Decorari dubioase
Saptamina trecuta, presedintele Klaus Iohannis a decorat un numar important de generali SRI si SIE, plus directorul SRI Eduard Hellvig. Cu putin timp inainte, au fost decorate si o seama de personalitati, semn ca presedintele nostru este preocupat de recunoasterea valorilor din toate domeniile de activitate. De ce i-a decorat Klaus Iohannis pe cei 24 de generali si pe Eduard Hellvig in 27 noiembrie? Sa fi uitat de ei in timpul campaniei electorale? Prea era plecat presedintele prin tara si pe la Bruxelles si n-a avut timp sa se uite peste liste si sa semneze decretele? Doamne, ce presedinte ocupat mai avem! Poate ar trebui ca Parlamentul sa-i reduca din atributii!
Si, totusi, faptul ca presedintele Romaniei a decorat pe 27 noiembrie atitia generali cu numele tinut la secret ne pune pe ginduri. Iata cum suna motivatia decretului pentru omul sau de mare incredere, Eduard Hellvig, singurul care a fost lasat sa scoata capul (pardon, numele!) la iveala:
“In semn de inalta apreciere pentru exceptionala contributie avuta la consolidarea sigurantei nationale si la indeplinirea atributiilor specifice institutiei, pentru coordonarea cu profesionalism a activitatii Serviciului Roman de Informatii”
In mod normal, o asemenea decorare ar fi trebuit sa se produca inainte sau pe 17 septembrie, anul acesta, cind a incetat mandatul acordat prin votul Parlamentului. Numai ca atunci era prea aproape scandalul cu semnarea protocoalelor si decorarea semnatarului ar fi putut fi primita cu fluieraturi si huiduieli. De ce a fost aminata recunoasterea meritelor sale la “consolidarea sigurantei nationale”? De ce, dupa alegerile prezidentiale din 24 noiembrie? Nu-l putea decora imediat dupa un succes al Serviciului, dupa un spion depistat sau un terorist prins cu fitilul in mina? Nu cumva directorul SRI a avut o contributie la organizarea, desfasurarea si rezultatul alegerilor? Zic si eu asa, ca sa incerc o explicatie! S-a ocupat cumva in mod special de actiuni privitoare de alegeri? Greu de crezut!? In cel mai rau caz, directorul SRI ar fi putut aproba formarea de colective speciale cum au fost cele organizate cu generalesele Emilia Cristina Postasiuc si Elena Istodi in timpul comenduirii George Maior-Florian Coldea si a referendumului anti-Basescu. Sau mai corect spus, pentru dinamitarea acestuia si salvarea mandatului marinarului amenintat cu debarcarea.
Cam in aceeasi perioada a fost decorat si profesorul Remus Pricopie! Ca din intimplare, rectorul de la SNSPA are si el o legatura si cu Ziua Nationala dar si cu alegerile din 24 noiembrie. A contribuit la organizarea dezbaterii regizate in Aula Universitatii, desi spatiul este al Universitatii Bucuresti, SNSPA avind doar spatiul fostei Securitati din strada Povernei, plus cele inchiriate de la Romexpo.
De buna seama ca legaturile nu pot fi batute in cuie. Mai degraba pot fi trecute la capitolul speculatii. Cum tot la acest capitol trebuie trecute si decorarile la secret. Suntem obligati de presedinte sa orbecaim cu totii in jurul decretelor sale. Sa zicem ca generalii SIE (13) nu puteau fi dati publicitatii pentru ca opereaza dincolo de granitele tarii si publicarea lor i-ar fi putut expune legilor din tarile in care spioneaza.
Dar cei 11 generali SRI nu au de ce sa fie la secret. Nici activitatea si nici decorarea lor nu este un act periculos. Dimpotriva, pentru succesele lor in lupta impotriva terorismului si pentru consolidarea sigurantei nationale, ei ar avea parte de respectul si admiratia populatiei. Un singur lucru ar mai putea fi la mijloc. Cei 11 generali SRI decorati la secret dupa ce Klaus Iohannis a cistigat al doilea mandat de presedinte al Romaniei sunt oameni implicati in alegerile prezidentiale, daca nu si in cele europarlamentare si in darimarea guvernului Dancila, precum si in trecerea guvernului Orban prin Parlament. Asta, da, suna interesant! Si posibil! Si explica de ce decorarea a avut loc dupa victoria presedintelui in turul al doilea. Ba, ipoteza la care decorarile la secret ne trimit in mod direct ne indeamna si la putina imaginatie. Daca oamenii de pe listele secrete decorati in 27 noiembrie de Klaus Iohannis sunt politicieni si oameni de presa, toti ofiteri sub acoperire implicati in succesele politice si electorale pomenite mai sus? O asemenea ipoteza s-ar potrivi si pentru cei din SIE, avind in vedere ca unii sunt pe la Bruxelles sau deputati in Parlamentul European sau chiar in partidele politice romanesti. N-a zis chiar Traian Basescu despre Victor Viorel Ponta ca la un moment dat a fost ofiter SIE?
Ce mai, incepind de astazi, pina cind presedintele ne va spune numele aflate la secret, ma voi gindi mereu cine sunt generalii decorati pentru merite politice in 2019. Mai ales ca operatiunea a avut loc imediat dupa alegeri, cind presedintele Romaniei a putut rasufla usurat si zice:
– Acum chiar merita!
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Homoroceanu Adrian Camil 4 December 2019 15:01 +8
# Homoroceanu Adrian Camil 4 December 2019 15:34 +3
# DODI 4 December 2019 19:00 +9
# imun/teanu 5 December 2019 10:25 0
# Pintea 5 December 2019 10:32 +3
# Costel 6 December 2019 00:13 0