psdolt
29 November 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

psdolt psdolt psd

CUM SA TE IMBOGATESTI IN PUSCARIE – Teroristul Dragos Ciupercescu a castigat la CEDO despagubiri de peste 20.000 de euro pentru ca a fost plasat alaturi de cei mai periculosi detinuti si nu a avut caldura in celula. Condamnarile primite de Romania in ultimele luni depasesc 100.000 euro

Scris de: George TARATA | pdf | print

28 October 2012 12:21
Vizualizari: 13315

 

Teroristul Dragos Ciupercescu (foto), condamnat definitiv in 2007 la 18 ani de inchisoare, dupa ce in 2002 a detonat o grenada in fata liceului Jean Monnet din Capitala iar in 2003 a amplasat o alta grenada in parcul Cismigiu pe care insa nu a reusit sa o detoneze, a gasit se pare cea mai buna reteta de a face bani frumosi stand in puscarie. Dragos Ciupercescu a primit pana acum peste 20.000 de euro, dupa ce a dat in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Motivele invocate de Ciupercescu, atunci cand a despus actiunile la CEDO, au fost de fiecare data cam aceleasi. Mai exact, este vorba despre conditiile de detentie, unele precare in opinia teroristului.


Dragos Ciupercescu s-a plans de conditiile precare din inchisoare. CEDO a decis ca a fost incalcat articolul 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale

Primul succes al lui Ciupercescu a avut loc in iunie 2010, cand CEDO a dispus condamnarea statului roman la 18.000 de euro. Atunci, grenadierul de la Jean Monnet a primit 14.000 de euro daune morale si 4.420 de euro pentru costuri si cheltuieli de judecata, dupa ce a reclamat incalcarea articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului. Concret, Ciupercescu a reclamat atat conditiile din Penitenciarul Jilava, dar si faptul ca a fost retinut in regimul destinat celor mai periculosi detinuti.

La doi ani de la aceasta decizie, Dragos Ciupercescu a mai obtinut o victorie impotriva statului roman. Teroristul a reclamat la CEDO conditiile precare de igiena din Penitenciarul Giurgiu, acolo unde a fost mutat intre timp, precum si faptul ca in luna decembrie a anului 2009 sistemul de incalzire din inchisoare nu a functionat. A fost de ajuns pentru a mai obtine ceva bani, e drept nu la fel de multi ca prima data. Astfel, la 24 iulie 2012, CEDO a decis condamnarea statului roman tot pentru incalcarea articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului privind interzicerea torturii, care prevede ca “nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante”. De aceasta data, teroristul Ciupercescu a castigat daune morale in valoare de 3.000 de euro.

Reteta care le asigura detinutilor succesul finanicar: conditiile precare din inchisori si suprapopularea celulelor

Dragos Ciupercescu nu este singurul detinut care castiga bani dand statul roman in judecata. Cazurile de acest gen sunt mult mai numeroase, iar de fiecare data motivele invocate de catre detinuti in actiunile depuse la CEDO sunt cam aceleasi. Numai in acest an, statul roman a pierdut mai multe procese intentate de catre detinuti. Doar in 17 iulie 2012, statul roman a fost condamnat in trei cauze. Una dintre acestea este aproape identica cu cea a lui Dragos Ciupercescu. Detinutul Gheorghe Budaca a obtinut daune morale de 4.900 de euro, dupa ce dat in judecata statul roman la CEDO, unde a reclamat suprapopularea celulelor din Penitenciarul Botosani, lipsa apei potabile si conditiile precare de igiena.

Aceleasi aspecte le-a reclamat la CEDO si Cristian Daniel Iorgoiu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru inselaciune. Pe langa conditiile de detentie precare sau suprapopularea celulelor, acesta a dat in judecata statul roman si pentru ca nu ar fi beneficiat de tratamentul medical care se impunea in cazul bolilor de care suferea. CEDO a condamnat statul in cele din urma la plata a 5.100 de euro, daune morale.

