29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Cum folosea Binomul Inspectia Judiciara

Scris de: Valer MARIAN, fost senator, fost procuror | pdf | print

25 January 2021 11:40
Vizualizari: 4509

 

La inceputul lunii ianuarie 2021, s-au implinit doi ani de când a fost difuzata in spatiul public exploziva si elocventa inregistrare a unei discutii profesionale purtate de cinci procurori de la Serviciul Teritorial Oradea al DNA (Ciprian Man, Cristian Ardelean, Adrian Muntean, Lucian Rus si Cosmin Pantea) din care rezulta practicile de timorare si de santajare la care recurgeau acestia, sub deviza “Sa bagam frica in ei!”, impotriva judecatorilor de la Curtea de Apel Oradea care nu le faceau pe plac in dosarele trimise in instanta.


Din aceasta discutie, purtata cu un an inainte de a fi difuzata, respectiv in data de 19 ianuarie 2018, rezulta, in principal, ca procurorii de la DNA Oradea au calificat completurile de judecata in favorabile si nefavorabile si ca le-au intocmit dosare penale judecatorilor care nu pronuntau hotarari de condamnare in dosarele instrumentate de ei. La data discutiei si la data difuzarii inregistrarii acesteia, procuror sef al DNA Oradea era Adrian Muntean, iar inaintea sa aceasta functie a fost detinuta timp de 4 ani de Ciprian Man, poreclit „Manelistul DNA” sau „procurorul Madarina” (apropo de camaradul sau Portocala de la DNA Ploiesti).


De la tergiversare si musamalizare pana la spalare si negare


Dupa cateva saptamani de la difuzarea inregistrarii, conducerea interimara de atunci a DNA i-a dat afara din institutie pe procurorii Ciprian Man si Cristian Ardelean, puradeii de suflet de la Oradea al zeitei anticoruptie Laura Codruta Kovesi, iar Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) a declansat cercetari in dosarul inregistrat sub nr. 1/P/2019, in care a fost inceputa urmarirea penala impotriva lor pentru savarsirea infractiunjlor de abuz in serviciu si santaj in noiembrie 2019. Ulterior, la aceasta sectie au mai fost inregistrate peste 20 de dosare penale in urma plangerilor formulate impotriva vajnicilor procurori Man si Ardelean de judecatori, procurori, avocati, politisti si oameni de afaceri care a fost victime ale abuzurilor lor judiciare. Din pacate, anchetarea celor doi procurori bate pasul pe loc dupa ce acestia si partenera judecatoare Crina Muntean au obtinut recuzarea procurorului Adina Florea in decembrie 2019, la nicio luna dupa inceperea urmaririi penale impotriva lor. Totodata, la inceputul lunii iulie 2019, Inspectia Judiciara a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu actiune disciplinara impotriva procurorilor Man si Ardelean pentru abaterea constand in manifestari ce aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea atributiilor de serviciu. Cunoscuta pentru partizanatul sau, Sectia pentru procurori din cadrul CSM a incercat sa-i scape pe Man ai Ardelean de excluderea din magistratura, tegiversand solutionarea actiunii mai multe termene, dupa care a adoptat o solutie solomonica nemaintalnita prin suspendarea acesteia pana la solutionarea dosarului penal. Inspectia Judiciara a contestat decizia CSM la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a anulat-o si a dispus rejudecarea actiunii disciplinare de catre Sectia pentru procurori, care are fixat termen in acest sens pe data de 29 ianuarie a.c.

In a doua jumatate a anului trecut, dupa solutia de suspendare a CSM, am asistat la cateva tentative de spalare a procurorilor Man si Ardelean pe cateva site-uri finantate de organizatiile lui George Soros din Romania si apropiate miscarii #rezist. Recent le-a sarit, ca arsa, in aparare, insa, sub protectia anonimatului, actuala conducere centrala a DNA, care a emis un comunicat de presa inchizitorial, dupa ce liderul deputatilor UDMR, Csoma Botond, si-a permis sa exprime urmatoarea pozitie referitor la intentia anuntata de desfiintare a SIIJ:

„Trebuie gasita o solutie astfel incat DNA sa nu-i trimita in judecata pe procurori si judecatori intrucat am vazut ce abuzuri au avut loc in trecut. Am vazut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecatorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA.” Dupa ce a stat doi ani cu capul in cenusa, cu o impertinenta caracteristica epocii Kovesi, DNA a afirmat ca: „A sustine ca procurorii DNA au comis fapte de abuz in serviciu si santaj fata de magistrati reprezinta un atac direct si nefondat la adresa institutiei, care aduce atingere probitatii profesionale si independentei magistratilor.”

Dupa logica de noaptea mintii a DNA, si SIIJ a comis un atac direct si nefondat la adresa institutiei prin inceperea urmaririi penale impotriva fostilor procurori anticoruptie Man si Ardelean pentru abuz in serviciu si santaj. O pozitie similara a exprimat si reprezentanta a DNA intr-un proces de stramutare judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 24 septembrie 2020, care a invocat, cu tupeu, ca acuzele lansate la adresa fostilor procurori anticoruptie Man si Ardelean sunt nefundamentate intrucat nu au fost confirmate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Cert este ca, dupa doi ani de la difuzarea inregistrarii edificatoare si incriminatoare, Ciprian Man si Cristian Ardelean isi continua activitatea, cu salarii aproape la fel de mari, la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, iar ceilalti trei procurori complici au fost promovati in functii de conducere: Lucian Rus-procuror sef al DNA Timisoara, Adrian Muntean-prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Marghita, iar Cosmin Pantea-prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius.


Bilantul negru al paraditorilor Man si Ardelean


Toate aceste tentative de musamalizare si de spalare, de negare si de disculpare vin dupa ce, in ultimii patru ani, in presa au fost prezentate zeci de cazuri cu victime ale conduitei abuzive si lipsei de profesionalism ale acestora. Printre care s-au aflat inclusiv judecatori (Florica Roman, Raluca Cuc si Denisa Vidican de la Curtea de Apel Oradea, Ovidiu Galea de la Tribunalul Bihor), procurori (Ioan Gligor Sabau, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius, Viorel Gavra, fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor), avocati (Ioan Sava si Daniela Sava din Baroul Bihor, Gerenyi Istvan Peter din Baroul Satu Mare), politisti (chestorul Liviu Popa, fost sef al IGPR si al IPJ Bihor, chestorul Liviu Taut, fost sef al IPJ Satu Mare, Remus Indrei, fost sef al Politiei municipiului Beius), oameni de afaceri importanti (Vasile Lucut, patronul Unicarm Satu Mare, Nela Secara, patronul firmelor Deirofashion si ArtPel Oradea) si chiar slujitori importanti ai Bisericii (episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea), care au fost achitati sau absolviti prin solutii de clasare pentru pretinse fapte de coruptie, majoritatea cu motivarea ca fapta nu exista. Procurorii Man si Ardelean au devenit cunoscuti opiniei publice prin practicile lor abuzive, de la fabricarea de denunturi mincinoase, pentru care au recurs in general la persoane condamnate sau cercetate penal si la interlopi, constrangerea sau influentarea martorilor sa dea declaratii mincinoase, aranjarea testelor poligraf cu psihologii abilitati pana la spionarea, timorarea si santajarea judecatorilor. Cei doi cerberi ii spionau pe judecatori inclusiv sub aspectul posibilelor relatii cu oameni de afaceri sau al relatiilor extraconjugale.

In ultimii ani, procurorii Man si Ardelean au inregistrat achitari pe banda rulanta, in aproape 3/4 din dosarele trimise in instanta. Datorita lor, Serviciul Teritorial Oradea a inregistrat in 2019 cel mai mare procent de achitari din istoria DNA si a Parchetului din Romania: 411% (adica de patru ori mai multi inculpati achitati raportat la inculpatii trimisi in judecata in anul respectiv). Din pacate, dintre victimele lor, cei doi procurori au pe constiinta doi morti (politistul Gheorghe Bat, decedat dupa trimiterea sa in judecata intr-un dosar in care au fost achitati definitiv toti coinculpatii, si avocatul Ioan Sava, decedat din cauza unei boli care l-a macinat dupa achitarea sa definitiva pentru un santaj inventat) si multe destine grav mutilate (episcopul Virgil Bercea si procurorul Viorel Gavra au devenit efectiv legume sub aspect psihic si biologic, judecatorul Ovidiu Galea a fost suspendat si privat de venituri timp de 4 ani). Cu toate acestea, paraditorii Man si Ardelean se dau acum victime si se lauda in fata amicilor ca vor reveni in DNA si vor aplica pilda cu popitul boierilor a lui Lapusneanu Voda deoarece Curtea Constitutionala a anulat prevederile in baza carora au fost revocati din functie. Aceasta este Romania, o tara a absurdului infinit, o tara a tuturor posibilitatilor, in care calaii devin victime.


O scapare extrem de grava a limbutului procuror Ardelean


In toamna anului trecut, la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie a mai fost inregistrat un dosar derivat din inregistrarea difuzata in spatiul public de cunoscutul avocat oradean Razvan Doseanu in 4 ianuarie 2019: 1911/P/2020. Este vorba de urmatorul dialog, mai putin cunoscut opiniei publice, din discutia purtata in 19 ianuarie 2018 intre procurorii Cristian Ardelean, Ciprian Man, Adrian Muntean, Cosmin Pantea si Lucian Rus de la DNA Oradea:

Cristian Ardelean: „Cu Govor pana in vara in mod normal o terminam daca nu apare ceva. Suta la suta o termina ca mi-o zis Remus (judecatorul Remus Nemes de la Tribunalul Satu Mare-n.a.) ca il suna aia de la Inspectie saptamanal. Bai, ce ati mai facut in cauza?”/Adrian Muntean: „O stabilit termen in fiecare saptamana.”/Cristian Ardelean: „Pai de aia o stabilit ca il fut aia de la Inspectie de nu-i adevarat.”/Rus Lucian: „Pe aprilie, pe aprilie…”/Cristian Ardelean: „Pai si a mea pana in iunie nu vad cum sa o dea.”/Adrian Muntean: „Nu cred ca o scoate asa repede ca are astalalta, nu cred ca o scoate asa repede.”/Lucian Rus: „Aia cu Govor nu.”/Adrian Muntean: „Nu o scoate si cu Govor si aia cu frontiera.”/Lucian Rus: „O scoate pe asta pe frontiera, o motiveaza cat mai repede si dupa aia se gandeste la Govor.”/Ciprian Man:„Govor undeva pe toamna.”

Dosarul Govor la care se refera procurorul C Ardelean este un dosar instrumentat de acesta, prin care a fost trimis in judecata in 2016, pentru trei infractiuni inventate de santaj prin presa, fostul presedinte al organizatiei judetene Satu Mare a PSD si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor, dupa ce initial a fost retinut si arestat pentru infractiunea de folosirea influentei sau autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, referitor la care s-a dispus clasarea ulterior. In acest dosar am fost agatat si inculpat si eu, fiind trimis in judecata pentru o infractiune nascocita de complicitate la santaj la adresa unui fost primar PSD, pe care a vrut sa-l racoleze in UNPR generalul Gabriel Oprea, pe atunci ministrul Apararii Nationale in guvernul Boc. Pretinsa fapta a pornit de la o declaratie politica si de la un denunt penal pe care le-am facut in decembrie 2010, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei, la adresa ministrului Oprea pentru fapte de coruptie comise impreuna cu primarul respectiv, pentru a se alatura UNPR. Dupa ce mi-a expirat mandatul parlamentar, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Satu Mare in data de 15 februarie 2017 si a fost judecat, in prima instanta, de judecatorul Remus Nemes de la Sectia Penala a acestei instante. Printr-o sentinta pronuntata in decembrie 2019, judecatorul susmentionat a dispus achitarea lui Govor pentru doua fapte si condamnarea sa cu suspendare conditionata pentru o alta fapta, precum si achitarea mea pentru pretinsa complicitate la santaj, cu motivarea ca fapta nu este prevazuta de legea penala. In cauza a mai fost achitat omul de afaceri Mirel Vlas pentru o alta pretinsa complicitate la santaj.


Interesul major al DNA si presiunile saptamanale ale Inspectiei Judiciare


Din afirmatiile facute de procurorul Ardelean in discutia purtata in 19 ianuarie 2018 rezulta ca judecatorul Nemes de la Tribunalul Satu Mare i-ar fi spus ca va finaliza dosarul Govor pana in vara anului 2018 intrucat este sunat si presat saptamanal in acest sens de la Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Rezulta ca discutiile dintre procurorul Ardelean si judecatorul Nemes au avut loc in 2017, an in care a inceput judecarea acestui dosar la Tribunalul Satu Mare (in cursul lunii martie) si ca se urmarea solutionarea dosarului cu maxima celeritate, pana in vara anului 2018, respectiv in circa un an de la demararea judecatii. Afirmatiile lui Ardelean denota un interes major al DNA, atat la nivel zonal cat si la nivel central, pentru dosarul in care am fost trimis in judecata, respectiv ca era un dosar cu o miza foarte importanta pentru Binomul SRI-DNA. Mai mult ca sigur ca acest interes este legat, ca si inculparea si trimiterea mea in judecata, de zecile de declaratii politice si interpelari parlamentare, pe care le-am facut in calitate de senator la adresa fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi, si a tutorilor sai de la SRI, George Maior si Florian Coldea. Totodata, DNA a urmarit ca, prin arestarea lui Mircea Govor, sa obtina de la acesta declaratii incriminatorii la adresa presedintelui PSD, Liviu Dragnea, cu care era in relatii apropiate si care devenise o tinta principala a Binomului in perioada respectiva.

Pentru o judecare si condamnare rapida a fost folosita Inspectia Judiciara, mai exact, au fost folositi angajati ai acestei institutii, care vor trebui identificati si inculpati de Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie. Trebuie avut in vedere ca SRI avea incheiat un protocol secret de colaborare si cu Inspectia Judiciara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Protocolul respectiv a fost incheiat in februarie 2016, dupa multe insistente si chiar presiuni din partea SRI, fiind semnat de inspectorul judiciar sef Lucian Netejoru si de generalul Florian Coldea, in calitate de prim-adjunct al directorului SRI, Eduard Helwig. Protocolul a fost declasificat si abrogat in septembrie 2018. Este posibil sa fi fost folosit, pentru a exercita presiuni in cauza, un angajat al Inspectiei Judiciare care era ofiter acoperit al SRI. Este posibil sa fi fost folosit in acest scop vreun procuror din Inspectia Judiciara care era mai apropiat sau aservit sefei DNA, Laura Codruta Kovesi. Nu este exclus sa se fi apelat chiar la seful Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, care avea in perioada respectiva la DNA un dosar in care era cercetat pentru ca nu si-a declarat apartenenta la masonerie.


Filiera Ciocarlan-Netejoru-Matei


Conform unor informatii aparute in presa, judecatorul Netejoru a fost membru al Marii Loji Nationale a Romaniei, facand parte din loja masonica nr. 98 Sfantu Gheorghe impreuna cu judecatorul Ionut Matei de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si avandu-l nas de masonerie pe generalul Adrian Ciocarlan, actualmente adjunct al directorului SRI. Ciocarlan este cunoscut drept un apropiat al generalului Florian Coldea, fostul sef operativ al SRI, fiind omul de legatura al acestuia cu DNA in ultimii ani de sefie a acestuia si ocupand actuala functie in 2016 cu sprijinul sau neprecupetit. Generalul Ciocarlan a devenit in ultimii ani omul forte din SRI, continuand practicile de trista amintire ale maestrului sau Coldea. Judecatorul Matei a detinut functiile de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de sef al Structurii de Securitate de la instanta suprema. Si el este cunoscut drept un apropiat al generalului Coldea, cu care se intalnea, conform unor martori oculari, in vilele conspirative sau de protocol ale SRI. Fosta pupila prezidentiala Elena Udrea a declarat, de altfel, in fata Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI ca fostul sef operativ al SRI l-ar fi recomandat presedintelui Traian Basescu pentru numirea in functia de vicepresedinte al Inaltei Curti, spunandu-i acestuia ca judecatorul Ionut Matei este „omul nostru”.

Inspectia Judiciara nu se putea implica legal in solutionarea asa-zisului dosar Govor si nu putea solicita relatii decat daca ar fi existat o sesizare privind tergiversarea solutionarii acestuia, ceea ce nu era cazul dupa cateva luni de la demararea judecatii. Este foarte grav ca s-a ajuns sa fie folosita Inspectia Judiciara pentru a se obtine condamnari penale grabnice intr-o cauza. Sa suni saptamanal de la aceasta institutie un judecator de la un tribunal din provincie constituie o presiune extraordinara. Consider ca nu s-a ajuns la finalizarea dosarului in vara anului 2018 intrucat, pe de o parte, in vara respectiva a fost revocat din functie procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, iar, pe de alta parte, a fost declasificat si abrogat protocolul incheiat de SRI cu Inspectia Judiciara. In acelasi an, inspectorul sef Netejoru a primit solutie de clasare in dosarul intocmit de DNA pentru fals in declaratii. Pornind de la faptul ca gura pacatosului si limbutului procuror Ardelean adevar graieste, Sectia speciala trebuie sa clarifice acum implicarea Inspectiei Judiciare in solutionarea cauzei, precum si daca o astfel de implicare nelegala a constituit o practica curenta dupa incheierea protocolului secret cu SRI.


Preluare din Cotidianul.ro

Comentarii

# Gilu date 26 January 2021 13:49 0

Ce pudibonzi se dau torționarii de la Oradea! " Noli me tangere",ca de nu ,imediat cer sa mi se repare onoarea mea de mastera!Am speranțe de la UDMR,în materie de justiție;cel puțin ei sunt cunoscători,nu ca ciumetele care se da șeful dreptății din Romania,mare neo- marxist...

# ?????? date 29 January 2021 11:21 0

& Dacă prin aplicarea legii penale mai favorabilă sunt prejudiciați nevinovații, iar pentru echilibrarea sistemului de pedepse se dă mai mult în alte cazuri, spețe, etc. ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.03.2024 – Procurorul care se vrea avocat cu scutire

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva