa-l suspende si sa lipseasca Romania si de acest centru de putere. In fine, aceasta dubla criza mondiala care se dezvolta exponential si se amplifica pe fondul unei crize interne, coincide si cu autosuspendarea celei de-a treia puteri in stat, puterea judecatoreasca, care in continuare se afla in greva.
Daca cumva mai este nevoie, mai ofer opiniei publice un detaliu care poate fi subiect de reflectie. Atunci cand exista o calamitate de genul epidemiei cu cornavirus, care inca nu a fost declarata juridic ca atare, conform Constitutiei, puscariile se deschid. Pentru ca niciun stat nu are dreptul ca, in aceste conditii, sa-i tina prizonieri pe cei aflati in custodia sa. Cu titlu de exemplu, iata, un stat care este declarat nedemocatic de catre euroatlantisti, republica islamica Iran a decis eliberarea imediata din inchisori a circa 80.000 de detinuti. Urmeaza ca si alte state sa procedeze la fel, in functie de legislatia interna. Dar acesta este desigur doar un detaliu mai picant, nu si foarte semnificativ in nebunia pe care suntem siliti sa o traversam si care va lasa urme adanci nu numai in aceasta generatie, ci si in generatiile urmatoare.
Pentru noi, nu mai exista decat o singura solutie. O singura solutie constructiva. Sa ne strangem randurile. Sa uitam de cearta din casa. Sau macar sa o amanam pentru alte vremuri mai putin rele. Sa facem cum ne cere propriul imn. Sa ne desteptam. Iar daca avem cu adevarat forta si putere in noi, daca vana noastra a supravietuit, daca nu ni s-a rupt cu desavarsire coloana vertebrala, atunci sa facem un efort suprem, de care numai natiunile binecuvatate de Dumnezeu sunt capabile si sa transformam o nenorocire in oportunitate.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 10 March 2020 11:42 +2
# Tzevy 10 March 2020 11:55 0
# Neanae 10 March 2020 12:30 +1
# DODI 10 March 2020 16:36 +6