Un alt detinut care, pe 17 iulie 2012 a castigat la CEDO, este Radu Pop. Condamnat la 9 ani de inchisoare pentru ultraj si tentativa de omor, acesta a acuzat ca a fost batut de agentii de politie in momentul arestarii sale, dar si conditiile precare din penitenciarele in care a fost inchis. In final, statul roman a fost condamnat la plata a 8.400 de euro daune morale catre Radu Pop, dupa ce s-a constatat incalcarea articolului 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale.

La 24 iulie 2012, in aceeasi zi in care Ciupercescu a castigat la CEDO, un alt detinut a obtinut daune morale de 7.500 de euro si 1.320 de euro cheltuieli de judecata. Zoltan Fulop, condamnat la 16 ani de inchisoare pentru omor, a dat in judecata statul roman acuzand ca inaintea incarcerarii a fost supus unui examen medical in urma caruia a fost declarat sanatos, dar ca, dupa trei ani, a fost diagnosticat cu tuberculoza. Si in acest caz CEDO a considerat ca a fost incalcat articolul 3 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului.

Daune de 60.000 de euro in doar doua saptamani

Pe de alta parte, in ultimele luni statul roman a fost condamnat si in alte cauze, nu doar in cele introduse de catre detinuti. Astfel, in perioada 26 iunie - 10 iulie 2012, statul a pierdut cinci dosare la CEDO, fiind obligat la plata unor daune de aproape 60.000 de euro. Cea mai mare suma fost primita de Ligia Lancranjan Franchini, Nicolae Stoicoi Zaharie si Mariana Stoicoi Zaharie, care au reclamat incalcarea dreptului la un proces echitabil si a articolului 1 din protocolul numarul 1 (Protectia proprietatii) din Conventia Drepturilor Omului.

Totodata, la 24 iulie 2012, CEDO a decis condamnarea statului in cauza Stanca vs. Romania. Alin Valentin Stanca, acuzat de luare de mita si spalare de bani, a dat statul in judecata reclamand faptul ca nu a fost ascultat personal de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca in acest caz a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, acordandu-i reclamantului daune morale de 3.600 de euro si 1.000 de euro drept cheltuieli de judecata.

Ultima condamnare a statului roman la CEDO a avut loc pe 23 octombrie 2012. Radu Sorin Ghita a reclamat ca pe 3 mai 2006 a fost batut de doi politisti si dus la sectie intrucat ar fi intretinut acte sexuale cu o prostituata. In cele din urma, CEDO a dispus condamnarea statului roman la plata a 10.000 de euro daune morale si 3.000 de euro cheltuieli de judecata.

Cert este ca in aceasta vara a curs cu condamnari din partea CEDO. Doar in perioada iunie – octombrie 2012, statul roman a fost condamnat de Curtea Europeana a Drepturilor Omului la plata unor daune de aproximativ 120.000 de euro.

Comentarii

# Să moară CEDO! date 28 October 2012 12:51 -1

Halucinant! Incredibil! Pentru că a fost plasat alături de cei mai periculoşi deţinuţi şi pentru că nu a avut căldură?!! Incredibil!! Infracţiunea săvârşită de el este una mică, a primit doar 18 ani. Cât despre căldură în celulă...ce să mai zic.... Să întrebăm pensionarii în iarna asta ce părere au. Cei de la CEDO sunt aberant de proşti uneori. Nu a fost încălcare atunci când au tăiat salariile şi a trebuit să fac credit să plătesc 9 milioane întreţinerea pe timp de iarnă, că deh, cineva trebuia să suporte bunul trai al celor din UE. Mi se pare mie sau suntem carne de tun pe la CEDO?!!

# rupa vili date 28 October 2012 15:45 +4

Jos Coruptia ,Jos cu interlopii cu legitimatie de la stat ca ,ne-am saturat cat ne-au furat si nimeni nu-i aresteaza si nu le confisca averile .Cat timp se face trafic de influenta intre judecatori de la instante de fond la cele de apel i de recurs si Romania pierde procese la CEDO ,si magistratii nu sunt arestati pentru ca din vina lor au facut de rusine Romania ,nu se vor respecta drepturile omului .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.11.2024 – Tulus a trecut in partea cealalta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva